چند روزی است که پیام رسان تلگرام به صورت رسمی از قابلیت مکالمه صوتی رایگان در بستر اینترنت برای مردم ایران رونمایی و آن را به صورت عجیب و غریبی با تماس یک دارنده این قابلیت به فرد دیگری پس از مدتها شایعات ضد و نقیض مبنی بر عرضه شندن این قابلیت در ایران، آن را عرضه کرده است اما حالا سران دولتی خبر از در اختیار داشتن مسئولیت مسدود سازی و فیلترینگ این قابلیت از سوی اپراتورها دادهاند و بالاخره امروز قابلیت مکالمه صوتی این پیام رسان به صورت کامل مسدود و فیلتر شد. در ادامه با تکرا همراه باشید تا بیشتر به این مضوع نگاهی داشته باشیم.
همانطور که قبلا نیز برایتان گفتیم، بالاخره پیام رسان تلگرام در حوالی ساعت 22 روز چهارشنبه 24 فروردین ماه 1396 قابلیت کاربردی و محبوب مکالمه صوتی رایگان را به این پیام رسان محبوب برای کاربران ایرنی فعالسازی و به صورت عجیب و غریبی با تماس یک دارنده این قابلیت به فرود دیگری عرضه کرد و پس از چندی این قابلیت پس از اختلال سرور به دلیل میزان زیاد تقاضای استفاده از مکالمه صوتی تلگرام از دسترس کاربران خارج و بالاخره در حوالی ساعت 14 روز جمعه، 25 فروردین ماه توسط اپراتورهای موبایل ایران همراه اول، ایرانسل و رایتل به صورت کامل مسدود شد و در حوالی ساعت 16 به صوت همگانی دوباره بدون محدودیت آغار به کار کرد.
امروز یعنی 28 فروردین ماه بالاخره قابلیت مکالمه صوتی رایگان تلگرام که میتوانست جدیترین رقیب مکالمه رایج داخل و بین اپراتوری باشد بالاخره توسط تمامی اپراتورهای موبایل ایران و شرکتهای ارائه دهنده سرویس اینترنت خانگی (ADSL+2) مورد فیلتر قرار گرفت و دیگر این سرویس تنها با استفاده از نرم افزارهای ضد فیلتر قابل استفاده است که در این صورت استفاده از آن درسر زیادی دارد و عملکرد اقتصادی ندارد به همین سبب اگر به دنبال یک پیام رسان با قابلیت مکالمه صوتی هستید بهتر است به سراغ ویسپی، ایمو و یا اسکایپ بروید و براحتی مکالماتی با کیفیت و بدون هیچگونه محدودیتی داشته باشید.
اختلالهای ایجاد شده و عدم دسترسی کاربران ایرانی به صورت بدون محدودیت به قابلیت مکالمه صوتی تلگرام در توییت پاورل دروف، مدیر عامل تلگرام بر عهده مقامات قضایی ایران است که با دستور آنها این قابلیت از دسترس کاربران ایرانی خارج شده است اما هنوز هیچ کدام از اپراتورهای ایران، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و … هیچ پاسخی به این موضوع ندادهاند.
مسدود سازی قابلیت مکالمه صوتی تلگرام توسط اپراتورها در ایران جز فحاشی کاربران در صفحات مجازی، اختلال و توییتهای جنجالی اپراتورها و مدیر عامل تلگرام چیزی به دنبال نداشت و در این میان دولت جمهوری اسلامی ایران و محمدرضا فرنقی زاده، رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات اعلام کرد که در حال حاضر، فیلتر تماس صوتی تلگرام در ایران به هیچ وجه صحت ندارد اما اپراتورهای موبایل در ارائه سرویس مختار هستند.
در واقع صحبتهای وزات فناوری اطلاعات و ارتباطات و شخص محمود واعظی، وزیر فناوری اطلاعات و ارتباطات نشان از این مسئله دارد که در صورتی که قابلیت مکاله صوتی تلگرام که به صورت رایگان و با استفاده میزان پایینی از اینترنت قابل استفاده است، بتواند به مکالمه داخل و بین اپراتوری که اغلب هزینه بسیار زیادی در اپراتورهای همراه اول، ایرانسل و رایتل دارد، صدمهای بزند و سود آنها کاهش پیدا کند قطعا این قابلیت مسدود خواهد شد تا تمامی تماسها به همان شیوه سنتی و قبلی انجام شود چرا که سود فروش اینترنت برای اپراتورهای موبایل ناچیز است و کیفیت تماس صوتی تلگرام در عین بالا بودن، بسیار حجم کمی را مصرف میکند و از امینت رمز نگاری شده بالایی نیز برخوردار است.
در ادامه به برخی از توییتهای قدیمی و اطلاعیههای خبری رسانههای مرتبط با مسدودسازی موقت تلگرام میپردازیم که اشاره داشتن به آنها خالی از لطف نیست:
فرنقی زاده در اداه صحبتهای خود گفت: وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات جمهوری اسلامی ایران هیچگونه محدودیتی را برای قابلیت مکالمه صوتی تلگرام در نظر نگرفته و هیچ فیلتری از سوی این وزارتخانه بر روی قابلیت جدید تماس صوتی تلگرام اعمال نشده است.
جوابیه رسمی مدیر عامل تلگرام، پاول دروف: پاول دروف در پاسخ به توییت یک کاربر ایرانی اعلام کرد: قابلیت مکالمه صوتی تلگرام توسط اپراتورهای ایرانی فیلتر شده و مشکل از سرورهای تلگرام نبوده است.
جوابیه رسمی همراه اول: روابط عمومی همراه اول اعلام کرد: اصولا بحث فیلترینگ از سوی شرکت زیرساخت و کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه پیگیری میشود و اپراتورها نقشی در آن ندارند.
جوابیه رسمی ایرانسل: روابط عمومی ایرانسل طی یک توییت اعلام کرد: مشترکان عزیز، ایرانسل نقشی در اختلال ایجاد شده در تماس صوتی پیامرسان تلگرام ندارد.
جوابیه رسمی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات: روابط عمومی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد: نقشی در فیلترینگ قابلیت مکالمه صوتی تلگرام نداریم و اپراتورها در ارائه خدمات به کاربران مختار هستند.
همچنین جالب است بدانید که چندی پیش سید محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات جمهوری اسلامی ایران در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرنگاری در رابطه با موضوع قابلیت مکالمه صوتی تلگرام و گران شدن تعرفههای اینترنت گفت:
سیاست ما این بوده که این گونه خدمات که مورد نیاز مردم است و از نظر اقتصادی لطمهای به کار دیگران نمیزند را آزاد بگذاریم. الان شبکههای مختلفی هستند که همین سرویس را ارایه می دهند. تعداد کاربران تلگرام در ایران قابل مقایسه با سایر کشور ها نیست به همین جهت خود تلگرام آرام آرام این برنامه را توسعه می دهد.
واعظی در ادامه صحبتهای خود گفت:
این گونه سرویسها از طریق شبکههایی که اپراتورها سرمایه گذاری کرده اند باید داده شود یعنی اگر اپراتورها موافق نباشند که چنین سرویسی داده شود قطعا این با مشکل مواجه می شود. ضمنا نسل سوم و چهارم اینترنت همراه در شهرهای مختلف اجرا شده با سرمایه گذاری حدود ۱۹ هزار میلیاردی تومانی انجام شده است.اپراتورها در حال بررسی هستند که این امکانات وضعیت اقتصادی آنها را چگونه تحت شعاع قرار می دهد.
وزیر ارتباطات تاکید کرد:
همواره به دنبال این بودیم تا تصمیمی بگیریم که هم مردم راضی باشند و هم اپراتورها. البته اگر اپراتوری تشخیص دهد به دلایل اقتصادی و نه سیاسی این تماس صوتی را ارایه نمیدهند مختار است و ما نمی توانیم اجبار کنیم. در دنیای امروز هیچ چیز جایگزین دیگری نمی شود. در حال حاضر انواع و اقسام شبکههای اجتماعی وجود دارد که با خدمات مختلف جای خود را پیدا میکند.
گفتنی است که یک تحلیلگر در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری ایلنا در رابطه با قابلیت مکالمه صوتی تلگرام گفته است که این قابلیت به صورت منحصر بفرد قابل فیلترینگ از سوی ارگانهای دولتی نیست و تنها میتوان استفاده از آن را در اپراتورهای موبایل مسدود ساخت تا مثل چندی پیش تنها بتوان تنها از طریق اینترنت ADSL+2 از این قابلیت کاربردی استفاده کرد که میتواند هزینههای تماس صوتی شما را بسیار کاهش دهد.
در نهایت طبق تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده در این خبرنگار توسط خبرنگار سایت تکرا، فعلا تا اواسط و یا اواخر اردبیهشت ماه شاهد مسدود سازی و یا فیلترینگ این قابلت توسط اپراتورهای موبایل ایران یعنی همراه اول، ایرانسل، رایتل و … نخواهیم بود و این احتمال بسیار زیاد است که به دلیل انتخابات 96 و انتقادات وارده به وزات فناوری اطلاعات و ارتباطات در کنترل این مضوع تا خرداد ماه شاهد هیچگونه محدود سازی قابلیت مکالمه صوتی رایگان تلگرام از طریق بستر اینترنت نباشیم و شاید در دولت آینده این مضوع به دلیل ضررهای اقتصادی کوچک و یا بزرگ به اپراتورهای ایران بسیار متفاوت باشد.
نظر شما در مورد قابلیت مکالمه صوتی تلگرام چیست؟ آیا استفاده از آن کاربردی و اقتصادی است؟
.
تهیه و گردآوری: تکرا