این سیارهی سیاه که حداقل 94 درصد از نور ستارهی میزبان خود را جذب میکند، توسط تلسکوپ فضایی هابل کشف شده است.
تیلور بل محققی از دانشگاه مک گیل و موسسه تحقیقات سیارات فراخورشیدی کانادا در مونترال، کبک و محقق ارشد مطالعه هابل گفت:
ما انتظار پیدا کردن چنین سیارهی سیاهی را نداشتیم. بیشتر سیارات موسوم به مشتریهای داغ، حدود 40 درصد از نور ستاره میزبان خود را منعکس میکنند.
مشتریهای داغ به غولهای گازی 40 برابر بزرگتر از مشتری گفته میشود که فاصله بسیار نزدیکی به ستاره میزبان خود دارند.
این سیاره که به طور رسمی «WASP-12b» نامگذاری شده است، برای نخستین بار در سال 2008 کشف شد. محققان در مورد این سیارهی خارج از منظومه شمسی یا بهاصطلاح فراخورشیدی که 1400 سال نوری با زمین فاصله دارد، اطلاعات چندانی ندارند.
سیاره WASP-12b همچون دیگر مشتریهای داغ، فاصله بسیار نزدیکی به ستاره منظومه خود دارد. بهطوری که تنها 1 روز برای گردش به دور آن نیاز دارد. به این ترتیب، یک سال در سیاره WASP-12b به اندازه 1 روز زمینی است. سیاره WASP-12b، به دلیل نیروی گرانش شدید ناشی از ستاره منظومه خود، به شکل بیضوی در آمده است.
WASP-12b، حدود 3.2 میلیون کیلومتر از ستاره منظومه خود فاصله دارد. همچنین این سیاره که 46 برابر کمتر از فاصله زمین به خورشید است، دارای قفل گرانشی دارد، یعنی همیشه روبهسوی ستارهی میزبان خود دارد؛ همچون ماه که همیشه یکسوی آن از زمین قابل مشاهده است. در مقابل سمت روشن این سیاره، همیشه در معرض پرتوهای شدید ستارهای است.
دمای سطحی این سیاره حدود 4000 درجه فارنهایت (2600 درجه سانتیگراد) که به داغی یک ستاره است. از آنجایی WASP-12b دارای قفل گرانشی است، سمت تاریک آن بیشتر نور جو خود را جذب میکند. به گفته دانشمندان، WASP-12b یکی از سیاهترین سیارات خارج از منظومه شمسی است که تابهحال کشف شده است.
این سیاره به سیاهی آسفالت است که در اطراف ستارهای همچون خورشید ما میچرخد. هدف این دست مطالعات مسلما کشف دنیاهای بالقوه قابل سکونت است، اما به نظر نمیرسد که WASP-12b سیارهای باشد که مناسب سکونت باشد. تغییرات شدید سیاره WASP-12b نشان میدهد که این سیاره ماهیتا نور را به خود جذب میکند. اما میتواند به محققان در افزایش درکشان نسبت به سیارات مشتری داغ کمک زیادی کند.
تیلور بل گفت:
این مطالعهی جدید هابل نشان دهندهی تنوع بسیار بالای مشتریهای داغ است. در واقع میتوان سیاراتی به مانند WASP-12b را مشاهده کرد که بیش از 2600 درجه سانتیگراد دما دارند و بعضی از آنها حدود 1200 درجه سانتیگراد دما دارند که هر دو در دسته سیارات مشتریهای داغ جای میگیرند. مطالعاتی که در گذشته در مورد مشتریهای داغ انجام گرفته است، نشان میدهد که اختلاف دمای بین نیمهی روز و شب، با وجود روزهای گرم افزایش مییابد.
.
منبع: inverse