واکنش اصغر فرهادی به اتهامات درباره موضوع سرقت ادبی فیلمنامه قهرمان، بار دیگر خبرساز شد. او در جریان برگزاری نشست خبری هیئت داروان در جشنواره کن 2022 به اتهامات سرقت ادبی از مستند آزاده مسیحزاده واکنش نشان داد.
«قهرمان»، آخرین ساخته فرهادی، حواشی زیادی را برای این کارگردان به وجود آورد. داستان از این قرار است که یکی از هنرجویان کلاس فیلمسازی فرهادی در مؤسسه کارنامه، مستندی به نام دوسربرد، دوسرباخت ساخته بود. موضوع مستند درباره زندانی اهل شیرازی است که برای مرخصی بیرون میآید. او در مسیر خانه مقداری طلا پیدا میکند و به صاحبش برمیگرداند. موضوع رسانهای میشود و زندانی شیرازی یک شبه به قهرمان تبدیل میشود؛ اما به تدریج شک و شبهه در صحت و سقم چنین اتفاقی زندانی را وارد بحران میکند.
واکنش اصغر فرهادی به اتهامات
نکته جالب درباره این اتهامات، خط داستانی یکسان فیلم فرهادی و مستند خانم مسیح زاده است؛ اما باید توجه داشت که مستند خانم مسیح زاده بر اساس داستانی واقعی بوده است. مسیح زاده ادعا میکند که پس از توسعه مستند «دوسربرد، دوسرباخت» در کارگاه فیلمسازی فرهادی، کارگردان از پیش فرض مستند و بسیاری از جزئیات خاص داستان به عنوان مبنایی برای فیلم خودش یعنی قهرمان استفاده کرده است.
دفاع تیم وکلای فرهادی بر این اساس است که برداشت از اتفاقی واقعی شامل قانون کپی رایت نمیشود و اتهامات مسیح زاده کذب است. موضوع به قدری جدی شد که حتی هالیوود ریپورتر به این اتفاقات واکنش نشان داد و مقالهای مفصل درباره فرهادی و مسیح زاده نوشت. نکته دیگری که حائز اهمیت است، عدم واکنش اصغر فرهادی به اتهامات در مدت یک سال گذشته بوده است.
بر اساس منابع خبری موجود، فرهادی علیه آزاده مسیح زاده، هنرجوی سابقش، دعوای متقابلی تنظیم کرده و او را متهم به افترا نموده است؛ اما این شکایت فرهادی در دادگاه با شکست مواجهه شد. چرا که دادگاه معتقد بود شواهد کافی بر ادعاهای فرهادی مبنی بر اینکه مسیح زاده به دنبال آسیب رساندن به شهرت او بوده، وجود ندارد.
حال حضور فرهادی به عنوان داور در جشنواره کن 2022 باعث شد که این کارگردان 50 ساله واکنش نشان دهد. او در این خصوص گفت که فیلمش بر اساس مستند دوسربرد، دوسرباخت نبود. او همچنین گفت که موضوع بدون شک روشن خواهد شد و از اینکه اینقدر احساس بد در جامعه سینما به وجود آمده، متاسف است.
من مستند «دو سر برد، دو سر باخت» را در یک کارگاه فیلمسازی دیدم و سپس درباره آن با دانشجویم صحبت کردم. اما خیلی بعد فیلم « قهرمان» را ساختم ، بنابراین نمیتوان به آن به عنوان یک سرقت ادبی نگاه کرد.
فرهادی در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: «کاری که من در فیلم «قهرمان» انجام دادم به کارگاهی که به آن اشاره کردم مربوط نیست. فیلم من بر اساس یک رویداد روز بود. این مستند و فیلم من صرفا بر اساس اتفاقی است که دو سال قبل از کارگاه رخ داده است. وقتی رویدادی رخ میدهد و توسط مطبوعات کشف میشود، آنگاه به اطلاعات عمومی تبدیل میشود و میتوانید کاری را که دوست دارید با آن انجام دهید میتوانید داستانی بنویسید یا فیلمی درباره آن رویداد بسازید بدون اینکه یکی کپی دیگری باشد.»
او همچنین اضافه کرد: «شما می توانید به اطلاعات مربوط به این اتفاق نگاه کنید، فیلم «قهرمان» تنها یک تفسیر از این اتفاق است در حالی که آن مستند یک کارِ براساس مدرک و سند بود، اصلا آن برداشت نبود.»
فیلم قهرمان سال گذشته در کن نمایش داده شد و جایزه بزرگ این جشنواره را از آن خود کرد. حال باید دید، اصغر فرهادی از چالش پیش رویش که میتواند به قیمت از دست رفتن اعتبارش در جامعه سینمایی جهان شود، سربلند بیرون خواهد آمد یا خیر؟
بیشتر بخوانید:
- بهترین فیلم های جانی دپ
- بهترین فیلم های شاهرخ خان
- بهترین فیلم های برد پیت
- بهترین فیلم های لیلا حاتمی
- بهترین فیلم های شهاب حسینی
نظر شما در مورد واکنش اصغر فرهادی به اتهامات چیست؟ لطفا نظرات خود را در قسمت کامنت با تکراتو در میان بگذارید.