معاون علمی و اقتصاد دانشبنیان رئیس جمهور خبر از تغییر معیار حمایت از شرکتهای دانشبنیان در سال آینده داده و دیگر خبری از رتبهبندی این شرکتها نخواهد بود.
«روحالله دهقانی فیروزآبادی»، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری، در روز شنبه طی همایش «بنگاه؛ فناوری و رشد اقتصادی» بیان داشت: «تلاش ما در معاونت علمی، کمک به توسعه اندیشهورزی، رونق و توسعه علم و فناوری، توسعه اقتصاد دانش بنیان و به واسطه آن کارآفرینی است. اکنون در نقطهای هستیم که اگر به سمت توسعه فناوری حرکت نکنیم، مشکلات زیادی برای ما ایجاد میشود.»
معاون علمی رئیس جمهوری در ادامه از برنامههای این نهاد رونمایی کرد: «کاری که در این دوره قصد انجام آن را داریم این است که ستادهای توسعه فناوری مانند فناوری شناختی، هوش مصنوعی، رباتیک و … را توسعه دهیم. گام دیگری که قصد برداشتن آن را داریم، یکسری از ستادها برای توسعه اقتصاد دانشبنیان انرژی، پتروشیمی و سلامت را راهاندازی کردهایم. موضوعات فناوری بر مبنای روندهای روز دنیا و نیازهای کشور و تفکرات دانشمندان کشور شکل گرفته است.»
او همچنین اضافه کرد: «برای انجام این کار نیاز به سیاستگذاریهای جدید داریم تا بتوان این جریان را راه انداخت. در بحث توسعه علم هدف توسعه بنیاد علم ایران است تا بتوان توسعه علم در کشور را جهتدهی کرده و در مسیر علم الگوسازی کند. برای توسعه کارآفرینی نیز نگاه 10 سال اخیر حمایت از پارکهای فناوری و شتابدهندهها به عنوان عرضهکنندگان و محلهایی برای توسعه کارآفرینی بوده است و در این بخش تمرکز داشتهاند. همچنان موظف به حمایت از این بخش هستیم؛ اما توسعه فناوری نیاز به حمایت جدی دارد.»
بیشتر بخوانید: راهاندازی بازار بورس اختصاصی برای شرکتهای دانشبنیان
تغییر معیار حمایت از شرکتهای دانشبنیان در کشور
دهقانی فیروزآبادی به رویکرد معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان در زمینه توسعه اقتصاد پرداخت: «در توسعه اقتصاد، نگاه ما بخشی است. زمانی که از بخش معدن صحبت میکنیم از فهرست فناوریهایی مانند نانو، زیستی و هوش مصنوعی صحبت میکنیم که قرار است در اقتصاد کارکرد داشته باشند. در بخش توسعه فناوری عمده ارتباط و همکاری ما با وزارت علوم بوده است.»
وی همچنین افزود: «از سمت دیگر ستادهای توسعه اقتصاد دانشبنیان در همکاری تنگاتنگی با وزارت صمت و دستگاههای دیگر شکل میگیرند. اتفاقی که در دهه دوم معاونت علمی رخ خواهد داد، این است که بتوانیم ارتباط مجموعه معاونت علمی و وزارت صمت را گسترش داده و آن را پررنگتر از گذشته کنیم.»
معاون علمی رئیس جمهوری در مورد جزئیات این همکاری اعلام کرد:
«این همکاری را در قالب برنامههایی مانند تشکیل کنسرسیوم در بخشهای مختلف پیگیری میکنیم. با این کار علاوه بر خروجیهای سازنده، بزرگ زندگی کردن، بزرگ کار کردن و درست همکاری کردن را خواهیم آموخت. در تمام دنیا پیشران اقتصاد بخش خصوصی است و پیشران اقتصاد بخش خصوصی نیز شرکتهای بزرگ هستند.»
وی در مورد خاستگاه شرکتهای دانشبنیان گفت: «شرکتهای دانشبنیان نوپا عموماً در دل دانشگاهها شکل میگیرند و ارزیابی آنها را به مجموعههای تحت مدیریت وزارت علوم در پارکها واگذار خواهیم کرد. این مجموعهها عموماً زیر ۵ سال عمر دارند و گردش مالی آنها از یک حدی پایینتر است. ملاکها بر اساس خروجی شرکتها است نه محصولی که روی آن کار میکنند. دانشبنیانهای فناور، شرکتهایی هستند که بیش از ۵ سال از عمر آنها میگذرد و گردش مالی خوبی دارند و در نهایت شرکتهای دانشبنیان نوآور است که قصد داریم با همراهی وزارت صمت به آن نقطه برسیم.»
دهقانی فیروزآبادی تغییر معیار حمایت از شرکتهای دانشبنیان در کشور اظهار داشت: «در این مسیر سیاستهای حمایتی معاونت علمی تغییر خواهند کرد. مفاهیم دانشبنیانی در حال بازنگری است و در سال آینده با تصویب شورای راهبری فناوری ابلاغ خواهد شد و دیگر شرکتهای دانشبنیان را با رتبه 1، 2 و 3 تقسیم بندی نخواهیم کرد و ملاک ارزش شرکت صرفاً استفاده تکنولوژیهای پیچیده نیست؛ بلکه به میزان اشتغالی بستگی دارد که ایجاد میکند.»
وی در ادامه افزود: «اگر صنعتی سراغ دانشبنیانهای فناور بیاید و فناوری را در مسیر کار خود وارد کند به آن دانشبنیان نوآور خواهیم گفت. به این ترتیب بازار به شرکتهای دانشبنیان متصل خواهد شد و صنعت ما مشتری این شرکتها خواهد شد؛ شرکتهایی که فناوری اثبات شده و کیفیتدار تولید میکنند.»
دهقانی فیروزآبادی دستهبندی شرکتهای دانشبنیان گفت: «ملاکهای ما خروجی پایه است، ارزش برای کسی است که بازار و اشتغال ایجاد میکند. شرکتهای ما به سه دسته شرکتهای دانشبنیان نوپا، دانشبنیان فناور و دانشبنیان نوآور تقسیم میشوند.»
معاون علمی رئیس جمهوری در پایان خاطرنشان کرد: «بر همین اساس حمایت از این مجموعهها نیز متفاوت خواهد بود. شرکتهایی که گردش مالی آنها کمتر از 100 میلیارد تومان است با شرکتی که گردش مالی آن 100 میلیون تومان است متفاوت خواهد شد. حمایتها در معاونت علمی پس از این به «اندازه» و «رشد» آن شرکت بستگی خواهد داشت.»
بیشتر بخوانید:
- معاون رئیس جمهور: صادرات شرکتهای دانش بنیان در سال 1401 به یک میلیارد دلار رسیده است!
- احداث ایستگاههای شارژ خودرو برقی در ایران با تلاش شرکتهای دانشبنیان
- اتحادیه کسبوکارهای مجازی: اوضاع دانشبنیانها خوب نیست
- معاون رئیس جمهور: دانشبنیانها حمایت نیاز ندارند باید به کشور کمک کنند!
دیدگاه شما در خصوص تغییر معیار حمایت از شرکتهای دانشبنیان در سال آینده چیست؟ نظرات خود را در بخش کامنتها با تکراتو در میان بگذارید.