اینتل یکی از بزرگترین و قدیمیترین شرکتهای تولید کننده در جهان به شمار میرود که همواره نقش مهمی در صنعت فناوری تراشه داشته است. با اینحال این شرکت اخیرا با مشکلات مالی زیادی روبرو شده و آن را در مسیر ورشکستگی قرار داده است. روندی که برخی آن را سقوط اینتل میدانند.
در این گزارش به بررسی وضعیت حال حاضر این شرکت و شایعات فروش آن به اپل و تلاش سیاستمداران ایالات متحده برای جلوگیری از سقوط اینتل پرداخته شده است. با ما همراه باشید.
گزارش مالی و دلایل ضرردهی که میتواند منجر به سقوط اینتل شود
اخیرا اینتل گزارش مالی سه ماهه سوم سال 2024 خود را منتشر کرده که نشان میدهد این شرکت ضرر 16.6 میلیارد دلاری را تجربه کرده است. این در حالی است که درآمد شرکت 13.3 میلیارد دلار بود. در گزارشها، دلیل این زیاندهی گسترده به هزینههای هنگفت کاهش ارزش دارایی و بازسازی شرکت نسبت داده شده است.
واحدهای مختلف اینتل در حال حاضر شرایط متفاوتی را تجربه میکنند؛ به عنوان مثال تولید تراشه ضرر 5.8 میلیارد دلاری داشته اما بخشهایی مانند Client Computing Group، دیتاسنتر و هوش مصنوعی رشد درآمدی داشتهاند.
طبق پیشبینی اینتل، درآمد این شرکت در سه ماهه چهارم 2024 بین 13.3 تا 14.3 میلیارد دلار خواهد رسید. این میزان نسبت به دورهی مشابه سال قبل با درآمد 15.4 میلیارد دلار، کاهش قابل توجهی را نشان میدهد. این در حالیست که اینتل محصولات تازهای را نیز روانه بازار کرده است.
چرا اپل به دنبال خرید اینتل است؟
اینتل بحران زیادی را پشت سر میگذارد. در این میان شایعاتی مبنی بر اینکه اپل قصد خرید این شرکت را دارد نیز شنیده میشود. بخشی از این مشکلات به تصمیم پت گلسینگر، مدیرعامل اینتل بر میگردد که طی اقدامی بی سابقه 15000 نفر از کارکنان شرکت را اخراج کرد. گفته شده که این عمل قسمتی از برنامه کاهش هزینه به میزان 10 میلیارد دلار تا سال 2025 است.
پیش از این، شایعاتی درباره علاقه کوالکام به خرید بخش تراشههای اینتل منتشر شده بود. اکنون Moore’s Law is Dead ادعا کرده که اپل به دنبال تصاحب این شرکت است.
این در حالیست که در کنفرانس جهانی فناوری لنوو 24 اینتل و AMD از آغاز همکاری خود را با تشکیل «گروه مشاورهای اکوسیستم x86» اعلام کردند. دلیل این همکاری رقابت با تراشههای پیشرفتهی اسنپدراگون ایکس کوالکوم عنوان شده که در حال حاضر در کامپیوترهای کوپایلوت پلاس مورد استفاده قرار میگیرند.
از سویی دیگر، سامسونگ هم تمایل خود را به خرید یا ادغام با بخش تراشههای اینتل عنوان کرده و گفته شده که به توافقاتی نیز نزدیک شدهاند.
شرکت اپل در مقایسه با دیگر رقبا دیرتر وارد حوزه هوش مصنوعی شد. البته دنبال کردن چنین رویکردی در سیاستهای اپل عادی تلقی میشود. درست است که اپل همیشه پیشرو نبوده اما با اجرای دقیق و حرفهای ایدههایش همواره یکی از بهترینهای بازار شناخته میشود.
با اینحال اینتل و اپل نسبت به موضوع خرید این شرکت واکنشی نشان ندادهاند؛ بنابراین نمیتوان به طور قطع گفت که این شایعه درست است یا نه!
تلاش سیاستمداران آمریکایی برای جلوگیری از سقوط اینتل
با توجه به مشکلات مالی که اینتل تجربه میکند به نظر میرسد سیاستمداران آمریکایی را به این فکر انداخته تا با ارائه راهکارهایی از ورشکستگی این شرکت جلوگیری کنند. این شرکت که نقش مهدی در فناوری و اقتصاد آمریکا دارد، در صورت سقوط آسیبهای جدی به این کشور وارد خواهد کرد.
طبق برخی گزارشها، مقمات واشنگتن در حال بررسی بستههای حمایتی فراتر از قانون CHIPS هستند. هدف اصلی تصویب این قانون تقویت تولید تراشه در آمریکا به منظور رقابت با چین بود؛ حالا به نظر میرسد اینتل یکی از بزرگترین دریافتکنندگان مالی آن خواهد بود. با اینحال علیرغم اینکه اینتل 8 میلیارد دلار کمک مالی و 11 میلیارد دلار وام کم بهره دریافت کرده، ظاهرا مشکلات به طور کامل برطرف نشده و نیاز به اقدامات بیشتری احساس میشود.
اینتل تنها به لحاظ مالی برای آمریکایی مهم نیست؛ بلکه به لحاظ امنیتی نیز تراز بالایی دارد. در صورت سقوط اینتل ، آمریکاییها به تراشههای تولیدی کرهجنوبی و TSMC تایوان وابسته خواهند بود که در این صورت ممکن است آمریکا به جهت امنیتی نیز آسیب پذیر شود.
اینتل یکی از بزرگترین صادرکنندگان آمریکا که درآمد صادراتی آن در سال 2023 بیش از 40 میلیارد دلار برآورد شده است. همچنین، این شرکت با پنتاگون در تولید تراشههای پیشرفته برای ارتش همکاری دارد که این امر بر اهمیت استراتژیک آن میافزاید.
دولتمردان آمریکایی به جای ارائه کمکهای مالی کلان، سعی دارند بخش خصوصی را برای ادغام با اینتل تشویق کنند. هرچند که شایعاتی مبنی بر فروش اینتل به شرکتهای بزرگ وجود دارد اما به باور کارشناسان تجزیه و سقوط اینتل به نفع هیچکس نیست.
بیشتر بخوانید: