تلگرام چه زمانی فیلتر میشود؟ آیا اساسا تلگرام فیلتر خواهد شد؟ محدودیت دسترسی به پیام رسان تلگرام تا چه اندازه خواهد بود؟ فیلتر شدن یا فیلتر نشدن تلگرام، مساله این است. یک بحث ساده به چالشی بزرگ برای کشور و کاربران فضای مجازی تبدیل شده است.
گویا قرار نیست پیام رسان تلگرام فیلتر شود! این سخنانی است که زهرا ساعی، سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس پس از پایان جلسه با رییس جمهور آن را مطرح کرده است.
زمان فیلتر شدن تلگرام؛ آیا فیلتر شدن تلگرام حقیقت دارد؟
زهرا ساعی در صحبتهایی که با خبرنگار جماران داشته به این موضوع اشاره کرده است که آقای رئیس جمهور در جلسه اعلام کردهاند که بحث فیلترینگ تلگرام به این صورت نبوده است، یعنی اصلا قصد فیلترینگ نیست و هیچ مرجع، نهاد و یا سازمانی اعلام نکرده که قرار است تلگرام فیلتر شود.
کمی عجیب است. اصولا هر چیز سادهای اخیرا در کشورمان به یک مساله پیچیده تبدیل میشود. لطفا به کسی برنخورد، این جمله فقط یک واقعیت ساده را نشان میدهد. اجازه دهید تا داستان فیلترینگ تلگرام را از ابتدا مرور کنیم.
مردم در دیماه 96 از فشارهای مالی دست به اعتراض میزنند و گفته میشود که به دلیل ترویج رفتارهای خشونت آمیز در برخی کانالهای تلگرامی، این پیامرسان فیلتر میشود. جمعیت زیادی از این موضوع ناراحت هستند که بسیاری از کارشناسان و مسولین حکومتی نیز در بین آنها دیده میشود.
در همین راستا صحبتهای مختلفی درباره ضررهای مالی و معنوی فیلترینگ تلگرام نیز عنوان شد. از ضرهای میلیاردی روزانه تا رشد عجیب دانلود فیلترشکنهایی که نشان میدهد جوانان و نوجوانان بسیاری از این پس به حجم دادههای مضر موجود در اینترنت نیز دست خواهند یافت.
بیشتر بخوانید: ضرر مالی فیلترینگ تلگرام چقدر است؟
با بررسی این معضلات و عواقب چنین حرکتی، دولت و یا هر ارگان و نهاد مسول دیگری تصمیم میگیرد که محدودیت دسترسی به تلگرام را برداشته و این پیامرسان را رفع فیلتر کند، اما جالب است که همچنان صحبتهای فیلتر شدن تلگرام بر سر زبانهاست.
در اواخر اسفندماه 96 و درست چند روز قبل از نوروز 97، حمیده زرآبادی که نماینده مجلس، عضو فراکسیون زنان و عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی است؛ با اعلام اینکه فیلترینگ تلگرام به تصویب شورای عالی فضای مجازی رسیده است، خبر از فیلتر دائم تلگرام در سال 97 داد.
زرآبادی در آن زمان حتی اعلام کرد که دولت باید موضع خود را شفاف بیان کند و به رسانهها بگوید که این موضوع در شرف وقوع است.
بیشتر بخوانید: فیلترینگ تلگرام در سال ۹۷ ؛ آیا فیلتر شدن تلگرام در ایران حتمی است؟
موضوع به همینجا ختم نمیشود و درست یک هفته پیش علاءالدین بروجردی که عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی است در مصاحبه ای اعلام میکند که تلگرام در آخر فروردین 97 از دسترس کاربران ایرانی خارج خواهد شد.
بروجردی حتی برای اینکه نشان دهد منبع موثقی برای گفتههای خود دارد، به این موضوع اشاره میکند که تصمیم فیلترینگ تلگرام در بالاترین سطح اتخاذ شده است، پس تمامی رسانهها با این تیتر به استقبال فیلرتینگ تلگرام میروند. خداحافظی با تلگرام تا پایان فروردین ماه!
بیشتر بخوانید: فیلتر شدن تلگرام تا پایان فروردین ؛ با دسترسی آزاد به این پیام رسان خداحافظی کنید
در صحبتهای بروجردی، پشتیبانی از پیام رسانهای داخلی به عنوان یک عمل منطقی برای فیلرینگ تلگرام یاد میشود و در این بین او نام سروش را به زبان میآورد.
پس از صحبتهای بروجردی مجددا حرفهایی از گوشه و کنار شنیده میشود. رمضانعلی سبحانی فر، ناظر مجلس در کمیته تعیین مصادیق مجرمانه میگوید که زمان فیلترینگ تلگرام زمان دقیقی نیست و نباید اخباری به جامعه پمپاژ شود که امنیت روانی مردم را مخدوش کند.
محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز نسبت به این خبر واکنش نشان داد و در پاسخ به این خبر گفت: دولت برآمده از آرای مردم است و همواره بر وعدههایی که به مردم داده ممارست دارد و در چارچوب نظام جمهوری اسلامی ایران تلاش میکند تا خواستههای مردم را عملی کند؛ هرچند در این میان دولت نیازمند همراهی سایر قوا و نهادها نیز هست.
فیلترینگ تلگرام و تبدیل آن به یک چالش بزرگ ملی!
همان طور که پیشتر اشاره شد، چند روز قبل نیز رئیس جمهور در دیدار با جمعی از مدیران در واکنش به خبرهای احتمال فیلترینگ تلگرام گفت که بنای نظام بر رفع انحصار از فضای پیام رسان ها بوده و نه بستن و فیلتر فضای مجازی.
زهرا ساعی سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی پس از پایان این جلسه با رئیس جمهور در رابطه با فیلترینگ تلگرام میگوید که تلگرام فیلتر نخواهد شد. این نماینده مجلس از زبان رئیس جمهور میگوید که ما باید جایگزین داخلی مناسب و مورد قبول مردم داشته باشیم و تا وقتی جایگزین خوب و مناسب را تامین نکنیم، نمیتوانیم مانع ایجاد کنیم.
زهرا ساعی به این نکته اشاره کرد که در این جلسه نه رئیس جمهور و نه دبیر شورای عالی فضای مجازی که در این جلسه حضور داشتند هم چیزی نگفتند. او معتقد است که این موضوع در حال بررسی است.
و در همین زمان است که با انتشار صحبتهای جدیدی از علاءالدین بروجردی مشخص میشود که او همچنان بر سر حرف خود ایستاده است. رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس موضوع تلگرام را مبحثی گره خورده با امنیت کشورها دانسته و آن را تنها مختص به ایران نمیداند.
او برای ادعای خود انگلیس را مثال میزند که به عنوان یک کشور شاخص غربی، نخست وزیر آن، تلگرام را بستر تولید تروریست میخواند. بروجردی میگوید که صاحب تلگرام روسیالاصل و یهودی زاده است. وی، دورف را صحنه گردان این ماجرا میداند. در همین رابطه رییس کمسیون امنیت ملی مجلس شورای گفت:
نخست وزیر رژیم صهیونیستی چندی پیش شخصا به حضور او (دورف) رسیده و در سمیناری به عنوان قدردانی از این سرمایه دار اسراییلی گفته بنده کمال قدردانی از زحمات شما که از برادر به من و کشور اسرائیل نزدیک تر و مهربان تر هستید را دارم
نماینده مردم بروجرد در ادامه میگوید اطلاعات رد و بدل شده در تلگرام در اختیار انگلیس، آلمان و رژیم صهیونیستی قرار میگیرد و بنابراین باید به شبکههای پیام رسان داخلی اعتماد کنیم. البته این نماینده مجلس به این نکته نیز اشاره کرده است که مسئولیت فضای مجازی با شورای عالی فضای مجازی است و در نهایت برای فیلترینگ تلگرام شورای عالی امنیت و یا شورای عالی فضای مجازی است که تصمیم گیری میکنند.
به راحتی و در عرض چند ماه یک پیام رسان ساده به موضوعی برای امنیت ملی تبدیل شد. پیش بینی میشود که این پیام رسان فیلتر خواهد شد، چرا که برخی همچون آقای بروجردی این موضوع را به امنیت ملی و جاسوسی این پیام رسان ارتباط دادهاند!
فقط سوالات زیادی مطرح است. چرا یک نهاد یا سازمانی خاص به شکلی تعریف شده نمیداند که چه چیزی شامل فیلترینگ میشود و چه چیزی مبرا از فیلتر شدن است؟ چرا با تدوین یک قانون مشخص نمیتوان جلوی قوانین سلیقهای را گرفت؟ چرا یک برنامه نرم افزاری و پیام رسان بزرگی چون تلگرام وارد کشور میشود و هیچ کس به دنبال آن نیست تا اسرار پشت پرده آن را رو کند، اما به محض آنکه این پیام رسان همهگیر و محبوب میشود، ناگهان اسرائیلی شده و جاسوس انگلیس از آب درمیآید؟
چگونه ممکن است که بنا به گفتههای آقای بروجردی نخست وزیر انگلیس تلگرام را بستر تروریست میداند و خودِ بروجردی نیز به این قضیه استناد کرده و معتقد است که باید تلگرام فیلتر شود و بعد، به این موضوع اشاره میکند که تلگرام، اطلاعات رد و بدل شده را در اختیار انگلیس قرار میگیرد؟! (هرچند که از انگلیس همه چیز برمیآید، اما این موضوع کمی عجیب نیست؟!).
در کنار این موارد، حمایت از کالای ایرانی نیز در دستور کار است، پس میتوان به بهانه حمایت از پیام رسانهای داخلی جلوی کار یک پیام رسان خارجی را گرفت!
همه چیز پیچیده شده است. مجددا یک اتفاق ساده به یک معضل بزرگ برایمان تبدیل شد. به هیچ چیزی به طور شفاف پاسخ داده نمیشود.
کلام آخر
دولت در تلاش است که تلگرام فیلتر نشود و از آن سو، از زمان فیلتر شدن تلگرام در اواخر فروردین و یا تهایتا تا شهریور ماه خبر میرسد (برخی معتقدند که تلگرام احتمالا به یکباره از دسترس خارج نخواهد شد. احتمالا پروسه عدم دسترسی به تلگرام تدریجی باشد و از اردیبهشت تا شهریور ماه به صورت آهسته دسترسی کم گردد تا زمانی که به طور کامل فیلتر شود).
اگر نماینده مجلس از پیش خود حرفی زده برای یکبار هم که شده باید چنین فردی پاسخگوی ایجاد تنش در کشور باشد و مسولیت عواقب آن را نیز بپذیرد و اگر حرفهای بروجردی درست است، پس لطفا دولت شفاف با مردم سخن بگوید و زمان دقیق فیلترینگ تلگرام را به عموم اطلاع دهد.
این وضعیت جز سردرگمی مخاطبان و ایجاد تنش در جامعه هیچ کار دیگری نمیکند. عدهای زیادی در حال حاضر از تلگرام کسب درآمد میکنند و این وضعیت فقط حالت روحی این افراد را بیشتر بهم خواهد ریخت. لطفا زمان فیلترینگ تلگرام را بگویید و یا در نهایت با تصمیمی هوشمندانه اعلام کنید که تلگرام فیلتر نخواهد شد.
بیشتر بخوانید:
خدا لعنت کند قوم ظالم هر که باشد
سلام مطلب جالبی بود به امید اینکه تلگرام فیلترنشه
معظل اشتباهه، معضل درسته
ممنونم زهرا جان از دقت نظرت. بله اصلاح شد