پیش بینی زلزله از 15 روز قبل عنوان ادعای جدیدی است که چین پشت آن ایستاده است آیا این ادعا صحت دارد؟
چین مدعی توسعه فناوری نوینی برای پیش بینی زلزله از 15 روز قبل شد. ظاهرا چین به وسیله ماهواره ژانگ هنگ 1 که اولین ماهواره لرزهای الکترومغناطیسی این کشور محسوب میشود میتواند وقوع هر زمین لرزه را از 15 روز قبل پیش بینی کرده و از صدمات ناشی از این حادثه جلوگیری کند.
گفتنی است این ماهواره هوشمند سال 2018 به فضا پرتاب شده است اما چرا بعد از حدود 6 سال این ماهواره قابلیت مذکور را تازه به دست آورده است در صورتی که ماهیت آن پیش بینی از وقوع این حادثه بوده است. شاید اگر این ماهواره به بلوغ کامل میرسید میتوانست از خسارات زلزلههای هولناکی که اخیرا در دو کشور ترکیه و سوریه به وقوع پیوست جلوگیری کند.
بیشتر بخوانید: پیشبینی پیشگوی زلزله ترکیه از یک زمین لرزه عظیم در ایران ؛ کدام مناطق در خطرند؟ [+عکس]
توسعه فناوری نوین چین با هدف پیش بینی زلزله از 15 روز قبل
علیرغم همه پیشرفتهایی که بشر تاکنون در زمینه علم و فناوری بهدست آورده، هنوز پیش بینی زلزله ممکن نشده است. با این حال، دانشمندان در تلاشند راهی را برای پیش بینی زمین لرزه با فاصلهای مناسب پیش از وقوع پیدا کنند.
«ژانگهنگ 1» (Zhangheng ۱) اولین ماهواره لرزهای الکترومغناطیسی چین (CSES) بوده که نام خود را از مخترع چینی اولین لرزهنگار در بیشتر از 1800 سال قبل گرفته است. این ماهواره که جهت دریافت و ثبت سیگنالهای الکترومغناطیسی ساخته شده بود، در فوریه 2018 به فضا پرتاب شد. حالا دادههای واصله از این ماهواره چینی، از امکان پیش بینی زلزله 15 روز قبل از وقوع حکایت دارند!
«شن زوهوی» بهعنوان دانشمند ارشد ۵۸ ساله برنامه ماهوارهای چین اظهار داشته که ژانگهنگ ۱ در طول ۵ سال اخیر تقریباً ۶۰ زلزله با بزرگی ۷ ریشتر یا بیشتر و حدود ۶۰۰ زلزله با بزرگی ۶ ریشتر یا بیشتر در سراسر جهان را رصد کرده است. تیم پشت این ماهواره، به دادههای میدان ژئومغناطیسی جهانی و طیف الکترومغناطیسی فرکانس پایین جهانی دست پیدا کردهاند و دو مدل را برای تحقیق درمورد دادههای بعدی ساختهاند. با توجه به مشاهدات آنها، زلزلههای ۶ ریشتری یا بیشتر طی ۱۵ روز قبل از وقوع سیگنالهای اولیهای را از خود نشان میدهند.
دستیابی به این دادهها از طریق ماهواره چین شاید حداقل کمی به امیدها نسبت به پیش بینی زلزله اضافه کند. البته همانطور که شن زوهوی هم خاطرنشان کرده است، فاصله زیادی تا رسیدن به چنین دستاوردی وجود دارد. در مقطع کنونی پیش بینی زمان، شدت و مکان یک زمین لرزه بهصورت دقیق ممکن نیست و ترکیبی از رشتههایی نظیر الکترومغناطیس، لرزهشناسی، زمینسنجی و ژئوشیمی میتواند چنین امری را به واقعیت تبدیل کند. حتی سیگنالهای اولیهای که ماهوارهها شناسایی میکنند، عمدتاً در فاصله چندصدکیلومتری از مرکز زلزله قرار دارند.
با وجود این، هرچند باید یافته ماهواره ژانگهنگ ۱ چین در رابطه با پیش بینی زلزله را ابتدای مسیر در نظر گرفت، شن زوهوی به مسیر آینده پیش بینی زلزله امیدوار است. زوهوی میگوید:
امکان پردازش بیدرنگ دادهها پیش از وقوع زمین لرزه بهلطف پیشرفت بیگ دیتا، هوش مصنوعی و یادگیری ماشین مهیا خواهد شد. بهعقیده او، عرصه پیش بینی زمین لرزه بین ۱۰ تا ۲۰ سال دیگر پیشرفتی چشمگیر به خود میبیند.
بیشتر بخوانید:
- رئیس مرکز زلزلهشناسی: آسیب زلزله احتمالی در تهران دو برابر زلزله ترکیه است
- توسعه ماهواره آیات برای پیشبینی زلزله در ایران
نظر شما دربارهی فناوری جدید چین که قادر به پیش بینی زلزله از 15 روز قبل است چیست؟ دیدگاه خود را در بخش کامنت ها با تکراتو در میان بگذارید و اخبار فناوری را با ما دنبال کنید.