انکارکنندگان کرونا چه کسانی هستند و چه می گویند؟ به طور خلاصه همان نظریهپردازان توطئه که زمین را گرد نمیدانند و رفتن انسان به ماه را انکار میکنند.
رسانهها در بحبوحه همهگیری کووید-19، روشی جدید برای فریب مردم پیدا کردهاند: پخش بذر شک و تردید در مورد شدت بیماری و به طور کلی تکذیب شیوع آن! این ادعاها تا چه اندازه صحت دارند؟
از 28 مارس، نظریهپردازان توطئه، یا همان منکران ویروس کرونا، از هشتگ #FilmYourHopital استفاده میکنند تا برای اثبات دروغ بودن ویروس کرونا، مردم را تشویق به بازدید از بیمارستانهای محلی و گرفتن عکس و فیلم کنند. این نظریه بر این فرضیه بیاساس استوار است که میگوید اگر پارکینگ بیمارستان یا سالنهای انتظار خالی باشند، به این معنی است که چیزی به نام همهگیری وجود ندارد و یا به آن شدتی که مقامات بهداشت و رسانهها میگویند، نیست.
بنابراعلام دانشگاه جان هاپکینز، تعداد کل مبتلایان ویروس کرونای جدید (SARS-Cov-2) در سراسر جهان نزدیک به مرز 3 میلیون نفر قرار دارد. متاسفانه تاکنون بیش از 190 هزار نفر جان خود را از دست دادهاند. اما همه این آمارها سبب نمیشود نظریهپردازان توطئه به حقایق علمی بدیهی شک وارد نکنند و موجب آشفتگی اذهان عمومی نشوند. در ادامه با تکراتو همراه باشید.
بیشتر بخوانید:
کمک های چهره های مشهور به بحران همه گیری کرونا ؛ بخشندهترین میلیاردرها کدامند؟
دانلود و بررسی اپلیکیشن ماسک ؛ جدیدترین مبارزه مجازی علیه کرونا
انکارکنندگان کرونا چه کسانی هستند و چه میگویند؟
آیا کل ماجرای شیوع ویروس کرونا ساختگی و فریب رسانه ای است؟
برای خالی بودن پارکینگ یا سالن انتظار بیمارستانها دلایلی وجود دارد. در راستای مبارزه با همهگیری، بیمارستانها ملاقات بیماران را ممنوع اعلام کرده و به کادر درمانی اجازه ترک خدمت نمیدهند. این عمل مطابق با توصیه کارشناسان مرکز کنترل و پیشگیری بیماریها (CDC) میباشد. به علاوه، برای جلوگیری از تماس بیماران کووید-19 با سایر مراجعهکنندگان، CDC پیشنهاد میکند که مراکز بهداشتی سالنهای جداگانه ویژه مبتلایان کرونا بسازند و همچنین مکانهای جدا مخصوص موارد اضطراری مانند حمله قلبی تدارک ببینند.
این تئوری در مورد بیمارستانها منجر به یک رژه از ادعاهای دروغین، تأیید نشده و گمراهکننده درباره ویروس در رسانههای اجتماعی تبدیل شده است. ادعاهایی مبنی بر اینکه فناوری بیسیم 5G به نوعی در انتشار ویروس نقش دارد؛ یا اینکه مصرف دانههای نقره و نوشیدن آب گرم با لیمو موجب پیشگیری و درمان بیماری میشوند؛ که هیچ یک از اینها پایه و اساس علمی ندارند.
بیشتر بخوانید:
هشدار WHO: موج شدیدتر ویروس کرونا در راه است
آیا واقعا سیگاری ها کمتر کرونا میگیرند؟
هشتگ انکارکنندگان کرونا
فرآیند انتشار اطلاعات غلط در رسانههای جمعی چگونه است؟
یکی از اولین قدمها هنگام بررسی مباحث هشتگشده در رسانهها، این است که به دنبال علائم رباتها بگردیم. این رباتها حسابهایی هستند که برای فعالیت در توییتر و سایر رسانهها طراحی شدهاند. این رباتها فعالیتهای هماهنگ دارند و اطلاعات را طوری دستکاری میکنند که آنها را محبوبتر از آنچه هستند، نشان میدهند.
این رباتها در صورت عدم کنترل، میتوانند در مکالمات دست ببرند، عصبانیت را در جایی که وجود ندارد به وجود بیاورند و مخالفان را سرکوب کنند. این تاکتیکها ممکن است توانایی ما شهروندان را در تصمیمگیری برای جامعه تضعیف کنند.
بیشتر بخوانید:
- آیا ویروس بیماری کووید 19 ساخته دست انسان است؟
- آیا آلودگی هوای تهران با تعداد بالای مبتلایان کرونای آن مرتبط است؟
- یک چهارم مردم ایران هیچ ترسی از ابتلا به کرونا ندارند!
این کارزار توطئهی انکارکنندگان کرونا علیه رسانه و مسئولان بهداشت عمومی، در حالی که بیمارستانها میان آن گرفتار شدهاند، از 28 مارس با یک توییت ساده توسط یک کاربر توییت آغاز شد: آیا #FilmYourHospital میتواند موضوع روز شود؟
تحلیل رسانه های اجتماعی
برای تحلیل این موضوع، یک مجموعه داده نمونه شامل صد هزار توییت عمومی با هشتگ #FilmYourHospital، توییت شده و بازنشرشده توسط 43 هزار حساب عمومی از آغاز این کمپین، یعنی 28 مارس، تا 9 اپریل جمعآوری شده است. تجزیه و تجلیلها نشان میدهند که اگرچه کمپین #FilmYourHospital در توییتر در حال پخش ادعاهای نادرست و گمراهکننده در مورد کووید-19 است، اما اکثر حسابهای فعال و تأثیرگذار پشت آن، ربات نمیباشند. با این حال، میان شخصیتهای اینترنتی محافظهکار و گروههای افراطی و انکارکنندگان کرونا، که تئوری توطئه را ساخته و آن را به سلاحی در برابر مخالفان خود تبدیل میکنند، نشانههایی از هماهنگی مشاهده شده است.
مهمتر از همه، در حالی که بسیاری از محتواها توسط کاربران با محدودیت منتشر شده، تعداد معدودی از سیاستمداران برجسته محافظهکار فعالان سیاسی افراطی به آنها دامن زدهاند. این کاربران قدرتمند از هشتگ #FilmYourHospital برای ایجاد آگاهی و تشویق طرفداران خود به فیلمبرداری از آنچه در بیمارستانهای محلی رخ میدهد، استفاده کردند.
در راستای تحقیقات در مورد ادعاهای نادرست در مورد کووید-19، پورتالی شامل این اطلاعات نادرست و دلایلی برای رد آنها، همچنین ردیابی رباتها، طراحی شده است.
افزایش آگاهی یک رسالت همگانی
در مواقع عادی، مواجهه با چنین ادعاهایی ما را شوکه میکند؛ اما از آن جایی که موارد کووید-19 همچنان در حال افزایش و پر کردن تختهای بیمارستانی هستند، نمیتوانیم چنین ادعاهای گمراهکنندهای را نادیده بگیریم.
ظهور این نظریه توطئه از سوی انکارکنندگان کرونا از یک توییت ساده به ما یادآوری میکند که اگرچه میتوان با کنترل واقعیات و هدایت افراد به سمت اطلاعات معتبر از سازمانهای معتبر، گسترش اطلاعات نادرست را کاهش داد، اما شایعهسازان نیز در حال تاخت و ساز میباشند و حتی از سوی سیاست و افراد پرقدرت پشتیبانی میشوند. بنابراین ریشهکن کردن این اطلاعات غلط کار سادهای نیست.
بیشتر بخوانید:
- ایمنی گله ای چیست ؛ هر آنچه باید از ایمنی جمعی یا Herd Immunity بدانیم
- تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر ویروس
- تقویت سیستم ایمنی بدن با تغذیه
- بهترین اپلیکیشن های ورزشی
- بهترین گوشی های هوشمند 2020
- بهترین گوشی های هوشمند میان رده 2020
- بهترین گوشی های 2020 سامسونگ
- بهترین گوشی های 2020 اپل
منبع: theconversation