فیلترینگ انتقادات بسیاری را به دنبال داشته و حال استاد حوزه علمیه در نقد فیلترینگ گفته تا زمان عدم وجود شبکه ملی اطلاعات، استفاده از فضای مجازی حرام نیست.
حجت الاسلام والمسلمین رفعتی نائینی، استاد درس خارج حوزه علمیه قم در نشست «حکمرانی اسلامی فضای مجازی» از سلسله نشستهای علمی پژوهشی «دین و حکمرانی اسلامی فضای مجازی» که به همت دفتر مطالعات اسلامی و ارتباطات حوزوی مرکز ملی فضای مجازی به مناسبت هفته پژوهش برگزار شد، این استاد حوزه علمیه در نقد فیلترینگ صحبتهایی را مطرح کرد و بیانات خود را به این شکل آغاز کرد: «یکی از مهمترین مسائل جهان آینده، حکمرانی فضای مجازی است؛ زیرا حتی جنگها بر اساس حکمرانی فضای مجازی صورت میگیرد که بهجای استفاده از تسلیحات نظامی، از طریق حکمرانی مجازی، سیستمهای آبرسانی، برق رسانی و … را مختل میکنند».
او ضمن تاکید بر اهمیت مبانی حاکمیت در فضای فیزیکی و سایبری در اسلام اعلام کرد: «فضای مجازی ترجمه ناقص از سایبر است که مجاز را در برابر حقیقت قرار داده؛ اما در واقع ارتباطات غیرفیزیکی هستند که جدای غیرحقیقی میشود».
حجت الاسلام والمسلمین رفعتی نائینی سخنان خود را در این مورد به این شکل ادامه داد: «هوش مصنوعی در ترور شهید فخری زاده استفاده شد که نشان میدهد ما وارد آینده شدهایم که مسأله حکمرانی فضای مجازی حتی بخشی از کف بازار را تحت تأثیر قرار داده، هر کشوری که برای حکمرانی فضای مجازی برنامه ریزی نکند، مغلوب حکمرانی فضای مجازی کشورهای دیگر خواهد بود».
بیشتر بخوانید: مهمترین و جدیدترین اخبار فیلترینگ و محدودیت های اینترنتی! / از ضرر قطعی اینترنت تا فیلترینگ اپلیکیشن ها!
صحبتهای استاد حوزه علمیه در نقد فیلترینگ
وی وضعیت موجود در مؤلفههای حکمرانی را به این شکل شرح داد:
«اکنون در زیرساختها، حکمرانی ما از بین رفته است و هر کسی از هر جایی میتواند این حکمرانی را در اختیار خود بگیرد، فقه در بحث قوانین و مقررات حرفهای فراوانی دارد که البته در بسیاری از جاها عقب هستیم، کاربر هم کم نداریم که از بچه دبستانی کاربر فضای مجازی هستند».
حجت الاسلام والمسلمین رفعتی نائینی همچنین در ادامه به بیان مؤلفههای اصلی حکمرانی پرداخت: «اول، وجود منطقه جغرافیایی؛ دوم، نیروی انسانی؛ سوم، قوانین و مقررات؛ چهارم، مردم که میتوانیم این چهار مؤلفه را نیز در فضای مجازی تطبیق بدهیم که مؤلفه اول، زیرساخت فضای مجازی و شبکه آن؛ نیروی انسانی که دومین مؤلفه در فضای مجازی که تولید کننده نرم افزار با هوش مصنوعی است؛ سوم، قوانین و مقررات؛ چهارم، کاربر».
این استاد درس خارج حوزه علمیه قم در ادامه اظهارات خود افزود: «رهبر انقلاب اشاره کردند که احتمال ساخت ویروس کرونا توسط آمریکاییها وجود دارد و آمریکاییها خودشان قبل از آنکه کشورهای دیگر بتوانند حکمرانی مستقل فضای مجازی داشته باشند، کل دنیا را به دهکده کوچکی تبدیل کنند که حکمران آن استکبار جهانی و غولهای جهانی رسانهای است».
حجت الاسلام والمسلمین رفعتی نائینی در نشست «حکمرانی اسلامی فضای مجازی» همچنین با تاکید بر تأسیس نشدن شبکه ملی اطلاعات اعلام کرد: «تا زمانی که شبکه ملی اطلاعات نداشته باشیم، نمیتوانیم استفاده از فضای مجازی را حرام بدانیم؛ زیرا مصلحت و مفسده آن را باید در نظر بگیریم، آیا مصلحت ورود به فضای مجازی کمتر از مفسده آن است و آیا بهره برداری از فضای مجازی که حکمرانی آن در درست دیگران است، مضرات بیشتری دارد؟ چنین چیزی نیست؛ زیرا این میزان از کارهای علمی که به وسیله فضای مجازی تحقق پیدا میکند، که با یک سی دی تعداد زیادی کتاب در اختیار محقق قرار میگیرد، قابل توجه است».
علاوه بر این وی قاعده نفی سبیل را به عنوان اولین دلیل برای حکمرانی اسلامی در فضای مجازی قلمداد کرده و در این رابطه گفت: «اگر ما حکمرانی اسلامی فضای مجازی را نداشته باشیم، اجازه دادهایم که دشمن و کفار بر روی ما حکومت داشته باشند؛ اما طبق قاعده نفی سبیل، بایستی حکمرانی کفار را رد کنیم».
این استاد درس خارج حوزه علمیه قم در ادامه به این شکل به مسئله حرام دانستن فضا مجازی پرداخت: «حرام دانستن فضای مجازی اصلاً مبنایی ندارد و اصل اول حلیت است که برخی متأسفانه در مقابل هر فناوری نوینی میایستند و حتی زمانی که بلندگو آمده بود، میگفتند حرام است، تلویزیون آمده بود، میگفتند حرام است و …؛ برخی استدلال کردهاند که ماهیت اینترنت و فضای مجازی مشروعیت ندارد و تأسیس و خلق فضای مجازی بر اساس مبانی کفر بوده و به همین جهت استفاده از آن را حرام میدانند».
حجت الاسلام والمسلمین رفعتی نائینی در پایان گفتههای خود ضمن اشاره به اهمیت سواد رسانه برای فعالیت در فضای مجازی اعلام کرد: «فضای مجازی قتلگاه جوانان است، ممکن است قتلگاه فیزیکی باشد؛ مانند اینکه جوانان را به خیابان بیاورد و ممکن است قتلگاه اعتقادات یا باورها باشد که احیای فرهنگی بهتر و بالاتر از احیای فیزیکی است، بدیهی است پلتفرمهایی که مفسدههای آنها بیشتر از مصلحتشان است، باید بسته شوند».
بیشتر بخوانید:
- وزیر ارتباطات درباره احتمال رفع فیلترینگ ؛ من نه تصمیمگیرنده هستم و نه عضو شورای امنیت کشور!
- بیانیه سحاب پرداز در خصوص اتهام نقش داشتن در فیلترینگ
- نهاد مسئول رفع فیلتر اینستاگرام و واتساپ ؛ مسئولیت فیلترینگ ها با کیست؟ [+ ویدیو تکمیلی]
نظر شما درباره صحبتهای استاد حوزه علمیه در نقد فیلترینگ چیست؟ نظرات خود را در بخش کامنتها با ما در میان گذاشته و اخبار تکنولوژی را با تکراتو دنبال کنید.