بزرگترین تولیدکنندگان نفت جهان کدام کشورها هستند؟ در این مطلب رتبهبندی کشورهای تولیدکننده نفت را در قالب چند اینفوگرافی منتشر کردهایم.
در سال گذشته میلادی قیمت هر بشکه نفت خام به 100 دلار رسید که بیشترین میزان را تاکنون به خود اختصاص داده است. حال با وجود اینکه شاهد افزایش سود شرکتهای تولیدکننده نفت بودیم و اقتصاد این کشورها رشد خوبی را تجربه کردند، به سراغ بزرگترین تولیدکنندگان نفت جهان رفتهایم تا ببینیم کدام کشورها بیشترین میزان تولید این ماده حیاتی را در سال گذشته از آن خود کردهاند. جالب اینجاست که ایالات متحده آمریکا با تولید 18 میلیون بشکه نفت در روز جایگاه نخست را به خود اختصاص داده و عربستان سعودی نیز رتبه دوم را از آن خود کرده است. اما ایران در چه جایگاهی قرار گرفته است؟
بیشتر بخوانید: واکنش وزیر نفت به بحران کمبود بنزین ؛ بنزین هست، نحوه توزیع تغییر کرده است!
بزرگترین تولیدکنندگان نفت جهان مشخص شدند
در سال ۲۰۲۲ قیمت نفت به بیش از ۱۰۰ دلار برای هر بشکه رسید و پس از یک سال آشفتگی کامل در بازارهای انرژی در پی تهاجم روسیه به اوکراین، بالاترین حد خود در هشت سال گذشته را تجربه کرد. شرکتهای نفتی سود خود را دو برابر کردند و اقتصاد بزرگترین تولیدکنندگان نفت در جهان رشد چشمگیری پیدا کرد. اما کدام کشورها بیشترین عرضه نفت جهان را دارند؟ در اینفوگرافیک زیر رتبهبندی بزرگترین تولیدکنندگان نفت جهان به تصویر کشیده شده است.
ایالات متحده از سال ۲۰۱۸ بزرگترین تولیدکننده نفت جهان بوده است و در سال ۲۰۲۲ با تولید نزدیک به ۱۸ میلیون بشکه در روز به سلطه خود ادامه داد که تقریباً یک پنجم عرضه نفت جهان را تشکیل می داد. تقریباً سه چهارم تولید نفت این کشور در پنج ایالت تگزاس، نیومکزیکو، داکوتای شمالی، آلاسکا و کلرادو متمرکز است.
رتبهبندی سایر تولیدکنندگان عمده نفت در جهان:
پس از پیشتازی قابل توجه آمریکا در تولید نفت، عربستان سعودی (رتبه دوم) ۱۲ میلیون بشکه در روز تولید کرد که حدود ۱۳ درصد از عرضه جهانی را تشکیل می دهد.
روسیه با ۱۱ میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۲۲ سوم شد. این سه غول بزرگ تولیدکننده نفت به همراه کانادا (چهارمین) و عراق (پنجمین) بیش از نیمی از کل عرضه نفت جهان را به خود اختصاص داده اند.
در همین حال، ۱۰ تولیدکننده برتر نفت، از جمله کشورهایی که در رتبههای ۶ تا ۱۰ قرار دارند، یعنی چین، امارات، ایران، برزیل و کویت، بیش از ۷۰ درصد از تولید نفت جهان را بر عهده دارند.
قابل ذکر است که تمام ۱۰ غول بزرگ نفتی، تولید خود را بین سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲ افزایش دادند و در نتیجه تولید جهانی ۴.۲ درصد نسبت به سال قبل افزایش یافت.
مناطق عمده تولیدکننده نفت در سال 2022
خاورمیانه یک سوم تولید جهانی نفت و آمریکای شمالی تقریباً یک سوم دیگر تولید را تشکیل می دهد. کشورهای مشترک المنافع – سازمانی متشکل از کشورهای پس از اتحاد جماهیر شوروی – یکی دیگر از تولیدکنندگان بزرگ منطقهای نفت است که سهم ۱۵ درصدی از تولید جهانی را دارد.
با این حال، آنچه در دادهها آشکارا مشهود است، کاهش سهم اروپا از تولید نفت است که اکنون ۳ درصد از عرضه جهان را به خود اختصاص داده است. در ۲۰ سال گذشته تولید نفت اتحادیه اروپا بیش از ۵۰ درصد کاهش یافته است که دلیل آن عوامل مختلفی از جمله قوانین سختگیرانه زیستمحیطی و تغییر به سمت گاز طبیعی بوده است.
نگاه دیگر به تولید منطقه از طریق اعضای اوپک است که حدود ۳۵ درصد از تولید نفت جهان و حدود ۷۰ درصد از ذخایر نفت جهان را در اختیار دارند.
با در نظر گرفتن گروه ۱۰ کشور صادرکننده نفت اوپک و اوپک پلاس، سهم تولید نفت به بیش از نیمی از عرضه جهان افزایش مییابد.
قانون تعادل بزرگ نفت
از آنجایی که نفت، رگ حیاتی اقتصاد مدرن است، کشورهایی که مقادیر قابل توجهی از تولید نفت را کنترل میکنند، از مزایای سیاسی و اقتصادی بسیار زیادی نیز برخوردار میشوند و جنگهایی بر سر کنترل این منابع درگرفته است.
در عین حال، تلاشهای مداوم برای چرخش به سمت انرژیهای تجدیدپذیر، بسیاری از صادرکنندگان بزرگ نفت را وادار میکند تا اقتصاد خود را متنوع کنند. یک مثال قابل توجه عربستان سعودی است که صندوق سرمایهگذاری دولتی آن در شرکتهایی مانند Uber و WeWork سرمایهگذاری کرده است. با این حال، جهان همچنان به نفت نیاز دارد، زیرا نزدیک به یک سوم تقاضای جهانی انرژی را تامین میکند.
بیشتر بخوانید:
- وزیر نفت از تخصیص سهمیه بنزین ویژه تاکسیهای اینترنتی خبر داد
- مقایسه درآمد نفتی ایران در سال 2022 با دیگر اعضای اوپک
- راه آهن رشت آستارا با اتصال جنوب آسیا به شمال اروپا رقیب جدید درآمد نفتی ایران میشود! [+ویدیو]
دیدگاه شما در خصوص جایگاه ایران در لیست بزرگترین تولیدکنندگان نفت جهان چیست؟ نظرات خود را در بخش کامنتها با تکراتو در میان بگذارید.
.
منبع: روزیاتو