ماه گذشته، در پی یک موج گرمای بیسابقه در نواحی جنوب غربی ایالاتمتحده آمریکا و وخیم شدن شرایط جوی دهها پرواز لغو شد. حال مطالعات جدید نشان میدهد که این فقط یک مورد خاص نبوده، بلکه درواقع گرم شدن کره زمین، میتواند بهطور فزایندهای سفرهای هوایی را در دهههای آینده با دشواری مواجه کند.
دشواری این سفرها، درواقع مسئله اساسی آیرودینامیک محسوب میشود. با گرمتر شدن دما، تراکم هوا کاهش مییابد و در این هوای رقیق، بالهای هواپیما قابلیت بلند شدن کمتری خواهند داشت. هنگامیکه هوا خیلی گرم شود، همچون دمایی حدود 120 درجه فارنهایت (48.8 درجه سانتیگراد)، خلبانی که منتظر بلند شدن از باند فرودگاه است، مجبور است، عوامل مختلفی را برای پرواز در نظر بگیرد، از جمله نوع و وزن هواپیما و طول باند و غیره. در برخی موارد، هواپیمایی که مملو از مسافر و بار است، نمیتواند در زمان افزایش دما، بهراحتی از زمین بلند شود.
مطالعه جدیدی که در نشریه “Climatic Change ” منتشر شده، نشان میدهد که با افزایش دمای هوا در سراسر جهان و افزایش موجهای گرما، خطوط هوایی هم در پی راههایی برای مقابله با آن خواهند بود. بر اساس این مطالعه، 10 تا 30 درصد از هواپیماهای کاملا بارگیری شده ممکن است، در طول گرمترین قسمتهای روز در آینده نتوانند پرواز کنند، بنابراین شرکتهای هواپیمایی قسمتی از سوخت، بار و یا مسافران را حذف میکنند. به همین ترتیب، هواپیماها میتوانند منتظر ساعتهای خنکتری برای پرواز بمانند، مانند شبها. بله به نظر میرسد، سفرهای هوایی در آینده تبدیل به دردسری برای شرکتهای هواپیمایی و همچنین مسافران میشود.
ایتن کافل، محقق ارشد این مطالعه از دانشگاه کلمبیا نیویورک در بیانیهای گفت: “نتایج مطالعه ما نشان میدهد که محدودیت وزن ممکن است، هزینهای (گزافی) را متحمل شرکتهای هواپیمایی کند و روی حملونقل هوایی در سراسر جهان تأثیر بگذارد.”
این محققان در مطالعه خود اشاره کردهاند که میانگین دمای جهانی از سال 1980 تقریبا یک درجه سانتیگراد (1.9 فارنهایت) افزایشیافته و انتظار میرود، در صورت عدم کاهش انتشار گازهای گلخانهای، تا سال 2100 به میزان 3 درجه سانتیگراد (5.4 فارنهایت) افزایش یابد. همچنین گرم شدن کره زمین، الگوهای آب و هوایی را تغییر داده و امواج گرما هم در آینده شایعتر میشوند. کافل و همکارانش پیشبینی میکنند، حداکثر دمای روزانه هوا در سراسر جهان تا سال 2080، چهار تا هشت درجه سانتیگراد (7.2 تا 14.4 درجه فارنهایت) افزایش یابد. مشخصا چنین دمایی مشکلات بیشتری را هم به وجود میآورد.
چندی پیش بود که محققان اعلام کردند که موجهای گرما در آینده بهطور فزایندهای افزایش مییابند. این محققان با مقایسه دمای هوای پیشبینی شده با دادههای واقعی دریافتند که ۷۴ درصد از جمعیت جهان تا سال ۲۱۰۰ با موجهای گرمای مرگبار مواجه میشوند.
به گفته این محققان، اگر کشورهای جهان بهخوبی موفق به کاهش میزان گازهای گلخانهای به جو شوند، بازهم ۴۸ درصد از مردم جهان با موجهای گرمایی مواجه خواهند شد که میتوانند تا ۸۰ سال آینده و یا بیشتر کُشنده باشند. در واقع همین حالا هم بسیاری از مردم جهان هزینه گزاف چنین موجهای گرمایی را دادهاند. درحالیکه مدلهای شبیهسازی شده نشان میدهد که احتمالا چنین روندی ادامه خواهد یافت و اگر میزان انتشار گازهای گلخانهای به طور قابل ملاحظهای کاهش نیابد، اوضاع میتواند وخیمتر هم شود.
کافل و همکارانش برای پیشبینی دشوارهای پروازهای آینده، از مدلهای آب و هوایی موجود و دادههای شبکه جهانی اقلیمشناسی تاریخی سازمان ملی جو و اقیانوسشناسی آمریکا بهره بردهاند. این محققان عملکرد طیف وسیعی از هواپیماها از جمله بوئینگ 737 و800 و برخی از شلوغترین فرودگاههای جهان در سراسر جهان از جمله فرودگاههایی در آمریکا، اروپا، خاورمیانه، چین و جنوب شرق آسیا را بررسی کردهاند.
فرودگاههایی که با موجهای گرمای آینده بیشتر به چالش کشیده میشوند، آنهایی هستند که باندهایی کوتاه، ارتفاع (از سطح دریای) بالاتری دارند و به طرز ناخوشایندی پتانسیل بالاتری برای مواجه با موجهای گرما دارند. همچنین محققان در مطالعه خود اشارهکردهاند که برخی از هواپیماها باید ظرفیت سوخت و وزن محموله خود را در طول روزهای گرمتر تا 4 درصد کاهش دهند. این میتواند به کاهش 12 تا 13 مسافر در هواپیمایی با ظرفیت 160 مسافر منجر شود. در موارد شدیدتر هم هواپیماهای بزرگی که از باندهای کوتاهی استفاده میکنند، باید مسافران خود را به نصف برسانند.
محققان پیشنهاد کردهاند، برای برطرف کردن این مشکلات موتورهای جدید و یا باندهای طولانیتر و بدنههای جدیدی برای هواپیما ساخته شود. این راهکارها پرهزینه است و در برخی موارد همچنین راهکارهایی تقریبا غیرممکن است. البته بهترین راهکار برطرف کردن مسئله گرم شدن کره زمین است.
.
منبع: gizmodo