روان پریشی مشترک (Folie à deux)، اختلال روانی نادری است که معمولا بین دو یا گاهی حتی چند نفر که به لحاظ عاطفی بهم نزدیک هستند، مشترک است. محققان بیشترین اطلاعات مربوط به این اختلال عجیب را از گزارشها و شایعات حاشیهای به دست آوردند. به جهت دشواری مطالعه، روانپریشی مشترک بسیار کم شاخته شده است.
سال 2016 بود که گزارشهایی از سفر عجیب یک خانوادهی استرالیایی خبرساز شد، اما چطور سفر یک خانواده به تحقیقات پلیس و مراقبتهای روانی ختم میشود؟
خانواده پنج نفره ترومپ، در اوت سال 2016 بهیکباره ناپدید شدند. آنها تعمدا گذرنامهها، کارتهای اعتباری و تلفنهای همراه خود را در خانه جا گذاشتند. بعدا همه اعضای خانواده پیدا شدند. برخی از آنها به وضوح دچار آسیبهای روانی شده بودند.
مورد عجیب خانواده ترومپ
۲۹ اوت ۲۰۱۶، مارک ترومپ 51 ساله و همسرش یاکوبای 53 ساله، به همراه سه فرزند خود ریانا، میچل و اِلا از مزرعهشان در حومه ملبورن فرار کردند. آنها دستجمعی به یک سفر عجیب رفته بودند. ۴۸ کیلومتر از سفر سپری شده بود که پسر بزرگ خانواده، میچل 25 ساله، تلفن همراهش را از پنجره اتومبیل به بیرون پرت کرد. میچل در نهایت، روز 30 اوت سفر خانوادگی را ترک کرد و راه خود را از باتورست، نیو ساوت ولز به ملبورن پی گرفت. دختر بزرگ خانواده ریانا و کوچکترین فرزند خانواده، الا، هم پدر و مادر خود را در غارهای جنولان رها کردند و به سمت گولبورن رفتند.
الا در گولبورن، نیو ساوت ولز، خودرویی سرقت کرد و به طرف ویکتوریا بازگشت. او بعدا به سرقت متهم شد. خواهرش ریانا در حالی که پشت اتومبیل پنهان شده بود، پیدا شد. او در این هنگام دچار “روانگسیختگی کاتاتونی” شده بود و حتی نمیدانست کیست و از کجا آمده است. در این نوع روانگسیختگی، فرد ممکن است که دچار اختلالات حرکتی شود و برای مدتی نتواند صحبت کند یا از جای خود تکان بخورد. الا در نهایت به بیمارستان گولبورن برده شد.
در 31 اوت، پلیس خودروی خانواده تروپ را در شمال شرقی ویکتوریا پس از دریافت گزارشی مبنی بر تعقیب یک خودروی دیگر، پیدا کرد. وقتی پلیس خودرو را متوقف کرد، مردی که تصور میشود مارک بوده، بلافاصله از صحنه متواری شد. یاکوبا، مادر خانواده، هم 1 سپتامبر پیدا شد و به بیمارستان یاس گولبورن جایی که ریانا بود، منتقل شد. مارک، پدر خانواده هم در نهایت روز 2 سپتامبر در سلامتی کامل در خیابانی در نزدیکی فرودگاه وانگاراتا پیدا شد. او بعدا رسما برای “صدمه و نگرانی” ناشی از این سفر از مردم عذرخواهی کرد.
خانواده تروپ پس از این اتفاق، تحت مراقبتها و کمکهای مناسب از جمله خدمات سلامت روانی قرار گرفتند. ریانا یک سال پس از این سفر جادهای عجیب، در مصاحبهای با Woman’s Day گفت:
ما همه خجالت زدهایم، ما نمیخواستیم مشهور شویم.
ریانا ترومپ گفت که پدرش از یک اختلال روانی رنج میبرد که بعدا متوجه شده او برای سالها به آن مبتلا بوده است. ریانا گفت پدرش به این دلیل تصمیم گرفت از مزرعه فرار کند که فکر میکرد در معرض خطر است.
روان پریشی مشترک چیست؟
هنوز ابهامات زیادی در مورد این سفر جادهای جنونآمیز باقی مانده، اما آیا خانواده ترومپ از نوعی اختلال نادر، به نام “روان پریشی مشترک (folie à deux)” یا “جنون دوتایی رنج” میبردند؟ اختلال روان پریشی مشترک برای نخستین بار در سال 1877 برای توصیف انتقال باورهای هذیانی از فردی به فرد دیگر مورد استفاده قرار گرفت. بیش از ۹۰ درصد مبتلایان به اختلال روانپریشی مشترک را زن و شوهرها، خواهرها و برادرها، والدین و کودکان تشکیل میدهند.
بیشتر بخوانید: عجیبترین بیماریهای روانی جهان ؛ وقتی مرزی بین واقعیت و خیال وجود ندارد!
در سال 2008، دوقلوهای سوئدی اورسولا و سابینا اریکسون توجهات را به خود جلب کردند. در آن زمان فیلمی منتشر شد که این دو را در حال دویدن در یک بزرگراه شلوغ در نزدیکی لیورپول، انگلستان نشان میداد. هر دو خواهر زیر گرفته شدند که یکی از خواهران چند دقیقهای بیهوش بود.
آنها در مقابل کمک امدادگران و افسران پلیس مقاومت کردند. حتی گزارش شده است که سابینا در این حین فریاد میزد: “آنها میخواهند اعضای بدن ما را بدزدند!” سابینا به اتهام حمله به یک افسر دستگیر و سپس آزاد شد. او بعد از آزادی دوباره دستگیر شد، به نظر میرسد، در این مورد سابینا قصد داشت، مردی را با ضربات چاقو از پا در بیاورد. او پس از اعتراف به پنج سال زندان محکوم کرد.
اما این توهمهای عجیب بیش از دو نفر را تحتتاثیر قرار دادند. در مورد دیگری، سه خواهر در کارولینای جنوبی شاید به “جنون سهتایی (a folie à trois)” مبتلا بودند. جنون سهتایی معمولا برای اختلال روانی مشترک بین سهنفر و بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد. برای موارد دیگر هم از اصطلاحات “جنون چهارتایی (folie à quatre)”یا “جنون خانوادگی (folie en famille)” استفاده میشود. به نظر میرسد، خواهر کوچکتر معتقد بود که در کتاب مقدس اشتباهاتی وجود دارد و خداوند او را برای اصلاح آن برگزیده است.
بیشتر بخوانید: پاریدولیا چیست ؛ چرا چهرههایی را در مکانهای غیرمعمول میبینیم؟
این خواهران به منظور پیروی از دستورات خداوند، تصمیم گرفتند به خانههای مردم بروند و آنها را از ماموریت خود آگاه کنند، اما وقتی صاحب خانه از ورود آنها به خانهاش خودداری کرد. خواهران سعی کردند با شکستن در به خانه وارد شوند که با مداخله پلیس تلاششان به سرانجام نرسید.
این سه خواهر پس از دستگیری در سلول کوچکی در زندان محلی حبس شدند. بنا به گزارش پلیس محلی، این خواهران در حالی که در سلول برهنه دور هم نشسته بودند، ادعیه و اورادی عجیب را با هم میخواندند. آنها بعدها اقرار کردند، دچار “جنون موقت” شده بودند. هر سه خواهر آزاد شدند، اما بدون داشتن نظارت از ملاقات همدیگر منع شدند.
در مورد فوقالعاده نادر دیگری، دو دختر 12 ساله به یکی از همکلاسیهای خود حمله کردند. این دو خواهر که 19 ضربه چاقو به قربانی وارد کرده بودند، سعی داشتند موجود خیالی اینترنتی به نام “اسلندرمن” را با این کارشان خشنود کنند. خوشبختانه، همکلاسی آنها به طرز معجزهآسایی جان سالم به در برد.
اسلندرمن، شخصیت اینترنتی است که برای اولین بار در سال ۲۰۰۹ توسط شخصی به نام اریک نادسن خلق شد و بعدها تبدیل به یک میم اینترنتی (الگوی رفتاری) وحشتناک شد و محبوبیت گستردهای هم کسب کرد. این شخصیت خیالی عمدتا به صورت مردی بلند قد، باریک اندام، بدون چهره با کت و شلوار توصیف شده که علاقه وافری به زجرکش کردن کودکان دارد. دو دختر به افسران پلیس گفتند، آنها میخواستند با کشتن همکلاسی خود، حمایت اسلندرمن را به دست بیاورند و با او در کلبهای در جنگل زندگی کنند.
بیشتر بخوانید: خطرناکترین بازی های آنلاین ؛ از درآوردن چشم تا بازی مرگ مومو!
اما در عین شگفتی، دادگاهی در ویسکانسین، رای به سلامت عقل این دو دختر داد، در حالی که وکلای دختران اصرار داشتند، این دو از مشکلات روانی رنج میبرند. حتی پدر این دو دختر که از بیمار “اسکیزوفرنی” رنج میبرد، گفت که احتمالا دخترانش نیز دچار همین بیماری باشند.
متاسفانه بیشترین چیزی که از روان پریشی مشترک میدانیم، از گزارش پروندهها و شایعات است. مطالعه این اختلال به شیوهای کنترل شده بسیار دشوار است. بنابراین، محققان چیز کمی در مورد شیوع و درمان این اختلال میدانند. اما هر چند که روان پریشی مشترک بسیار نادر است، اما توجه فرهنگ عامه را با سریالهای تلویزیونی مانند، “ذهنهای جنایتکار (Criminal Minds)”، “قانون و نظم (Law & Order)” و “پروندههای ایکس (The X-Files)” به خود جلب کرده است.
اخبار علمی را در تکراتو بخوانید.
پیشنهاد سردبیر:
.
منابع: