جک دورسی و ایلان ماسک معتقدند که قوانین مالکیت فکری باید بهطور کامل حذف شوند؛ موضوعی که واکنشهای زیادی را برانگیخته است.
به گزارش تکراتو و به نقل از androidheadlines، مالکیت فکری، بهویژه در زمینه هوش مصنوعی، مدتهاست که یکی از بحثبرانگیزترین موضوعات دنیاست. شرکتهای فعال در حوزه هوش مصنوعی برای آموزش مدلهای خود نیاز به حجم زیادی از دادهها دارند که اغلب از اینترنت جمعآوری میشود.
در طرف مقابل، تولیدکنندگان محتوا مثل ناشران و هنرمندان، خواستار جبران و حقوق مشخص برای استفاده از آثارشان هستند. حالا جک دورسی و ایلان ماسک وارد این بحث شدهاند و معتقدند که باید قوانین فعلی مربوط به مالکیت فکری یا همان کپیرایت بهطور کامل حذف شود.
شرکتهای هوش مصنوعی در حال حاضر در ناحیهای خاکستری از لحاظ قانونی فعالیت میکنند. آنها میگویند که آموزش مدلهای هوش مصنوعی مشمول قانون استفاده منصفانه است، چون این مدلها صرفاً کپی مستقیم آثار اصلی نیستند، بلکه خروجی آنها چیزی جدید و متفاوت است.
تولیدکنندگان محتوا میگویند این استدلال پذیرفتنی نیست و قوانین فعلی باید اعمال شوند. با این حال، هنوز حکم قطعی دادگاهی که به نفع هنرمندان صادر شده باشد وجود ندارد.
در همین شرایط، جک دورسی که از بنیانگذاران Twitter و بنیانگذار پروژه Bluesky است، در پستی در شبکه X نوشت که باید همه قوانین مالکیت فکری حذف شوند. ایلان ماسک هم که در حال حاضر مالک X است، در پاسخ به این پست نوشت: موافقم.
این ایده که قوانین مالکیت فکری باید بازنگری یا حذف شوند، پیشتر هم توسط برخی افراد در حوزه فناوری و هوش مصنوعی مطرح شده بود. در ماه مارس، OpenAI پیشنهادی به دولت آمریکا ارائه داد تا محدودیتهای مربوط به استفاده از محتوای اینترنتی برای آموزش مدلهای هوش مصنوعی کاهش یابد.
ایلان ماسک پیشتر هم مخالفت خود با قوانین کپیرایت را اعلام کرده بود. او زمانی در گفتوگویی با جی لنو گفته بود که ثبت اختراع برای افراد ضعیف است.
همچنین مثالی از شرکت Tesla آورد و گفت که این شرکت به رقبا اجازه داده تا از پتنتهای مربوط به خودروهای الکتریکیاش در صورت حسن نیت استفاده کنند. در همین حال، جک دورسی هم از پروژههای متنباز و پلتفرمهای اجتماعی غیرمتمرکز حمایت کرده است.
در ادامه این بحث، افراد دیگری از دنیای فناوری نیز وارد گفتگو شدند. مثلاً کریس مسینا، سرمایهگذار حوزه تکنولوژی، گفت که حرفهای دورسی بیپایه نیست.
او اشاره کرد که جریمههای خودکار یا قوانین سهخطایی برای نقض حقوق مالکیت فکری در آینده ممکن است جایگزین همان قوانینی شوند که افراد کمدرآمد را به خاطر داشتن مواد مخدر به زندان میانداخت.
خود دورسی نیز ادامه داد که روشهای بسیار بهتری برای پرداخت به تولیدکنندگان محتوا وجود دارد، اما سیستم فعلی بیش از حد از آنها میگیرد و پولها را به دست واسطههایی میسپارد که به درستی حقالزحمه نمیدهند.
البته، همه با این دیدگاه موافق نبودند. نیکول شاناهان، وکیل، اولین کسی بود که با این نظر مخالفت کرد و گفت: نه، قانون مالکیت فکری تنها چیزی است که آثار انسانی را از خروجیهای هوش مصنوعی متمایز میکند.
دورسی در پاسخ نوشت که این خلاقیت است که ما را متمایز میکند، نه قانون فعلی، و همین قانون باعث شده دست واسطههایی باشد که پول را بهدرستی به هنرمندان نمیدهند.
اد نیوتونرکس از سازمان Fairly Trained گفت که مدیران تکنولوژی عملاً به جنگ با هنرمندانی رفتهاند که نمیخواهند آثار زندگیشان برای سود دزدیده شود.
نویسندهای به نام لینکلن میشل هم در واکنش گفت: هیچکدام از شرکتهای جک یا ایلان بدون وجود قانون کپیرایت نمیتوانستند وجود داشته باشند. او در ادامه اضافه کرد که آنها صرفاً از هنرمندان خوششان نمیآید.