دبی، شهر جاذبههای طبیعیِ دستساز است؛ پیست اسکی مصنوعی، دریاچه مصنوعی، جنگل بارانی مصنوعی و حتی جزیره مصنوعی! جزیره جمیرا (Palm Jumeirah)، یکی از مجمعالجزایری است که سال 2006، بهدستور حاکم دبی، «شیخ محمد بن راشد آل مکتوم» ساخته شد تا پایتخت تجارتی امارات از اقتصاد متکی بر نفت فاصله بگیرد و بیشتر بر جنبه گردشگری متمرکز شود. جزیره مصنوعی جمیرا که از دل آبهای خلیجفارس سربرآورده است، حالا یکی از پول سازترین مناطق مسکونی، تجاری و تفریحی دبی بهشمار میرود. در مقاله پیشرو، با این جزیره و امکانات تفریحی و رفاهیاش آشنا میشوید.
گشتی در جزیره نخل جمیرا
پالم (نخل) جمیرا، بزرگترین جزیره مصنوعی ساختهشده بهدست انسان، یکی از سه جزیره نخلی دبی است؛ «پالم دیره» و «پالم جبلعلی»، دو عضو دیگر این خانواده عجیب و پرتجملاند. چرا عجیب و پرتجمل؟ دلایلش را در ادامه میخوانید.
فعلا بیایید ببینیم واژه «نخل» که موتیف تکرارشونده در اسم این جزایر است، از کجا میآید. اگر این شانس را داشتهباشید که برفراز جزایر مصنوعی دبی پرواز کنید، خواهیددید که از بالا سازهای شبیه به درخت نخل دارند؛ درختی که در تنه و شاخوبرگهایش اتفاقهای زیادی در جریان است. مثل چی؟
بخشهای مختلف نخل جمیرا
جزیره خلیج جمیرا که از گرانترین جزیرههای مصنوعی دنیا بهشمار میرود، 25کیلومترمربع مساحت دارد و از سه قسمتِ بدنه، بخش هلالیشکل و شاخه تشکیل شدهاست.
- بدنه جزیره: شامل مونوریلی است که چند ایستگاه در سرتاسر جزیره دارد و بخشهای مختلف آن را بههم متصل میکند. این مونوریل با بیش از 5کیلومتر طول، میتواند روزانه دو تا سههزار نفر را جابهجا کند.
- بخش هلالی: در این قسمت جزیره که ازنظر سازهای حکم موجشکن دارد، چندین هتل پنجستاره فوقلوکس (هتل آتلانتیس پالم، هتل کمپینسکی پالم جمیرا، هتل ریکسوس پالم دبی، ریزورت پالم، هتل سنت رجیس پالم) قرار گرفتهاست.
- شاخهها: جزیره، 17 شاخه دارد که ویلاهای ساحلی، ازجمله خانه حاکم دبی در آن واقع شدهاست.
ترتیب دادن یک قرار ملاقات عالی با این نخلِ ریشه در آب، تخصصیست که ما بهخوبی ازعهدهاش برمیآییم. فاصله شما با جزیره مصنوعی جمیرا، بهاندازه چند کلیک است. کافیست روی پرواز از تهران به دبی کلیک کنید و تهیه و تأمین بلیطتان را به ما بسپارید.
امکانات و تفریحات جزیره مصنوعی جمیرا
در جزیره مصنوعی نخل جمیرا، غیر از اقامتگاههای ویلایی گرانقیمت و هتلهای لوکس، کلی گزینههای رفاهی و تفریحی هم وجود دارد که مهمترینهایش را در ادامه میبینید:
- پارک آبی برای بچهها و بزرگسالان
- سایت غواصی
- پیست اسکی روی یخ
- باغوحش زیر آب
- مجتمعهای خرید برند
- شنا با دلفینهای تربیتشده
- بازدید هوایی از جزیره با هلیکوپتر
- چشمه آب معدنی و مرکز اسپا
- سقوط از ارتفاع با هواپیمای آموزشی
- تور کشتی کروز
- بیش از 80 رستوران بینالمللی
- کلاسهای آموزشی موجسواری و قایقسواری
- سینما، کافه و بار
- ورزشهای ساحلی
- بازدید از آکواریوم شهر گمشده آتلانتیس
حقایق باورنکردنی درباره جزیره جمیرا
طراحی جزایر جمیرا، برعهده شرکت آمریکایی «Helman Hurley Charvat Peacock» بوده و ساختش کار شرکت ساختمانی «نخیل»، مستقر در امارات است. حالا شما تقریبا میدانید که در این مجمعالجزایر شگفتانگیز چه خبر است. برای اینکه تصویر روشنتری از تفریح و اقامت در چنین جایی داشتهباشید، چند حقیقت جالب درباره پالم جمیرا بخوانید. مطالبی را که در ادامه میآید، از وبسایت «famproperties.com» نقل میکنیم.
- مساحت جزیره پالم جمیرا، برابر با 600 زمین فوتبال است.
- پایههای نخل جمیرا، از 7 میلیون تُن سنگ و ماسه ایجاد شدهاست؛ یعنی معادل حجم مصالح لازم برای ساخت یک دیوار به عرض 2 متر که سهبار دور کره زمین بچرخد.
- هزینه ساختوساز در جزیره پالم جمیرا، 12میلیارد دلار اعلام شدهاست. این رقم، شامل خانهها و استراحتگاهها نمیشود.
- ساخت جزیره مصنوعی دبی، تنها شش سال طول کشید. برای اینکه اهمیت این مسئله را بیشتر درک کنید، لازم است بدانید یکی از بزرگترین استادیومهای فوتبال، «ومبلیِ» لندن طی چهار سال ساخته شد و ساخت جزیرهای که با گنجایش چندین استادیوم، فقط دوسال بیشتر طول کشید.
- جمیرا، تنها جزیره ساخته دست بشر بهشمار میرود که از فضا قابل مشاهده است.
- نخل جمیرا، وسعت خطوط ساحلی دبی را ۵۶ کیلومتر افزایش دادهاست.
- گفته میشود که 40هزار کارگردر ساخت جمیرا نقش داشتهاند.
- درعرض یک سال بعد از ساختهشدن جزیره، حدود 75درصد از املاک پالم جمیرا به مالکانشان واگذار و تا پایان سال 2007، 500 خانواده در این جزیره ساکن شدند.
حواشی ساخت جزایر مصنوعی دبی
جزایر پالم دبی، گرچه ازحیث اقتصاد گردشگری، کمک شایانی به این شهر کردهاند اما حافظان محیطزیست معتقدند این پروژه آسیبهای زیادی را به منطقه تحمیل کردهاست و در آینده باعث مشکلات بیشتری هم خواهدشد. بخشی از انتقاداتی را که به نخل دبی وارد است، بخوانید:
- ساخت مجمعالجزایر نخل در خلیجفارس، نظم اکوسیستم را برهم زده و موجودات دریایی زیادی را نابود کردهاست.
- ساختوساز در خلیج، باعث نابودی آبسنگهای مرجانی شدهاست که بهطور طبیعی، مسئول فیلتر کردن آلودگیهای آب هستند.
- لایروبی در خلیجفارس، پیامدهای زیستمحیطی مثل بالا رفتن دمای سطح آب و افزایش سرعت فرسایش خلیج را بهدنبال داشتهاست.
- افزایش کدری آب، جابهجایی رسوبات کنار ساحل و تبدیل ماسهها به لجنزار، از دیگر تبعات محیطزیستی است که بهدنبال ساخت جزیره مصنوعی ایجاد میشود.
- ساختوساز وسیع در محدوده جزایر، تعادل منابع طبیعی را برهم زدهاست.
درمقابل، مدافعان پروژه بلندپروازانه دبی، در دفاع از جزایر مصنوعی میگویند مشخصا درباره پروژه پالم جمیرا، بیش از 100 مطالعه و پژوهش بر روی جنبههای مختلف فناوری، مهندسی عمران، طراحی اسکله و حملونقل انجام شدهاست. همچنین چیزی حدود 12هزار درخت برای کاشته شدن در منطقه پالم جمیرا پرورش داده شدهاست.
پالم جمیرا کجاست؟
جزیره نخل دبی، در منطقه جمیرا واقع شدهاست. برای رفتن به جزایر پالم دبی، میتوانید از وسایل حملونقل عمومی استفاده کنید.
- مترو: برای رفتن به جزیره پالم جمیرا، سوار خط قرمز مترو دبی شوید و هنگام توقف قطار در ایستگاه «الخیل» (کد ایستگاه ۳۵)، پیاده شوید. ادامه مسیر را باید با تاکسی یا اتوبوس طی کنید.
- اتوبوس: خطهای اتوبوس D04، F37 و F41 شما را به جزیره نخل جمیرا میرسانند.
سخن پایانی
دبی، شیفته رکورد زدن است. فرقی هم ندارد که میدان بازی، روی زمین باشد یا توی آسمان و زیر آب. وقتی پای ساختن برج و مجتمع تجاری و سازههای شهری درمیان باشد، اسم دبی بهعنوان رکورددار «بلندترین برج جهان»، «بزرگترین قاب عکس جهان» و… میدرخشد. وقتی هم که نوبت به رکوردزنی در دریا میرسد، باز این دبی است که بزرگترین جزیره مصنوعی جهان را به نام خودش ثبت میکند. اگر دوست دارید سری به شهر شگفتیهای خاورمیانه بزنید و از نزدیک شاهد رکوردزنیهای جاهطلبانهاش باشید، یوتراوز در کنار شماست. با خرید بلیط هواپیمای دبی از وبسایت این مجموعه گردشگری، هر زمان که شما بخواهید، آغوش این شهر به رویتان باز خواهدبود.