امروز سازمان بهداشت جهانی اعلام نمود که اعتیاد به بازی های دیجیتالی را به عنوان یک بیماری به رسمیت خواهد شناخت. علت این امر این است که، متخصصان در زمینه خطر اعتیاد به این بازیها اتفاق نظر دارند.
سخنگوی سازمان بهداشت جهانی، طارق یاسارویچ اعلام نمود که بیماری اعتیاد به بازی های دیجیتالی در ویرایش یازدهم طبقه بندی بینالمللی بیماریها (ICD-11) که در تابستان سال ۱۳۹۷ منتشر خواهد شد، گنجانده میشود.
سازمان بهداشت جهانی مسئولیت ویرایش جدید و طبقهبندی بینالمللی بیماریها را بر عهده دارد و برای این منظور از نظر متخصصین در سراسر دنیا نیز استفاده میکند.
تعریفی برای بیماری اعتیاد به بازی های دیجیتالی
به گفته آقای یاسارویچ، تعریف این نوع اعتیاد عبارت است ازالگوی رفتاری مربوط به بازیهای دیجیتال یا ویدئویی که مشخصه آن ضعف اراده و اختیار و اولویت دادن زیاد به بازی در قیاس با فعالیتهای دیگر است. البته به حدی که بازی بر دیگر علائق فرد مقدم میشود.
همچنین از دیگر علائم بیماری اعتیاد به بازی های دیجیتالی ، میتوان به تداوم و حتی بیشتر بازی کردن با وجود پیامدهای منفی آن اشاره نمود.
دستوالعمل اولیهی مربوط به بیماری اعتیاد به بازی های دیجیتالی ، میگوید که برای اینکه چنین تشخیصی در افراد داده شود لازم است تا فرد حداقل یک سال اشتغال غیرعادی ذهنی با بازی داشته باشد. در این صورت است که این اختلال به عنوان رفتار اعتیادآور طبقه بندی خواهد شد.
البته گفته شده که به دلیل گسترش وسیع بازیهای آنلاین، این اختلال بیشتر دامنگیر جوانان شده است. آقای سایارویچ در ادامه صحبتهای خود در مورد اعتیاد به بازی های دیجیتالی اعلام نمود که هنوز برای تشخیص و پیش بینی گستره مشکل زود است. به گفته وی اختلال بازیهای دیجیتال مفهومی تقریبا جدید است و هنوز اطلاعات کافی در مورد این بیماری و همچنین عوامل انتشار آن در سطح جمعیتی به دست نیامده است.
تلاش برای به رسمیت شناختن اعتیاد به اینترنت به عنوان بیماری
آقای یاسارویچ اعلام نمود که هنوز شواهد محکمی وجود ندارند اما متخصصان همه عقیده دارند که مسئلهای وجود دارد و اینکه اعتیاد به بازی های دیجیتالی در طبقهبندی بینالمللی بیماریها گنجانده شود، مناسبترین اقدام در حال حاضراست.
وی ادامه داد که در این مورد کسانی هستند که احتیاج به کمک دارند، بنابراین لازم است این بیماری با جمعآوری اطلاعات لازم به رسمیت شناخته شود. به گفته وی این اختلال به تحقیقات بیشتر و تخصیص منابع بیشتری نیاز دارد تا بتوان برای مبارزه با آن نیز اقدام کرد.
راهنمای تشخصیص و آماری اختلالات ذهنی (DSM)، راهنمای مرجع بیماریهای روانی است که توسط انجمن روانپزشکان آمریکا منتشر میشود. در ویرایش پنجم این راهنما که در سال ۲۰۱۳ منتشر شد، برای نخستین بار اعتیاد به بازی های دیجیتالی ، در زمره بیماریهای روانپزشکی قرار گرفت. اما فعلا در بخش اختلالاتی قرار داد که هنوز رسما پذیرفته نشده است و لازم است تا مطالعات بیشتری در این مورد انجام شود.
تردید بعضی متخصصین در بیماری اعتیاد به بازی های دیجیتالی
برخی متخصصان در مورد اختلال بازیهای اینترنتی که در DSM-5 مطرح شده است تردید دارند، آن را سردرگم خواندهاند و انتقاد کردهاند که این رویکرد شبیه به اعتیاد به مواد مخدر است در حالی که نباید چنین باشد.
براساس گزارشات موجود مشخص شده است که سازمان بهداشت جهانی برای اینکه بیماری اعتیاد به بازی های کامپیوتری را به رسمیت بشناسد، تحت فشار بسیار شدید کشورهای آسیایی قرار گرفته است و مجبور بوده تا این نوع اعتیاد را به رسمیت بشناسد.
ایجاد اردوگاههایی برای ترک اعتیاد جوانان به اینترنت
البته لازم به ذکر است که کشور چین از سال ۲۰۰۸ اعتیاد به بازی های رایانهای را به عنوان یک بیماری به رسمیت شناخته است و از آن زمان نیز سعی کرده تا اردوگاههای بازپروی برای نوجوانان معتاد به اینترنت راهاندازی نماید.
در این اردوگاهها هدف این است که با سختگیریهای زیاد و فعالیتهای بدنی شدید، اعتیاد نوجوانان به اینترنت ترک شود. البته به روشهای این اردوگاهها برای ترک دادن جوانان نیز، هم از نظر انسانی و هم از نظر کارآمدی انتقاد شده است.
در کره جنوبی داشتن موبایل برای شاگردان ابتدایی عادی است و از سال ۲۰۱۵ نیز در این کشور اردوگاه ترک اعتیاد برای نوجوانان راهاندازی شد. همچنین از سال ۲۰۱۱ قانونی به نام قانون سیندرلا در این کشور پیاده شد که براساس آن افراد زیر 16 سال اجازه نداشتند تا از ساعت ۱۲ شب تا شش صبح به انجام بازی اینترنتی بپردازند. البته مشتاقان همیشه راهی برای دور زدن آن مییابند.
بیشتر بخوانید: اعتیاد به اینترنت چیست و چگونه می توان از آن جلوگیری کرد؟
.