برای پنجمینبار در تاریخ پیوند سلولهای بنیادی در درمان یک بیمار مبتلا به HIV مؤثر واقع شد. آیا مسیر درمان بیماری ایدز تحقق یافته است؟
پیوند سلولهای بنیادی برای پنجمینبار در طول تاریخ، مؤثر واقع شد. یک بیمار که در سال 2008 به این بیماری مبتلا شده بود، پساز گذشت 9 سال از طول درمان با سلولهای بنیادی درمان شد. نام این بیمار “بیمار دوسلدورف” و اهل آلمان است و باوجود اینکه بیماری HIV وی تبدیل به سرطان هم شده بود، سلولهای بنیادی در درمان هردو بیماری مؤثر واقع شدند. حال باید دید که در آینده علم پزشکی چه نظریاتی در اینباره خواهد داشت.
بیشتر بخوانید: ترمیم نقص مادرزادی قلب نوزاد با تزریق سلولهای بنیادی
درمان بیماری HIV با پیوند سلولهای بنیادی محقق شد
فردی که در سال 2008 مبتلا به ویروس HIV تشخیص داده شده بود، حالا 9 سال پس از درمان اولیه از طریق پیوند سلولهای بنیادی، بهنظر میرسد که از شر علائم این بیماری رها شده است. این بیمار که به سرطان خون هم مبتلا شده بود، پیوند سلولهای بنیادی را برای درمان سرطان پشت سر گذاشته بود.
مردی 53ساله در آلمان که با نام «بیمار دوسلدورف» شناخته میشود، پنجمین بیماری است که از گزند HIV رها شده است. اگرچه دانشمندان اولینبار در کنفرانسی در سال 2019 از درمان موفق این بیمار خبر داده بودند، اما در آن زمان بهطور رسمی اعلام نشده بود که او درمان شده است. حالا محققان بالاخره تأیید کردهاند که با گذشت چهار سال از مصرف آخرین دارو، همچنان هیچ اثری از HIV در بدن او دیده نمیشود.
بیمار دوسلدورف اولینبار در سال 2010 درمانهای ضدویروسی HIV را آغاز کرد، اما یک سال بعد مبتلا به سرطان خون تشخیص داده شد. پزشکان با توجه به شرایط حاد او تصمیم گرفتند تا درمان پرریسکتری را امتحان کنند و از پیوند سلولهای بنیادی بهره بگیرند. در این روش، سلولهای بنیادی از مغز استخوان یا خون یک اهداکننده گرفته و با گلبولهای سفید خون بیمار جایگزین میشوند.
در این مورد، از سلولهای بنیادی اهداکنندهای استفاده شد که بدنش با جهش ژنتیکی، تقریباً در برابر HIV مصون شده بود. حالا پس از حدود 9 سال از اولین درمان و 4 سال پس از قطع داروهای ضدویروسی، محققان میگویند بدن بیمار دوسلدورف از ویروس اچآیوی پاک شده است.
این مرد میانسال به جمع چهار بیمار دیگری میپیوندد که تحت درمان سلول بنیادی قرار گرفته بودند و بهنظر میرسد که همه علائم ژنوم HIV از بدن آنها پاک شده است. این چهار بیمار دیگر با اسامی «شهر امید»، «لندن»، «نیویورک» و «برلین» شناخته میشوند.
بااینحال، استفاده از درمان سلولهای بنیادی کار پرریسکی است؛ چرا که این سلولها میتوانند آسیبزا باشند و حتی همیشه به درمان سرطان خون کمک نمیکنند. پیوند سلولهای بنیادی درحالحاضر فقط بهعنوان آخرین راهکار و در شرایط حاد بهکار گرفته میشود.
بیشتر بخوانید:
- ابتلای یک جوان 19 ساله به آلزایمر ؛ علت آلزایمر در جوانی چیست؟
- پیوند پوستی سه بعدی ؛ روشی انقلابی و موثر برای ترمیم سریع پوست سوخته!
- ابداع نوعی پوست مصنوعی با امکان انتقال خون انسان!
دیدگاه شما در خصوص درمان یک بیمار مبتلا به HIV با پیوند سلولهای بنیادی چیست؟ نظرات خود را در بخش کامنتها با تکراتو در میان بگذارید.