مهم ترین اخبار روز تکنولوژی ایران را در ایراتک بخوانید. مهم ترین سرفصل های علمی و فناوری ایران در ایراتک امروز:
• اینترنت با تفکیک نرخ پهنای باند داخلی از خارجی، ارزان شد
• انفجار لوله گاز در شهران خطوط موبایل غرب را قطع و به خطوط تلفن ثابت خسارت وارد کرد
• معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در هفتهای که گذشت
.
اینترنت با تفکیک نرخ پهنای باند داخلی از خارجی، ارزان شد/ مهندسی اینترنت به زودی در ایران اجرا میشود
عضو دبیرخانه شرکتهای PAP گفت: اخیرا تبادل قانونمند ترافیک محتوای داخلی آغاز شده و برای ارتقای بیشتر کیفیت اینترنت، مهندسی اینترنت نیز به زودی توسط وزارت ارتباطات اجرا میشود تا کاربر با کوتاهترین مسیر به مقصد برسد.
محمدعلی یوسفیزاده افزود: تغییرات جدیدی که پیرو یک تفاهم نامه 6 جانبه اخیرا منجر به کاهش قیمت اینترنت در برخی شرکت ها شده، به زودی در سراسر کشور اجرایی خواهد شد.
وی اظهار داشت: از چند سال پیش داخلی سازی ترافیک توسط شرکتهای اینترنتی با هدف کاهش هزینهها و راهی برای مقابله با قیمت گران اینترنت زیرساخت آغاز شد که این موضوع از بعد افزایش سرعت و کیفیت دسترسی کاربران حائز اهمیت است.
عضو دبیرخانه شرکت های PAP ادامه داد: اکنون پس از گذشت چند سال، شرکت ارتباطات زیرساخت و صاحبان محتوا و سایر شرکتهای خدمات دهنده اهمیت این موضوع را درک کردهاند.
وی تصریح کرد: در نتیجه این اقدامات طبق یک گزارش جهانی، در سال 2015 ایران تنها کشوری در خاورمیانه است که 65 درصد از محتوای خارجی خود را داخل کشورش جمعآوری کرده است که از 80 درصد این ترافیک در دیتاسنتر آسیاتک هاست (میزبانی) شده است.
یوسفیزاده گفت: اما علیرغم گذشت چندین سال از آغاز جمعآوری اطلاعات داخل کشور، هیچ تعرفه گذاری و مقررات گذاری برای این شیوه انجام نشد، اما چند سال اجرای آن، زمینهسازی برای تعرفهگذاری و کاهش قیمت اینترنت شرکت زیرساخت را فراهم کرد.
این فعال بازار اینترنت با اشاره به ویژگی مراکز تبادل ترافیک (IXPها)، گفت: IXPها از 50 سال پیش در آمریکا شکل گرفتند تا اپراتورها ترافیک را بین خود تبادل کنند؛ IXPها در دنیا مرسوم است و هم اکنون 159 مرکز IXP فعال در دنیا وجود دارد.
وی ادامه داد: در ایران نیز سرانجام در سال 92 نخستین مرکز IXP افتتاح شد و پس از رفع ایرادات، امسال با راهاندازی IXP در شهر تهران به واقع اجرایی شد و راه اندازی IXP زیرساخت در شهرهای تهران، شیراز، تبریز و مشهد (شهرهایی که زیرساخت گت وی بینالملل دارد) در دستور کار است.
یوسفی زاده با اشاره به راه اندازی IXP تهران در نخستین گام، گفت: هم اکنون از طریق مرکز IXP تهران 30 گیگ ترافیک بین اپراتورها تبادل میشود و برای مثال اپراتورهایی از جمله همراه اول، ایرانسل، رایتل، آسیاتک، شاتل و سایر اپراتورها از طریق این مرکز تبادل ترافیک میکنند.
این فعال بازار اینترنت توضیح داد: راهاندازی این مرکز 2 مزیت عمده دارد. اینکه در گذشته ارتباط کاربر یک شرکت اینترنتی برای رسیدن به اپراتور دیگر باید از 8 هاب زیرساخت عبور میکرد اما اکنون فقط از یک هاب زیر ساخت (یک سوئیچ لایه 2) عبور میکند؛ به عنوان نمونه در گذشته این ارتباط بین یک شرکت ADSL و اپراتور موبایل 20 تا 30 میلی ثانیه طول میکشید که اکنون 9 میلی ثانیه کاهش یافته است.
وی با اشاره به مزیت دوم، افزود: همچنین با راهاندازی مرکز IXP، شرکتهای میتوانند روی لینک 1G به قیمت 2 میلیون تومان و روی لینک 10G به قیمت 9 میلیون تومان با هم ارتباط برقرار کنند. در حالی که در گذشته این تبادل ترافیک باید لینک اینترنت زیرساخت و با قیمت بسیار بیشتر انجام میشد.
به گفته یوسفی زاده یکی از دلایل شکل گرفتن IXP ها در جهان، نزدیک شدن ارائه دهندگان محتوا به مشترک است. برای مثال با راه اندازی IXPها، یک پیامرسان خارجی هیچ تفاوتی با سایت ایرانی آپارات نخواهد داشت و اگر تلگرام بخواهد در ایران حضور داشته باشد میتواند با چند پورت 10G خود را به مرکز IXPدر 4 شهر تهران، مشهد، تبریز و شیراز نصب کند و به سرویس دهنده ها، خدمات عرضه کند.
یوسفی زاده تصریح کرد: در پی این اقدام، لازم شد که شرکتهای سرویس دهنده برای کاربر نهایی نیر قیمت محتوای داخلی که روی پورت IXP ارائه میشود با محتوایی که روی پورت اینترنت ارائه می شود را متفاوت محاسبه کنند. در گذشته امکان تفکیک قیمت فراهم نبود اما اخیرا این امکان طبق تفاهم نامهای آغاز شده است.
عضو دبیرخانه شرکت های PAP تصریح کرد: اخیرا با نظارت شرکت ارتباطات زیرساخت به عنوان متولی دولتی تامین پهنای باند در کشور تفاهمنامه ای میان 3 اپراتور بزرگ اینترنتی و 3 سایت پربازدید کشور به امضا رسید.
وی درباره نتایج این تفاهم توضیح داد: برای مثال هم اکنون قیمت ترافیک سایت آپارت که به مرکز IXP متصل است با 50 درصد تخفیف و سایت فیلیمو با 100 درصد تخفیفت ارائه میشود و این قیمتها طبق تفاهم تولید کننده محتوا و سرویس دهنده تعیین میشود و هیچ مدل اقتصادی توسط دولت ارائه نمیشود.
یوسفیزاده گفت: تمامی اقدامات در راستای مقررات گذاری و تعرفه گذاری تبادل ترافیک داخلی در کشور (NATIONAL PEERING) انجام شده است و علاوه بر این، در تلاش هستیم و به وزارت ارتباطات نیز فشار میآوریم که برای ارتقای کیفیت سرویس کاربر علاوه بر تبادل ترافیک داخلی (NATIONAL PEERING) بحث تبادل ترافیک بینالمللی (INTERNATIONAL PEERING) را نیز اجرا کند و مطمئنا تا چند ماه آینده این اتفاق خواهد افتاد.
وی ادامه داد: با بلوغ جدیدی که در زیرساخت اتفاق رخ داده انتظار داریم این شرکت بتواند ترافیک اینترنت را نیز در کشور مهندسی کند که به آن مهندسی اینترنت INTERNET ENGINEERING می گویند.
یوسفی زاده در توضیح مهندسی ترافیک اینترنت، گفت: به طور معمول در دنیا کاربران اینترنت برای رسیدن به گوگل به نزدیکترین مسیرش میروند نه به سمت اینترنت. این اتفاق در ایران نیز دستور کار است تا در نهایت کاربر با بهترین روت (مسیریابی) به ترافیک مورد نظر برسد.
.
انفجار لوله گاز در شهران خطوط موبایل غرب را قطع کرد/خسارت سنگین انفجار گاز به ۵۵ هزار خط تلفن ثابت/ شبکه دسترسی و اولین حوضچه مخابراتی از بین رفت
در پی انفجار لوله گاز در شهران غرب تهران و قطع فیبر نوری، ارتباطات مشترکان موبایل در منطقه شمال غرب تهران و بخشی از غرب قطع شده است.
بامداد امروز خط لوله انتقال گاز شمال غرب تهران در منطقه شهران منفجر شد. این اتفاق ظاهرا در پی حفاری تونل مترو و برخورد تجهیزات حفاری با لوله گاز حادث شده است.
در پی این حادثه خطوط انتقال فیبر مرکز شهید کاظمیان مخابرات استان تهران دچار قطعی شده است.
با این قطعی ارتباطات مشترکان موبایل در منطقه شمال غرب تهران و بخشی از غرب قطع شده و هنوز این مشکل ادامه دارد.
تاکنون اپراتور اول با تاکید این مشکل، اعلام کرده: به محض صدور مجوز ورود از سوی نیروهای امدادی و انتظامی به منطقه اقدامات فنی لازم برای رفع قطعی، اجرا می شود.
مقام مسئول در مخابرات تهران با اشاره به خسارت سنگین انفجار امروز لوله گاز در شهران به شبکه مخابراتی این منطقه گفت: شبکه دسترسی و اولین حوضچه مخابراتی از بین رفته است و ترمیم آن به زمان بسیاری نیاز دارد.
درباره میزان خسارت انفجار گاز به شبکه مخابراتی در منطقه غرب تهران، گفت: خسارت بسیار سنگین است و ارتباط 55 هزار خط تلفن ثابت با مشکل مواجه است.
وی گفت: ترمیم این خسارت به زمان زیادی نیاز دارد و حداقل در هفته آینده جبران نخواهد شد.
با توجه به شدت حادثه انفجار لوله گاز در منطقه شهران و خرابی فیبر زمینی، همراه اول برای برقراری ارتباط در حال تامین فیبر هوایی است و پیشبینی از وصل مجدد ارتباط تا پیش از افطار حکایت دارد.
همراه اول اعلام کرد: با توجه به شدت حادثه، برای برقراری ارتباط در حال تامین فیبر هوایی به جای ارتباط فیبر زمینی قطع شده هستیم و پیش بینی می کنیم، تا پیش از افطار امروز جمعه تمامی ارتباطها برقرار شود.
همچنین پیگیری خبرنگار فارس برای برقراری مجدد ارتباط تلفن ثابت، از شدت حادثه و خرابی شدید در ارتباط این مرکز مخابراتی حکایت دارد و وصل مجدد ارتباط تلفن ثابت به زودی امکان پذیر نیست.
.
معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در هفتهای که گذشت
تشکیل واحد کنترل پروژه و لزوم سرمایه گذاری گسترده شرکت های دانش بنیان در زمینه سلول های بنیادی از جمله اخبار معاونت در هفته گذشته بود.
.
اجرای طرح پایلوت حذف بیولوژیکی نیترات از منابع آب آشامیدنی
سیروس ابراهیمی، دبیر کارگروه زیست پالایی آب و خاک ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری گفت: با توجه به اثرات سوء نیترات بر سلامتی انسان، حذف نیترات از منابع آب آشامیدنی بسیارحائز اهمیت است و در خارج از کشور بدلیل حذف نیترات از فاضلاب های شهری و کنترل دقیق استفاده از کودهای کشاورزی، نسبت به ایران کمتر با مشکل نیترات در منابع آب شرب مواجه هستند.
.
لزوم سرمایه گذاری گسترده شرکتهای دانش بنیان در زمینه سلولهای بنیادی
پیمان کیهانور مدیر روابط عمومی و امور بین الملل ستاد سلول های بنیادی گفت: امروزه از سلولهای بنیادی و پزشکی باز ساختی به عنوان انقلاب چهارم پزشکی نام می برند زیرا این تکنولوژی جدید آینده بسیار خوبی در عرصه درمان بیماریهای صعب العلاج دارد, و اقتصاد بنیادی در کشورهای بسیار زیادی در حال انجام است و محصولات متعدد شان بازارهای جهانی فراوانی را به خود اختصاص داده است.,
.
خیرین وارد حوزه سلول های بنیادی می شوند
مهین نیکو گفتار رییس کارگروه شرکت های فن آور ستاد توسعه علوم و فناوری های سلول های بنیادی گفت: با توافقات صورت گرفته این ستاد با صندوق نوآوری و شکوفایی به شرکت های سلول های بنیادی تسهیلات ویژه ای پرداخت می شود.و ین محصولات برای ورود به بازار نیازمند انجام کارآزمایی های بالینی هستند، به طوری که هر تولید، نخست باید بر روی مدل های حیوانی بررسی شود و اگر از مرحله آزمایش با موفقیت گذر کرد ،وارد مرحله انسانی شود.
.
تشکیل واحد کنترل پروژه در معاونت علمی
امید توکلی، رئیس مرکز فناوری های راهبردی معاونت علمی و فناوری گفت: طرح های مورد حمایت معاونت علمی با توجه به میزان اعتباری که از معاونت دریافت کردهاند درگروه های مختلف تقسیم بندی می شوند که طرح های با اعتبار دریافتی بالای یک میلیارد در گروه A قرار می گیرند و معاونت بیش از نصف آن را حمایت می کند و واحد کنترل پروژه، بررسی های خود را از این گروه ها انجام می دهد.
.
ورود طرحهای زیست فناوری با هدف افزایش اشتغال و سلامتی جامعه
مصطفی قانعی مدیر ستاد توسعه زیست فناوری گفت: در این ستاد عواملی که اقتصاد کشور را متحول و وضعیت مردم را بهبود می بخشد در قالب یک مصوبه به کمیسیون علمی فناوری دولت فرستاده می شود. و در حال حاضر این ستاد در حال بررسی در خصوص حذف ماده سرطان زای DNBE است و کارشناسان ستاد توسعه زیست فناوری ماده بیواتانول را جایگزین این ماده خطرناک و سمی معرفی کردند.
.
امضا تفاهمنامه معاونت علمی با سازمان مناطق آزاد تجاری
محمود شیخ زینالدین معاونت نوآوری و تجاری سازی فناوری معاونت علمی فناوری گفت: در جهت ایجاد شرایط برای فعالیت شرکتهای دانشبنیان و شرکتهایی که دانشبنیان نبوده ولی خواستار فعالیت و سرمایهگذاری در زمینههای دانشبنیان در مناطق آزاد تجاری اقتصادی هستند معاونت علمی با سازمان مناطق آزاد تفاهمنامه مشترکی را امضا کردند.
.
مشارکت ایران از طرحهای بین المللی اقلیمی
حسام قدک ساز مدیر طرح پژوهشی تنظیم و تشریح تعهدات ایران گفت: جمهوری اسلامی ایران ضمن ارائه سند مشارکت خود پیش از کنفرانس تغییر اقلیم پاریس، نسبت به کاهش نامشروط 4 درصدی و مشروط 12 درصدی حجم انتشارات گازهای گلخانهای خود در سال 2030 نسبت به تعهدات اقلیمی اعلام آمادگی کرد.
.
جایگزینی اتانول به جای ماده سمی MBTE در بنزین
سیدعباس شجاعالساداتی دبیر کارگروه نفت ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی گفت: ین ماده سمی به دلیل خطراتی که دارد در کشورهای اروپایی و آمریکایی به صورت کامل حذف شده و در حال حاضر تنها در کشورهای آسیایی و خاورمیانه مورد استفاده قرار می گیرددر دنیا مرسوم شده که به جای بنزین مخلوط با این ماده از زیست اتانول استفاده شود که هیچ گونه خطرات زیست محیطی نیز ندارد.
.
.