;
coinex

آموزش کار با دستگاه کارتخوان ؛ هرچه باید درباره استفاده از دستگاه‌های POS بدانید!

دستگاه‌های POS تقریبا توانسته‌اند به طور کامل جای پول را در فرآیندهای خرید در هر مکانی بگیرند. در این مطلب به آموزش کار با دستگاه کارتخوان پرداخته‌ایم.

تقریبا همه شما دستگاه‌های کارتخوان را در مغازه‌ها و فروشگاه‌های مختلف دیده‌اید و با استفاده از آن خرید کرده اید. امروزه بخاطر وجود دستگاه کارتخوان یا همان POS خریدهای نقدی بسیار کمتر شده است، خصوصا برای مبالغ سنگین. اما شاید برایتان سوال باشد که چطور باید یک دستگاه کارتخوان برای خود داشته باشیم و چطور می‌توانیم آن را راه اندازی کنیم؟ در این مقاله به آموزش کار با دستگاه کارتخوان پرداخته‌ایم. با تکراتو همراه باشید.

آموزش کار با دستگاه کارتخوان

چگونه از دستگاه کارتخوان استفاده کنیم؟

عبارت POS بر این اساس است که ابزاری وجود دارد که شما به واسطه آن می‌توانید یک خرید کامل داشته باشید، یا آن را در مغازه‌تان قرار دهید تا خرید را برای مشتری‌هایتان آسانتر کنید. واقعیت این است که یک دستگاه خرید مدرن و کامل شامل چندین جزء نرم افزاری و سخت افزاری است. از جمله :

  • مانیتور و کامپیوتر یا تبلت
  • نرم افزارهای EPOS
  • دستگاه کارتخوان
  • صندوق پول
  • چاپگر رسید
  • بارکد خوان یا بارکد اسکنر

امروزه دو روش اصلی برای پرداخت وجود دارد، یکی پول نقد و دیگری کارت‌های اعتباری و ما هر روزه با هر دوی آن‌ها سر و کار داریم.

استفاده و تنظیمات دستگاه کارتخوان و راه اندازی آن

برای استفاده از دستگاه کارتخوان سیار، پس از دریافت آن باید آن را به یک سیم تلفن متصل کنید، زیرا دستگاه‌های کارتخوان به اینترنت نیاز دارند. البته به جای اتصال سیم تلفن می‌توان از WiFi هم استفاده کرد. اگر هیچ کدام از دو مورد قبل مقدور نبود، از یک سیم کارت استفاده کنید. سیم کارت را باید درون دستگاه قرار دهید.

استفاده و تنظیمات دستگاه کارتخوان و راه اندازی آن
آموزش کار با دستگاه کارتخوان

پس اینکه مشتری مواد مورد نیاز خود را انتخاب کرد، شما باید قیمت آن‌ها را محسابه کنید. پس از آن باید مبلغ محسابه شده را روی دستگاه کارتخوان وارد کنید. سپس مشتری رمز کارت خود را وارد و پس از آن دستگاه کارتخوان با بانک صادر کننده کارت اتصال بر قرار می‌کند. پس از تراکنش موفق، به همراه یک صدای کوچک به مانند یک بوق، رسید خرید را دریافت خواهید کرد.

بیشتر بخوانید:

تنظیمات دستگاه کارت خوان سداد ، پاسارگاد ، شهر و…

هر دستگاه کارتخوان از جمله سداد، پاسارگارد ، شاپرک یا … دارای سه کلید اصلی جهت تنظیمات و پیکربندی است. این سه کلید اصلی F1 و F2 و  F3 نام دارند. شما توسط این سه کلید می‌توانید به امکانات مختلف دستگاه کارتخوان POS دسترسی داشته باشید. در ادامه می‌خواهیم هر کدام از این سه کلید را بررسی کنیم. می‌توانید نمودار درختی کلیدهای F1 و F2 را در عموم دستگاه‌های کارت خوان مشاهده نمایید.

تنظیمات دستگاه کارت خوان سداد ، پاسارگاد ، شهر و…
آموزش کار با دستگاه کارتخوان

امکانات قابل دسترس در کلید F1 برای صندوقدار کارتخوان برند Bluebird با سیستم عامل ویندوز

تنظیمات دستگاه کارت خوان سداد ، پاسارگاد ، شهر و…
آموزش کار با دستگاه کارتخوان

امکانات قابل دسترس در کلید F2 برای صندوقدار کارتخوان برند Bluebird با سیستم عامل ویندوز

وظیفه دستگاه کارتخوان در پایان روز کاری

در پایان هر روز کاری شما باید یک گزارش از میزان تراکنش‌هایتان دریافت کنید. این کار از طریق دستگاه POS که در اختیار دارید امکان پذیر است. این گزارش تمامی تراکنش‌های شما را به روش‌های مختلف پرداخت از جمله پول نقدی، کارت، چک، کارت هدیه و … تقسیم می‌کند. برای تهیه گزارش می‌توانید از دستگاه کارتخوان، موبایل یا رایانه‌تان استفاده کنید. همچنین اگر در طول روز پول نقد هم پذیرفته‌اید، باید آن‌ها را هم در گزارشتان محاسبه کنید تا از صحت معامله‌هایتان در آن روز مطمئن شوید.

مقابله با هک دستگاه کارت‌خوان

برای جلوگیری از هک این دستگاه‌ها، شرکت توزیع کننده دستگاه کارتخوان برای هر بخش از سیستم، رمزهای گوناگونی را تعریف نموده است. برای مثال، لایه امنیتی صندوق دار متشکل از یک کلمه چهار حرفی است که با یک مقدار ثابت داخل نرم افزار پایانه فروش تعریف می‌شود و توسط صندوقدار، پذیرنده و پشتیبان قابل تغییر است. این رمز که از پیش تعیین شده، به همراه راهنمای استفاده از دستگاه کارتخوان توسط پشتیبان به پذیرنده و صندوقدار تحویل داده می‌شود.

لازم به ذکر است که حتما باید صندوقدار، جهت جلوگیری از سوءاستفاده‌های احتمالی، رمز خود را مطابق با راهنمای استفاده از دستگاه کارتخوان عوض کند. همچنین در صورتی که رمز ورود سه مرتبه به طور اشتباه وارد شود، برای امنیت بیشتر، رمز از کار می‌افتد و باید مجددا توسط پذیرنده یا پشتیبانی تعریف شود.

مسئله هک و از دست دادن اطلاعات فقط برای دستگاه‌های کارتخوان نیست. شما باید اطلاعات و مبلغ درون کارتتان را نیز از هکرها و افراد سودجو محافظت کنید.

مقابله با هک دستگاه کارت‌خوان
آموزش کار با دستگاه کارتخوان

بررسی دستگاه کارتخوان Verifone 670

دستگاه کارتخوان Verifone 670 از نظر ابعاد، از کوچکترین دستگاه‌های کارتخوان در دنیا است. طراحی خاص و امکان حمل و نقل دستی از جمله قابلیت‌هایی هستند که باعث استفاده بیشتر این دستگاه نسبت به دستگاه‌های کارتخوان مشابه شده‌اند. تقریبا همه ما نمونه‌ای از این دستگاه را در فروشگاه‌ها، مغازه‌ها و رستون‌ها دیده‌ایم و شاید توسط آن‌ها خرید خود را نیز انجام داده باشیم.

این دستگاه ویژگی‌های مهمی دارند که می‌توان از مهمترین‌های به موارد زیر اشاره کرد :

  • دارای حافظه ۱۲ مگابایت (۸ مگابایت فلش و ۴ مگابایتSRAM)
  • دارای صفحه نمایش ۱۲۸*۱۲۸ پیکسلی با پس زمینه نور سفید
  • دارای یک صفحه کلید ۴*۳ با ده کلید عملیاتی و ۶ کلید صفحه
  • دارای قابلیت چاپ به صورت گرمایی با ۱۸ خط در ثانیه، ۲۴ یا ۳۴ ستون و کاغذ رول ۳۸ میلیمتری
  • دارای مودم بی سیم
  • دارای طول ۱۶۸ میلیمتر، عرض ۷۸ میلیمتر و ارتفاع ۵۸ میلمیتر
  • وزن ۴۳۹ گرم
بررسی دستگاه کارت خوان Verifone 670
آموزش کار با دستگاه کارتخوان

راه اندازی دستگاه کارتخوان Verifone 670

این دستگاه را می‌توان در مراکز فروش، فروشگاه‌های بزرگ، بوفه‌ها، رستوران، هتل‌ها و یا پیک‌های موتوری استفاده کرد. البته لازم به ذکر است که فقط می‌توان از کارت‌های سالم جهت خرید با دستگاه کارتخوان استفاده کرد، نه کارت‌های خم شده یا شکسته. کارت صادر شده از بانک دارای نواری مشکی‌ رنگ است که باید به طور کامل با قسمت مربوطه در دستگاه کارتخوان ارتباط بر قرار کند.

محل قرار گیری دستگاه

این دستگاه سیار است، ولی برای پرداخت توسط آن باید آن را در موقعیت مناسبی قرار داد تا از خطاهای دستگاه کارتخوان جلوگیری شود. به نکات زیر توجه کنید :

  • دستگاه را در محل کاملا صاف قرار دهید.
  • دستگاه باید دور از نور مستقیم خورشید قرار داشته باشد.
  • دستگاه را در معرض مکان‌هایی که خطر برق دارد، قرار ندهید.

خارج کردن دستگاه از پک آن

جعبه‌ای که شما از شرکت تحویل می‌گیرید باید شامل یک دستگاه ترمینال، دستگاه برق، سیم خط، سیم برق، باتری و کاغذ رول شده باشد. باید ابتدا تمامی پلاستیک‌ها و همچنین کاور روی صفحه نمایش را جدا کنید.

بررسی دکمه‌های دستگاه

حالا باید دکمه‌های موجود در دستگاه را کاملا بررسی کنید تا از سالم بودن آن‌ها مطمئن شوید. یک دستگاه کارتخوان شامل دکمه‌های زیر است:

  • ۱۲ دکمه صفحه کلید (اعداد ۰ تا ۹ و دکمه‌های ستاره و مربع)
  • ۶ دکمه انجام دهنده تابع عملیاتی ازF0 تا F5 در سمت راست صفحه نمایش
  • ۴ دکمه برای برنامه ریزی دستگاه در قسمت بالای صفحه کلید و پایین صفحه نمایش
  • سه دکمه رنگی زرد، قرمز و سبز رنگ برای انجام عملیات
  • دکمه خاموش و روشن کردن دستگاه کارت خوان
  • یک دکمه آلفا در بالای صفحه کلید و وسط دکمه‌های برنامه ریزی

در سمت راست دستگاه محل کشیدن کارت قرار دارد. در بالای دستگاه و زیر صفحه نمایش، مکان جا گرفتن کاغذ رول است که با زدن دکمه‌ای و فشار دادن آن می‌توانید این قسمت را باز کنید. همچنین در قسمت کناری بالا سمت راست نمایشگر، یک چراغ LED قرار دارد که نشان می‌دهد دستگاه روشن است.

چک کردن پورت‌های دستگاه

در زیر دکمه‌های رنگی مخصوص انجام عملیات، چند پورت وجود دارد که توسط آن‌ها می‌توانید دستگاه را به تلفن و برق متصل کنید. ابتدا برق را به دستگاه اتصال دهید تا از کار کردن صحیح آن مطمئن شوید. سپس پورت USB اینترنت را وصل کنید. اگر قرار است از خط تلفن برای دستگاه استفاده کنید، به جای اتصال پورت یو اس بی به مودم، آن را به خط تلفن وصل کنید.

کاغذ رول را در دستگاه قرار دهید

توسط این کاغذ، رسید شما و فروشنده چاپ می‌شود. برای قرار دادن آن در دستگاه، در قسمت پشت دستگاه (پشت صفحه نمایش و بالای دستگاه) با فشار یک دکمه و به بیرون کشیدن آن، قفل محفظه را باز کنید و کاغذ رول را درون آن قرار دهید.

سیم کارت را در دستگاه نصب کنید

برای نصب سیم کارت در دستگاه ابتدا باید آن را خاموش کنید و به پشت برگردانید. پس از خارج کردن باتری می‌توانید جایگاه سیم کارت را ببینید. سیم کارت را در جای خود قرار دهید و مجددا باتری را در دستگاه بگذارید. دستگاه را روشن کنید و حالا دستگاه کارتخوان شما قابل استفاده است. می‌توانید از آن برای معاملات خود در فروشگاه یا هتل یا هر جای دیگری استفاده کنید.

نحوه تشخیص کارتخوان تقلبی از اصلی

دستگاه‌های کارتخوان بی شک یکی از بزرگترین اختراعات بشر در چندین سال قبل بوده‌اند که شاید به دلیل استفاده بیش از حد این وسیله کار آمد، اهمیت این وسیله کوچک را فراموش کرده باشیم! این دستگاه‌ها واقعا توانسته‌اند مسئولیت سنگینی را از دوش هر کسی بلند کنند و حتی نظام جدید بانکداری را نیز احداث کنند.

دستگاه‌های کارتخوان نسبت به گذشته تا به امروز پیشرفت بسیار بزرگی در خود داشته‌اند و طبق تاریخچه‌ای که از این دستگاه‌ها وجود دارد، گفته شده است برای اولین بار از سال 1982 میلادی تولید این دستگاه‌ها شروع شد. اما همیشه افراد سودجو در هر بازار کاری حضور دارند که می‌خواهند با ترفندهای خودشان اقدام به کلاهبرداری کنند و این کلاهبرداری حتی در این زمینه نیز حضور یافته است!

تشخیص کارتخوان تقلبی از اصل
آموزش کار با دستگاه کارتخوان

متقلبانی هستند که با انجام ترفندهای پیچیده که ساعت‌ها درباره آن‌ها فکر کرده‌اند، بدون آنکه شما متوجه شوید اقدام به کلاهبرداری و فیشینگ شما می‌کنند و به همین دلیل توصیه‌ای که ما داریم این است که با مطالعه ادامه این مطلب از بروز چنین مشکلی جلوگیری کنید تا سرمایه شما به خطر و دام افراد منفعت طلب نیافتد.

بیشتر بخوانید:

تفاوت کارتخوان تقلبی و اصلی

اقدامی که کلاهبرداران در این زمینه ممکن است انجام دهند، این است که دستگاه کارتخوان یا دستگاه پوز شبیه به نسخه اصلی را تولید می‌کنند تا توسط دستگاه تولید شده، بجای اینکه فقط پول از حسابتان کم شود، اطلاعات شما نیز هک ‌شوند و این افراد بتوانند به راحتی از کارت شما با ترفند خودشان سوء استفاده کنند. در ادامه به نحوه تشخیص کارتخوان تقلبی از اصلی پرداخته‌ایم.

1- فرو رفتن بیش از حد کارت در دستگاه پوز

فرو رفتن بیش از حد کارت در دستگاه پوز
آموزش کار با دستگاه کارتخوان

همان گونه که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید، در دستگاه پوز اورجینال و اصلی، وقتی شما کارت را وارد آن می‌کنید، به میزان حدودا دو بند انگشت از کارت بیرون از دستگاه باقی می‌ماند، اما در مقابل اگر کارت در دستگاه پوز بیشتر فرو رود، قطعا تقلبی است و شما باید از گفتن رمز و اطلاعات خود جلوگیری کنید تا اطلاعات شما به دست مالک پوز نیافتد.

2- گشاد بودن زبانه‌ها

گشاد بودن زبانه ها
آموزش کار با دستگاه کارتخوان

در نسخه‌های جعلی و تقلبی دستگاه پوز، زبانه کنار پوز که بیشتر به عنوان نگهدارنده طراحی شده است، به اندازه یک بند انگشت گشادتر است، اما در نسخه‌های اصلی و اورجینال، این ضخامت کمتر از یک بند انگشت است. در صورت مشاهده چنین چیزی، حتما از خرید انصراف دهید و این خطا را به سازمان‌های مربوطه گزارش دهید تا افرادی که از خرید خود نهایت اطمینان را دارند، به دام افراد سودجو نیافتند.

3- صفحه کلید سفت و سخت

صفحه کلید سفت و سخت
آموزش کار با دستگاه کارتخوان

اگر تا به حال با دستگاه‌های پوز کار کرده باشید، حتما می‌دانید که دکمه‌های دستگاه پوز نرم هستند و شما می‌توانید رمز کارت خود را به راحتی وارد کنید. اما دستگاه‌های پوز جعلی این ویژگی را ندارند؛ صاحب چنین دستگاهی تنها با خواندن اطلاعات پنهان کارت شما و همچنین رمزی که به او می‌دهید، می‌تواند کارت جدیدی همانند کارت شما را صادر و استفاده کند. اگر با چنین دستگاه پوزی مواجه شدید، به هیچ وجه رمز کارت خود را به صاحب پوز نگویید و خودتان آن را وارد کنید. در غیر اینصورت اطلاعت کارت شما هک خواهند شد!

نکته‌: دستگاه‌های پوز تقلبی می‌توانند اطلاعات پنهان کارت شما را بخوانند و در حافظه خود ذخیره کنند یا بصورت مستقیم به سیستمی که به آن متصل هستند، منتقل کنند. همچنین وقتی شما رمز کارت را به صاحب دستگاه می‌گویید، او بصورت ساختگی اعداد را وارد می‌کند، اما در اصل رمز کارت شما را حفظ می‌کند. بعد از آنکه شما از محل دور می‌شوید، او کارت شما را با دستگاه‌های مربوطه می‌سازد و شروع به استفاده از رمز و اطلاعات کارت شما می‌کند.

 

4- عدم وجود چراغ‌های چشمک زن

عدم وجود چراغ های چشمک زن
آموزش کار با دستگاه کارتخوان

یکی از علائم نشان دهنده تقلبی بودن یک دستگاه پوز، مجهز نبودن آن به چراغ LED چشمک زن است که در اکثر دستگاه‌های پوز وجود دارد. در صورت عدم وجود این چراغ LED می‌بایست از خرید با آن خودداری کنید.

انواع پایانه فروش بر اساس نوع اتصال و کاربرد

کارتخوان تلفنی (Dial-Up)

کارت‌خوان تلفنی (Dial-Up)
آموزش کار با دستگاه کارتخوان

این دستگاه ساده ترین و رایجترین نوع کارتخوان است و جهت اتصال به شبکه بانکی از خطوط تلفن استفاده می‌کند. این کارتخوان به دلیل نوع اتصالش برای استفاده در محل‌های فروش با حجم تراکنش محدود مناسب است.

کارتخوان بی سیم (GPRS)

کارتخوان بی سیم (GPRS)
آموزش کار با دستگاه کارتخوان

این نسل از دستگاه‌های کارتخوان از طریق بستر تلفن همراه به شبکه بانکی متصل می‌شوند. افزایش تعداد اپراتورهای تلفن همراه و ارائه سرویس داده‌ها باعث افزایش تقاضا برای استفاده از این نوع دستگاه‌ها شده است.

کارتخوان شبکه‌ای (LAN)

کارتخوان شبکه‌ای (LAN)
آموزش کار با دستگاه کارتخوان

این نوع از دستگاه‌ها مبتنی بر شبکه محلی و یا اینترنت هستند. مهمترین ویژگی این دستگاه‌ها سرعت عملکرد بالا در تراکنش است که مناسب فروشگاه‌های زنجیره‌ای و مراکز خرید عمده با تعداد تراکنش بالا است.

کارتخوان شبکه‌ای (Wi-Fi)

این نوع از دستگاه‌ها به بستر شبکه وای ‌فای متصل می‌شوند و برای اماکنی مناسب هستند که در آن‌ها انواع دیگر اتصال به شبکه موجود نیست.

کارتخوان قابل اتصال به رایانه (PC-POS)

این دستگاه با اتصال به صندوق فروشگاهی و نرم افزار حسابداری پس از محاسبه مبلغ فاکتور، دستور انجام تراکنش را به همراه مبلغ و سایر اطلاعات مورد نیاز به رایانه منتقل می‌کند.

کارتخوان‌ موبایلی (mPOS)

این نسل از پایانه فروش با اتصال به تلفن همراه این امکان را برای صاحبان مشاغل خاص فراهم می‌کند تا کارتخوان شخصی خود را همیشه به همراه داشته باشند و در هر زمان و مکانی امکان انجام تراکنش برای مشتری خود را فراهم کنند.

کارتخوان اندرویدی (PDA-POS)

کارت‌خوان اندرویدی (PDA-POS)
آموزش کار با دستگاه کارتخوان

جدیدترین فناوری حوزه کارتخوان این دستگاه است که با تجمیع امکانات گوناگون در آن، طیف وسیعی از مشتریان را پشتییبانی می‌کند. این دستگاه داری نمایشگر لمسی، دوربین، چاپگر، اسکنر ۲ بعدی، وای فای، GPRS، بلوتوث، RFID، پورت کارت حافظه و نرم افزارهای مربوط به مشتریان در سیستم عامل اندروید است. از این دستگاه در شرکت‌های پخش، شرکت‌های امدادی، رستوران‌ها، سازمان‌های حمل و نقل، مراکز ارائه دهنده سرویس در محل مشتری و … استفاده می‌شود.

بیشتر بخوانید:

.

منبع: تکراتو

 

ارسال برای دوستان در: واتساپ | تلگرام |






ارسال نظر