سکته قلبی یکی از مشکلاتی است که جوامع امروزی بهشدت با آن درگیر هستند. لایف استایل شلوغ و پر استرس، فستفود و مواد غذایی ناسالم، مصرف دخانیات و مشروبات الکلی همه و همه در فراگیری این عارضه موثر بوده و باعث شدهاند که بیشتر انسانها چه در جوانی و چه در میانسالی تحت تهدید این حمله زندگی کنند.
در این مقاله قصد داریم به سوالات مربوط به این عارضه پاسخ دهیم. پس اگر قصد کسب اطلاعات بیشتر درباره موضوع مطرحشده را دارید، پیشنهاد میکنم تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
قلب انسان چگونه کار میکند؟
میوکارد نام عضلاتی است که قلب از آنها ساخته شده است. وظیفه اصلی قلب خونرسانی به سایر اندامهای بدن است. رگهای خونی یا شریانها خون پمپاژ شده توسط قلب را بهدیگر اندامها خواهند رساند.
عضلات قلب نیز همانند دیگر عضلات بدن به خونرسانی خوبی نیاز دارند. نام شریانی که خون را به عضله قلب میرساند، عروق کرونر است.
شریانهای اصلی این عروق از آئورت جدا میشوند. آئورت نام شریان بزرگی است که وظیفه خونرسانی از قلب به بدن را دارد. عروق کرونر نیز خود به شریانهای کوچکتری تقسیم میشوند و میتوانند خون را به سراسر عضله قلب برسانند.
آنفارکتوس میوکارد یا سکته قلبی چیست؟
تمام عضلههای بدن ما باید مواد مغذی و اکسیژن را بهطور پیوسته و ثابت دریافت کنند. عدم رسیدن چنین مواردی به عضله به معنی مرگ آن عضله است. قلب نیز یکی از عضلههای بدن ماست که مستثنی از این شرایط نیست.
نام پزشکی حمله قلبی، آنفارکتوس میوکارد بوده که یک وضعیت تهدیدکننده برای زندگی انسانها محسوب میشود. زمانی که جریان خون به قلب مسدود یا قطع شود ما دچار حمله قلبی میشویم. معمولا انسداد یک یا چند عروق کرونری چنین وضعیتی را برای ما پیش خواهد آورد.
پلاکهای خونی که عموما از چربی، مواد زائد سلولی و کلسترول تشکیل میشوند اصلیترین عامل برای انسداد عروق کرونری هستند. این حمله میتواند در موقعیتهای خاصی اتفاق بیفتد.
بههمین سبب است که گاهی سکته قلبی در خواب را شاهد هستیم و گاهی میبینیم فردی در فعالیت سنگین دچار چنین عارضهای شده است. حتی اگر یکی از عروق کرونری مسدود شده باشد بخش بزرگی از ماهیچه قلب تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
اگر حمله بیش از اندازه طول بکشد سلولهای بافت قلب ما خواهند مرد. اگر پس از حمله قلبی بخشی از عضله قلب ما آسیب دیده باشد پس از چند هفته این آسیب دیدگی توسط بدن رفع خواهد شد.
نشانههای حمله قلبی چیست؟
اصلیترین نشانه سکته قلبی درد شدید در قفسه سینه و تنگی نفس است. اما علائم دیگری وجود دارند که در ادامه آنها را به شما خواهیم گفت. نشانههای جانبی این حمله عبارتاند از:
- تعریق
- اضطراب شدید
- حالت تهوع
- استفراغ
- سرگیجه
- ضعف بدن
- درد در پشت بدن
- درد در فک
توجه داشته باشید که این علائم در کنار تنگی نفس و درد شدید قفسه سینه معنا پیدا خواهند کرد و به تنهایی دلیل حمله نیستند. این درد ممکن است متناوب یا ثابت باشد.
بر اساس نوع فیزیولوژی ما انسانها، بانوان، کمتر درد قفسه سینه را در بین علائمی که گفته شد تجربه میکنند. بهجای این نشانه ممکن است که آنها در گلو یا بازوی خود سوزش احساس کنند.
علائمی که بیماران گزارش کردهاند یکسان نیستند اما بر اساس آمار بسیاری از آنها درد قفسه سینه را اصلیترین نشانه ذکر کردهاند.
عوارض حمله قلبی چیست؟
حدود 20 درصد از افرادی که دچار حمله قلبی میشوند در راه بیمارستان جان خود را از دست خواهند داد. 80 درصد دیگر نیز با مشکلات تهدیدکننده زندگی دستوپنجه نرم خواهند کرد. از جمله عوارض حمله قلبی باید به:
- نارسایی قلبی
- سکته مغزی
- انسداد ضعیف قلب
- آسیب به اندامهای حیاتی (کبد یا کلیه)
- ایجاد لخته خون در قلب و پا
- ضربان قلب نامنظم
- مرگ
اشاره کرد. افرادی که در بیمارستان پس از گذشت چند ساعت از حمله قلبی مشکل جدی در بدن آنها مشاهده نمیشود به احتمال قوی بهبودی خود را بهدست خواهند آورد.
چه چیزی باعث حمله قلبی میشود؟
در اکثر موارد، لخته خون دلیل اصلی این حمله است. اگر در یکی از شریانهای اصلی یا فرعی قلب لخته خون تشکیل شده باشد ما دچار این عارضه خواهیم شد. پلاک میتواند با گذر زمان شریانها را مسدود کند و خونرسانی را به قلب متوقف نماید.
خون زمانی که تلاش کند از شریانهای دارای پلاک رد شود به لخته تبدیل خواهد شد. لخته معمولا در شریانهای طبیعی تشکیل نمیشود. اگر لخته خون جریان خونی را بهطور کامل قطع کند ما حمله را تجربه میکنیم.
البته دلایل فرعی دیگری برای این عارضه وجود دارند؛ از جمله:
- مشکلات نادر قلبی
- التهاب عروق کرونر
- مصرف کوکائین (بهدلیل اینکه میتواند در عروق کرونر اسپاسم ایجاد کند)
- جراحی قلب (عوارض آن)
- لخته شدن خون در دیگر نقاط بدن
چه کسانی ممکن است دچار حمله قلبی شوند؟
در ادامه افرادی که ممکن است دچار سکته قلبی خفیف یا حاد شوند را به شما معرفی خواهیم کرد.
افرادی که به فشارخون بالا مبتلا هستند.
اگر فشارخون دارید احتمال حمله قلبی در شما بیش از سایر افراد است. فشارخون طبیعی باید کمتر از 120/80 میلیمتر جیوه باشد. هر چقدر که عدد فشارخون افزایش پیدا کند، احتمال حمله قلبی نیز افزایش پیدا خواهد کرد.
چراکه فشار بالای خون به شریانها صدمه میزند و احتمال تشکیل پلاک را افزایش میدهد.
افراد دارای اضافه وزن
افرادی که وزن زیادی دارند بهعلت چربی و کلسترول بالا احتمال تشکیل پلاک در شریانهای آنها زیاد است. بههمین دلیل آنها مستعد سکته قلبی هستند.
افرادی که سیگار مصرف میکنند.
دخانیات میتواند عروق را درگیر کند، فشارخون را بالا ببرد و خطر سکته قلبی را افزایش دهد.
افرادی که دیابت دارند.
اگر قند خون شما بالاست احتمال حمله قلبی نیز در شما زیاد است. سطح بالای قند خون میتواند به گرفتگی عروق منجر شود. بههمین دلیل باید بیشتر مراقب افرادی که دیابت دارند بود.
دیگر افرادی که مستعد هستند.
کهولت سن، سابقه خانوادگی و سطح تریگلیسیرید بالا نیز از دیگر عوامل ابتلا به این عارضه است.
برای پیشگیری از حمله قلبی چه کاری انجام دهیم؟
کارهای زیادی برای بهبود وضعیت قلب وجود دارد که شما میتوانید انجام دهید. تغییر سبک زندگی مهمترین کاری است که میتوانید بکنید.
اگر فشارخون دارید آن را تحت کنترل بگیرید و نسبت به آن مسلط شوید. سیگار نکشید و مصرف آن را کنار بگذارید. اگر نمیتوانید و عدم مصرف آن برای شما منجر به مشکلات جدی خواهد شد، از میزان مصرف خود تا حد زیادی کم کنید.
ورزش کنید. وزن خود را در محدوده استاندارد نگه دارید. از سبزیجات و میوههای تازه در وعدههای غذایی خود غافل نشوید. سعی کنید غذاهای کمنمک، با چربی و کلسترول پایین را مصرف کنید.
سکته قلبی یکی از مشکلات جدی در ما انسانها است. ما باید با تغییر سبک زندگی خود از خطر بروز این عارضه کم کنیم. امروزه شاهد هستیم که حمله قلبی بیش از پیش فراگیر شده و افراد زیادی به آن مبتلا میشوند.
چند نسل پیش شاید بیشتر افراد کهنسال درگیر حملات قلبی بودند اما حالا میبینیم که با سبک زندگی ناسالم امروزی بیشتر جوانان در خطر این حمله قرار دارند. برای جلوگیری از حمله، سبک زندگی سالمی را پیش بگیرید و بهشکل سالیانه آزمایشهایی برای چکاپ وضعیت بدن خود انجام دهید.
.
پایان رپورتاژ آگهی