یک پیشبینی خطرناک خبر از نابودی 83 میلیون شغل در 4 سال آینده داده است. چهره زشت و ترسناک هوش مصنوعی در آینده بلای جان نیروی کار خواهد شد.
مجمع جهانی اقتصاد در یک پیشبینی ترسناک عنوان کرده است که نابودی 83 میلیون شغل در 4 سال آینده توسط هوش مصنوعی دور از انتظار نیست و این تکنولوژی نوظهور بسیاری از افراد در سراسر جهان را بیکار خواهد کرد. از زمان پیدایش هوش مصنوعی ChatGPT و اهداف بلندپروازانه این چتبات، غوغایی در صنعت و علم تکنولوژی ایجاد شده است که تاکنون نظیرش را ندیده بودیم.
ChatGPT پایهگذار رقابت هوش مصنوعی شده است و شرکتهای بزرگ تکنولوژی در تلاش برای جای گذاشتن یکدیگر در این فناوری جدید هستند. درست است که هوش مصنوعی جنبههای مثبت زیادی دارد و زندگی را برای افراد سادهتر میکند، اما جنبههای منفی زیادی هم دارد که جنبه منفی این تکنولوژی بر جنبه مثبت آن میچربد. مهمترین جنبه فناوری هوش مصنوعی که بارها به آن اشاره کردهایم، جایگزین شدن این فناوری با نیروی کار انسانی بهخصوص در شرکتهای بزرگ تکنولوژی با هزاران کارمند فعال است که در آینده به یک بحران بدل خواهد شد.
بیشتر بخوانید: رویای صحبت با حیوانات به لطف هوش مصنوعی محقق می شود
نابودی 83 میلیون شغل در 4 سال توسط هوش مصنوعی دور از انتظار نیست
آیا رایانهها و رباتها مشاغل را در مقیاس وسیع نابود میکنند؟ این نگرانی از سالها پیش نیروی کار آلمان را به خود مشغول داشته است. حال مجمع جهانی اقتصاد (WEF) به این نگرانی دامن زده است.
بر اساس گزارش اخیر با عنوان “آینده مشاغل”، در طول چند سال آینده تحولات عظیمی در بازار کار جهانی رخ خواهد داد. انتظار میرود تا سال ۲۰۲۷ شمار مشاغل حدود ۸۳ میلیون در سراسر جهان کاهش یابد و تنها ۶۹ میلیون شغل جدید ایجاد شود. این به معنای از دست دادن خالص ۱۴ میلیون شغل است که برابر با حدود ۲درصد از کل مشاغل فعلی ثبت شده در مجموعه دادههای مجمع جهانی اقتصاد است.
حدود یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون شاغل در سراسر جهان وجود دارد. اگر استخدامهای غیررسمی را نیز به آن بیفزاییم، این رقم احتمالاً به بیش از 3 میلیارد خواهد رسید. مجمع جهانی اقتصاد با نمونهگیری از ۶۷۳ میلیون کارپذیر به این نتیجه رسیده است.
مجمع جهانی اقتصاد دلایل این پیشبینی تاریک را کندی در رشد اقتصادی، تورم بالا و همچنین استفاده از هوش مصنوعی (AI) ذکر میکند و میگوید این امر هم اثرات مثبت و هم منفی بر بازار کار خواهد داشت.
از یک سو، شرکتها به نیروی کار تازهنفس برای پیادهسازی و مدیریت ابزارهای هوش مصنوعی نیاز دارند. از سوی دیگر، برخی مشاغل در نتیجه آن زائد میشوند. این گزارش میگوید که تنها در حوزه حسابداری و امور اداری، تا سال ۲۰۲۷ ممکن است ۲۶ میلیون شغل از بین برود. به ویژه مشاغل منشیگری، بلیتفروشی و صندوقداری در خطر نابودی خواهند بود. در عوض ۳۰درصد شغل بیشتری برای تحلیلگران دادهها، متخصصان آموزش الکترونیک و کارشناسان امنیت سایبری ایجاد خواهد شد.
برای تهیه این گزارش از ۸۰۳ شرکت با بیش از 11 میلیون کارمند از ۴۵ کشور نظرخواهی شده است. در چین، هند و اندونزی هیچ دادهای جمعآوری نشده، بلکه ارقام تخمین زده شدهاند.
در پی نظرخواهی از کارفرمایان، “توانایی استفاده موثر از ابزارهای هوش مصنوعی” در حال حاضر بیشتر از دانش برنامهنویسی نرمافزار مورد تقاضا است. یک شغل جدید نیز از این طریق ایجاد شده است:
“نویسندگان سریع” (Prompt Writers) که از هوش مصنوعی برای ارائه نتایج بهینه بهره میگیرند.
با این حال اتوماسیون بسیار کندتر از آنچه چند سال پیش تصور میرفت، در حال پیشرفت است. در شرکتهایی که توسط مجمع جهانی اقتصاد از آنها نظرخواهی شده است، در حال حاضر حدود ۳۴درصد از تمام وظایف مرتبط با تجارت توسط ماشینهای الکترونیک انجام میشود. این تنها یک درصد بیشتر از سال ۲۰۲۰ است. در آن زمان، کارفرمایان مورد بررسی بر این نظر بودند که تا سال ۲۰۲۵ حدود ۴۷درصد از تمام وظایف به صورت خودکار صورت خواهد گرفت. اکنون این تخمین تصحیح شده و به ۴۲درصد تا سال ۲۰۲۷ رسیده است.
بیشتر بخوانید:
- توسعه نوعی ابزار هوش مصنوعی برای خواندن ذهن افراد با fMRI
- نخستین مجری هوش مصنوعی ترکیه معرفی شد [+ویدیو]
نظر شما درباره نابودی 83 میلیون شغل در 4 سال توسط هوش مصنوعی چیست؟ دیدگاه خود را در بخش کامنت ها با تکراتو در میان بگذارید و اخبار تکنولوژی را با ما دنبال کنید.