کاهش فروش و از دست رفتن مخاطب، تنها یکی از تاثیرات فیلترینگ بر مجلات آنلاین است؛ مجلاتی که گاهی حتی بدون چشمداشت مالی فعالیت میکنند.
فیلترینگ و اختلالات اینترنت تاثیرات بسیاری بر حوزهی اقتصاد آنلاین گذاشته است. در این میان بسیاری از نشریات که برای نجات خود از هزینههای سرسامآور چاپ و جلب رضایت و جذب بیشتر مشتری رو به مجله دیجیتال آورده بودند نیز تحت تاثیر این اختلالات قرار گرفتند. در این گفتگو علیرضا خسروانی؛ فعال ادبی و دبیر بخش ادبی در نشریات ویرنامه و بادبان از تاثیرات فیلترینگ بر مجلات آنلاین میگوید.
بیشتر بخوانید: تاثیر فیلترینگ اینترنت بر بازارهای مالی اکسچنج [مصاحبه اختصاصی تکراتو با سهیل نیکزاد]
جزئیانی از تاثیرات فیلترینگ بر مجلات آنلاین
علیرضا خسروانی در پاسخ به این سوال که تاثیرات فیلترینگ و اختلالات اینترنت بر روند کار مجلههای اینترنتی در دو ماه اخیر چیست؟ گفت: «تاثیرات منفی این اختلالات بر اقتصاد آنلاین بیشک انکار ناپذیر است. در میان اطرافیانمان نیز این اثر را بر روی افرادی که از اینترنت ارتزاق میکردند، میبینیم و لمس میکنیم. اما در خصوص نشریات باید گفت که نشریهها به دو دسته تقسیم میشوند؛ نشریاتی که هنوز نسخه چاپی دارند و نشریاتی که کاملا به نسخههای الکترونیکی تبدیل شدهاند.»
وی ادامه داد: «جالب است که حتی دسته اول در این مدت متضرر شدهاند. چرا که این روزها، به دلیل تغییر در روند فروش دیگر نمیتوان به سادگی بسیاری از مجلات را در سطح شهر و به صورت سنتی در دکهها تهیه کرد. بنابراین فروش مجلات نیز امروزه وابسته به اینترنت و از طریق فروش اینترنتی است. اگر از صاحبان نشریات چاپی نیز پرسوجو کنید، متوجه این زیان میشوید. تاثیر فیلترینگ حتی بر روی مجلات چاپی نیز مشهود است.»
وی افزود: «این ضرر بیشتر متوجه نشریات الکترونیکی است. چرا که تنها منبع تهیه مجلات اینترنتی، پلتفرمهایی است که با اینترنت فعالیت میکنند.»
بیشتر بخوانید: حمایت از پلتفرمهای داخلی یا تقلید از پلتفرمهای خارجی؟ [مصاحبه اختصاصی تکراتو با عادل طالبی]
نقش غیرقابل انکار پلتفرمها در جذب مخاطب
خسروانی با اشاره به مرتبط بودن تمام بخشهای مجلات الکترونیکی به یکدیگر و وابستگی این نشریات به اینترنت گفت: امروزه بیشتر پلتفرمها به یکدیگر مرتبط هستند. برای مثال شما برای دانلود یک نسخه از مجله آنلاین ممکن است نیاز به مراجعه به کانال تلگرامی یا گروهی واتساپی داشته باشید. علاوه بر این اطلاع رسانی این گروه واتساپ و تلگرام، خود در پلتفرم دیگری مانند اینستاگرام انجام میشود. در نتیجه برای مثال با فیلترینگ اینستاگرام، اطلاعرسانی برای مخاطبان تضعیف میشود و تاثیر مستقیم آن در کاهش تعداد دانلود و خرید نسخ الکترونیکی مجلات حتی به صورت رایگان نیز صورت میگیرد.»
وی در ادامه صحبتهای خود در خصوص تاثیرات فیلترینگ بر مجلات آنلاین افزود:
«در این میان ممکن است برخی از نشریات امکان دانلود نسخ را در خود سایت فراهم کنند. یعنی از طریق داشتن دامنه میتوانند مجلات الکترونیکی خود را به دست مخاطبان برسانند. اما باید دقت کرد که در هر صورت اطلاعرسانی از طریق پلتفرمهای دیگری انجام میشود، بنابراین با فیلترینگ اینستاگرام و تلگرام ما کاهش مخاطب را در تمام نشریات الکتریکی از همه نوع آن میبینیم. چه مجلات و نشریات رایگان و چه نشریاتی که از طریق سایت نسخ خود را میفروشند.»
الزام دسترسی آسان
خسروانی با اشاره بر الزام دسترسی آسان مخاطبین به مجلات اینترنتی گفت: «همانطور که میدانید دلیل بسیار سادهای پشت چاپ نشریات در تمام دستههای آن وجود دارد و آن هم خوانده شدن توسط مخاطبین است. دغدغههایی که در آن مقطع زمانی دارند و ممکن است ادبی، علمی، فرهنگی و یا اطلاعرسانی باشد، از طریق نشریات به گوش مردم برسد و شنیده شود. این غایت و هدف نشریات است و در واقع مخاطب است که به نشریه معنی میدهد. اگر مخاطبی وجود نداشته باشد، نشریهای نیز وجود ندارد. به همین دلیل عدم دسترسی مخاطب به نشریات و قطع این زنجیره با فیلترینگ، بسیار در سرنوشت نشریه موثر است.»
علیرضا خسروانی در پاسخ به این سوال که در راستای حمایت از پلتفرمهای داخلی، مسئولین چه وظیفهای در قبال مجلات و رسانههای اینترنتی دارند، تصریح کرد: «هر راهکار و تصمیمی که گرفته میشود، باید در راستای تسهیل دسترسی مخاطبان به نشریات و اطلاعات ارائه شده باشد. در نتیحه هر ایدهای که بازگو میشود باید به ایجاد دسترسی آسان و راحت میان مخاطبین و نشریات چه علمی، چه فرهنگی و چه ادبی ختم شود. زیرا ماهیت بخش به نشریات، وجود مخاطب است. مخاطب باید بتواند در آسانترین و کمهزینهترین حالت به اطلاعات مورد نظر دست پیدا کند. البته شایان ذکر است که امنیت و پایدار بودن پلتفرمها از جهت رازداری اطلاعات مخاطبان، بسیار اهمیت دارد.»
بیشتر بخوانید:
- خسارت فیلترینگ برای فروشندگان گل و گیاه ؛ 40 درصد فروشگاهها تعطیل شدند!
- انتقاد نماینده چابهار از تبعیض در فیلترینگ ؛ چرا مسئولان دسترسی دارند اما مردم نه!
- گزارش شاپرک از تراکنشهای مالی آبان 1401 ؛ افزایش ملموس ارزش ریالی تراکنشها
نظر شما درباره تاثیرات فیلترینگ بر مجلات آنلاین چیست؟ نظرات خود را در بخش کامنتها با ما در میان گذاشته و اخبار تکنولوژی را با تکراتو دنبال کنید.