;
coinex

دلیل انقراض دایناسورها سونامی به ارتفاع 4.5 کیلومتر بوده است!

محققان دلیل انقراض دایناسورها را کشف کردند. به گفته آنها دلیل اصلی این انقراض سونامی به طول 4.5 کیلومتر بود که انرژی آزاد شده از آن را 30 هزار بار بزرگتر از زمین لرزه اقیانوس هند در سال 2004 برآورد کرده‌اند.

زمین لرزه اقیانوس هند که سومین زمین لرزه قدرتمند کل تاریخ بشریت به شمار می‌رود، در 26 دسامبر 2004 برابر با 6 دی ماه 1383 رخ داد که خسارات جانی و مالی بسیاری را به همراه داشت. این زمین لرزه با 9.1 ریشتر در عمق 30 کیلومتری زمین و در فاصله 160 کیلومتری شمال غرب سواحل سوماترای اندونزی رخ داد و به مدت 8 تا 10 دقیقه مناطق اطراف را لرزاند.

بیشتر بخوانید: اسرار پیدایش زمین با مطالعه‌ی شهاب سنگ مریخی کهن‌سال فاش شد!

دلیل انقراض دایناسورها

محققان در پژوهش‌های اخیر خود دریافتند که 66 میلیون سال قبل سیارکی به زمین برخورد که به احتمال زیاد باعث ایجاد سونامی با طول 4.5 کیلومتر شده که در نهایت به انقراض دایناسورها انجامید.

پژوهشگران بیش از 100 منطقه در سراسر جهان را مورد بررسی قرار دادند و با ایجاد مدل‌های دیجیتالی از بزرگی این سونامی، میزان ارتفاع آب را که حاصل برخورد سیارک در خلیج مکزیک بوده را تخمین زدند.

دلیل انقراض دایناسورها

مالی رنج محقق ارشد این پژوهش در این رابطه می‌گوید: «این سونامی چنان قوی بوده که رسوبات کف اقیانوس را تا نصف کره زمین جابه‌جا کرده و فرسایش داده است.»

در این تحقیقات مشخص شد اندازه سیارکی 114 کیلومتر طول داشته و احتمالا دلیل انقراض دایناسورها بوده؛ به گفته محققان این سیارک با سرعتی بالغ بر 43.500 کیلومتر به زمین برخورد کرده و باعث نابودی سه چهارم همه گیاهان و حیوانات و بسیاری از گونه‌های زیستی شده است.

به گفته محققان انرژی اولیه‌ای که این سونامی از خود آزاد کرده 30 هزار بار بزرگتر از انرژی‌ای زلزله‌ای است که در سال 2004 در اقیانوس هند رخ داد و باعث مرگ بیش از 230 هزار نفر شد. همچنین در این پژوهش مشخص شد که پس از برخورد سیارک با زمین، دهانه‌ای به عرض 100 کیلومتر ایجاد کرده و ابر غلیظی از گرد و غبار و دوده را به وجود آورده که تا جو هم فرستاده شده است.

تنها دو دقیقه و نیم  پس از برخورد طول می‌کشد که پرده‌ای از مواد خروجی دیوار آبی و موج بزرگی به طول 4.5 کیلومتر به وجود آورده که البته خیلی زود هم ارتفاع آن کم می‌شود. بر اساس این تحقیقات که نتایج آن در مجله AGU Advances منتشر شده، ده دقیقه پس از برخورد موج 1.5 کیلومتری سونامی 220 کیلومتر از محل خود فاصله گرفته که پس از گذشت یک ساعت به طور کامل خلیج مکزیک را ترک کرده و به آتلانتیک شمالی رسیده است. چه سرعت شگفت انگیزی!

24 ساعت بعد از برخورد، این سونامی وحشتناک و غول‌آسا اکثر بخش‌های اقیانوس آرام و اطلس را طی کرده و از هر دو طرف وارد اقیانوس هند می‌شود. به گفته پژوهشگران 48 ساعت طول کشید تا موج‌ها به اکثر خطوط سواحل جهان می‌رسد که به احتمال زیاد سرعت حرکت آب از 0.6 کیلومتر بر ساعت فراتر رفته و به این ترتیب باعث جابجایی رسوبات کف دریا می‌شود. به نظر می‌رسد این سرعت بالا در بعضی نقاط رخ داده و در دیگر نقاط با سرعت کمتری حرکت می‌کرد.

بیشتر بخوانید:

دیدگاه شما درباره دلیل انقراض دایناسورها چیست؟ نظرات خود را در بخش کامنت‌ها با تکراتو در میان بگذارید.

ارسال برای دوستان در: واتساپ | تلگرام |






ارسال نظر