نخست وزیر ژاپن، شینزو آبه، فرماندار توکیو، یوریکو کویکه و دیگر مقامات ژاپنی روز یکشنبه در مراسمی رسمی در محل استادیوم ملی تخریب شده ای که در طول المپیک 1964 توکیو مورد استفاده قرار می گرفت، شرکت کرد. این مقامات با قرار دادن دست خود بر روی کره شیشه ای که حاوی رنگ های لوگو المپیک بود، پروژه احداث استادیوم را رسما آغاز کردند.
این مراسم با ویدیویی به پایان رسید که ظاهر پایانی استادیوم و قابلیت ها و امکانات استادیوم را در زمان تکمیل شدن ساخت و ساز آن در نوامبر 2019 نشان می داد.
برنامه ساخت این استادیوم با توجه به جنجال هایی که بر سر هزینه و طراحی استادیوم پیش آمده بود، عقب افتاد؛ چرا که دولت ژاپن معتقد بود، طراحی زاها حدید موجب می شود، این مسئله به کانون توجهات المپیک 2020 توکیو تبدیل شود و البته در این میان نگرانی هایی مبنی بر افزایش هزینه ها و واکنش شدید افکار عمومی به این مسئله وجود داشت.
ماه ژوئن مسئولان ژاپنی پروژه طراحی این استادیوم را به معمار ژاپنی کِنگو کوما، واگذار کردند. در پی این تصمیم بحث برانگیز، خانم حدید سازمان دهندگان مسابقات المپیک 2020 را به باد انتقاد گرفت.
در پی این تصمیم بحث برانگیز مسئولان برگزاری المپیک توکیو، خانم زاها حدید، کنگو کوما، معمار استادیوم المپیک ۲۰۲۰ ژاپن را متهم به کپی برداری از طرح پیشنهادیش کرده بود؛ اما کوما که هرگونه شباهتی بین طرحش و طراحی حدید را رد می کرد، گفته بود، هر دو معمار می بایست مشخصات دقیقی برای ورزشگاه 80 هزار نفری که قرار است، جایگزین استادیوم ملی توکیو شود، ارائه می دادند.
کوما در آن زمان گفته بود: “شرایط لحاظ شده در رقابت به طور اتوماتیک منجر به ایجاد شباهت هایی میشد. کانسپت (طرح مفهومی) من کاملا متفاوت بود، از این رو، با وجود شباهت ها، کاملا سازه دیگری است.”
خانم حدید، ابتدا برنده طراحی این استادیوم شده بود و سپس به خاطر هزینه گزاف طرحش، این طرح به کنگو کوما معمار ژاپنی سپرده شد. خانم حدید بعد از رد شدن طرحش، اعلام کرد، کوما از طرح او استفاده کرده است. دفتر وی (حدید) اعلام کرد، گزارشی از جزئیات تشابهات به لحاظ ساختار، طرح بندی لایه ها و عناصر متعدد دیگر بین طرحش و طرح جایگزین تهیه و به شورای ورزش ژاپن جهت انجام اعمال قوانین مربوط به کپی رایت، ارسال کرده است.
کوما در این مورد هیچ اظهارنظری نکرد. وی گفت، فکر نمیکند شورای ورزش ژاپن تصمیم گرفته باشد، به خاطر خارجی بودن (حدید) از همکاری با وی امتناع کند. شکایت حدید آخرین وقفه در روند تلاش های المپیک توکیو بود. کوما هرچند در ابتدا به همراه دیگر معماران مشهور ژاپنی از مخالفان طرح پر هزینه حدید بود، ولی طرح او را “طرحی شگفت” توصیف کرد و گفته بود: “طرح عالی او مثالی از فلسفه منحصربه فرد او (زاها حدید) است.”
حال انتظار می رود، طرح کوما هزینه ای معادل 1.5 میلیارد دلار برای طراحی، ساخت و نگهداری در برداشته باشد، وی همچنین می گوید، او و تیمش پاسخگوی زمان و هزینه های طرح هستند.
اما متخصصان، هزینه ساخت طراحی زاها حدید را 30 میلیارد دلار برآورد کرده بودند. هزینه ای که چهار برابر بیش از هزینه های پیش بینی شده توسط مسئولان در هنگام انتخاب شهر توکیو برای میزبانی المپیک 2020 بود.
در این ببین برخی از هواداران استادیوم ملی قدیمی که در اواخر دهه 1950 ساخته شده بود، به دنبال بازسازی و حفظ این استادیوم بودند، اما دولت تصمیم گرفت، این استادیوم را با استادیومی مدرن جایگزین کند.
حال در طرح معمار ژاپنی، شبکه های چوبی به سبک سنتی و همچنین بازتابی از معابد و زیارتگاه های ژاپنی دیده می شود.
کِنگو کوما، معمار استادیوم المپیک ۲۰۲۰ ژاپن می گوید، طراحی شبکه های چوبی (در طرح وی)، بازتابی از سبک های سنتی است که در زیارتگاه ها و معابد (پاگودا) دیده می شود، و ترکیب بندی عالی با فضای پارک های اطراف دارد. همچنین جهت به حداقل رساندن هزینه برای گرمایش و سرمایش ورزشگاه در هوای آزاد، سازگاری هایی دارد. این سازه از چوب لارکس (رشد دادهشده در ژاپن) و کامپوزیت فولاد سقف و پنل های پیش ساخته برای سرعت بخشیدن به کار و هزینه ها بهره می برد.
.
منبع: theguardian