درمان انواع آسیبهای چشمی با سلولهای بنیادی میسر شد. این روش تاکنون نتایج رضایتبخشی داشته و چندین نفر را درمان کرده است.
دانشمندان آمریکایی موفق به درمان انواع آسیبهای چشمی با سلولهای بنیادی شدند. آسیبهای چشمی در برخی موارد هیچگونه راه درمانی ندارند و اغلب بیماران مجبورند با چشمانی آسیب دیده یا نابینایی کامل به زندگی ادامه دهند. اما باوجود اینکه برخی از این آسیبها با جراحی قابل درمان است، استفاده از سلولهای بنیادی راهکاری به مراتب بهتر، سادهتر و بدون نیاز به جراحی برای درمان آسیبهای وارد بر چشم خواهد بود.
بیشتر بخوانید: تشخیص زودهنگام پارکینسون با اسکن چشم
درمان انواع آسیبهای چشمی با سلولهای بنیادی میسر شد
درمان چهار بیمار مبتلا به سوختگی شدید شیمیایی در یک چشم، در فاز یک کارآزمایی بالینی با روشی مبتنی بر سلولهای بنیادی، نتایج مثبت بههمراه داشت. بهگفته تیمی از محققان آمریکایی، دو نفر از این ۴ بیمار بدون انجام درمانهای بیشتر، پس از یک سال بهبود چشمگیری در بینایی خود داشتند. دو بیمار دیگر نیز توانستند عمل پیوند قرنیه انجام دهند؛ گزینهای که پیش از این درمان، بهدلیل شدت جراحات امکان انتخاب آن وجود نداشت.
اولا جورکوناس، نویسنده ارشد مقاله میگوید:
«نتایج اولیه ما نشان میدهند که این درمان ممکن است سبب امیدواری بیمارانی شود که با نابینایی درمانناپذیر و درد همراه با آسیبهای عمده در قرنیه مواجه هستند.»
بهگزارش ساینسآلرت، در روش جدید که کشت سلولهای اپیتلیال لیمبال اتولوگ (CALEC) نام دارد، نمونه کوچکی از سلولهای بنیادی چشم سالم بیمار به چشمی که دچار آسیب شده است پیوند زده میشود. این روش با خطر پس زدهشدن همراه نیست؛ زیرا سلولهای پیوندی از بدن خود بیمار گرفته میشوند.
سلولهای پیوندی CALEC از لیمبوس (مرز خارجی قرنیه) چشم سالم بیمار برداشته میشوند. سلولهای بنیادی لیمبال، در محافظت از قرنیه نقش بسیار مهمی ایفا میکنند. قرنیه، لایه محافظ و شفاف بیرونی چشم است که نور ابتدا از آن عبور میکند. صافبودن این لایه برای داشتن دید واضح، ضروری است.
بیمارانی که دچار سوختگی شیمیایی در ناحیه چشم خود میشوند، اغلب با آسیب دائمی به ناحیه لیمبال مواجه هستند و این موضوع بازسازی طبیعی سلولهای جدید را ناممکن میسازد. درمان آسیب چشمی معمولا شامل پیوند قرنیه سالم از چشم یک اهداکننده است. باتوجه به ضروریبودن سلولهای بنیادی لیمبال و سطح قرنیه سالم برای حمایت از بافت جدید، پیوند قرنیه برای افرادی با آسیبهای چشمی بالا، امکانپذیر نیست.
پیوند بافت لیمبال اهدایی که با احتمال عفونت چشمی همراه است یا پیوند مستقیم بخش بزرگتری از سلولهای چشم سالم بیمار به چشم آسیبدیده، ازجمله روشهای جایگزینی هستند که برای درمان آسیبهای چشمی مورداستفاده قرار میگیرند. برداشتن مقدار بیشتری از بافت چشم سالم، ممکن است به رشد سلولهای لیمبال در چشم سالم آسیب برساند و بههمین دلیل نیز روش مناسبی بهنظر نمیرسد.
رویکرد درمانی جدید، از حداقل مقدار بافت سلولهای بنیادی چشم سالم استفاده میکند و این مقدار کم، به لایه بزرگتری از سلولها تبدیل میشود که میتواند بازسازی بافت سالم را پس از پیوند به چشم آسیبدیده تسهیل کند.
پس از ترمیم سطح سالم چشم، امکان انجام پیوند قرنیه مرسوم برای بیماران فراهم است؛ البته تعدادی از بیماران حاضر در فاز یک کارآزمایی بالینی، نیازی به پیوند قرنیه نداشتند. چهار بیمار تحتدرمان، مردانی ۳۱ تا ۵۲ ساله بودند که پساز پیوند CALEC، یکی از آنها بهبودی در بینایی خود نداشت؛ اما سطح قرنیه چشمش بهبود یافت و راه را برای انجام عمل پیوند قرنیه برای او باز کرد.
درمورد بیمار دوم، بافتبرداری اولیه موفق به تولید پیوند سلولهای بنیادی پایدار نشد؛ اما این بیمار، سه سال بعد و در تلاش دوم در CALEC پیوند موفقیتآمیزی داشت. بینایی این بیمار بهحدی بهبود یافت که توانست علاوه بر تشخیص حرکت دست، توانایی شمردن انگشتان دست را نیز بهدست آورد و جراحی پیوند قرنیه انجام دهد.
دو بیمار دیگر، بهبود چشمگیری در دید ۲۰/۳۰ تجربه کردند و دیگر نیازی به انجام پیوند قرنیه نداشتند. بافتبرداری از چشمهای سالم پنج بیمار انجام شد؛ البته یکی از بیماران بهدلیل منبسطنشدن سلولهای بنیادی، قادر به انجام پیوند CALEC نبود. نکته مهم در امکانسنجی و ایمنی کوتاهمدت روش جدید این بود که چشمهای بافتبرداریشده هر پنج بیمار، بدون هیچ عارضهای بهبود یافتند و بینایی آنها پس از ۴ هفته بازگشت.
بهگفته جورکوناس، نبود گزینههای درمانی با ایمنی بالا برای بیماران مبتلا به سوختگیهای شیمیایی و سایر آسیبهای چشمی که مانع از انجام پیوند قرنیه میشوند، متخصصان قرنیه را با مشکل مواجه کرده است. محققان درحال تکمیل فاز بعدی کارآزمایی بالینی روی بیماران هستند تا آنها را بهمدت ۱۸ ماه تحتنظر قرار دهند و اثربخشی کلی این روش را بهتر مشخص کنند.
جورکوناس میگوید:
«ما امیدواریم که با انجام مطالعات بیشتر، CALEC روزی بتواند این شکاف درمانی ضروری را پر کند.»
بیشتر بخوانید:
- احیای بینایی با سلولهای بنیادی ؛ انقلابی در درمان آسیبهای چشمی!
- عینکهای بلوکات هیچ تاثیری روی سلامت چشم ندارند؛ پول اضافی ندهید!
- کشف درمان نابینایی ؛ پرورش سلولهای چشم با فناوری نانو!
- محصولات پروبیوتیک میتواند به درمان بیماری ام اس کمک کند
دیدگاه شما در خصوص درمان انواع آسیبهای چشمی با سلولهای بنیادی چیست؟ نظرات خود را در بخش کامنتها با تکراتو در میان بگذارید.
.
منبع: زومیت