کاربران به دنبال پاسخ این سؤال هستند که چرا واتساپ رفع فیلتر شد اما تلگرام نه؟ چرا اینستاگرام رفع فیلتر نمیشود؟ رئیس شورای عالی فضای مجازی پاسخ داد.
رفع فیلترینگ واتساپ و گوگلپلی رسماً از رور گذشته در اپراتورهای همراه آغاز و دسترسی به این دو سرویس برای همه کاربران آزاد شد. رفع فیلتر این دو اگرچه درخواست ملت بود اما در اولویتهای بعدی قرار داشت. کاربران نخست تمایل به رفع فیلتر اینستاگرام و تلگرام داشتند و در مراحل بعدی یوتیوب و واتساپ و گوگیپلی و دیگر شبکههای اجتماعی خارجی پرمخاطب.
از 2 روز پیش با اعلام خبر رفع فیلترینگ گوگلپلی و واتساپ، کاربران مدام به طرح پرسشهای پرداختند که چرا واتساپ رفع فیلتر شد، اما تلگرام نه؟ در این خصوص رئیس شورای عالی فضایی مجازی در برنامه تلویزیونی صف اول حاضر و جواب سؤالات را داد.
واتساپ رفع فیلتر شد، فیلترینگ تلگرام کی برداسته میشود؟
به نقل از پیوست؛ محمد امین آقامیری، دبیر شورای عالی فضای مجازی، در برنامه تلویزیونی صف اول در مورد جلسه این شورا و مراحل رفع فیلتر گوگلپلی و واتساپ بیان کرد:
«از مهرماه جلسات متعددی برگزار شد. تقریباً برای ۹ مجموعه الزامات این رویه را ارسال کردند، این کار ماموریت اصلی وزارت ارتباطات در این مدت بود. طرح عملیاتی و نکات در دستهبندیهای مختلف با اعضای شورا مطرح شد. وزیر ارتباطات چهارچوبها و برنامهها را ارائه کرده و کارگروه مربوطه تشکیل شد که در نهایت با اکثریت آرا رفع فیلتر واتساپ و گوگلپلی تصویب شد. ما میخواهیم زیست مردم در فضای مجازی بهتر شود و در مصوبه مذکور چهارچوبهایی تصویب شده که اگر پلتفرمها در این چهارچوب قرار بگیرند بازگشایی و رفع فیلتر میشوند.»
آقامیری به این چهارچوبها اشارهای نکرد. در ادامه وی در پاسخ به سؤال مجری درباره عدم رفع فیلتر سایر پلتفرمها گفت: «مضار و منافع این اپلیکیشنها به گونهای بود که تصمیم به رفع فیلتر این پلتفرمها گرفته شد. اگر دیگر پلتفرمها در چهارچوبی که شورا مشخص کرده جا بگیرند رفع فیلتر میشوند.»
دبیر شورای عالی فضای مجازی در پاسه به سؤال اینکه اگر پلتفرمهای خارجی در چهارچوب قرار نگیرند چه تصمیمی گرفته میشود، گفت:
«راهکارهای مختلفی پیشبینی شده، بخش خصوصی هم میتواند برود با آنها مذاکره کنند یا نمایندگی از سمت آنها در ایران فعالیت کند. بسیاری از پلتفرمها ابزارهای مشخصی ارائه کردهاند و به جای گفتوگو با کشورها برای تمکین به قوانین، ابزارهایشان را ارائه میدهند تا کشورها چارچوبهای خودشان را اعمال کنند.»
در ادامه مجری برنامه از آقامیری سؤال میکند که مخالفان رفع فیلترینگ میگویند چه تضمینی دارید که این سکوها محتوای غیر اخلاقی یا ضد امنیتی تولید نکنند؟ این عضو شورای عالی فضای مجازی پاسخ داد: «سکوها خودشان به صورت پیشفرض قوانینی دارند و سکو برای این که به دولتها اطمینان خاطر بدهد، این قوانین را ایجاد کرده و بنا بر این که تخلف در چه سطحی باشد، قوانینی در خود سکوها وجود دارد. اما اگر در همین پلتفرمهای رفع فیلتر شده هم محتوایی تولید شود که امنیت ملی کشور را تحت تاثیر قرار دهد، قطعا دوباره با این سکوها برخورد خواهد شد و فیلتر خواهند شد. ما با کسی در این باره شوخی نداریم، نه تنها ایران که هیچ کشوری شوخی ندارد.»
آقامیری افزود:
«محدودیتها و جریمههای مالی هم در صورت رعایت نکردن قوانین کشور ما وجود دارد. همه چیز شفاف است. ضمناً تنظیمگران بخشی هم وظیفه دارند تا بین مردم و حکومت تعادل ایجاد کنند و برای هر سکویی یک تنظیمگر بخشی هم وجود دارد. مثلا محتوای حوزه سلامت دیجیتال با وزارت بهداشت و درمان است. وظیفه مرکز ملی فضای مجازی سیاستگذاری و نگاهی چند جانبه است و تصمیمات صفر و یکی نیست. ما باید جریانها و افکار مختلف را بررسی کنیم.»
مجری در ادامه سؤلی درباره زمان رفع فیلتر دیگر پلتفرمها و روند مرحلهای آنها پرسید. دبیر شورای عالی فضای مجازی در این خصوص گفت: «شورای عالی فضای مجازی کارگروهایی است که وظایف دیگری نیز دارند، حکمرانی داده، هوش مصنوعی، بلاکچین، محتوا و زیرساختهای اقتصادی برای سرمایهگذاری همه و همه برای ما حائز اهمیتند اما زمانبندی دقیقی وجود ندارد. برنامههای ما مستند و بر اساس شرایط جامعه است. زیست مردم در فضای مجازی هر روز بیشتر میشود ما هم باید با تقویت این حوزه امکان زندگی بهتری را مهیا کنیم و صرفا مصرف کننده نباشیم.»
وی در آخر درباره حمایت از پلتفرمهای داخلی گفت:
«بهعنوان یک کارشناس از نزدیک اقدامات حیرتآور و قابلتحسین پلتفرمهای ایرانی را دیدهام که از 1 میلیون به ۲۰ میلیون کاربر رسیدهاند. درصد قابلتوجهی از مردم انحصاری یا مشترک از سکوهای داخلی استفاده میکنند که نشاندهنده رشد و بلوغ فنی است و البته حمایتهای خوبی را در مصوبه برایشان در نظر گرفتهایم.»
بیشتر بخوانید: