یک مبتلا به ایدز دیگر با پیوند مغز استخوان درمان شد. بدینترتیب، این فرد بهعنوان ششمین فرد نجات یافته از چنگال این ویروس خطرناک لقب گرفت.
محققان فرانسوی و سوئیسی توانستند با کمک عمل پیوند مغز استخوان، یک مبتلا به ایدز دیگر را که بهنام «بیمار ژنو» شناخته شده است درمان کنند تا بدینترتیب وی به ششمین فرد درمان شده به وسیله پیوند مغز استخوان بدل شود. گفتنیست که این مرد از سال 1990 به این بیماری مبتلا شده و تا سال 2021 (قبل از عمل پیوند مغز استخوان) از داروهای سرکوبگر میزان ویروس در بدن استفاده میکرده است.
بیشتر بخوانید: موفقیت واکسن ایدز در فاز اول کارآزمایی انسانی
ششمین فرد مبتلا به ایدز با پیوند مغز استخوان درمان شد
یک مرد که اصطلاحاً «بیمار ژنو» لقب گرفته است، تازهترین مورد از بیمارانی است که پس از ابتلا به ویروس اچآیوی درمان شدهاند. یورونیوز گزارش داد، پیش از او، پنج نفر به عنوان درمانشدگان بیماری ایدز شناخته میشوند. این افراد به ترتیب بیماران برلین، لندن، دوسلدورف، نیویورک و سیتیآوهوپ کالیفرنیا نام دارند و با استفاده از پیوند مغز استخوان مورد معالجه قرار گرفتند.
این شش فرد که همگیشان از سرطان خون رنج می بردند، از یک پیوند سلولهای بنیادی بهرهمند شدند که سیستم ایمنی بدن آنها را عمیقاً مرمت و نوسازی میکرد.
بیمار ژنو، که در سال ۱۹۹۰ به ایدز مبتلا شده بود، در بیانیهای گفت: «آنچه برای من اتفاق افتاده بسیار باشکوه و جادویی است.»
او تا نوامبر ۲۰۲۱ از داروهای ضد رتروویروسی (سرکوبگر میزان ویروس در بدن) استفاده می کرد، اما از آن تاریخ و پس از دریافت پیوند مغز استخوان پزشکان به او توصیه کردند استفاده از آن دارو را متوقف کند.
محققان در مورد بیمار ژنو، بر خلاف موارد قبلی، از پیوند جهش نادر ژنی مسدودکننده ویروس موسوم به «CCR5» استفاده نکردند. این پیوند مانع از ورود ویروس به سلولهای بدن فرد میشد و نبود آن بدین معنی است که ویروس همچنان میتواند بدن فرد را مورد تهاجم قرار دهد.
محققان فرانسوی و سوئیسی در یک کنفرانس مطبوعاتی در شهر بریزبن استرالیا گفتند با گذشت ۲۰ ماه از قطع داروی خاص این بیماری، که میزان ویروس را در خون کاهش میدهد، پزشکان بیمارستان دانشگاه ژنو اثری از این ویروس را در بدن بیمار پیدا نکردهاند.
محققان میگویند هرچند نمیتوانند بازگشت مجدد ویروس به بدن بیمار را رد کنند، با این حال وضعیت او را در مسیر بهبودی کامل میدانند.
آزیه سائز-سیریون، محقق در انستیتو پاستور فرانسه که در این پژوهش شرکت داشت، میگوید اگر پس از ۱۲ ماه هنوز هیچ نشانهای از ویروس وجود نداشته باشد، احتمال ریشهکنی آن در آینده به طور قابل توجهی افزایش مییابد.
شارون لوین، رئیس انجمن بینالمللی ایدز، نیز معالجه بیمار ژنو را «امیدبخش» خواند، با این حال هشدار داد:
«ما از بیماران بوستون یاد گرفتیم که حتی یک ذره از ویروس میتواند منجر به بازگشت HIV شود. به همین خاطر این فرد خاص باید در ماهها و سالهای آینده به دقت تحت نظر باشد.»
دو مورد قبلی که به عنوان بیماران بوستون شناخته میشوند، سلولهای بنیادی طبیعی را در طول پیوند مغز استخوان دریافت کرده بودند. اما در هر دو مورد، ویروس اچآیوی تنها چند ماه پس از قطع مصرف داروها بازگشته بود.
اگرچه موارد بهبودی اخیر برای غلبه آتی متخصصان بر ویروس HIV امیدبخش بوده است، با این حال متخصصان میگویند که پیوند مغز استخوان همچنان یک عمل بسیار سنگین و پرخطر قلمداد شده و چنین پیوندی هنوز با بدن اغلب ناقلان ویروس سازگار نیست.
بیشتر بخوانید:
- درمان همزمان سرطان و HIV مرد 53 ساله آلمانی با پیوند مغز استخوان
- ناسا میگوید ژوئیه (تیر-مرداد) گرمترین ماه تاریخ زمین است!
دیدگاه شما در خصوص درمان ششمین فرد مبتلا به ایدز با پیوند مغز استخوان چیست؟ نظرات خود را در بخش کامنتها با تکراتو در میان بگذارید.