یک عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه معتقد است که با استفاده از هوش مصنوعی میتوان اجتهاد کرد.
آیت الله محمود رجبی رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) و عضو شورای عالی حوزههای علمیه در یک نشست تخصصی از مزیتهای هوش مصنوعی سخن گفت و اظهار کرد که با استفاده از این تکنولوژی میتوان دست به جهاد زد. وی همچنین از لزوم بکارگیری این تکنولوژی نوین جهت آموزش به طلاب و بهرهگیری از این تکنولوژیهای بینظیر در برخی از مؤسسات صحبت کرد.
هوش مصنوعی میتواند انبوهی از اطلاعات را در اختیار همه کاربران در ابعادی بسیار بزرگ وسیع قرار دهد. رجبی نیز در صحبتهایش به این موضوع اشاره کرده است و خاطرنشان کرد که یک محقق صرفاً نباید به دادههای فناوری اطلاعات متکی باشد چرا که گستره این فناوری در قیاس با هوش مصنوعی بسیار پایینتر است و قطعاً ادغام این تکنولوژی با فناوری اطلاعات میتواند کاملترین دادهها را به کاربر انتقال دهد.
بیشتر بخوانید: تشکیل کارگروه هوش مصنوعی در وزارت امنیت آمریکا
مدرس حوزه علمیه: با هوش مصنوعی میتوان جهاد کرد
عضو شورای عالی حوزههای علمیه گفت:
اگر نسبت به دین و دفاع از ارزشهای دینی، اسلامی و انسانی دغدغه داریم باید نسبت به علوم روز بهویژه هوش مصنوعی مجهز و پیشران باشیم.
به گزارش خبرگزاری حوزه، آیتالله محمود رجبی رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) شامگاه چهارشنبه در نشست هماندیشی گفتمان علمی مطالعات بنیادین حوزه هوش مصنوعی که در سالن اندیشه این مؤسسه برگزار شد، در سخنانی اظهار کرد: «امروز فناوریهای نوین بهویژه هوش مصنوعی به پیشرفت علوم شتاب داده و در کشور ما نیز به برکت انقلاب اسلامی این امر تحقق یافته است.»
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ادامه داد:
زمینههای به وجود آمده پس از انقلاب اسلامی برای آشنایی طلاب با فناوری آیتی، افق کاربست هوش مصنوعی را امیدوار کننده و چشمانداز آن را نوید بخش کرده است؛ در گذشته این مسئله در حوزه علمیه کاملا مغفول بود، اما اکنون برخی از طلاب با هوش مصنوعی آشنایی مقدماتی پیدا کرده و مؤسسات مختلفی نیز در این زمینه فعالیت دارند.
وی افزود: «در مراکز آموزشی واحدهایی برای آشنایی با این فناوری در نظر گرفته شده است و درک ثمرات آن برای بسیاری از حوزویان ملموس شده؛ با این حال هنوز با فضای عظیم این عرصه آشنایی کامل صورت نگرفته است. دغدغه بهرهگیری از آیتی به عنوان یک نیاز و ضرورت در بخشی از بدنه حوزه نشان میدهد که زمینه برای وقوع جهش در این عرصه وجود دارد؛ البته از نظر سرمایهگذاری، مدیریت و برنامهریزی نیاز به تلاش بیشتری وجود دارد.»
استاد حوزه علمیه خاطرنشان کرد:
20 سال پیش، مؤسسه امام خمینی (ره) نشریهای را در این باره منتشر کرد؛ البته هنوز فعالیت برنامهریزی شده خاص در گروههای علمی مؤسسه در خصوص هوش مصنوعی با ظرفیتهای امروزین آن صورت نگرفته، اما جسته و گریخته تحقیقاتی انجام شده که از جمله آنها مقالاتی با عناوین؛ «ادراک بصری در هوش مصنوعی و فلسفه ذهن»، «مبانی معرفت شناختی و ذهن و هوش مصنوعی»، «متن کاوی موضوعی رایانهای قرآن کریم برای کشف ارتباطات معنایی میان آیات بر مبنای تفسیر موضوعی» و «بررسی توان رقابت هوش مصنوعی با ذهن انسان از منظر قرآن کریم» است.
عضو شورای عالی حوزههای علمیه بیان کرد: «البته در مؤسسه امام خمینی (ره) معاونت فناوری اطلاعات فعال است و پروژههای مختلفی را اجرا کرده و در دست اجرا دارد که مورد بهرهبرداری اساتید، محققان و دانشپژوهان و نیز بخشهای مختلف اداری مؤسسه است؛ در مرکز دایرهالمعارف نیز پروژههای ارزشمندی اجرا شده است که در انجام سرعت و دقت تحقیقات محققان آن مرکز تأثیر قابل توجه دارد.»
وی با تقدیر از تلاشهای آیتالله اعرافی مدیر حوزههای علمیه اظهارکرد:
سالهای متمادی است که با آیتالله اعرافی همکاری داشتهام؛ وی شخصی خوشفکر، خلاق، آیندهنگر و مدیری توانمند است که اقدامات بزرگی را در کارنامه دارد؛ با توانمندهایی که در مدیریت حوزه دیده میشود، انتظار میرود کارهای شایستهای صورت بگیرد و حوزه در طول زمان، نه تنها سطح ضروری این فناوری را طی کند بلکه به سوی سطح مطلوب گامهای ارزشمندی بردارد و در کاربست هوش مصنوعی و فناوری آیتی افق چشمانداز مطلوب و امیدوارکننده خواهد داشت البته اگر امکانات بیشتری فراهم شود، حرکت بهتری انجام خواهد شد؛ شورای عالی هم که نهاد بالادستی مدیریت حوزه است حتما به آیتالله اعرافی در این زمینه کمک و بسترهای لازم را فراهم خواهد کرد.
آیت الله رجبی تصریح کرد: «استفاده از هوش مصنوعی بهعنوان یک ابزار نوین برای فرآیند اجتهاد، تولید علوم اسلامی و نظریهپردازی مفید میدانم؛ در نظریهپردازی هوش مصنوعی میتواند خدمات بسیار خوبی داشته باشد. اگر فناوری آیتی در اختیار محققان قرار بگیرد از لحاظ جامعیت، سرعت و دقت بسیار میتواند کمک کند؛ و علاوه بر امکان پیشگیری از بسیاری از خطاها و دستیابی آسان، سریع و دقیق به دادههای فراوان علمی، محققان این صرفهجویی زمانی را میتوانند به تأملات علمی اختصاص دهند.»
وی تأکید کرد:
هوش مصنوعی کمک عظیمی به سایر کار ویژههای روحانیت میکند؛ از جمله در تبلیغ و برای فعالیتهای فرهنگی بسیار پیشبرنده، سرعتبخش و ساماندهنده است. جهان دائماً در حال تحول است و این تحولات در جامعه ما و جهان اسلام اثر خودش را دارد؛ اگر حوزه علمیه نتواند پاسخگوی نیازهای نوظهور نظام و جوامع اسلامی باشد، از قافله تحولات عقب میماند و به حاشیه رانده میشود.
عضو شورای عالی حوزههای علمیه افزود: «جهتگیری نظام اسلامی به سمت تمدن نوین اسلامی و اداره جهان است؛ این کار بدون استفاده ابرازهای نوین ممکن نیست از طرفی مطالبات از دانشمندان اسلامی هر روز، رو به افزایش است و از طرف دیگر نفوذ اسلام گستردهتر شده است و دشمنان هم تهاجم مضاعف خود را دارند؛ باید ابزارهایی داشته باشیم که پاسخگوی این حجم و این سطح از نیازها باشد.»
بیشتر بخوانید: مدلهای هوش مصنوعی StableLM به عنوان جایگزین متنباز ChatGPT معرفی شدند
رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) بیان کرد:
استکبار جهانی در عرصه فرهنگی یک جنگ تمامعیار را علیه مبانی و ارزشهای اسلام و نظام اسلامی به راه انداخته است؛ آنها از تمام ظرفیت فناوریهای نوین در بالاترین سطح استفاده میکنند و ما نیز برای پیروزی باید مسلح به سلاحهای نوین شویم.
وی تصریح کرد: «اگر انبوهی از اطلاعات در اختیار محقق قرار گیرد؛ انبوه خوانی بدون تعمق و تأمل از مخاطرات استفاده از فناوری آیتی و هوش مصنوعی خواهد بود؛ محقق نباید به دادههای فروان به دست آمده از طریق فناوری اطلاعات اکتفا کرده و خیال کند که نیاز چندانی به تأملات عمیق ندارد؛ باید توجه داشت که فناوری، تنها زمینه را فراهم میکند و قدرت استنباط، نظریهپردازی و تجزیه و تحلیل که حرف اول را میزند، چیزی جدای از آن است.»
آیت الله رجبی گفت:
انحراف از مسیر و اهداف از دیگر مخاطرات این مسیر است؛ همه فعالیتهای حوزوی برای تقرب به خداوند متعال صورت میگیرد و مخاطره غفلت از هدف، همواره و در همه حال مطرح است، ولی توانمندیهای هوش مصنوعی میتواند یکی از معدات آن باشد و زمینه غفلت از هدف را فراهم کند.
عضو جامعه مدرسین حوزه افزود: «در منابع اسلامی (آیات و روایات) که سر و کار روحانیون و از جمله محققان و مجتهدان با آن است، معرفت با اخلاق و معنویت عجین شده است؛ وقتی فناوری نوین تنها معلومات علمی را در اختیار محقق قرار میدهد، ممکن است از بعد معنوی غفلت شود که خطر جدی است و باید در خصوص آن چارهاندیشی شود. فعلا مدیریت فناوریهای نوین و فضای مجازی در اختیار ما نیست و نمیتوان فناوریهای نوین را ایزوله کرد؛ از سوی دیگر دشمنان اسلام نیز توطئههای خودشان را با استفاده حداکثری از همین امکانات محقق میسازند که باید برنامههای لازم برای کنترل درونی محققان در نظر گرفته شود.»
وی خواستار توجه و سرمایه گذاری نظام در خصوص توسعه و پیشرفت مطابق با موازین اخلاقی هوش مصنوعی شد.
بیشتر بخوانید:
- برنامه ریزی سفر با کمک ChatGPT ؛ لذت دوچندان سفر با ویژگیهای هوش مصنوعی
- اپلیکیشن سوپرچت مبتنی بر ChatGPT و برای گفتگو با شخصیتهای بزرگ تاریخی معرفی شد
- ایلان ماسک از معرفی چت بات TruthGPT برای رقابت با ChatGPT خبر داد
- چت بات AutoGPT به عنوان رقیب پیشرفتهتر و مستقلتر ChatGPT معرفی شد
دیدگاه شما در خصوص استفاده از تکنولوژی هوش مصنوعی برای آموزش طلاب چیست؟ نظرات خود را در بخش کامنتها با تکراتو در میان بگذارید و اخبار تکنولوژی را با ما دنبال کنید.