;
coinex

موشک ضد تانک دهلاویه ؛ جدیدترین خدمت ایران به طرف روسی در نبرد با اوکراین [+ویدیو]

روسیه از موشک ضد تانک دهلاویه ساخت ایران برای بهره‌گیری در جنگ با اوکراین استفاده می‌کند.

براساس اخبار منتشر شده، ظاهراً موشک ضد تانک دهلاویه ایران در جنگ روسیه با اوکراین مورد استفاده قرار گرفته است. دقیق‌تر بخواهیم بگوییم روسیه از موشک دهلاویه برای اهداف نظامی خود استفاده می‌کند. این موشک که شباهت بسیاری به موشک کورنت ساخت خود روسیه دارد، از شدت تخریب بسیار بالایی برخوردار است. تصاویر این موشک در فضای مجازی و رسانه‌ها منتشر شده است که می‌توانید در ادامه مطلب مشاهده فرمایید.

بیشتر بخوانید: نخستین پهپاد عمودپرواز و موشک‌انداز جهان معرفی شد [+عکس]

موشک ضد تانک دهلاویه در جنگ روسیه و اوکراین بکار گرفته شد

در حالی که بحث استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی در جنگ با اوکراین همچنان داغ است، این روزها خبر می‌رسد که روسیه از موشک‌های ضد تانک دهلاویه نیز استفاده می‌کند که در واقع یک نسخه کپی از موشک ضد تانک روسی کورنت است. در حالی که تکراتو نمی‌تواند صحت این خبر و تصاویر مربوط به آن را تایید کند و مقامات رسمی ایران و روسیه نیز تاکنون به این شایعات واکنش نشان نداده‌اند، تصاویر و ویدیوهایی در شبکه‌های اجتماعی دست به دست می‌شود که از استفاده از یک موشک ضد تانک ایرانی دهلاویه توسط نیروهای روسی برای هدف قرار دادن تانک‌های اوکراینی خبر می‌دهد. اما موشک ضد تانک دهلاویه چه قابلیت‌هایی دارد؟

در مورد موشک ضد تانک دهلاویه بیشتر بدانید

موشک دهلاویه یک موشک ضد زره تاکتیکی است که حدود ۵ تا ۶ کیلومتر برد دارد، هدایت آن نیمه‌خودکار بوده و دارای دقت بالایی است و میزان نفوذ آن در زره بیش از ۱,۰۰۰ میلی‌متر قید شده و یکی از قدرتمند‌ترین موشک‌های ضد زره جهان است.

به گزارش تکراتو و به نقل از تسنیم، در گزارشی مدعی شده که این تانک قدرت مبارزه با هر نوع زره‌پوشی را دارد و اکثر تانک‌های قدرتمند دنیا مثل تانک رزمی آبرامز و مرکاوا که مقاومت آن‌ها در برابر زره بین ۱,۰۰۰ تا ۱,۳۰۰ میلی‌متر است، در مقابل این موشک ناکام مانده‌اند. پس نتیجتا اگر موشک دهلاویه که نفوذی بیش از ۱,۰۰۰ میلی‌متر در زره دارد، با این تانک برخورد کند، قطعا آسیب جدی خواهد دید یا به طور کامل منهدم می‌شود.

موشک ضد تانک دهلاویه در جنگ روسیه و اوکراین بکار گرفته شد

این موشک از جدیدترین موشک‌های ضد زره تاکتیکی ساخت وزارت دفاع ایران است که وزنی در حدود ۲۲/۷ کیلوگرم دارد که از این مقدار ۶/۸ کیلوگرم به سرجنگی دو مرحله‌ای آن اختصاص دارد، برد عملیاتی این سلاح در صحنه درگیری در بازه ۱۰۰ تا ۵۵۰۰ متر تخمین زده می‌شود.

اگر برای شلیک این موشک از سیستم دید در شب استفاده شود برد آن تا شعاع ۳۵۰۰ متری کاهش می‌یابد. وزن پرتابگر این موشک ۲۶ کیلوگرم بوده که قابلیت حمل توسط خدمه را دارد. پرتابگر دهلاویه نیز هر چند شباهت‌هایی به پرتابگر توسن دارد اما در آن؛ لوله حاوی موشک در قسمت فوقانی دوربین قرار گرفته و موشک پس از رصد از طریق دوربین به سوی هدف شلیک می‌شود.

روزنامه تهران تایمز مدعی شده بود که موشک ضد زره دهلاویه که یکی از پیشرفته‌ترین موشک‌های ضد زره است، توانایی انهدام پیشرفته‌ترین تانک‌ها را دارد. این موشک توسط وزارت دفاع ایران معرفی شده و یک موشک هدایت‌شونده با بردی بیش از ۵ کیلومتر است. هدایت آن به عهده دو فرد پیاده نظام بوده و برای مسیرهای مارپیچ (Spiral Trajectory) ساخته شده است. این موشک جهت یادبود مصطفی چمران، به نام محل شهادت وی، «دهلاویه» نامیده شده است. نکته جالب در بحث موشک دهلاویه این است که مشخصات این موشک و شکل ظاهری آن شباهت زیادی به موشک کورنت روسی دارد.

موشک ضد زره روسی کورنت تا به امروز سابقه از کار انداختن تانک آمریکایی آبرامز و همچنین تانک اسراییلی مرکاوا در جریان جنگ ۳۳ روزه را دارد. اولین‌بار موشک کورنت به سال ۲۰۰۳ میلادی در عراق چندین دستگاه تانک آبرامز و نفربرهای بردلی ارتش آمریکا را از کار انداخت. اما اوج کار این موشک که شهرت جهانی را برای آن کسب کرد جنگ ۳۳ روزه بود که در طی آن مبارزان حزب‌الله لبنان با کمک این موشک موفق شدند تا تعداد زیادی از تانک‌های پیشرفته مرکاوای اسراییلی را نابود کنند. در سالهای اخیر کشورهای زیادی از جمله ترکیه و یونان که از اعضای ناتو نیز به شمار می‌آیند این موشک را خریداری کرده و وارد خدمت کردند.

سایت workdaffairsboard در مقاله‌ای با عنوان «دهلاویه: یک موشک ضد زره بومی (که خیلی شبیه Kornet است) درباره موشک دهلاویه نوشته است:

ایران از مدت‌ها قبل به خصوص از سال ۱۹۹۲ به بعد برای مبارزه با تحریم‌های آمریکا به دنبال توسعه سلاح‌های ضد زره، تانک‌ها، موشک‌ها و جنگنده‌های خود است.

موشک ضد تانک دهلاویه در جنگ روسیه و اوکراین بکار گرفته شد
موشک ضد تانک دهلاویه

سایت Defence.pk در خصوص موشک‌های ضد زره دهلاویه نوشته است: «ایران شروع به تولید نسخه‌ای از موشک ضد زره (دهلاویه) کرده است که هر تانک در دسترس بلوک غرب، یا هر هدف زره پوش دیگر، هلیکوپتر و هواپیماهای بدون سرنشین و پهپادهای در ارتفاع پایین را به خوبی هدف قرار می‌دهد.» موشک‌های Kornet-E یکی از بهترین موشک‌های ضد زره است که توانایی نفوذ تا ۱,۲۰۰ میلی‌متر در تانک را تا برد ۶ هزار متری (۶ کیلومتر) داراست.

سایت تسنیم در مطلبی که در سال ۱۹۹۳ درباره موشک دهلاویه نوشته، علیرغم اذعان به شباهت‌های موشک ضد زره دهلاویه و سیستم روسی ضد تانک کورنت، این دو را کاملاً متفاوت دانسته و کپی بودن موشک دهلاویه را رد می کند:

گفته می شود که بعضا این موشک شبیه موشک روسی کورنت است اما کاملاً این گونه نیست زیرا هم از لحاظ مورفولوژی و هم از لحاظ اندازه و شکل بالک با هم متفاوتند.

موشک هدایت لیزری دهلاویه ۲ قابلیت نفوذ یک متری در تانک و نفربرهای زرهی را دارد و نسبت به نمونه اولیه (موشک دهلاویه۱) از ۳ کیلومتر افزایش برد برخوردار شده است. همچنین گلوله‌های هوشمند ۱۵۵ میلی‌متری بهینه شده بصیر که از هدایت لیزری برخوردارند، قابلیت انهدام اهداف را در شعاع ۱۶ الی ۲۱ کیلومتری دارا هستند به یگان‌های توپخانه نیروی زمینی ارتش ملحق شد.

بیشتر بخوانید: آزمایش موفقیت‌آمیز بمب و موشک خلا توسط سپاه پاسداران [+فیلم]

موشک ضد تانک دهلاویه در جنگ روسیه و اوکراین بکار گرفته شد

مشرق نیوز نیز در مورد موشک ضد زره دهلاویه نوشته است:

نمونه مدرن و معتبر ایرانی از موشک معروف روسی کورنت که چند سالی است وارد سازمان رزم نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران شده است. این موشک در حال حاضر به نوعی پیشرفته‌ترین موشک ضد زره عملیاتی در ایران نیز حساب می‌شود. بر اساس اطلاعات اعلام شده از این موشک، دهلاویه برد مؤثری بین ۱۰۰ الی ۵۵۰۰ متر دارد. در بحث هدایت نیز این موشک از سیستم هدایتی لیزری نیمه‌خودکار، فرمان به خط و موج سواری لیزری دید بهره می‌برد. در این روش کاربر مورد نظر پرتویی از لیزر را به سمت هدف تابانده و تا لحظه برخورد باید تابش لیزر را بر روی هدف حفظ کند.

از نکات مثبت این سامانه هدایتی این است که در لحظات اولیه لزومی بر تاباندن یک لیزر نیرومند به هدف که ممکن است باعث فعال شدن سامانه‌های دفاع متقابل زره‌پوش شود، نیست و موشک مورد نظر نیز صرفاً بر روی موج لیزری که از پشت و از سمت لانچر با آن در ارتباط است حرکت کرده و به نسبت بسیاری از اقدامات متقابل ایمن است.

موشک ضد تانک دهلاویه در جنگ روسیه و اوکراین بکار گرفته شد
موشک ضد تانک دهلاویه

تصاویر نشان می‌دهد در جریان بازدید سرلشکر باقری شاهد این بودیم که این موشک به فیوزهای لیزری جدیدی مجهز شده که پیش از این در نمونه‌های روسی نیز دیده نشده بود. اطلاعات دقیقی درباره این موشک بیان نشده ولی می‌توان دو احتمال را برای آن در نظر گرفت؛ یا قرار است از این موشک در نقش ضد بالگرد بهره گرفته شود یا می ‌وان اینگونه تصور کرد که قابلیت حمله از بالا به سبک موشک طوفان ۳ برای دهلاویه تعریف شده باشد.

اضافه کردن این قابلیت برای موشک دهلاویه نشان می‌دهد که صنعت دفاعی و نیروهای نظامی کاربر، از این فیوزهای لیزری راضی بوده و استفاده از آن پس از موشک‌های میثاق، قائم ام و طوفان ۳ به موشک دهلاویه نیز رسیده است. در عین حال، باید توجه داشت ممکن است عده‌ای با دیدن نمونه‌های قبلی این موشک، آنرا یک خرید و یا در بهترین حالت، یک کپی کامل از سلاح مشهور روس‌ها بدانند و در این میان، عملا صنایع دفاعی کشورمان در حوزه ساخت چنین سلاحی، صرفا یک کپی‌کننده معرفی شود.

موشک ضد تانک دهلاویه در جنگ روسیه و اوکراین بکار گرفته شد
موشک ضد تانک دهلاویه

اما معرفی چنین نسلی از موشک‌های ضد زره که می‌تواند در نقش مهم و اثرگذار ضد بالگرد و یا ضد پهپاد نیز عملکرد چشمگیر و مناسبی داشته باشد، نشان می‌دهد متخصصان صنایع دفاعی کشورمان کاملاً بر طراحی و ساخت چنین سامانه مدرنی اشراف داشته و هر زمان که نیاز به تغییر یا افزودن بخش یا عملکردی به آن باشد، امکان علمی و اجرایی آن کاملاً فراهم است و حتی اکنون می‌تواند یک الگو برای بخش صنایع نظامی روسیه نیز باشد.

بیشتر بخوانید:

دیدگاه شما در خصوص موشک ضد تانک دهلاویه چیست؟ نظرات خود را در بخش کامنت‌ها با تکراتو در میان بگذارید.

ارسال برای دوستان در: واتساپ | تلگرام |






ارسال نظر