گوگل امروز (18 می 2019 مصادف با 28 اردیبهشت 1398) لوگوی خود را به مناسبت روز جهانی حکیم عمر خیام به تصویری از این شخصیت و دانشمند و ریاضیدان ایرانی تغییر داد.
شرکت گوگل به عنوان بزرگترین شرکت مرتبط با خدمات اینترنتی جهان و مالک سرویسهایی ماند یوتیوب (YouTube) و جیمیل (GMail)، از روشهای مختلفی برای رضایت و جلب توجه مخاطبین از هر قوم، آیین و مذهبی استفاده میکند. یکی از راههای اینکار، تغییر لوگوی موقت موتور جستجوی گوگل است. این لوگو که با نام دودل (Doodle) شناخته میشود، با توجه به اهمیت وقایع تاریخی، ملی و مذهبی هر قوم و کشوری و بسته به زمان مناسب تغییر میکند.
ایرانیان و ایران زمین نیز با توجه به نقش پررنگی که در تاریخ تمدن جهان داشته، مورد توجه گوگل قرار گرفته و این شرکت هر از چند گاهی و به مناسبتهای مختلف مربوط به ایران و فرهنگ ایرانی، لوگوی خود را تغییر میدهد. مشاهیر علمی ایرانی و پارسیگوی نیز با توجه به نقش مهم خود در تاریخ، از سوژههای جذاب گوگل برای جذب مخاطبان ایرانی هستند.
زندگی و آثار حکیم عمر خیام نیشابوری
غیاث الدین ابوالفتح عمر بن ابراهیم خیام نیشابوری که بیشتر با نام حکیم عمر خیام شناخته میشود، یکی از برجستهترین و حکمای ایران زمین بوده که در مباحثی مانند ریاضیات، فلسفه، نجوم و شعر به خصوص رباعی به درجه استادی رسیده بود. او در 28 اردیبهشت سال 427 شمسی به دنیا آمد و در سال 510 در شهر نیشابور درگذشت. از مشهورترین آثار وی میتوان به کتابهای زیر اشاره کرد:
- رساله فی البراهین علی مسائل الجبر و المقابله، دربارهٔ معادلات درجهٔ سوم
- رساله فی شرح مااشکل من مصادرات کتاب اقلیدس در مورد خطوط موازی و نظریهٔ نسبتها
- رساله میزان الحکمه
- القول علی اجناس الذی بالاربعه درباره موسیقی
- رسالهای در صحت طرق هندسی برای استخراج جذر و کعب
- رساله نظام الملک در بیان حکومت
- نوروزنامه
- رباعیات خیام
تغییر لوگوی گوگل به مناسبت روز جهانی حکیم عمر خیام
شرکت گوگل نیز امروز به مناسبت پاسداشت 971مین سالگرد تولد این شخصیت جهانی، لوگوی خود را به گرافیکی از وی تغییر داد. البته این اولین تغییر لوگوی گوگل به مناسبت روز جهانی حکیم عمر خیام نبوده و این شرکت در سال 2012 و به مناسبت 964مین سالگرد تولد وی، لوگوی خود را به او اختصاص داده بود.
سایر گوگل دودلهای مرتبط با ایران
از دیگر لوگوهای اختصاصی گوگل برای شخصیتها و مناسبتهای ایرانی میتوان به موارد زیر نیز اشاره کرد:
- لوگوی نوروز 1398 (Nowruz 2019)
- لوگوی سال نو ایرانی 1385 (Persian New Year 2006)
- لوگوی 1083مین سالگرد تولد ابن سینا (Ibn Sina’s 1038th Birthday)
منبع: Google Doodles