دو واکسن کرونا تاکنون به مرحله تایید نهایی رسیده اند. اما چرا واکسن های کرونا از جمله واکسن کرونای فایزر و مدرنا باید در دو نوبت استفاده شوند؟
بالاخره و پس از مدتها کلنجار رفتن دائمی با ویروس کرونا در سراسر دنیا، تحقیقات دنباله دار بسیاری از محققین ب نتیجه نهایی رسید. چندی پیش واکسن کرونای کمپانی فایزر به تایید نهایی رسید و در اندک مدتی پس از آن دومین واکسن توسط مدرنا به تایید قطعی رسید.
اما مسئله ای که در مورد واکسن ها و خصوصا واکسن های کرونا سوال برانگیز شده است، علت و چرایی استفاده دو نوبتی از آنها برای تاثیرگذاری قطعی آنهاست. با ما همراه باشید تا پاسخ یکی از متخصصین مرکز پزشکی دانشگاه کالیفرنیاف لس آنجلس را با شما در میان بگذاریم.
چرا واکسن کرونای فایزر باید در 2 دور مصرف شود؟
«Otto Yang» متخصص مرکز بیماری های واگیردار در مرکز پزشکی دانشگاه کالیفرنیا است. او سالهاست که در حوزه بیماریهای واگیردار ویروسی مطالعه میکند.
بیشتر بخوانید:
- کرونای دانمارکی ؛ از کشتار میلیون ها راسو تا ابتلای 200 نفر در دانمارک!
- واکسیناسیون کرونا در ایران چقدر طول میکشد؟
- افتتاح خط تولید کیت تشخیص فوری کرونا در ایران
او درباره نحوه کار واکسن به طور کلی میگوید:
«واکسن بخشی از ویروس را وارد بدن میکند تا سیستم ایمنی خصوصیات آن را تشخیص دهد. تزریق چند دوز از واکسن فرصت و زمان بیشتری به دستگاه ایمنی برای مبارزه مؤثرتر با ویروس میدهد.»
بیشتر بخوانید: واکسن ام آر ان ای (mRNA Vaccine) چیست؟
Yang میگوید وقتی برای اولین بار به ویروس کرونا مبتلا میشوید، دستگاه ایمنی بدون پیش زمینه و آگاهی قبلی باید با آن مبارزه کند. ویروس کرونا قسمتهایی به نام آنتیژن دارد که سلولهای سیستم ایمنی را برای تولید پادتن یا همان آنتیبادی تحریک میکنند. واکسن کرونا سیستم ایمنی را به تولید پادتنها تحریک کرده و تزریق آن در چند دوز به بدن ظرفیت تولید آنتیبادیهای بیشتر را میدهد.
مزیت دیگر تزریق واکسن در چند دوز، تولید مقدار زیادی سلولهای «خاطره» است. این سلولها در صورت مبتلا شدن دوباره فرد به عامل بیماریزا به سرعت وارد عمل میشوند. سلولهای خاطره برای همیشه در بدن باقی نمانده و به مرور زمان از بین میروند، به همین دلیل است که برای تقویت سیستم ایمنی در برابر بیماریهایی مثل کزاز و دیفتری باید واکسن تقویتی زد.
متخصص یاد شده در مورد تفاوت واکسن تقویتی با واکسن چند نوبتی میگوید: «واکسن تقویتی اغلب در یک دوز تزریق میشود چون واکنش ایمنی توسط دستگاه ایمنی از قبل ایجاد شده و حالا فقط باید آن را تقویت کرد. اما برای برخی بیماریها از جمله کرونا به این دلیل واکسن در چند نوبت تزریق میشود چون ایجاد واکنش ایمنی اولیه سختتر از تقویت آن است.»
Yang میگوید بهترین روش برای ایجاد آنتیبادی و سلولهای خاطره به میزان کافی، تزریق واکسن در دو نوبت است. البته چنین رویکردی چالشهایی هم به دنبال دارد چرا که تزریق دو دوز واکسن یعنی نیاز به تولید دو برابر ماده، سوزن، ویال و واکسن بیشتر که پروسه تولید و توزیع واکسن را پیچیدهتر میکنند. علاوه بر این تزریق واکسنهای دو مرحلهای برای بسیاری از مردم به خاطر مشغله کاری، نگهداری از فرزندان یا مشکل فاصله سختتر میشود.
بیشتر بخوانید:
- کمک های چهره های مشهور به بحران همه گیری کرونا ؛ بخشندهترین میلیاردرها کدامند؟
- دانلود و بررسی اپلیکیشن ماسک ؛ جدیدترین مبارزه مجازی علیه کرونا
- آیا واقعا سیگاری ها کمتر کرونا میگیرند؟
- آیا ویروس بیماری کووید 19 ساخته دست انسان است؟
- آیا آلودگی هوای تهران با تعداد بالای مبتلایان کرونای آن مرتبط است؟
- یک چهارم مردم ایران هیچ ترسی از ابتلا به کرونا ندارند!
- ویروس کرونا در هوای گرم ؛ آیا شروع تابستان شیوع کووید 19 را کاهش میدهد؟
نظر شما در خصوص واکسن کرونای فایزر چیست؟ نظرات خود را در بخش کامنتها با تکراتو در میان بگذارید