وعده کاهش تعرفه گمرکی واردات لپتاپ داده شد، اما آیا این موضوع میتواند بر کاهش قیمت لپتاپ در بازار داخلی تاثیر بگذارد؟
با درخواست تنها تولیدکننده لپتاپ داخلی از دولت، کاهش تعرفه گمرکی واردات لپتاپ اتفاق خواهد افتاد. افزایش تعرفه که با هدف حمایت از همین واحد تولیدی در سال ۹۳ به ۱۰درصد و سپس در سال ۹۴ به ۱۵ درصد افزایش یافته بود، به همان تعرفه قبلی یعنی حدود ۵ درصد باز میگردد.
حسین مقدم در این باره گفت:
۴ سال پیش زمانی که صحبت از تولید لپتاپ در ایران شد، همگان تصور میکردند این صرفا یک ادعای بیاساس است. اما بعد از ورود اولین لپتاپهای تولید داخل به بازار، این ادعا به واقعیت تبدیل شد. طبق قوانین جاری کشور و به منظور حمایت از تولیدات داخلی، تعرفه گمرکی کالاهای وارداتی آیتی که مشابه آنها در ایران تولید شود، افزایش مییابد. این اتفاق پس از راهاندازی خط تولید لپتاپ در داخل کشور، برای این کالا نیز رخ داد. اما افزایش تعرفه واردات این محصول تغییر چندانی در قیمت لپ تاپ های وارداتی در بازار ایجاد نکرد.
به گفته رییس اتحادیه فناوران رایانه، مهدی میر مهدی کمجانی، با توجه به کماظهاری ۴۰درصدی واردکنندگان این گروه کالایی در گمرک که قیمت لپ تاپهای میانرده را حدود ۲۱۰ دلار اعلام میکنند، تعرفه افزایش یافته تغییر چندانی در ارزش نهایی کالا برای مصرفکننده نداشته است. افزایش تعرفه گمرکی در آن زمان چیزی در حدود ۸۰ تا ۱۵۰ هزارتومان به قیمت لپتاپ در بازار اضافه کرد.
بیشتر بخوانید: بهترین لپ تاپ های 2018 ؛ 15 مورد از برترین لپتاپ های جهان
مقدم در ادامه افزود: “این امر نه تنها موجب حمایت از تولید نشد بلکه نوک پیکان منتقدان را به سمت تنها تولیدکننده لپتاپ در ایران، چرخاند. تولیدکنندهای که خود نیز ناچار بود قطعات اصلی همچون LCD، پردازنده، رم، مادربرد و هارد را با همان تعرفه افزایش یافته وارد کند. در حالی که هر کارشناس آیتی میداند که تولید این قطعات فقط در چند کارخانه انگشت شمار در دنیا صورت میگیرد. حتی کارخانهای مثل اپل نیز بسیاری از این قطعات را به صورت سفارشی توسط دیگر کمپانیها تولید میکند.”
کاهش تعرفه گمرکی واردات لپتاپ
مقدم با توضیح اینکه طبق اصل ۲ الف قانون گمرک کشور، تعرفه واردات قطعات اصلی کالای کامل، برابر با تعرفه مصوب واردات همان کالاست، بیان کرد: تولید کالایی مثل لپتاپ که بخش اصلی قطعات آن به دلیل عدم امکان تولید در داخل، میبایست به صورت بسته کامل CKD وارد شود، عملا برای تولید کننده صرفه اقتصادی نداشته و این کارخانه صرفا جهت اشتغال زایی و به حرکت درآوردن چرخ تولید داخل اقدام به راه اندازی خط تولید این کالا در ایران کرده بود.
او در ادامه توضیح میدهد که قانون حمایت از تولید در دیگر واحدهای تولیدی، حمایت بیشتری دارد. به عنوان مثال میتوان به افزایش تعرفه واردات خودرو در سال جاری برای حمایت از تولیدات داخلی اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: آیا حکم دیوان عدالت تاثیری بر کاهش تعرفه خودروهای وارداتی خواهد داشت
وی افزود: حالا پس از گذشت ۴ سال و اختلاف مداوم میان تنها تولیدکننده لپتاپ در ایران و خیل عظیم واردکنندگان این کالا و البته قوانین گمرکی غیر کارشناسی، بالاخره واحد تولیدی تصمیم گرفت تا برای حفظ حقوق مصرفکننده و تنظیم بازار درخواست خود را جهت بازگرداندن تعرفه به همان میزان قبلی ارائه دهد که این درخواست با موافقت دولت روبهرو شد و قرار است در کتاب تعرفه و مقررات گمرک سال ۱۳۹۷، این تغییرات اعمال شود.
مقدم همچنین بیان کرد: به دلیل اینکه تنها ذینفع و متولی تولید لپتاپ در کشور، تنها یک واحد تولیدی است، به همین دلیل درخواست کاهش تعرفه گمرکی برای واردات لپ تاپ از سوی این تولیدکننده، با موافقت روبهرو شده است.
حال اینکه ایجاد محدودیتها و قوانین نامناسب گمرکی و عدم حمایت اصولی و تخصصی از این واحد تولیدی که منجر به تعدیل نیرو شده و مغایر اصول تولید و اشتغالزایی است، متوجه چه ارگان و سازمان دولتیای خواهد بود، کسی نمیداند و در انتها باید دید که آیا کاهش تعرفه گمرکی واردات لپتاپ تاثیری بر قیمت این کالا در بازار داخلی خواهد داشت یا خیر؟
نظر شما در این باره چیست؟
بیشتر بخوانید:
بهترین لپتاپهای ارزان گیمینگ
.
منبع: isna