مقایسه پیام رسان های ایرانی به منظور پیدا کردن بهترین جایگزین برای تلگرام نگاشته شده است. در پایان این مقاله خواهید دانست، کدام پیام رسان ایرانی بهتر است؟
تلگرام فیلتر میشود. این خبر جدیدی نیست، اما هر چند وقت یکبار، کل فضای مجازی را دستخوش تلاطم میکند. تلگرام، با دامنه نفوذ بسیار بالایی که در ایران داشته، توانسته است به عنوان یک پیام رسان خارجی در ایران یکهتازی کند؛ هرچند که به نظر میرسد عمر تلگرام در ایران به سر رسیده باشد!
با توجه به عدم امکان کنترل تلگرام و اعمال فیلترینگ –فیلتر کردن کانالهایی خاص- بر روی آن و همزمان حجم بالای دیتایی که در این شبکه رد و بدل میشود و همچنین صحبتهایی که از گوشه و کنار به گوش میرسد؛ با اینکه دولت در ظاهر نشان میدهد که با فیلتر کردن تلگرام موافق نیست، اما پیش بینی میشود که فیلترینگ تلگرام دیر یا زود اتفاق خواهد افتاد.
بیشتر بخوانید: خداحافظی با تلگرام ؛ شایعه یا حقیقتی تلخ!
مقایسه پیام رسان های ایرانی به منظور معرفی بهترین جایگزین تلگرام
با اینکه دولت از فیلتر نشدن شبکه های اجتماعی حمایت میکند، اما ترجیح میدهد جایگزین تلگرام یک اپلیکیشن ایرانی باشد. قطعا جایگزین ایرانی تلگرام با مشکلات متعددی مواجه خواهد بود.
مهمترین مشکلی که کارشناسان به پیام رسان های بومی وارد میدانند، امن نبودن این اپلیکیشنهاست. بسیاری از عدم اطمینان به امنیت و حریم خصوصی کاربران در این پیام رسانها سخن میگویند و برخی مشکلات زیرساختی که البته قابل رفع هستند.
به هر حال، اگر قرار باشد که تلگرام فیلتر شود، این احتمال وجود دارد که اپلیکیشنهای مشابه خارجی نیز با محدودیت دسترسی رو به رو شوند. از این رو در این مقاله به اختصار به مقایسه و بررسی ویژگیهای اپلیکیشنهای پیامرسان داخلی خواهیم پرداخت تا به سادگی بتوانید، اپلیکیشن مورد نظر خود را از بین آنها انتخاب نمایید.
پیام رسان بیسفون
مهمترین ویژگی مثبت پیام رسان بیسفون ، سرعت نسبتا بالاتر انتقال دیتاست. این اپلیکیشن از پیامهای رمزگذاری شده پشتیبانی نمیکند، اما امکان تماس صوتی و تصویری را به کاربرانش میدهد. به بیان دیگر، اگر استفاده از بیسفون فراگیر شود، اپراتورهای شبکه موبایل، قادر به اعمال فشار برای فیلتر بر روی خدمات آن نخواهند بود. بنابراین، به سادگی خواهید توانست که هزینههای مکالمات تلفنی خود را کاهش داده و علاوه بر این، از کیفیت بالاتر خدمات برخوردار شوید.
بیسفون در دو نسخه اندروید و آی او اس، در حال حاضر برای اکثر گوشیهای هوشمند قابل استفاده است؛ هرچند برای استفاده از بیسفون در کامپیوتر با مشکل مواجه خواهید شد. علاوه بر این، بیسفون از ساخت و استفاده از گروه نیز پشتیبانی میکند.
با این اپلیکیشن به خدماتی مشابه کانالهای تلگرامی نیز دسترسی خواهید داشت. ظاهر نسبتا زیبای بیسفون نیز یک برگ برنده برای این پیام رسان داخلی بوده و آن را از سایر اپلیکیشنهای فارسی متمایز میکند. در نهایت، این برنامه از انواع ایموجی و استیکرهای فارسی نیز بهره مند شده است. امنیت اطلاعات در بیسفون، حد قابل قبولی را دارد.
اپلیکیشن پیام رسان بله
در مقایسه پیام رسان های ایرانی اپلیکیشن بله جایگاه خاص خود را دارد. این اپلیکیشن، علیرغم پشتیبانی از ویژگیهای اصلی تلگرام، نظیر کانال و گروه، خدمات ویژهای به شما ارائه میکند. با پیام رسان بله قادر خواهید بود که از طریق گوشی و به سادگی هرچه تمامتر نسبت به تسویه حسابهای خود اقدام نمایید. انتقال وجه از کارتی به کارت دیگر و پرداخت قبوض از ویژگیهای پشتیبانی شده در این اپلیکیشن است. در واقع بله را میتوان به نوعی پیام رسان ویژه نقل و انتقالات مالی دانست!
اپلیکیشن بله با سرمایه گذاری بانک ملی ساخته شده و تحت نظارت بانک مرکزی قرار دارد. علاوه بر این، پشتیبانی فنی و امنیتی در این اپلیکیشن را یکی از قویترین شرکتهای حاضر در ایران به عهده دارد.
درواقع میتوان گفت که پیام رسان بله یک اپلیکیشن خاص است که برخی از امکانات آن حتی فراتر از تلگرام است؛ اما صبر کنید، بله ناکاستیهای بسیاری نیز دارد. به عنوان مثال در اپلیکیشن بله امکان ساخت و استفاده از ربات وجود ندارد.
بیشتر بخوانید: بررسی پیام رسان بله ؛ هر آنچه که باید در مورد اپلیکیشن ایرانی بله بدانید
از تماس صوتی و تصویری رایگان نیز در بله خبری نیست. اما یک ویژگی خوب در این برنامه، احتمال رشد اپلیکیشن بله را تقویت میکند. این اپ تنها ویژه موبایلهای هوشمند نیست؛ چراکه هم اکنون نسخه قابل نصب ویندوز آن نیز موجود است.
علاوه بر این، اپ بله با پشتیبانی از خدمات تحت وب، امکان اجرا تحت هر دستگاه دیگری را نیز خواهد داشت. شاید اگر در طراحی پیام رسان بله خلاقیت بیشتری به خرج داده میشد، میتوانست به عنوان یک اپلیکیشن کسب و کار بسیار موفق ظاهر شود؛ هرچند در حال حاضر، بله نیز تنها یک اپلیکیشن پیام رسان ایرانی دیگر است.
پیام رسان ایتا
اپلیکیشن ایتا را میتوان کپی تلگرام نامید. احتمالا، هوشمندانهترین اقدام برای جایگزینی تلگرام ارائه این پیام رسان ایرانی بوده است؛ چراکه به نظر میرسد، هدف از ابتدا ساخت اپلیکیشنی با امکانات تلگرام و مشابه با آن بوده است. کاربران این اپلیکیشن دیگر نیازی به یادگیری منوهای مشابه نخواهند داشت. روند ثبت نام، ایجاد کانال، گروه و… همگی به مانند تلگرام، در ایتا انجام میپذیرد. البته تفاوتهایی نیز وجود دارد.
به عنوان مثال، در هنگام استفاده از اپلیکیشن ایتا، لزومی به پخش درهم اطلاعات در یک کانال را نخواهید داشت، بلکه به سادگی میتوانید اطلاعات مورد نظر خود را بین چند کانال مختلف، قرار دهید. فرض کنید، قصد راه اندازی کاتالوگ فروشگاه اینترنتی خود را در ایتا دارید، در اینجا میتوانید علاوه بر قرار دادن اطلاعات در یک کانال، اجناس خود را به تفکیک در کانالهای مختلفی قرار دهید.
بیشتر بخوانید: بررسی اپلیکیشن ایتا و ویژگیهای این پیامرسان ایرانی
نکته قوت دیگر پیام رسان ایرانی ایتا، پشتیبانی از انتقال اطلاعات کانال و اعضا به طور مستقیم از تلگرام است! به بیان دیگر، با فیلتر شدن تلگرام، کسب و کاری که سالها برای به سود رسانی آن زحمت کشیدهاید، از بین نخواهد رفت!
البته یک اشکال بزرگ وجود دارد. برای انتقال کانال از تلگرام به ایتا، باید از مسیر تعیین شده اقدام نمایید! ابتدا باید نسبت به ثبت کانال در سامانه فرهنگ و ارشاد اسلامی اقدام نموده، سپس درخواست انتقال اطلاعات کانال تلگرامی را به ایتا بدهید! هرچند که این مساله ممکن است طنز آمیز به نظر برسد، اما واقعیت دارد!
برای درک بهتر ماجرا اجازه دهید تا با یک مثال موضوع را بیان کنیم. فرض کنید در حال اداره کانال تلگرامی خود هستید. این کانال قریب به 500 عضو از سراسر ایران دارد و شما در این کانال، نسبت به انتشار مطالب تحلیلی بورس اقدام میکنید. اکنون برای ادامه فعالیت خود در ایتا، باید روند ثبت مجوز اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی را بگذرانید و پس از انجام اینکار، نسبت به صدور درخواست به ایتا اقدام نمایید!
احتمالا برای شما نیز این سوال پیش آمده است که چرا به جای اینکار، تنها اقدام به حذف کانالهایی که خطوط قرمز کارگروه تعیین مصادیق جرائم رایانهای را اجرا ننمودهاند، در دستور کار قرار نگرفتهاست؟ لبخندی توام با سکوت جوابی قانع کننده به نظر میرسد.
همانطور که ذکر شد، محل و شکل قرارگیری منوها، دسترسیها، دستورالعمل ایجاد کانال و… کاملا مشابه تلگرام است. این مساله، علاوه بر محسنات بسیاری که دارد، ممکن است به مذاق برخی کاربران خوش نیاید، چراکه تقریبا بومی سازی خاصی در این اپلیکیشن صورت نگرفته است.
البته با توجه به شنیدهها، اطلاعات کاربران بر روی فضای ابری داخلی به صورت مستقل از تلگرام نگهداری میشود. این مساله، در صورت صحت، افزایش سرعت چشمگیری در هنگام استفاده به همراه خواهد داشت.
هرچند، در صورتیکه کاربران تلگرام با فیلتر شدن این پیام رسان به ایتا هجوم بیاورند، قطعا این اپلیکیشن با مشکلات عدیدهای در پاسخگویی به این حجم از تقاضا مواجه خواهد شد. از سوی دیگر، پیام رسان ایتا دچار مشکل جدی دیگری نیز هست. اطلاعات کاربران ایتا، بدون رمزگذاری بین سرور انتقال پیدا میکند!
این مساله امکان درز اطلاعات خصوصی افراد را به شدت افزایش میدهد، هرچند در صورتیکه هم اکنون کانال تلگرامی پر درآمدی را اداره میکنید، در صورت فیلتر شدن تلگرام، راهی جز انتقال اطلاعات به ایتا نخواهید داشت.
اپلیکیشن ویسپی
شاید قرار دادن اپلیکیشن ویسپی در بین اپلیکیشنهای پیام رسان ایرانی، در نگاه اول چندان درست به نظر نرسد. هرچند شایعات و شواهد وطنی بودن این اپلیکیشن به حدی زیاد است که تصمیم گرفتیم ویسپی را نیز در بین اپلیکیشنهای داخلی مورد بررسی قرار دهیم. اپلیکیشن ویسپی به صورت خلاصه، یک پیام رسان آچار فرانسه است! ویسپی تقریبا هرآنچه یک کاربر معمولی به آن نیاز دارد را در خود جای داده است. برای درک بهتر این موضوع، بررسی این پیام رسان را بخوانید.
بیشتر بخوانید: بررسی پیام رسان ویسپی (Wispi)؛ ناامن اما بینظیر، با امکاناتی کاملا رایگان
در نگاه اول، ویسپی یک اپلیکیشن پیام رسان معمولی به نظر میرسد، این مساله دقیقا نقطه قوت ویسپی است؛ چراکه پس از طی نمودن روند نصب اپلیکیشن که از زبان فارسی نیز پشتیبانی میکند، به صفحه سادهای منتقل خواهید شد که در آن قادر به مشاهده چتها و کانالهای مختلف خواهید بود.
این مساله موجب میشود کاربرانی که توانایی زیادی در استفاده از فضای مجازی ندارند نیز، به سادگی هرچه تمامتر بتوانند از امکانات این اپلیکیشن بهره مند شوند.
با کمی گشت و گذار درون ویسپی، امکانات ویژه این اپلیکیشن حیرت شما را بر میانگیزد. به عنوان مثال، در پیام رسان ویسپی میتوانید به صورت رایگان با برخی کشورهای دنیا، نظیر آمریکا و استرالیا، تماس تلفنی داشته باشید! در این تماس تلفنی، گیرنده تماس نیازی به استفاده از اینترنت یا اپلیکیشن ویسپی نخواهد داشت و تماس شما را به مانند یک تماس معمولی دریافت خواهد کرد.
هرچند برای تمام کشورهای جهان، امکان تماس تلفنی رایگان وجود ندارد، اما پس از نصب این اپلیکیشن به صورت پیشفرض، یک دلار حساب کاربری شما شارژ خواهد شد که به وسیله آن امکان برقراری تماس با سایر کشورها را نیز خواهید داشت.
ویسپی، از امکانات شبکههای اجتماعی نیز پشتیبانی میکند! به بیان دیگر، همانند زمانی که در اینستاگرام یا فیسبوک به گشت و گذار میپردازید، قادر به اشتراک گذاشتن پست یا پسندیدن تصاویر اشتراکی سایر کاربران خواهید بود.
اپلیکیشن Wispi نیز از تماس صوتی و تصویری رایگان بهره مند شده است. بنابراین در صورتیکه هر دو طرف مکالمه، ویسپی را بر روی گوشی خود نصب کرده باشند، تنها کافیست هزینههای نسبتا پایین اینترنت را بپردازند.
از طرف دیگر، ویسپی امکانات برخی اپلیکیشنها که پیش از این فیلتر شدهاند را در اختیار شما قرار خواهد داد. به عنوان مثال، در ویسپی امکان پیدا کردن افراد نزدیک و دوستیابی هوشمند را خواهید داشت! در واقع ویسپی فقط جایگزین تلگرام نیست، بلکه جایگزینی برای بی تالک، تانگو و… نیز محسوب میشود.
به هر حال، امکانات ویسپی به این مقدار محدود نمیشود، بلکه با این اپلیکیشن به برخی امکانات و ویژگیهای دیگر نیز دسترسی خواهید داشت. شاید اگر وضعیت امنیت پیام رسان ویسپی بهبود یافته بود به عنوان جایگزین حتمی تلگرام قابل توجه میبود، اما در حال حاضر یک اپلیکیشن ویژه است برای کاربران معمولی که قصد دارند تقریبا تمام نیازهای خود را از طریق یک برنامه برطرف نمایند.
پیام رسان گپ
این اپلیکیشن نیز کم و بیش شباهتهایی به تلگرام دارد، هرچند که ایتا نمیشود! در گپ قادر به ساخت گروه، ساخت و مدیریت کانال، چت و… خواهید بود. فرایند انجام، خدمات مختلف پیامرسان گپ نیز کم و بیش شبیه تلگرام است، هرچند در نسخههای اولیه خود با مشکلات بسیاری رو به رو بود، اما اکنون بدون شک تبدیل به یکی از قدرتمندترین اپلیکیشنهای پیام رسان معمولی! شده است.
البته، گپ با سایر اپلیکیشنهای داخلی یک تفاوت اساسی دارد. در گپ، به امنیت اطلاعات کاربران توجه بیشتری شده است، در واقع اطلاعات کاربران به صورت رمزگذاری شده ارسال و دریافت خواهد شد. این مساله، پیام رسان گپ را به عنوان یک اپلیکیشن جدی در جایگزینی تلگرام مطرح میکند. در واقع در صورتیکه حفظ حریم خصوصی برای شما اولویت داشته باشد، گپ در بین اپلیکیشنهای ایرانی، اولین گزینه خواهد بود.
بیشتر بخوانید: بررسی پیام رسان گپ ؛ هر آنچه که باید در مورد اپلیکیشن ایرانی گپ بدانید
علاوه بر این، گپ حسن دیگری نسبت به اکثر همتایان داخلی خود دارد. اپلیکیشن گپ علاوه بر پشتیبانی از پلتفرم اندروید و آی او اس، قابلیت نصب بر روی ویندوز و لینوکس را نیز دارد، بنابراین نیازهای اولیه کاربران بیشتری را رفع خواهد نمود.
پیام رسان سروش
احتمالا پر بحثترین اپلیکیشن پیام رسان ایرانی، سروش باشد؛ چراکه علیرغم ظاهر حرفهای این اپلیکیشن و ارائه امکانات متنوع، در مبحث امنیت و حفظ حریم خصوصی کاربران نیز دچار اشکالات جدی است. این مساله، زمانی پر بحثتر نیز میشود که تبلیغات فراوانی حول و حوش این اپلیکیشن صورت گرفته است.
احتمالا پیام رسان سروش در آینده نسبت به رمزگذاری بستههای تبادل شده اقدام خواهد نمود و برخی اشکالات اساسی که در شبکههای اجتماعی در مورد آنها بحث شده است را برطرف خواهد کرد.
به هر حال، تیم توسعه اپلیکیشن سروش در رابطه با چرایی عدم توجه کافی به مباحث امنیتی این اپلیکیشن، تاکنون توضیحی ارائه ندادهاند. البته از یک نظر، پرداختن به امنیت کاربران و حفظ حریم خصوصی آنها، شاید یک کالای لوکس در نظر گرفته شده باشد که در واقع کارایی ندارد! اگر بخواهیم رعایت انصاف را در بررسی این اپلیکیشن داشته باشیم، در واقع حق با سروش است! البته نه تا این حد و اندازه.
بیشتر بخوانید: امنیت پیام رسان سروش در هالهای از ابهام
در اپلیکیشن پیام رسان سروش، همانند پیام رسان بله، امکان تبادلات مالی را خواهید داشت. به صورتیکه پرداخت قبوض، خرید شارژ و… به سادگی از طریق آن انجام میپذیرد. سروش از ظاهر نسبتا حرفهای و جذابتری در مقایسه با همتایان خود نیز برخوردار است.
سروش تقریبا از تمامی امکانات تلگرام پشتیبانی میکند، البته تقریبا؛ چراکه به عنوان مثال، در سروش امکان چت خصوصی محرمانه –رمزگذاری شده- را نخواهید داشت، در جای دیگر، عدم پشتیبانی سروش از ساخت و استفاده از ربات، در آینده کاربران حرفهای را با مشکل مواجه خواهد نمود. یکی از نقاط قوت و در عین حال ضعف اپلیکیشن سروش، همانند سایر پیامرسانهای وطنی استفاده از سرور داخلی است.
وجود فضای ابری در داخل کشور، در درجه اول موجب افزایش کیفیت ارتباط در این اپلیکیشن و اپلیکیشنهای پیام رسان مشابه خواهد شد. علاوه بر این، احتمالا با توجه به ضرورت، انتقال کاربران تلگرام به سوی این پیامرسانها، در نظر گرفتن امکاناتی نظیر، ترافیک رایگان یا کم قیمت نیز، دور از ذهن نیست. هرچند این مساله در صورت فیلترینگ تلگرام موجب هجوم کاربران برای استفاده از این اپلیکیشنها خواهد شد و در نتیجه به صورت موقت، ارائه خدمات از سوی آنها را با مشکل مواجه خواهد نمود.
بیشتر بخوانید: بررسی پیام رسان سروش؛ هر آنچه که باید در مورد اپلیکیشن ایرانی سروش بدانید
البته این مساله با توجه به توان مالی حامیان این اپلیکیشنها قابل پیشگیری است، البته این مشکل در مورد سروش با افزایش تعداد اعضا به حدود دو میلیون نفر، به صورت کاملا ملموس مشاهده گردید. بنابراین، با توجه به این تجربه احتمالا در آینده تدابیری اندیشیده خواهد شد.
به هر حال، اپلیکیشن سروش، امکانات دیگری نیز دارد. من جمله، پشتیبانی از تماس صوتی رایگان که آن را از تلگرام متمایز میکند. همچنین توانایی تغییر پوسته و… ظاهر زیباتری به این اپلیکیشن میبخشد.
با توجه به امکانات نسبتا کمتر سروش به برخی جایگزینهای معرفی شده، گزینه اول انتخاب کاربران نخواهد بود، ولی با توجه به تیم پشتیبانی و توسعه قدرتمند سروش، احتمالا شاهد تغییرات مثبتی در زمینههای مختلف در آن باشیم. در حال حاضر، بزرگترین نقطه قوت پیام رسان سروش نسبت به سایر رقبا، تعداد اعضای بیشتر استفاده کنندگان این اپلیکیشن است.
البته به طور کل تمرکز بیشتری بر روی این پیام رسان صورت گرفته است و تقریبا اولین پیام رسان ایرانی است که در سطح گستردهای توسط مسولین هم تبلیغ میشود.
بهترین اپلیکیشن پیام رسان ایرانی جایگزین تلگرام چیست؟
با توجه به مطالبی که در بالا گفته شد، متوجه شدهاید که یک پاسخ مشخص برای این سوال وجود ندارد. کاربران مختلف با توجه به نیازها و اولویتهای خود میتوانند نسبت به انتخاب اپلیکیشن مورد نظر خود اقدام نمایند؛ چراکه در حال حاضر، هیچکدام از اپلیکیشنهای معرفی شده به طور مطلق بدتر یا بهتر از دیگری نیست.
هرچند با در نظر گرفتن اولویتها، به عنوان مثال امنیت بالاتر، تیم توسعه و پشتیبانی قویتر و یا امکانات بیشتر، انتخاب بسیار سادهای پیش روی کاربران قرار خواهد داشت.
بیشتر بخوانید:
.
منبع: techrato
فقط پیام رسان گپ یکی از جذابیت هاش اینه که شکل ظاهریش شبیه فیس بوک هست
مطالب سایتتون عالیه. ممنون از سایت خوبتون
چرا این همه پیام رسان انرژیشون رو نمیزارن
تجمیع انرژی انسانی
تجمیع سرورها،قدرت وسرعت بیشتر
تجمیع پشتیبانی قسمتهای فنی
تجمیع تیم طراحی وکد نویسی
امکان تماس صوتی وتصویری وباسرعت اپلود بالا
ویک پیام رسان قوی بین المللی با پشتیبانی زبانهای عربی ترکی آلمانی و….
رو بیه جهان عرضه کنند که حتی انتقال فایل ۱۰۰گیگابایتی بالاتر ازتلگرام داشته باشه که مردم مجاب بشن وافتخارایران باشه
متاسفانه ۱۵ تا شرکت کوچولو کوچولوی پیام رسان داریم که هرکدومشون هم کلی وام از وزارت ارتباطات گرفتن و پروژه ها هم خوابید
چون دریافت 15 وام 15 میلیارد تومانی بسیار ساده تر و غیر قابل پیگیری تر از دریافت یک وام 225 میلیارد تومانی است… در کل هدف اصلی ساخت این پیام رسان های ایرانی اصولا چیزی به غیر از تسهیل در ارتباط مردم با همدیگر بوده و به همین دلیل ممکن است به صورت کاملا غیر عمدی اهداف دیگری را نیز مورد هدف قرار دهند…
باسلام هیچ پیام رسانی نمی تواند جای تلگرام را بگیرد
اگر راست می گوید تلگرام ایرانی بسازید
مهمترین مبحث در استفاده از این اپلیکیشنها بحث اعتماده وگرنه برای ارسال یکسری اطلاعات مهم نیست وسیله ارسال چی باشه. و از اونجایی که اعتماد به مسئولین در کشور ما اگر نگم صفر اما در حد بسیار پایینیه و به همین خاطر اغلب افراد نمیتونن به پیامرسانهای داخلی اعتماد کنن. چون واقعاً هم قابل اعتماد نیستند. و منتظر باشید که نسخه بلاک چین تلگرام که بیاد مجدد همه به تلگرام کوچ خواهند کرد.
من خودم واتس آپ رو ترجیح میدم
نرم افزار سروش هیچگونه امنیتی نداره چون هک شد و اطلاعات کاربران علاوه بر رصد توسط برخی سازمان های دولتی به دست اشخاصی که کمی اطلاعات هک و شبکه داشتند رسید نرم افزاری که هک شد عملا شکست خورده …
ولی دیگه الان سروش پلاس اومده و خیلی هم بهتر شده
هم گپ و هم بله ربات دارند
من همه پیام رسان هارو بررسی کردن هیچ کدوم تلگرام نمیشدن ولیگپ و بله هردو خوب عمل کرده بودن
ولی انحصاری کردن اون به مسنجر داخلی توهین به کاربره
دوست عزیز تو این شرایط ، استفاده کردن از تلگرام که برای کشورهای دیگه ارزشی قائل نیست و فقط به فکر درآمدزایی خودشه توهین به خودمونه
انحصاری کردن توهین به کاربره؟!!
آمریکا وقتی دید مردمش از واتساپ استفاده میکنند اون رو خرید و انحصاری کرد، تازه به هیچ وجه اجازه نداد قابلیت ایجاد کانال در واتساپ قرار بگیره… اما آیا کسی گفت آمریکا انحصار طلبه؟!!
التماس تفکر 😔
ای گپ پس چی؟
سروش هم ربات دارد که در آینده ای نزدیک قراره api را به صورت عمومی منتشر کنند .