به نظر می رسد شرکت اسپیس ایکس ایلان ماسک دیگر فرصتی برای آزمون و خطا ندارد! ایلان ماسک در اظهار نظری توییتری اعلام کرد که موشک بعدی این شرکت، آخرین موشک قابل استفاده مجدد شرکت است.
شرکت اسپیس ایکس در نظر دارد موشک فالکون 9 را در تاریخ 30 ژانویه (11 بهمن) از مجتمع پرتاب ۳۹ پایگاه فضایی کندی به فضا پرتاب کند. این مجتمع تاریخی ناسا، پیش از این عامل بسیاری از پیشرفت های فضایی ایالات متحده بوده است. در این مجتمع پرتاب، پیش از این ماموریت های تاریخی همچون موشک ساترن 5 و آپولو به فضا پرتاب شده اند. حال شرکت اسپیس ایکس در نظر دارد برای نخستین بار از این مجتمع تاریخی برای پرتاب موشک خود به همراه محموله اش، ماهواره شرکت ارتباطی اکواستار بهره ببرد.
موشکی که ماهواره اکواستار را به مدار زمین خواهد رساند، سوخت بسیار زیادی برای فرود مرحله نخست خود مصرف می کند، در واقع تنها خود ماهواره اکواستار، 5.5 تن وزن دارد، که وزن قابل توجهی محسوب می شود؛ اما سکوی جدید مجتمع پرتاب ۳۹ پایگاه فضایی کندی، امکان بیشتری برای حداکثر قابلیت های فالکون 9 (بلاک 5) و همچنین فالکون هِوی فراهم خواهد کرد. ماسک همچنین اعلام کرد که فالکون جدید اسپیس ایکس اواخر سال جاری از زمین بلند خواهد شد.
اسپیس ایکس هفته گذشته با موفقیت موشک فالکون 9 را به همراه محموله ای شامل ۱۰ ماهواره ایریدیوم نکست شرکت ایریدیوم کامیونیکیشنز را از پایگاه نیروی هوایی واندنبرگ در کالیفرنیا را به مدار پایین زمین برد. اسپیس ایکس همچنین پس از پرتاب اولیه، موفق به فرود موفقیت آمیز مرحله اول موشک بر روی کشتی در اقیانوس آرام شد.
این ۱۰ ماهواره، اولین سری از ۷۰ ماهواره ایریدیوم کامیونیکیشنز خواهند بود، این شرکت ارتباطات ماهوارهای قصد دارد، ماهواره های خود را طی هفت پرتاب به مدار زمین ارسال کند. به گفته ایریدیوم کامیونیکیشنز، این ماهواره ها جایگزین شبکه ای متشکل از ۶۶ ماهواره خواهند شد که در حال حاضر در مدار پایین زمین در حال انجام عملیات هستند.
این ماموریت البته احتمال استفاده از دیگر موشک ها را به کلی رد نمی کند، اما نشان دهنده نقطه عطفی برای شرکت اسپیس ایکس است. در واقع، اسپیس ایکس در آینده، دیگر همیشه ملزم خواهد بود که موشک های خود را پس از پرتاب، به نحوی به زمین (احتمالا پس از پرواز مداری ساده) بازگرداند. البته، این مورد می تواند به صرفه جویی مالی برای شرکت فضایی خصوصی هم منجر شود؛ اما مهمتر اینکه این روند می تواند ساخت موشک های قابل استفاده مجدد را برای شرکت خصوصی به استراتژی اساسی تبدیل کند.
همچنین انتظار نمی رود اسپیس ایکس به قابلیت استفاده مجدد کامل (حداقل به این زودی ها) دست پیدا کند، در واقع قابلیت استفاده چندین و چندین باره از یک موشک. تقریبا در حال حاضر ایده ای فوق العاده آینده نگرانه برای فالکون 9 (بلاک 5) محسوب می شود.
شرکت بلو اوریجین جف بزوس، رقیب ایلان ماسک، پیش از این اواسط سال گذشته، به لطف طراحی ساده و همچنین وزن کم تر موشکش، موفق به پرتاب و فرود موشک نیو شپرد شده بود. این دومین باری بود که شرکت از این موشک قابل استفاده مجدد بهره می برد و سومین باری بود که این موشک را به فضا پرتاب می کرد.
این شرکت اعلام کرده، موتور موشک تا ارتفاع 3.600 پایی(حدود 1000 متر) صعود کرده، تا مشکل کمتری برای مانور داشته باشد. این موشک همچنین دارای الگوریتم جدیدی برای کپسول حمل خدمه که در هنگام فرود با استفاده از چتر نجات از موشک جدا شده و به تنهایی فرود می آید را مورد آزمایش قرار داده است. همچنین نیو شپرد، محموله های اضافی را برای چندین آزمایش در زمینه شرایط بدون جاذبه حمل نموده است.
به هر حال و البته خوشبختانه، این می تواند شروعی برای دوره تاریخی جدید در عرصه پرتاب موشک های فضایی خصوصی باشد، دوره ای که دیگر در آن از دست رفتن موشک ها پس از پرتاب تقریبا به امری عجیب تبدیل شود!
.
منبع: engadget