سال گذشته بود که ایلان ماسک برنامه سیستم حمل و نقل شرکت فضایی خود را شرح داد، سیستم حمل و نقل فضایی که تا دهه ۲۰۲۰ انسان را به مریخ میفرستد. احتمالا همه دوستداران فضا و نجوم با ایلان ماسک و طرح مشهورش برای کلون سازی در مریخ آشنا هستند. ماسک مدتهاست، ایده سفر به مریخ را در سر میپروراند.
اما ماسک مدیر عامل و بنیانگذار اسپیس ایکس به تازگی جزئیات جدیدی از طرح شرکت برای کلون سازی در مریخ را معرفی کرده است. ماسک در اظهارنظر جدید خود، جزئیات فنی از موشک غولپیکری که قرار است انسان را به سیارهی سرخ ببرد و همچنین برنامهی دقیقش برای رسیدن به مریخ را در برنامه «هر چه میخواهی از من بپرس (Ask Me Anything, AMA)» در شبکه اجتماعی ردیت شرح داده است.
او که در ردیت معمولا به راحتی به بسیاری از سوالات کاربران در مورد مسائل مختلف پاسخ میدهد، در مورد جزئیات و موانع سفر به مریخ هم صحبت کرد. ماسک در این گفتگوهای تحتوب، حتی در مورد نوعی اینترنت فشرده هم صحبت کرد که میتواند اطلاعات را بین ۳ تا ۲۲ دقیقه به زمین مخابره کند.
ماسک به شوخی نوشت:
بنابراین میتوانید از نرمافزار اسنپ چت استفاده کنید، البته اگر در آینده چنین چیزی وجود داشته باشد!
نکته مهمتر اینکه ماسک در این گفتگو، مرز جاهطلبیهای اسپیس ایکس را در مورد مریخ روشن کرد. اگرچه تاکنون، تجسم وسیعی از شهرهای بزرگ مریخی را به هوادارانش نشان داده، اما او گفت که اسپیس ایکس روی ساخت شهرهای بزرگ مریخی تمرکز نمیکند.
ایلان ماسک به کاربران ردیت گفت:
هدف ما (اسپیس ایکس) این است که شما را به آنجا برسانیم و اطمینان حاصل کنیم که زیرساختهای اساسی برای تولید سوخت و بقا در آنجا وجود دارند. در واقع در این مورد، یک قیاس سخت وجود دارد، همچون آن که بخواهیم یک خط ریلی بین قارهای را در آنجا بسازیم. به این ترتیب، در آنجا باید شرکتهای صنعتی زیاد و میلیونها نفر حضور داشته باشند تا چنین (شهری) ساخته شود.
این اظهار نظرهای مدیرعامل اسپیس ایکس به این معناست که شرکت خصوصی فضاییاش، به ساخت سیستمهایی همچون سیستمهای سوخترسان و رساندن منابع مریخی خواهد پرداخت. اما واضح است که این شرکت نمیخواهد وارد موضوع کلون سازی در مریخ و مشخصا ساخت یک شهر با زیرساختهای آن شود. به عنوان مثال، نحوه تامین مواد غذایی، آب و منابع دیگر.
ماسک میگوید، شرکت اسپیس ایکس را در سال ۲۰۰۲، مشخصا برای کمک به تبدیل انسان به «گونهای چند سیارهای» تاسیس کرده است. هدف این شرکت فضایی خصوصی، ساخت کلانشهری در مریخ با استفاده از ناوگانی از فضاپیماها و موشکها به نام سیستم حمل و نقل بین سیارهای (ITS) است. در خلال این طرح، یک میلیون نفر در زمان مناسب در قرن حاضر، در چهار مرحله مهم به مریخ فرستاده میشوند؛ مراحلی که به ترتیب عبارتاند از: دیدهبانی از زمین کره مریخ، ساخت و ایجاد کارخانه تولید سوخت، ارسال چند پیشگام و در نهایت ارسال گروهی انسان.
اسپیس ایکس میخواهد کپسول فضایی بدون سرنشین رِد دراگون را در سال ۲۰۱۸ و پس از آن در سالهای آینده انسان را به مریخ بفرستد. برای این سفر، اسپیس ایکس پیش از این با موفقیت موتور رپتور را مورد آزمایش قرار داده است. رپتور، موتوری با سوخت متان است که میتواند، قویتر از موتور هر موشک دیگری باشد. رپتور قادر به دستیابی به نیروی پرتابی در حدود ۶۸۰ هزار پوند، بیش از سه برابر موشک فالکون ۹ است. موتورهای رپتور برای سیستم حمل و نقل بین سیارهای، فضاپیمایی که قادر به حمل ۱۰۰ تن (انسان یا محموله) است، مناسب خواهد بود. این فضاپیما برای بلند شدن به نیروی تراست (رانش) ۲۸.۷۳۰.۰۰۰ پوندی نیاز دارد، به این ترتیب، ۴۲ موتور رپتور برای این فضاپیما موردنیاز خواهد بود.
همچنین ماسک پیش از این ادعا کرده بود که موشک بزرگی موسوم به BFR (مخففی که شاید نیازی به حدس زدن نداشته باشید!) که وظیفه حمل محمولههای سنگین و مهمتر از آن رساندن خدمه به مریخ را انجام خواهد داد. ماسک در این گفتگو، ادعاهای گذشته خود را تایید کرد. او همچنین جزئیاتی در مورد برنامهی آزمایش موشک BFR را در سال 2022 اعلام کرد. البته این زمانبندی تقریبی است و همانطوری که از اسپیس ایکس انتظار میرود، با توجه به برخی شرایط و موانع فنی چنین زمانبندی بارها تغییر خواهد کرد.
ماسک نوشت:
ما برنامه آزمایشی با موشکهایی در مقیاس کامل را در بازههای زمانی کوتاه و در ارتفاعات چند صد کیلومتری و فواصل محدود شروع میکنیم. به این ترتیب دیگر نیاز به محافظهای حرارتی نداریم و سوخت زیادی را هم میتوانیم ذخیره کنیم و نیازی به موتورهای رپتور هم نخواهیم داشت. مرحله بعد هم انجام پروازهای سرعتی مداری خواهد بود که به همه مواردی که در بالا ذکر شد، نیاز خواهد داشت.
پیشرفت اسپیس ایکس با موشک های فالکون ۹ خودش، به خصوص با موفقیت تکنولوژی قابلیت استفاده مجدد، طی سالهای اخیر واقعا چشم گیر بوده است. مارس (اسفند) سال گذشته که موشک فالکون ۹ پس از اینکه با موفقیت ماهواره SES-10 متعلق به شرکت SES S.A لوکزامبورگ را به مدار پایین زمین رساند، با موفقیت در سکوی فرود شناور اسپیس ایکس در اقیانوس اطلس فرود آمد.
ایلان ماسک، پیش از این گفته بود:
این نشان میدهد، میتوانید، یک بوستر کلاس مدار را که گرانترین بخش موشک محسوب میشود، بارها پرتاب کنید. این درنهایت یک انقلاب بزرگ در پروازهای فضایی است.
ماسک میگوید، این ماوریت نشان دهنده، تکنولوژیای است که میتواند استقرار در مریخ را از لحاظ اقتصادی امکانپذیر کند. ماسک پس از این پرتاب تاریخی در تله کنفرانسی، به خبرنگاران گفت:
حداقل نیاز به کاهش ۱۰۰ برابری و حتی شاید ۱۰۰۰ برابری، هزینههای سفر به مریخ وجود دارد و قابلیت استفاده مجدد برای این هدف نیاز کاملا بنیادی محسوب میشود. فکر میکنم، این (قابلیت) بهخوبی نشان میدهد، امکان رسیدن به مریخ وجود دارد. امیدوارم مردم دیگر ساخت تمدنی در مریخ را بهمانند هدفی واقعی تلقی کنند.
شاید ایلان ماسک بتواند با جاهطلبیهایش مرزهای فضا را بشکند و روزی را شاهد باشیم که موشکهای قوی اسپیس ایکس، خدمه انسانی و محمولههای فضایی و تجهیزات علمی سنگین را به دورترین نقطهای که تاکنون انسان به آن پای گذاشته، برساند.
.
منبع: fortune