آمارهای جدید میگویند که تعداد خودروهای احتکار شده در منازل مردم بیشتر از پارکینگ خودروسازان است. این یعنی اینکه مقصر اصلی افزایش قیمت خودرو، مردم هستند!
آمارهای جدیدی که از سمت برخی از کارشناسان خودرو منتشر شده است میگویند که تعداد خودروهای احتکار شده در منازل مردم بیشتر از پارکینگهای خودروسازان است و این یعنی مسبب اصلی افزایش قیمت خودرو و بازار عصفناک خودرو، مردم هستند.
اما ظاهراً این کارشناسان به این موضوع توجهی ندارند که اول افزایش قیمت خودرو در بازار بوجود آمده و خودرو تبدیل به یک کالای لوکس شده است و بعد مردم باتوجه به همین بازار شروع به خرید خودرو کردهاند (البته آنهایی که دستشان به دهنشان میرسد) تا بر سرمایهشان بیفزایند. ولی با نگاهی به بازار امروزی میتوان دریافت که اکثر اقشار قادر به خرید خودرو نیستند و به طبع نمیتوانند خودرویی احتکار کنند.
بیشتر بخوانید: طرح فروش یکپارچه خودرو برای مرحله سوم ؛ سامانه در شهریور باز میشود
تعداد خودروهای احتکار شده در منازل مردم
آمارهای منتشر شده نشان میدهند بسیاری از خودروهای صفر موجود در کشور نه توسط شرکتهای سازنده، بلکه توسط مردم احتکار شده است؛ خودروهایی که در صورت ورود بهبازار میتوانند وضعیت بازار خودرو کشورمان را بهتر کنند.
بازار خودرو در کشور ما مانند دیگر بخشهای اقتصادمان، تعریفی ندارد و تصمیمهای اشتباه پی در پی، باعث شدهاند وضعیت برای خریداران واقعی سختتر از همیشه شود و دلالها سود خوبی به جیب بزنند. در ماههای اخیر خودروهای نسبتا زیادی وارد بازار شدهاند اما گزارشهایی که بهتازگی منتشر شدهاند نشان میدهند در حال حاضر بسیاری از این خودرو توسط خریداران احتکار شده تا در آینده بتوانند با فروششان، سود خوبی به جیب بزنند.
آزادسازی قیمتها ظاهرا میتواند وضعیت بازار را بهتر کند!
مدیرعامل سایپا چندی پیش گفته بود که با آزاد شدن قیمتها، حدود ۳۰۰ هزار دستگاه خودرو از انبارها بهبازار میآید. با این حال یکی از کارشناسان حوزه خودرو باور دارد در حال حاضر بیش از ۵۰۰ هزار دستگاه خودرو، توسط مردم انبار شده است. این موضوع باعث شده قیمتها بیشتر از حد معقول باشد.
احتکار خودرو یکی از بزرگترین مشکلاتی است که این روزها بازار کشور ما در حال دست و پنجه نرم کردن با آن است.
کاکایی، کارشناس حوزه خودرو باور دارد مردم فقط بهدلیل حفظ سرمایههایشان خودروهای خریداری شده را انبار کردهاند و منتظر هستند تا خودروها را با بیشترین سود بهفروش برسانند. او باور دارد با آزاد شدن قیمت خودرو، دیگر این کالا یک سرمایه محسوب نمیشود و فاصله میان قیمت کارخانه و قیمت بازار، به صفر میرسد. هر چند آزادسازی قیمتها میتواند در کوتاهمدت باعث افزایش قیمتها شود اما میتواند بساط دلالگری در بازار را جمع کند. کاکایی باور دارد زمانی که قیمت بازار و کارخانه یکسان شود و مردم برای خرید ماشین سراغ شرکتهای خودروساز بروند، افرادی که خودروهای بدون استفاده دارند فروش خودرو را آغاز میکنند تا پولشان را پس از مدتها نقد کنند.
او در ادامه صحبتهایش اعلام کرد که کار مردم احتکار نیست و بهدلیل تورم فعلی، مردم ترجیح میدهند پول نقد خود را در بازار خودرو سرمایهگذاری کنند تا پولشان دچار کاهش ارزش نشود. در صورتی که نگهداری خودرو سودی نداشته باشد، قیمتها بهمرور کاهش پیدا میکند و مردم بهسمت فروش میروند و در نتیجه روند نزولی قیمت ادامه خواهد داشت.
بیشتر بخوانید:
- ارزش صادرات خودرو ترکیه 375 برابر ایران است
- دنا پلاس هیبریدی توسط ایرانخودرو معرفی میشود [+مشخصات فنی احتمالی]
- پژو 207 تیپ 5 توسط ایرانخودرو معرفی شد [+مشخصات فنی و امکانات رفاهی]
- تعرفه واردات خودرو کارکرده مشخص شد [+جزئیات]
نظر شما درباره تعداد خودروهای احتکار شده در منازل مردم چیست؟ دیدگاه خود را در بخش کامنتها با تکراتو در میان بگذارید.
.
منبع: گجت نیوز
یک میلیون خودرو کم داریم تا به تعادل برسین
که نصف این مقدار در منازل مردم احتکار شده
این یعنی اگه دولت فقط یه کم تعرفه واردات را کم کنه تمام خودروهای فریز شده بسمت بازار هجوم می آورند دومینو شروع میشه