شنیدهها حاکی از آن است که دولت قصد افزایش مجدد تعرفه واردات خودرو را دارد. ظاهراً دولت از باب واردات خودرو به درآمد بیشتر میاندیشد.
باوجود اینکه برنامه خودروهای وارداتی هنوز هم پساز گذشت چندین ماه ثبات لازم را ندارد و خودروهای وارداتی شرکتهای مختلف همچنان در گمرک خاک میخورند، دولت از تعرفههای این خودروها راضی نشده و زمزمههایی از احتمال افزایش مجدد تعرفه واردات خودرو شنیده میشود. لازم به ذکر است که این خبر هنوز قطعی نیست و اینکه تعرفهها افزایش یابد، فعلاً رویه مشخصی ندارد و باید تا اخبار بعدی منتظر ماند.
بیشتر بخوانید: واجدین شرایط واردات خودرو دست دوم به کشور چه کسانی هستند؟
دولت قصد افزایش مجدد تعرفه واردات خودرو را دارد
واردات خودرو همچنان به نوعی معلق مانده و با وجود اینکه اولین خودروهای وارداتی استاندارد لازم را دریافت کردند، اما هنوز خبری از پلاک شدن خودروهای وارداتی نیست. این روزها مشتریان چانگان CS35 پلاس از افزایش قیمت خودروها شاکی هستند و دیگر مشتریان سامانه عرضه وارداتیها نسبت به بلاتکلیفی خود ناراضیاند. با همه اینها اما به نظر میرسد در نهایت واردات کم کم به مسیر با ثبات خود نزدیک میشود. اما یک تصمیم مهم در مورد وارداتیها در راه است و آن هم افزایش دوباره تعرفه واردات خودرو است که احتمالاً قرار است رقم بخورد.
دولت به فکر درآمد بیشتر از واردات است
بیایید نگاهی به روندی که دولت فعلی برای واردات خودرو طی کرد داشته باشیم. ابتدا قرار بر این بود تعرفههای واردات بسیار پایین در نظر گرفته شود و برای مثال صحبت از تعرفه ۲۱ درصدی برای خودروهای با حجم موتور تا ۱۵۰۰ سیسی برای واردات بود. اگر این تعرفهها برای واردات در نظر گرفته میشد، امید آن میرفت بتوان بازار افسار گسیخته را مهار کرد و به ثبات و آرامش رساند. اما بعد اعلام شد که قرار است تعرفههای قبل از ممنوعیت برای واردات در نظر گرفته شود.
این یعنی برای خودروهای با حجم موتور تا ۱,۵۰۰ سیسی عدد تعرفه ۵۵ درصد در نظر گرفته میشود. این افزایش باعث شد بسیاری از مردم نسبت به تاثیر التیام بخش واردات خودرو ناامید شوند. اما همچنان امید آن میرفت با ایجاد رقابت در بازار، تاثیر نسبی مثبتی را با انجام واردات مستمر داشته باشیم. اما در نهایت تعرفهها باز هم بیشتر شد و برای خودروهای با حجم موتور تا ۱۵۰۰ سیسی تعرفه ۷۰ درصدی در نظر گرفته شد.
اما حالا شنیدهها از برخی منابع مطلع حاکی از آن است که دولت دوباره قصد افزایش تعرفه واردات خودرو را دارد و احتمالاً افزایش ۱۰ درصدی تعرفه واردات را برای همرده خواهیم داشت. قبلتر هم گفته شده بود که دولت ابراهیم رئیسی در صدد جبران کسری بودجههای خود از طریق افزایش تعرفه واردات باشد. اما این افزایش چند مرحلهای حاکی از عدم برنامهریزی درست وزارت صمت و همچنین زیاده خواهی بیش از حد دولت از واردات خودرو است. دقت کنید افزایش تعرفههای گمرکی تا زمان ترخیص میتواند موثر باشد و این یعنی خودروهایی که تا به حال ترخیص نشدهاند، احتمالاً مشمول این افزایش تعرفه خواهند بود.
هنوز مشخص نیست چه کسی و با چه رویکردی پیشنهاد این افزایش تعرفه را داده است. اما آنچه به وضوح مشخص است این بوده که واردات با این رویه در ظاهر برای ساماندهی صنعت و بازار، اما در باطن برای پر کردن جیب دولت است.
ممنوعیت واردات خودرو از یک طرف و کسری چند ساله تولید از طرف دیگر باعث شد تا بازار خودرو وضعیت پیچیده امروز را داشته باشد. همین باعث شد تا با فشار مجلس واردات خودرو دوباره کلید بخورد. در واقع وضعیت اسفناک بازار باعث شد تا واردات به عنوان یک عامل تثبیتکننده مطرح شود و آن زمان خبری از افزایش درآمد دولت نبود. اما گویا دولت و یا به عبارت دقیقتر وزارت صمت دلیل اصلی واردات خودرو را نمیداند و واردات را بیشتر شبیه به لقمهای چرب و نرم دیده که به سادگی به آن میرسد.
توجه کنید افزایش دوباره تعرفه واردات خودرو هنوز قطعی نیست. اما بر اساس شنیدهها این تصمیمی است که عدهای اصرار بر انجام آن دارند. امیدواریم این افزایش رقم نخورد؛ چراکه در نهایت واردات نمیتواند تثبیتکننده خوبی برای بازار باشد.
بیشتر بخوانید:
- آیین نامه واردات خودرو جانبازان و ایثارگران تصویب شد [+جزئیات]
- واردات تویوتا راش به ایران تایید شد [+مشخصات و تصاویر]
- وضعیت عجیب بیش از 31 هزار خریدار خودروهای وارداتی ؛ هیچ خبری از تخصیص خودرو نیست!
دیدگاه شما در خصوص احتمال افزایش مجدد تعرفه واردات خودرو چیست؟ نظرات خود را در بخش کامنتها با تکراتو در میان بگذارید.
.
منبع: آخرین خودرو