اینترنت مستقیم از استراتوسفر به گوشی معمولی؛ Sceye و سافت‌بانک آزمایش تاریخی را انجام دادند

تبلیغات
تبلیغات

شرکت هوافضایی Sceye با همکاری SoftBank موفق شده اتصال مستقیم موبایل به یک پلتفرم مستقر در استراتوسفر را روی دستگاه‌های معمولی و بدون نیاز به تغییر سخت‌افزاری آزمایش کند؛ فناوری‌ای که می‌تواند در آینده پوشش اینترنت موبایل را به مناطقی برساند که ساخت دکل زمینی یا استفاده از زیرساخت سنتی در آن‌ها دشوار است.

این آزمایش با استفاده از پلتفرم ارتفاع‌بالای ST1 انجام شد؛ سامانه‌ای از نوع HAPS که در ارتفاع حدود ۲۰ کیلومتری زمین فعالیت می‌کند و می‌تواند مانند یک «دکل مخابراتی در آسمان» عمل کند.

اتصال مستقیم به گوشی‌های معمولی

مهم‌ترین بخش آزمایش Sceye این بود که کاربران به سخت‌افزار یا گوشی ویژه نیاز نداشتند.

پلتفرم ST1 با استفاده از سامانه SceyeCELL توانست از طریق شبکه اصلی SoftBank، اتصال پهن‌باند موبایل را مستقیماً به دستگاه‌های استاندارد ارائه دهد.

در جریان آزمایش در ژاپن، قابلیت‌هایی مانند تماس صوتی، پیام متنی، تماشای ویدیو، تماس ویدیویی و انتقال داده بررسی شدند.

Sceye همچنین از آزمایش موفق ارتباط با پهپادها و اجرای Edge Computing از استراتوسفر خبر داده است.

سفر تقریباً ۳۰ هزار کیلومتری بین آمریکا و ژاپن

مأموریت Service Test 1 در ۹ آگوست ۲۰۲۶ از نیومکزیکو آغاز شد.

پلتفرم Sceye پس از حدود ۱۳ روز و پیمودن بیش از ۱۵ هزار کیلومتر به ژاپن رسید و حدود یک هفته در استراتوسفر این کشور فعالیت کرد.

پس از تکمیل آزمایش‌های مخابراتی، ST1 مسیر بازگشت را آغاز کرد و در نهایت پس از یک مأموریت ۳۰ روزه، نزدیک به ۳۰ هزار کیلومتر را میان آمریکا و ژاپن طی کرد.

Sceye این پرواز را یکی از مهم‌ترین مراحل آماده‌سازی HAPS برای استفاده تجاری می‌داند.

SceyeCELL؛ یک دکل مخابراتی در آسمان

قلب سیستم مخابراتی Sceye، آنتنی به نام SceyeCELL است.

این سامانه به‌گونه‌ای طراحی شده که بتواند از استراتوسفر، سیگنال موبایل را روی منطقه‌ای بسیار وسیع منتشر کند و مستقیماً با تلفن، تبلت یا کامپیوتر ارتباط برقرار کند.

Sceye ادعا می‌کند یک پلتفرم کامل در مقیاس عملیاتی می‌تواند منطقه‌ای معادل پوشش حدود ۵۰۰ دکل زمینی را پوشش دهد.

این شرکت پیش‌تر نیز در سال ۲۰۲۲ اتصال مستقیم به گوشی هوشمند را تا فاصله حدود ۱۴۰ کیلومتر و در محدوده معیارهای پهن‌باند FCC آزمایش کرده بود.

چرا استراتوسفر؟

استراتوسفر در ارتفاع حدود ۲۰ کیلومتری سطح زمین قرار دارد؛ بسیار بالاتر از ارتفاع معمول پرواز هواپیماهای مسافربری، اما همچنان به‌مراتب نزدیک‌تر از ماهواره‌ها.

Sceye می‌گوید پلتفرم‌های HAPS آن تقریباً ۱۸۰۰ برابر به زمین نزدیک‌تر از ماهواره‌های زمین‌آهنگ هستند.

این فاصله کم می‌تواند تأخیر ارتباطی کمتر، سیگنال قوی‌تر و نیاز کمتر به تجهیزات زمینی پیچیده را به همراه داشته باشد.

در عین حال، ارتفاع زیاد پلتفرم باعث می‌شود یک سامانه بتواند منطقه بسیار بزرگ‌تری نسبت به یک دکل زمینی معمولی پوشش دهد.

جایگزین ماهواره نیست؛ لایه‌ای بین زمین و فضا

هدف Sceye حذف کامل شبکه‌های زمینی یا ماهواره‌ای نیست.

این شرکت HAPS را به‌عنوان لایه سوم زیرساخت ارتباطی در کنار شبکه زمینی و ماهواره معرفی می‌کند؛ لایه‌ای که می‌تواند برای پوشش مناطق دورافتاده، افزایش ظرفیت شبکه و حفظ ارتباط در شرایط بحران و بلایای طبیعی کاربرد داشته باشد.

SoftBank نیز در سال ۲۰۲۵ در Sceye سرمایه‌گذاری کرد و همکاری دو شرکت اکنون به سمت تجاری‌سازی HAPS در ژاپن حرکت می‌کند.

این فناوری همچنین می‌تواند در آینده برای شبکه‌های 6G، اینترنت اشیا، ارتباط با پهپادها و پردازش Edge کاربرد داشته باشد.

هنوز یک سرویس تجاری عمومی نیست

با وجود موفقیت این آزمایش، اینترنت Sceye هنوز به‌عنوان یک سرویس عمومی و گسترده برای کاربران عرضه نشده است.

مأموریت ST1 بخشی از برنامه آزمایش سرویس و آماده‌سازی برای عملیات پیش‌تجاری بود.

بنابراین نتیجه فعلی نشان می‌دهد اتصال مستقیم به دستگاه‌های معمولی از استراتوسفر از نظر فنی آزمایش شده است، اما راه‌اندازی شبکه تجاری در مقیاس گسترده همچنان به آزمایش‌های بیشتر، مجوزهای رگولاتوری و توسعه زیرساخت نیاز دارد.

اگر این مسیر به تجاری‌سازی کامل برسد، HAPS می‌تواند شکاف میان دکل‌های زمینی و اینترنت ماهواره‌ای را پر کند و شکل تازه‌ای از پوشش موبایل را ایجاد کند.

ا
امیررضا هادی تهرانی
مشاهده کلیه مقالات منتشر شده
گفت‌وگوی کاربران

دیدگاه‌ها

۰ دیدگاه

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

اپلیکیشن و نرم‌افزار

معرفی نرم افزار و اپلیکیشن

مشاهده بیشتر