تولید نفت فرآیندی است که به دلیل بوجود آوردن گازهای مخرب میتواند آسیبهای محیط زیستی به دنبال داشته باشد. با این وجود جلوگیری از این آسیب نیز ممکن است.
سامانه مشعل بدون دود مشعل بنگستان اهواز 3 به توان ساخت داخل به عنوان بخشی از پروژه بهسوزی مشعل بنگستان نصب و راهاندازی شد. در این پروژه از تجهیزاتی مانند مخزن مایع گاز فلز (K.O.D) برای حذف فلزات هیدروکربنی همراه گاز ارسالی به مشعل، طراحی تیپ مشعل (Flare Tip ) با نازلهای خاص جهت حذف کربن نسوخته (دوده) گاز مشعل و عامل کمکی گاز سوخت با فشار بالا (HP Assist Gas) جهت ایجاد شرایط احتراق کامل و دستیابی به درجه شفافیت یک (تیرگی 20 درصد) گاز ارسالی براساس مقررات زیست محیطی استفاده شده است.
راندمان احتراق پایین در مشعل یعنی وجود مقدار قابل توجهی از آلایندههایی نظیر کربن نسوخته و ترکیبات آلی فرار در گازهای ارسالی به مشعل، عامل مهمی در تعیین میزان و نوع گازهای آلاینده انتشار یافته به محیط است. بهینه سازی این راندمان به ترکیب شدن گاز سوخت و هوا به طور کامل، عدم وجود قطرات هیدروکربنی همراه گاز به مشعل و سرعت و شدت مناسب گاز بستگی دارد. بیژن عالیپور، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، در خصوص ملاحظات زیستمحیطی این شرکت میگوید :
حفظ محیط زیست و تلاش در جهت کاهش و پیشگیری مداوم از هرگونه آلودگی زیست محیطی جزو مسوولیتهای اجتماعی و خط مشی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب است. در همین راستا پروژههای جمعآوری و بهسوزی گازهای ارسالی به مشعلهای موجود در تاسیسات این شرکت به عنوان راهکار و اقدامات فوری در دستور کار قرار گرفت. مدیریت تولید شرکت نفت و گاز کارون و مدیریت تدارکات و امور کالا در نصب و راهاندازی این پروژه مشارکت داشتند.
تولید نفت و آسیبهای محیط زیستی ؛ راهاندازی مشعل بدون دود در منطقه نفتی بنگستان
در مراسم راهاندازی این سامانه مشعل بدون دود، غلامرضا شریعتی، با اشاره به کاربردهای گازهای حاصل از تولید نفت بیان داشت که میبایست 28 مخزن جدید نفتی که در غرب کارون ساختهشده به نحوه مناسبی مدیریت وند تا به سرنوشت فلرسوزی چاههای قدیمی موجود مبتلا نشوند. موضوع سوختن گازهای حاصل از تولید نفت یکی از مسائل مهم زیست محیطی این استان است.
بیشتر بخوانید : چگونه نفت تشکیل میشود ؛ با انواع نفت خام و استخراج آن آشنا شوید
استاندار خوزستان با اشاره به گامهای موثر شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب ادامه داد :
فلرسوزی یکی عوامل آلایندگی استان بهشمار میآید که اکنون از نظر زیستمحیطی مورد توجه قرار گرفته است. اجرای این طرح نباید اهمیت موضوعات زیستمحیطی را زیرسوال ببرد و به سرنوشت مشعل چاههای نفتی قدیم مبتلا شود. امیدواریم براساس وعدههای داده شده تا ۳۰ ماه دیگر حداکثر فلرسوزی در چاهها به دو درصد برسد تا شاهد استانی پاک و سالم باشیم.
شریعتی در ادامه با تاکید بر اینکه مدیرعامل شرکت بهرهبرداری نفت و گاز کارون اجرای سامانه مشعل بدون دود در بنگستان را همراه با بازگشت هزینههای انجام شده در این طرح عنوان کرده، تصریخ کرد :
با توجه به این گزارش این پرسش به وجود میآید که چرا طی ۶۰ سال گذشته در استان خوزستان این اقدام صورت نگرفته و مردم دچار مشکلات زیستمحیطی هستند. یکی از مهم ترین دلایل مهاجرت از استان خوزستان موضوع آلایندههای زیستمحیطی است و به نظر میرسد که صنعت نفت باید پیش از این برای رفع این مشکل برنامهریزی میکرد.
طرحهای ملی منجر به بروز مشکلات محلی میشوند
استاندار خوزستان میگوید نفت به عنوان یک طرح و مسئله ملی برای مدم محلی این استان عوارضی را به دنبال داشته است. شریعتی در اینباره افزود :
از آنجا که مدیران این صنعت هماستانیهای این مردم هستند، باید در جهت رفع مشکلات گام بردارند. شاید در گذشته موضوع زیستمحیطی برای مدیران صنعت نفت اهمیت نداشته، اما حق مردم این استان داشتن هوای پاک و سالم است و به همین خاطر باید حقوق مردم خوزستان را دنبال کنیم. مردم نباید در معرض چنین آسیبهایی قرار بگیرند و با استفاده از ظرفیتهایی که داریم از فرصتها برای ایجاد ثروت و حفظ سرمایه و جان انسانها استفاده کنیم.
به گفته این نماینده عالی دولت در خوزستان، بروز چنین عوارض و مشکلات عمدتا زیست محیطی باعث افزایش هزینههای درمانی در سبد خانوادها میشود. به عبارت سادهتر این عوارض سلامت مردم را مورد تهدید قرار میدهند. او با بیان اینکه لازم است برای کاهش این صدمات چارهاندیشی شود افزود که “اگر چنین چیزی رخ دهد مردم فقیرانهتر زندگی میکنند و با مشکلات متعددی مواجه خواهند بود.شریعتی یادآور شد: برخی بیتوجهیها باعث شده تا سلامت مردم بهخاطر این میزان از آلایندگی نفتی در معرض خطر قرار بگیرد.”
بیشتر بخوانید : این اسفنج های جادویی می توانند آلودگی های نفتی را جذب نمایند
گاز مشعلهای نفتی میتواند خوراک پتروشیمیها باشد
استاندار خوزستان یادآور میشود که اقداماتی همچون بنگستان علاوه بر تولید ثروت، نیاز پتروشیمیهای استان به خوراک را تامین خواهد کرد و این موضوع باعث رشد ارزش افزوده بیشتر میشود. وی ادامه میدهد که امروزه پتروشیمیها به دلیل نداشتن خوراک با 70 درصد ظرفیت خود کار میکنند. به گفته شریعتی، جمعآوری فلر از مشعلهای نفتی طی چهار سال ۲/ ۱ میلیارد دلار ارزش دارد که این خود یک سرمایه ملی به شمار میرود و باید در اختیار واحدهای پتروشیمی قرار بگیرد.
میدان نفتی اهواز نزدیک به 60 سال عمر دارد و اکنون بیش از 82 درصد نفت این مخزن تخلیه شده است. اجرای این طرح در حالحاضر در شمالغرب ابرمخزن یا میدان اهواز قرار دارد که به لحاظ رنگ رتبه هفت را در جهان دارد. محسن دهانزاده، مدیرعامل شرکت بهرهبرداری نفت و گاز کارون ادامه داد :
طی این مدت بیش از ۸۲درصد از نفت موجود در این میدان تخلیه شده است. اغلب تاسیسات نفتی دارای عمر بالای ۵۰سال هستند و به دلیل این قدمت، مشکلات ناشی از نفت تقریبا اجتنابناپذیر است اما این گفته به معنای نداشتن برنامه برای رفع آن نیست. در آینده اقدامات بهتری انجام خواهد گرفت. سامانهای که اکنون به بهرهبرداری رسید با هدف جمعآوری گازهای ناشی از تولید نفت مخازن تا میزان ۹۸ درصد است. هدف از ایجاد سامانه مشعل بدون دود برای جلوگیری از آلودگیهای محیطزیست به لحاظ بروز دود، هدر رفت منابع و بهینهسازی مصرف انرژی است.
وی هزینه اجرای این طرح را ۱۸ میلیارد ریال اعلام کرد و گفت “هزینههای صورتگرفته با اجرای موفق سامانه مشعل بدون دود جبران شده و بر اساس برآوردهای صورت گرفته ماهانه از این محل ۸۱۰ هزار دلار ارزش افزوده خواهیم داشت.”
بیشتر بخوانید :
منبع : donyaeEqtesad