طوفان تایتانیک زحل ، یکی از طوفان های عظیم و مواجی که قطب جنوب سیاره ی زحل را در نوردیده است، در دقیق ترین عکس ممکن به تصویر کشیده شد. طوفان تایتانیک زحل پیچیده تر از آن چیزی است که تصور می شده است.
سیاره ی زحل در برخی از عکس های زیبای ارسالی از کاسینی بسیار آرام و بی سر و صدا به نظر می رسد؛ اما باید گفت که زحل یک منطقه ی آشفته است که هر چند وقت یکبار طوفان های عظیمی در هر دو قطب آن اتفاق می افتد. در قطب شمال زحل، طوفان معروف هگزاگونال (شش ضلعی) اتفاق می افتد. در قطب جنوب نیز شاهد طوفانی با وسعت 8000 کیلومتر (دو سوم قطر زمین) بوده ایم.
تصویر جدید ارسالی از کاسینی، ترکیبی از دو عکسی است که در جولای 2008 منتشر شده است؛ جزئیات این تصویر، 10 برابر بیشتر از سایر تصاویری است که تا به حال دیده ایم و جالب تر اینکه، این عکس چیزهای جالبی را فاش می کند.
پستی که در وبسایت JPL-NASA کاسینی منتشر شده می گوید: “عکس های قبلی یک حلقه ی خارجی از ابرها را نشان می دادند که ناحیه ای را احاطه کرده است؛ قبلا تصور می شد که این ناحیه، از هوای پاک پراکنده شده همراه با کمی ابر پف کرده تشکیل شده باشد که حول مرکز، می گردند. عکس جدید نشان داد، چیزی که شبیه به ابر پف کرده بود، در واقع طوفان همرفتی شدیدی است که به صورت مجزا در حلقه ی داخلی، در حال شکل گیری است.”
یک مه جوی وجود دارد که این ساختار همرفتی را در عکس های کم کیفیت مخفی می کند. با اینحال، در این تصویر می توانید ساختار ذکر شده را پایین تر از مه مشاهده کنید. یکی از ساختار های که در قسمت شمال غربی تصویر وجود دارد، گرداب کوچک خود را تشکیل داده است.
منطقه ی صاف و پاک موجود در مرکز تصویر نشان می دهد، هوای گرمی که توسط طوفان به سمت بالا هدایت شده، دوباره به سمت پایین کشیده می شود. جریان همرفتی یا هوای گرمی که به سمت بالا می رود، ابرهایی که مشاهده می کنید را به وجود آورده است. زمانیکه گازهای گرم طی جریان همرفتی به سمت بالا حرکت می کنند، به لایه ی خنک اتمسفر زحل برخورد کرده و به شکل ابر منقبض می شوند.
در طوفان های زمینی، جریان همرفتی در دیواره های مرکز طوفان ایجاد می شود، اما به نظر می رسد که در زحل، جریان داخل مرکز به وجود می آید. البته، این تنها تفاوت طوفان های زمینی و زحل نیست. طوفان ها در زمین، بر فراز آب ها و اقیانوس ها به وجود می آیند و پس از آن آزادانه حرکت می کنند؛ اما طوفان تایتانیک زحل در قطب جنوب بدون نیاز به آب، به وجود آمده است.
فیلتر به کار رفته در دستگاه گیرنده ی این عکس، نور را در طول موجی که گاز متان زیادی (در اتمسفر زحل) وجود دارد، به ثبت رسانده است. بدین ترتیب، در دید دوربین خللی وارد نشده و تصویر دقیق تری از ساختار ها را به ثبت رسانده است.
.
با عضویت در کانال رسمی تکرا در تلگرام از آخرین اخبار روز تکنولوژی مطلع باشید.
.
منبع: cnet