رژیم کتوژنیک یا کتو یکی از رژیم های لاغری بسیار محبوب است و مناسب کسانی که به دنبال لاغری سریع هستند. رژیم کتوژنیک شاید در نگاه اول یک رژیم لاغری به نظر نمی رسد اما در واقع یک رژیم کاهش وزن با کربوهدرات کم و چربی بالا است! در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر درباره این رژیم لاغری سریع و همچنین مزایا و عوارض رژیم کتوژنیک آشنا شوید.
چطور با خوردن چربی میشه لاغر شد؟
به طور معمول منبع سوخت و ساز بدن از کربوهیدرات تامین می شود اما در رژیم کتوژنیک این منبع از چربی تامین می شود که به آن کتوزیس گفته می شود. در واقع شما در طول این رژیم با خوردن چربی های سالم و اشباع نشده، چربی سوزی می کنید و در نهایت لاغر می شوید.
رژیم کتوژنیک چیست؟
رژیم کتوژنیک، رژیم کتو یا رژیم کتون زا، برنامه غذایی با چربی بالا، پروتئین متوسط و کربوهیدرات کم است. به دلیل اینکه افراد در صورت پیروی از این رژیم، کاهش وزن سریعی را تجربه می کنند بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در رژیم کتوژنیک، بدون اینکه شخص احساس گرسنگی کند، سوزاندن چربی ها انجام می شود.
نحوه کارکرد این رژیم
این مدل رژیم اینطور است که بایستی کالری خود را از پروتئین و چربی دریافت کنید و کربوهیدات کمتری مصرف کنید. در رژیم کتوژنیک مصرف اکثر کربوهیدرات ها مانند شکر، نان سفید، نوشابه و شیرینی جات که هضم آنها آسان است را ممنوع است.
همان طور که گفتیم در حالت طبیعی سوخت تامین کننده انرژی بدن از کربوهیدرات (فرآورده های قندی) بدست می آید. اما در این رژیم سوخت بدن از چربی هایی که ذخیره شده است تامین می شود و در صورت نیاز از پروتئین مصرف می شود. در واقع استفاده کردن از چربی ها در رژیم کتوژنیک به عنوان سوخت موجب کاهش وزن می شود. در رژیم کتو هدف رژیم بر کاهش مصرف کربوهیدرات و افزایش مصرف پروتئین و چربی است.
در این رژیم بایستی روزانه کمتر از 50 گرم کربوهیدرات مصرف کنید، که در این صورت انرژی بدن شما (قند خون که بدن می تواند سریع مصرف می کند) تمام می شود. این عملکرد بین 3 تا 4 روز طول می کشد. در آخر هم بدن برای تامین انرژی شروع به مصرف پروتئین و چربی می کند که این روش به کاهش وزن کمک می کند.
رژیم کتوژنیک در واقع رژیمی آسان نیست، اما اگر دستورالعمل برنامه غذایی را رعایت کنید، بدن شما به زودی شروع به چربی سوزی می کند. در ادامه درباره کاهش وزن با کتوژنیک بیشتر توضیح داده ایم.
انواع رژیم کتوژنیک
- رژیم استاندارد((SKD
- رژیم دوره ای (CKD)
- رژیم هدفمند(TKD)
- رژیم با پروتئین بالا
با اینکه بیشتر مطالعات بر روی رژیم استاندارد و پروتئین بالا صورت گرفته است، ولی رژیم هدفمند و دوره ای رژیم های پیشرفته تری هستند، این رژیم مورد توجه ورزشکاران و بدنسازان قرار می گیرد.
مقایسه رژیم کتوژنیک با سایر رژیم ها
رژیم کتوژنیک در میان 39 رژیم غذایی دیگر در رده بندی U.S.News رتبه 37 را کسب کرده است. سایر رتبه های این رژیم را در ادامه می بینیم:
- در بین تمامی رژیم های غذایی: رتبه 37
- در بین رژیم های کاهش وزن سریع: رتبه 4
- در بین رژیم های کاهش وزن: رتبه 15
- در بین رژیم های سلامت قلب: رتبه 34
- در بین رژیم های دیابت: رتبه 27
- در بین رژیم های با تغذیه سالم: رتبه 39
- در بین ساده ترین رژیم ها: رتبه 34
آیا رژیم کتوژنیک خطرناک است؟
رژیم غذایی به غیر از کاهش وزن، بایستی روی سلامت کلی بدن تاثیر مثبت بگذارد، مانند رژیم غذایی مدیترانه ای با رتبه 1 و یا رژیم غذایی دش که رتبه 2 است. اما هدف کار رژیم کتوژنیک مصرف کردن چربی و کاهش مصرف کربوهیدرات است که همین کار بر روی سلامت کلی بدن شما تاثیر منفی می گذارد؛ به همین دلیل این رژیم برای همه افراد مناسب نیست.
کتوژنیک برای چه کسانی ممنوع است؟
رژیم غذایی کتوژینک برای کسانی که اضافه وزن دارند، دیابت دارند یا کسانی که به دنبال بهبود سوخت و ساز بدن خود هستند، انتخاب خوبی است. اما برای کسانی که ورزشکار حرفی ای هستند رژیم مناسبی نیست. این رژیم مانند رژیم غذایی های دیگر تنها وقتی موثر خواهد بود که به مدت طولانی به آن پایبند بود.
فواید و عوارض رژیم کتوژنیک
فواید:
- افزایش مقاومت بدن در مقابل سرطان
- مقابله با آکنه
- کنترل کردن دیابت
- درمان صرع
- رفع اختلالات سیستم عصبی
- درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک
عوارض:
- تشنگی بیش از حد
- تکرر ادرار
- خستگی
- استرس، اظطراب
- احساس سبکی سر
- تعریق
- سردرد
- یبوست
- بوی بد دهان
- کاهش عملکرد فیزیکی
- ریزش مو
مواد غذایی غیرمجاز در کتوژنیک
در رژیم کتوژنیک مصرف انواع مواد غذایی که میزان کربوهیدارت زیادی دارند ممنوع است، ازجمله این مواد غذایی عبارتند از:
- غلات و نشاسته: خوراکی هایی مانند آرد گندم و نان، برنج، پاستا، جوپرک
- غذاهایی که شیرین هستند: عسل، نوشابه، آبمیوه، کیک، آب نبات، بستنی و غیره.
- میوه: سیب، موز، پرتقال
- گندم: سیب زمینی، هویج
- دانه ها و حبوبات: نخودفرنگی، لوبیا، عدس و نخود
- لبنیات: شیر و ماست و دوغ کارخانه ای
- چربی های ناسالم: مصرف محصولاتی مانند روغن های گیاهی تصفیه شده و مایونز باید محدود شود.
مواد غذایی مجاز در کتوژنیک
در رژیم کتوژنیک غذایی هایی که کربوهیدرات کم و چربی بالا دارند انتخاب می شوند، در ادامه مواد غذایی های که در طول رژیم می توانید بخورید را آورده ایم:
- گوشت: ماهی، گوشت گاو، گوسفند، مرغ
- تخم مرغ
- سبزیجات: اسفناج، کلم، گوجه فرنگی، پیاز و فلفل ها، بروکلی، گل کلم و قارچ
- میوه های مجاز با کربوهیدرات کم: زردآلو، کیوی، آووکادو، شاتوت، گوجه فرنگی، ریواس، تمشک، طالبی، توت فرنگی، هندوانه، لیمو
- لبنیات با چربی بالا: پنیر بز، پنیر چدار، پنیر خامه ای، موزرلا یا بلوچیز، خامه با چربی بالا، کره
- آجیل و دانه: گردو، دانه های آفتابگردان، بادام، تخم کدو، دانه چیا و بذر کتان
- آووکادو و انواع توت ها: تمشک دیگر انواع توت هاى با گلیسمی پایین
- شیرین کننده ها: استویا و سایر شیرین کننده های کم کربوکسیل
- ادویه جات: نمک، فلفل و …
- چربی های سالم: روغن نارگیل، روغن آووکادو، روغن زیتون، سس مایونز
.
پایان رپورتاژ آگهی