طبق گزارشاتی که به دست رسیده، یوتیوب و تلگرام مانند واتساپ و گوگلپلی رفع فیلتر میشوند اما توییتر و اینستاگرام فعلاً فیلتر خواهد ماند.
فیلترینگ شبکههای اجتماعی خارجی در کشور ما به سختگیرانه شکل ممکن انجام گرفته است. دولت به بهانههای مختلف و در مراحل گوناگون هرکدام از این شبکهها را فیلتر کرده و دسترسی میلیونها کاربر در ایران را مسدود و کاربران چارهای جزء استفاده از فیلترشکن ندارند. همین فیلترینگ سختگیرانه موجب بوجود آمدن بازار پولسازی به نام بازار فروش فیلترشکن شد که سالانه صدها هزار میلیارد تومان گردش مالی دارد و افراد سودجو بی خاصیت را یک شبه پولدار کرد.
بارها گفته شده که فیلترینگ هیچ سودی برای کشور و دولت ندارد و فقط فروشندگان فیلترشکن از آن سود میبرند. پس چرا بازهم بر تداوم فیلترینگ تأکید دارید؟ همچنین بارها مسئولین و کارشناسان اشاره کردند که ضررهای اقتصادی سنگینی از فیلترینگ به کشور وارد شده که طی آن کسبوکارهای آنلاین و خدمات آنلاین زیادی شغل خود را از دست داده یا به زور کمر راست کردهاند.
بالاخره روز گذشته عملیات آزادسازی با رفع فیلترینگ واتساپ و گوگلپلی آغاز شد و این میتواند نوید رفع فیلترینگ دیگر پلتفرمها هم باشد. اما قطعاً همه شبکههای اجتماعی رفع فیلتر نمیشوند. به عنوان مثال طبق چیزی که شنیدهایم، یوتیوب و تلگرام هم رفع فیلتر خواهد شد، اما توییتر و اینستاگرام فیلتر باقی خواهند ماند.
رفع فیلترینگ یوتیوب و تلگرام در دستو کار است؟
بر اساس پیشبینیها، در جلسه شورای عالی فضای مجازی که 2 روز با حضور رئیس جمهور، وزیر ارتباطات، رئیس شورای عالی فضای مجازی و غیره برگزار شد، قرار بود برنامهای برای تسهیل دسترسی به پلتفرمهای خارجی با رعایت حکمرانی قانونمند و در چارچوب یک نقشه نهادی 4 مرحلهای بررسی شود.
مرحله اول شامل 5 اقدام مهم میشود:
- اختصاص زیرساختهای موردنیاز به پلتفرمهای محتوایی داخلی منتخب برای یک دوره 3 ماهه.
- تصویب بسته حمایتی به ارزش ۵۰۰ میلیارد ریال برای تبلیغات رسانهای پیامرسانهای داخلی منتخب.
- ابلاغ سندی که سیاستها و الزامات مربوط به تعرفهگذاری ترافیک شبکه و نحوه تقسیم درآمد محتوایی را مشخص کند و فراهم کردن مقدمات اجرای آن
- رفع فیلترینگ واتساپ
- رفع فیلترینگ گوگل پلی
مرحله دوم: راهاندازی یوتیوب و اقدامات دیگر
در مرحله دوم این برنامه، ۱۱ اقدام در نظر گرفته شده است. یکی از این اقدامات، فراهم کردن دسترسی به پلتفرم ویدئویی یوتیوب از طریق درگاههای قانونمند است. همچنین لایحه مقابله با اخبار جعلی قرار است در هیئت دولت تصویب شود و با اولویت در مجلس بررسی شود.
دیگر اقدامات شامل اجرای سیاستهای مربوط به تعرفهگذاری اینترنت و تقسیم درآمد محتوا، حمایت از تولید محتوا در پلتفرمهای داخلی، و تشویق سرمایهگذاری برای راهاندازی و تقویت پلتفرمهای مختلف توسط دولت و بخش خصوصی است.
مرحله سوم: بازگشایی تلگرام یا ارائه از طریق پلتفرمهای داخلی
در این مرحله، تصمیم گرفته شده که پیام رسان تلگرام پس از مذاکره و در صورت پذیرش شرایط تعیینشده باز شود. اما اگر توافقی حاصل نشود، تلگرام از طریق پلتفرمهای داخلی ارائه خواهد شد.
همچنین، در این مرحله قانون جدیدی برای مسئولیت پلتفرمها تهیه و تصویب میشود. علاوه بر این، کیفیت شبکه با شناسایی بهتر ترافیک و IPها و ارتقای سامانههای پالایش بهبود پیدا خواهد کرد.
خب میبینیم که فعلاً اسمی از توییتر و اینستاگرام برای رفع فیلترینگ دیده نمیشود. اگرچه در مرحله چهارم ذکر شده که تصمیمات پس از مذاکره و پذیرش شروط کارگروه گرفته خواهد شد.
بیشتر بخوانید:
- چرا واتساپ رفع فیلتر شد، تلگرام نه! رئیس شورای عالی فضای مجازی توضیح میدهد + ویدیو
- رئیس فراکسیون زنان: ابلاغ قانون حجاب با گروکشی در مقابل رفع فیلترینگ تعلیق شد
- دبیر پیشین شورای عالی فضای مجازی: قرار ما فیلترینگ دائمی نبود
نظر شما درباره عدم وجود تصمیمی شفاف از رفع فیلترینگ اینستاگرام و توییتر یا همان ایکس چیست؟ لطفاً نظرات خود را برای ما کامنت کنید.