دستیار هوشمند قاضی برای دسترسی قضات کشور معرفی شد و بکار گرفته شد. ظاهراً قوه قضاییه به سمت هوشمندسازی پیش میرود.
دستیار هوشمند قاضی در اختیار قضات قرار گرفت. قوه قضاییه بهعنوان یک نهاد حاکمیتی به سمت هوشمندسازی پیش میرود. این نهاد حالا به غیر از دستیار هوشمند قاضی، مجهز به سامانههای هوشمند دیگری نیز شده است که برای پیش بردن کارهای قضایی مورد استفاده قرار میگیرند. از سامانه احراز هویت آنلاین گرفته تا درخواست صدور گواهی عدم سوء پیشینه از جمله خدمات آنلاین قوه قضاییه است.
جالب اینجاست که از هوش مصنوعی نیز قرار است در قوه قضاییه استفاده شود. البته در جهان شاهد توسعه ربات وکیل هوش مصنوعی و دستیار هوشمند نیز هستیم که استفاده از فناوری نوین را بیشاز پیش در دستگاه قضا قوت میبخشد.
بیشتر بخوانید: تماشا کنید: بازسازی چهره شاعران بزرگ ایرانی توسط هوش مصنوعی [+ویدیو و عکس]
دستیار هوشمند قاضی در دسترس قضات کشور قرار گرفت
سامانه احراز هویت آنلاین، سامانه ابلاغ الکترونیک قضایی، اطلاعرسانی آنلاین در مورد پروندهها، سامانههای نوبتدهی آنلاین، سامانه آگهی الکترونیک، سامانههای خودکاربری وکلا و کارشناسان، سامانههای ارائه و پیگیری دادخواست و شکواییه، سامانه ملی آرای قضایی، سامانه ثبت الکترونیکی صدور سند، سامانه آگهیهای ثبتی و درخواست صدور گواهی عدم سوء پیشینه تنها بخشی از این اقدامات است که برای تحول در عدلیه صورت گرفته است.
ادعای ناتوانی در پرداخت دیون یا اعسار از سوی محکومان، یکی از مواردی است که مراجع قضایی و قضات همواره با آن روبهرو هستند. این در حالی است که بررسی اموال یک محکوم مالی کاری بسیار دشوار و زمانبر است. در بسیاری از کشورها اکنون دستیار هوشمند قاضی برای بررسی اموال محکومان بهکار گرفته میشود. اکنون کشور ما هم از فناوریهای نوین برای این موضوع بهره برده است.
آنگونه که رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه خبر داده، ابزار دستیار هوشمند قاضی برای بررسی ادعای اعسار در اختیار قضات قرار گرفته تا اموال فرد مدعی اعسار را مورد بررسی قرار دهد.
محمد کاظمی فرد با اشاره به اینکه براساس دادههای موجود، قاضی ادعای فرد مبنی بر معسر بودن را بررسی میکند، میگوید: «اموال فرد ازجمله حساب بانکی، بورس، ماشین و موارد دیگر به وسیله این ابزار مورد بررسی قرار میگیرد.» بهگفته او:
«این ابزار از سال گذشته در اختیار قضات قرار گرفته است و ۲ موضوع مهم کاهش اطاله دادرسی و اتقان آرای قضایی را به همراه داشته است.» پیش از این ادعای اعسار بهصورت دستی و سنتی صورت میگرفت و گاهی با چالشهایی مواجه بود، اما در سال گذشته این کار بهصورت کاملا هوشمند برای قضات انجام شد.
تحول در دستگاه قضا با هوش مصنوعی
اگرچه این روزها هوش مصنوعی و مدلهای زبانی مانند ChatGPT تبدیل به نقل محافل شده، اما این فناوری ارزشمند در حوزه قضایی هم نقش آفرین بوده است؛ بهعنوان مثال، استفاده از رباتهایی که در نقش وکیل و دستیار حقوقی و قضایی ظاهر میشوند، نگاهها را به سمت خود جلب کردهاند.
اما این، همه ماجرا نیست، چراکه رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه کشور از استفاده از فناوریهای نوین و هوش مصنوعی در فرایند صدور آرا و تصمیمات قضایی سخن میگوید. محمد کاظمی فرد همچنین به «گمنامسازی متون آرای قضایی» با بهرهگیری از جدیدترین روشهای هوش مصنوعی و پردازش متن اشاره میکند. درواقع، یکی از اهداف گمنامسازی آراء، حفظ حریم خصوصی اشخاص است. او میگوید:
از این آراء در دستیار هوشمند قاضی استفاده میشود تا به آرای مشابه و متعارض براساس موضوع دسترسی پیدا کنند و بهزودی در اختیار نخبگان خارج از قوه قضاییه نیز قرار خواهند گرفت.
بهگفته کاظمی فرد، امکان سابقهیابی خودکار و هوشمند هر یک از اشخاص پرونده در اختیار قاضی قرار گرفته است تا همه سوابق آن شخص را در سامانههای قضایی در اختیار قاضی قرار دهد. ابزار گفتار به متن در اختیار همه قضات قرار گرفته است که با بیان دادنامه و صورتمجلس، آنها را در قالب متن در سامانههای قضایی قرار دهند.
محمد کاظمی فرد، رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه استفاده از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان در زمینه احراز هویت برخط، پیام رسانها، شکواییهساز، دادرسی الکترونیک و تبدیل گفتار به متن را یادآوری میکند و معتقد است که با همفکری و تلاش میتوان خدمات بهتر و بیشتری را به مردم و دستگاه قضایی ارائه داد.
«میثم فقیهی» مدیر یکی از همین شرکتهای دانش بنیان که در حوزه احراز هویت الکترونیکی فعالیت میکند در گفتوگو با همشهری بر این موضوع صحه میگذارد و میگوید: «قوه قضاییه به شرکتهایی شبیه ما مجوز داده تا بهعنوان کارگزار احراز هویت قوه قضاییه بتوانند در این فضا حضور داشته باشند.»
بیشتر بخوانید:
- نخستین مجری هوش مصنوعی ترکیه معرفی شد
- سامانه استعلامات مالی قوه قضاییه با هدف شناسایی و توقیف آنی اموال محکومان راهاندازی شد
دیدگاه شما در خصوص دستیار هوشمند قاضی و بکارگیری هوش مصنوعی در دستگاه قضا چیست؟ نظرات خود را در بخش کامنتها با ما به اشتراک بگذارید و اخبار تکنولوژی را با تکراتو دنبال کنید.
خیلی از پروندههای قضایی پرتکرار و مشابه هستند. پیچیدگی خاصی هم نداره.
طبیعی که هوشمصنوعی میتونه رسیدگی به پروندهها رو تسریع بده و هزینهها رو به اندازه قابل توجهی کاهش بده. پس میتونه قاضی هم باشه که نهایتا یک قاضی انسانی میتونه در مقام اجرای احکام باشه و حکم نهایی رو بدهد.
مسئلهایی که نمیشه ازش چشمپوشی کرد ،هوشمصنوعی میتونه گفتار و رفتار دروغ رو هم تشخیص بده.