یکی از پیامدهای گرم شدن کره زمین، موجهای گرمای بیشتر است، این موجهای گرما حتی میتوانند، کُشنده باشند. بر اساس مطالعه جدید، این موجهای گرما در حال افزایشاند. محققان با مقایسه دمای هوای پیشبینی شده با دادههای واقعی دریافتند که 74 درصد از جمعیت جهان تا سال 2100 با موجهای گرمای مرگبار مواجه میشوند.
به گفته محققان دانشگاه هاوایی، اگر کشورهای جهان بهخوبی موفق به کاهش میزان گازهای گلخانهای به جو شوند، بازهم 48 درصد از مردم جهان با موجهای گرمایی مواجه خواهند شد که میتوانند تا 80 سال آینده و یا بیشتر کُشنده باشند. این محققان همچنین اپلیکیشنی طراحی کردهاند که نشان میدهد، با افزایش گرم شدن کره زمین، وضعیت تا چه حد وخیم میشود.
کامیلو مورا محقق ارشد این مطالعه میگوید: “انتخابهای ما برای آینده رو به پایان هستند. برای گرما، ما اکنون دو حالت بد و وحشتناک را داریم. بسیاری از مردم جهان هزینه گزاف چنین موجهای گرمایی را دادهاند. درحالیکه مدلهای شبیهسازی شده نشان میدهد که احتمالا چنین روندی ادامه خواهد یافت و اگر میزان انتشار گازهای گلخانهای به طور قابل ملاحظهای کاهش نیابد، اوضاع میتواند وخیمتر هم شود.”
محققان برای این مطالعه، 30 هزار منبع مختلف را بین سالهای 1980 تا 2014 مورد بررسی قرار دادند تا اطلاعاتی در مورد موجهای گرمای کُشنده پیشین به دست بیاورند. این اطلاعات شامل موج گرمای سال 2003 اروپا بود که زندگی بیش از 70 هزار نفر را تهدید میکرد و همچنین موج گرمای مسکو که در سال 2010 منجر به مرگ بیش از 10 هزار نفر شد. محققان برای این دادهها، 783 موج گرمای مرگبار را در 164 شهر و 36 کشور جهان انتخاب کردند. آنها از این دادهها برای شناسایی میزان بحرانی گرمای هوا و رطوبت بیش از میزان معمول که موجهای گرما کُشنده میشوند، بهره بردند.
این نقطه بحرانی در مکانهای مختلف متفاوت است و به ترکیب دما با رطوبت و سایر عوامل همچون سرعت باد بستگی دارد؛ اما محققان میگویند، برخی افراد در دمای 23 درجه سانتیگراد هم جان خود را از دست دادهاند. محققان همچنین میگویند، در حال حاضر حدود 30 درصد مردم جهان سالانه به مدت 20 روز و یا بیشتر با موجهای گرما مواجه میشوند.
در واقع برای انسان، درجه حرارت بدن باید حدود 37 درجه سانتیگراد باشد، بیش از این دما، مشکلساز است. چنین مشکلاتی در صورت کاهش نیافتن دمای بدن، بسیار خطرناک است. در این بین، افرادی که دارای شرایط زندگی سخت، بدون سرپناه و یا تکنولوژی هستند، در مواجه با این موجهای گرما، آسیبپذیرترند.
دانیل میچل، دانشمند علوم جوی از دانشگاه آکسفورد در انگلستان که در این مطالعه شرکت نداشته، اما فکر میکند، در این مطالعه برخی عوامل مرتبط به میزان مرگومیر همچون طراحی شهری و امکانات پزشکی مورد بررسی قرار نگرفتهاند. او گفت: “عوامل زیادی هستند که میتوانند منجر به مرگ شوند که هیچ ارتباطی با شرایط آب و هوایی دارند.”
با این وجود، میچل موافق است که این مطالعه برخی نکات ضروری را در مورد شرایط وخیم گرم شدن کره زمین فراهم کرده است، او میگوید، این یک گام خوب در جهتی درست است. به گفته کامیلو مورا، اگر مسئله انتشار گازهای گلخانهای را جدی نگریم، در مسیری قرار میگیریم که “بسیار خطرناک میشود و بازگرداندن آن دشوار است.”
اشاره کامیلو مورا به خروج ایالاتمتحده از توافقنامه آب و هوایی پاریس کرد. او میگوید: “اقداماتی مانند خروج از توافقنامه آب هوایی پاریس، گامی در جهت اشتباه بود که به ناگزیر در روند برطرف کردن مسئلهای که زمان زیادی برای تلف کردن نداریم، تأخیر ایجاد میکند.”
به گفته محققان، تصمیم بحثبرانگیز دونالد ترامپ رئیسجمهور ایالاتمتحده برای خروج این کشور از توافقنامه آب و هوایی پاریس، میتواند ضربه مهلکی به همکاریهای بینالمللی مقابله با تغییرات آب و هوایی وارد کند. آنها میگویند، خروج آمریکا از توافقنامه پاریس حداقل میتواند، تا سال ۲۰۲۵ هرساله ۱.۴ گیگا تن دیاکسید کربن اضافی وارد جو کره زمین کند.
دونالد ترامپ روز ۱ ژوئن (۱۱ خرداد) در خلال سخنرانی خود در باغ رز کاخ سفید، اعلام کرد که ایالاتمتحده از توافقنامه آب و هوایی پاریس کنار میشد. بدون ایالاتمتحده، دیگر امضاکنندگان این توافقنامه، احتمالا همچنان به تعهدات خود پایند خواهند ماند. ولی احتمالا همکاریهای بینالمللی برای کاهش گازهای گلخانهای تا پیش از سال ۲۰۲۵، با دشواری همراه خواهد بود. چراکه ایالاتمتحده، اهمیت بسیاری برای شکل دادن آینده آب و هوایی جهان دارد. اما پیشبرد اهداف آب و هوایی بدون همکاری ایالاتمتحده آمریکا واقعا دشوار است. این کشور یکی از تولیدکنندگان عمده سوخت فسیلی است. از این جهت، دیگر کشورها بدون همکاری ایالاتمتحده آمریکا، نمیتوانند تأثیر به سزا و زیادی در این امر داشته باشند.
.
منبع: sciencealert