مهم ترین اخبار روز تکنولوژی را با ایراتک دنبال کنید. در ایراتک امروز خواهید خواند:
• رمزگشایی از کتیبههای میخی با نرمافزار محققان ایرانی
• ۱۵ درصد سهام ایرانیاننت به MTN واگذار میشود؟
• ثبت قارچگونه دامنه های اینترنتی با نام برندهای مطرح دنیا در ایران
• ارائه آخرین دستاوردهای صنعتگران در کنگره بینالمللی علوم و فناوری نانو
.
رمزگشایی از کتیبههای میخی با نرمافزار محققان ایرانی
محققان دانشگاه آزاد نرم افزار فرهنگ لغت میخی برای رمز گشایی از کتیبههای خط میخی دوره هخامنشی ارائه کردند که کاربر قادر است علاوه بر ترجمه، نحوه تلفظ آن را بشنود.
امید امینیآذر مجری طرح با اشاره به طراحی و پیاده سازی نرمافزار فرهنگ لغت خط میخی گفت: این نرمافزار میتواند کتیبههای خط میخی دوران هخامنشی را به 4 زبان فارسی، کردی، انگلیسی و عربی ترجمه کند.
وی با اشاره به جزئیات این نرم افزار خاطر نشان کرد: در محیط برنامه این نرمافزار صفحه کلیدی به خط میخی پیش بینی شده است که با آن میتوان کلمات میخی را وارد نرمافزار کرد.
آذری اضافه کرد: با وارد کردن کلمات میخی، این نرم افزار به صورت خودکار بعد از نوشتن دو حرف از کلمه، تمام کلماتی را که با آن دو حروف شروع میشود، لیست و کلمات را به طور صحیح ترجمه میکند.
مجری طرح، امکان شنیدن نحوه تلفظ کلمات را از قابلیتهای این نرم افزار نام برد و یادآور شد: صفحه کلید مجازی این نرمافزار به صورتی طراحی شده است که با فشردن کلیک ماوس روی هر حرف، کاربر میتواند نحوه تلفظ آن حرف را بشنود.
به گفته این محقق این نرمافزار قابل نصب بر روی کلیه سیستمعاملهای ویندوز ۷ و ۸ و ۱۰ و XP است.
امینی آذر با اشاره به اهمیت این نرم افزار اظهار کرد: با استفاده از این نرمافزار مشکل اصلی کاربران در ترجمه کتیبههای خط میخی دوران هخامنشی که هماکنون اطلاعات کافی در مورد آن وجود ندارد، مرتفع خواهد شد و علاقهمندان و پژوهشگران رشته باستانشناسی میتوانند کتیبههای خط میخی را رمزگشایی و ترجمه کنند.
وی با اشاره به مزایای این نرمافزار، اضافه کرد: صرفهجویی در وقت، کاهش هزینهها در خرید کتاب و استفاده از اینترنت، کاربرد آسان، عاری بودن از هر گونه خطا و اشتباه در معنی کلمات، کاربردی شدن آن برای گردشگران و عموم مردم در بناهای تاریخی و توانایی در خواندن متون میخی بدون نیاز به راهنما در محلهای تاریخی از جمله مزایای این نرمافزار است.
این طرح از سوی پژوهشگران دانشگاه آزاد واحد مهاباد اجرایی شده است.
.
۱۵ درصد سهام ایرانیاننت به MTN واگذار میشود؟
ک ماه تا پایان انحصار حاکم بر پروانه اپراتور چهارم فیبرنوری ایران بیشتر زمان باقی نمانده و در این شرایط ایرانیاننت به دنبال جذب سرمایهگذار خارجی با محوریت MTN است؛ در این شرایط آیا همچنان مذاکره بر سر واگذاری ۱۵ درصد سهام این شرکت ایرانی است؟
سرمایهگذاران اقتصاد جهانی به دنبال سرمایهگذاری در طرحهایی هستند که حداقل ریسک و حداکثر بازدهی را نصیبشان کند.
در حال حاضر شرکتهای اپراتوری تلکام دارای سهام کم ریسکی هستند به طور متوسط بتایی که موسسات تحقیقی و سرمایهگذاری بزرگ دنیا برای اینگونه شرکتها تخمین زدهاند کمتر از یک و نشان دهنده این مهم است که نوسانات بازده در این سهام از نوسانات بازده بازار کمتر است.
عامل “بتا” وسیلهای برای ارزیابی عملکرد یک سهم خاص یا گروهی از سهام در جریان حرکت کلی بازار است. اگر بتای سهمی برابر با یک باشد افزایش و کاهش قیمت آن درست مطابق حرکت بازار خواهد بود.
در صورتیکه اگر بتای سهمی 2 باشد، افزایش و کاهش قیمت آن دو برابر خواهد بود.
سهمی که بتای آن کمتر از یک و مثلا 0.5 درصد باشد، اگر رشد قیمتها در سطح بازار 10 درصد باشد رشد قیمت آن 5 درصد خواهد بود. معمولا برای ارزیابی ریسک سیستماتیک در مدل قیمتگذاری دارایی سرمایهای از بتا استفاده میشود.
به صورت خلاصه، سهمهای با بتای بالا ریسکیتر هستند اما پتانسیل بالاتری برای بازدهی دارند و سهمهای با بتای پایین، ریسک و بازدهی کمتری خواهند داشت.
از این حیث تأمین مالی پروژههای FTTx (فیبرنوری) در برخی نقاط دنیا از طریق منابع خارجی صورت میگیرد و با نگاهی به ترازنامه کمپانیهای فعال در این عرصه میتوانیم متوجه آن شویم.
سیستم FTTx به عنوان یک نوع معماری با هزینه مناسب در ارتباط با سیستمهای صدا، تصویر و دیتا به کار خواهد رفت و از آن جهت که در آینده FTTx هر چه بیشتر رایج خواهد شد، این عامل باعث ظهور کاربردهای جدیدی میگردد که این امر فرصتهای جدیدی درباره افزایش پهنای باند از طریق فیبرنوری پدید خواهد آورد.
اپراتور چهارم فیبرنوری کشور (ایرانیاننت) نیز مدتهاست درصدد رایزنی با شرکتهای خارجی متقاضی سرمایهگذاری در این پروژه است تا به شکلی بتواند عقب افتادگیهای چند سالهاش را جبران کند.
با در نظر گرفتن اینکه ایرانیاننت در تاریخ 90/4/4 تحت شماره 407332 و شناسه ملی 10320582435 در اداره کل ثبت شرکتها و مؤسسات غیرتجاری سازمان ثبت اسناد و املاک ایران به ثبت رسید، بنابراین پایان انحصار آن سال 95 خواهد بود.
طبق اصول حاکم بر پروانه این اپراتور، دولت ضمانت 5 سالهای را بابت سرمایهگذاری و بهرهبرداری از پروژه فیبرنوری برای آن در نظر گرفته بود که مرداد ماه امسال به پایان میرسد.
گذشته از اینکه محمود واعظی -وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات- اواسط سال گذشته به یکباره پشت تریبون رفت و از تمدید سه ساله انحصار این اپراتور خبر داد. این اظهارنظر عجیب و یکباره فضای بخش خصوصی متقاضی ورود به حوزه فیبرنوری را ملتهب کرد.
کارشناسان و فعالان بخش خصوصی اظهارات واعظی را خلاف قانون میدانند و معتقدند اگر اینگونه باشد که دولت پروانههای صادر شده خودش را هم نادیده بگیرد و به شکل سلیقهای اقدام به وضع یا تغییر قوانین کند، امنیت سرمایهگذاری در ایران به خطر میافتد و اعتماد همگان به پروانههای صادر شده از سوی کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات (حاکم حوزه ICT) از بین میرود.
مدتهاست شنیده میشود اپراتور چند ملیتی MTN که یکی از سهامداران ایرانسل است، درصدد ورود به پروژه فیبرنوری ایران نیز به شکل سهامداری در ایرانیاننت است.
این شنیدهها هیچگاه توسط مسئولان اجرایی حوزه ICT و مدیران شرکت ایرانیاننت رد نشد بلکه با توضیحات تکمیلی آنها پیرامون احتمال ورود اپراتوری خارجی که قبلا سابقه فعالیت در بازار ایران را داشته در پروژه فیبرنوری ایرانیاننت، به نوعی تأیید شد.
هر چند یک ماه تا پایان انحصار دوره ایرانیاننت در پروژه فیبرنوری کشور، زمان باقی نیست و گفته میشود MTN با این شرکت به توافق نهایی رسیده اما مسئولان حوزه ICT و مدیران این شرکت ماههاست ترجیح دادهاند که سکوت کنند.
صحبت از مذاکره اپراتوری خارجی برای ورود به یکی از بزرگترین پروژههای ملی کشور است اما مسئولان ساکت هستند.
این سکوت نه تنها از جو روانی نمیکاهد و فضا را به حاشیه نمیکشاند، بلکه کمی شائبهبرانگیز است.
جدای از داستان شراکت یک اپراتور خارجی در سهامداری این شرکت، اپراتورهای FCP به شدت خود را برای شرایط پسا انحصار آماده میکنند و حتی برخی از آنها طبق اظهارات رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای کشور وارد مذاکره با اپراتورهای خارجی برای استفاده از تجربه آنها در توسعه FTTx ایران شدهاند.
البته تکلیف اظهارات وزیر ارتباطات مبنی بر تمدید انحصار ایرانیاننت به مدت سه سال نیز همچنان مشخص نیست و این بلاتکلیفی، تصمیمات FCPها را هم برای سرمایهگذاری در این حوزه کمی مختل کرده است.
با این حال ورود یک اپراتور خارجی به پروژه فیبرنوری ایران در مقام ذینفع، عملا بحثهای متعددی از اهلیت آن تا ضرورت چنین کاری را به دنبال داشته و دارد.
بسیاری معتقدند زمانیکه در پروانههای FCP هم اجازه توسعه فیبرنوری داده میشود، دعوت از یک اپراتور خارجی با پشتوانه مالی کافی از انگیزه متخصصان داخلی و سرمایههای کشور میکاهد.
برخی دیگر هم میگویند بهتر بود از ظرفیت و سرمایههای شرکتهای ایرانی در قالب FCP، برای پیشبرد پروژه نیمه تعطیل مانده ایرانیاننت استفاده میکرد.
در حال حاضر سوال مهمی که در ارتباط با احتمال ورود شرکت خارجی به سهامداری ایرانیاننت میتوان داشت، “میزان شراکت آن در سبد سهام اپراتور چهارم فیبرنوری” است.
با توجه به اینکه یکی از مدلهای سرمایهگذاری و تأمین مالی شرکت ایرانیاننت استفاده از سرمایهگذاری مستقیم خارجی (FDI) است، آیا همچنان این شرکت همچون گذشته در نظر دارد تا از طریق واگذاری 15 درصد سهام خود نسبت به جذب سرمایهگذار خارجی اقدام کند؟
.
ثبت قارچگونه دامنه های اینترنتی با نام برندهای مطرح دنیا در ایران
در پی اجرایی شدن برجام دامنه های اینترنتی بسیاری به نام برندهای مطرح دنیا در ایران به ثبت رسیده اند؛ دامنه هایی مثل ایرباس، شل و ریبن که هیچ ارتباطی با این شرکت های بین المللی ندارند.
بر اساس تحقیق جدیدی که توسط ورلد تریدمارک ریویو انجام شده، اسامی دامنه های اینترنتی مشابه نام بسیاری از برندهای تجاری دنیا در ایران با پسوند دات آی آر توسط اشخاصی که ارتباطی با این شرکت های بین المللی ندارند به ثبت رسیده است.
ایران دومین اقتصاد بزرگ خاورمیانه و شمال آفریقا پس از عربستان است و با جمعیتی بیش از 77 میلیون نفری بازاری جذاب برای برندهای بزرگ و پرسود محسوب می شود. با لغو تحریم های غرب، همانگونه که پیش بینی می شد، بسیاری از برندهای معروف غربی این کشور را به مثابه یک فرصت مناسب برای سرمایه گذاری دیده اند. اما نتایج تحقیق موسسه ورلد تریدمارک ریویو نشان می دهد که 80 درصد از برندهای مطرح مطالعه شده، با ثبت یک دامنه اینترنتی دات آی آر مشابه نامشان در ایران مواجه شده اند.
ثبت این دامنه ها توسط افرادی انجام شده که ظاهرا هیچ ارتباطی با این شرکت ها ندارند. تنها 18 درصد از دامنه های مذکور توسط نمایندگان قانونی این شرکت ها به ثبت رسیده اند. این پدیده می تواند چالشی برای برنامه ریزی شرکت ها جهت ورود به بازار ایران باشد و تایید می کند که بسیاری از این شرکت ها برای حفاظت از دامنه مرتبط با نام خود با یک دعوای حقوقی مواجه خواهند بود.
برای مثال، دامنه ایرباس دات آی آر متعلق به سایتی است که ادعا می کند ایر باس یک داستان علمی تخیلی است و این سایت هیچ ارتباطی با شرکت هواپیماسازی ایرباس ندارد. برخی دیگر از سایت های اینچنینی، از جمله سایت ریبن دات آی آر ظاهرا برای فروش عینک های قلابی با نام تجاری ریبن به کار گرفته شده است.
دامنه دیگر، شل دات آی آر است که گردانندگان آن در سایت خود نوشته اند، شرکت رویال داچ شل قبلا تلاش کرده این دامنه را از آنها بگیرد، اما موفق به این کار نشده است.
.
ارائه آخرین دستاوردهای صنعتگران در کنگره بینالمللی علوم و فناوری نانو
از سوی انجمن نانو فناوری ایران ششمین کنگره بینالمللی علوم و فناوری نانو در آبان ماه امسال برگزار میشود.
انجمن نانو فناوری ایران با همکاری دانشگاه خوارزمی، ششمین کنگره بینالمللی علوم و فناوری نانو (ICNN2016) را از روز چهارشنبه ۵ تا جمعه ۷ آبان ماه امسال در دانشگاه خوارزمی برگزار میکند.
فراهم کردن فرصتی مناسب برای معرفی پیشرفتهای جدید در حوزه فناوری نانو و تقویت همکاری بین محققان ایرانی و خارجی این حوزه از اهداف برگزاری این کنگره تعیین شده است.
در این کنگره بین المللی در خصوص موضوعاتی چون نانوشیمی، نانوفیزیک، نانوفتونیک، نانومواد، نانو پزشکی، نانو زیست فناوری، نانوالکترونیک، نانو محاسباتی و نانو مکانیک بحث و تبادل نظر میشود.
برگزاری نمایشگاهی از محصولات و دستاوردهای پژوهشگران و صنعتگران در حوزه فناوری نانو از برنامههای جنبی این کنگره خواهد بود.
این کنگره مورد تائید ستاد ویژه توسعه فناوری نانو بوده و شامل حمایتهای تشویقی این ستاد میشود.
.
با عضویت در کانال رسمی تکرا در تلگرام از آخرین اخبار روز تکنولوژی مطلع باشید.
.
منبع: isna ، tasnimnews