;
coinex

راهنمای خرید سیستم صوتی ماشین ؛ رانندگی بدون موسیقی معنا ندارد!

عاشقان خودرو برای رسیدن به اوج لذت ماشین بازی خودرو خود را به سیستم صوتی هم مجهز می‌کنند. در این مطلب راهنمای خرید سیستم صوتی ماشین را ارائه کرده‌ایم.

بیشتر ماشین بازان و عاشقان دنیای خودرو و خودروسواری همیشه بخشی از بودجه خود را به خرید یک سیستم صوتی خوب و نصب آن روی خودرویشان اختصاص می‌دهند، تا از این طریق به اوج لذت ماشین سواری برسند و علاوه بر این خودرویشان هم از همه نظر برایشان تکمیل به نظر برسد. با این حال نکته مسلم این است که عرضه انواع سیستم های صوتی در بازار و وجود گزینه‌های متعدد انتخاب یک سیستم خوب را برای بعضی از افراد مشکل کرده است. برای رفع این مشکل در این مقاله ابتدا شما را با فناوری RDS آشنا می‌کنیم و سپس راهنمای خرید سیستم صوتی ماشین را در اختیارتان می‌گذاریم. با تکراتو همراه باشید.

RDS چیست؟

احتمالا تا به حال کلمه RDS یا لگوی آن را روی پنل سیستم‌هایی که برای بازار اروپا ساخته شده است، دیده‌اید و یا اگر تا به حال ندیده‌اید با توجه به اینکه بلاخره سیستم RDS در ایران نیز راه اندازی شده، من بعد روی پنل پخش‌های تولید شده برای بازار ایران نیز شاهد لگوی RDS خواهید بود .اما RDS چیست وچگونه می‌تواند برای شما مفید باشد؟

RDS (مخففRADIO DATA SYSTEM ) یک سرویس رادیویی است که روی موج FM فعال می‌باشد و وظیفه ارسال اطلاعات و دیتا را روی موج FM را برعهده دارد. به عبارت ساده‌تر هنگامی که شما به رادیو موج FM گوش می‌کنید، اگر دستگاه پخش شما مجهز به RDS باشد می‌تواند اطلاعات دیگری را هم از مرکز فرستنده دریافت کند، اطلاعاتی که شامل نوشته‌های متنی (مثل انواع پیام‌های ترافیکی یا اطلاعات برنامه در حال پخش وغیره…) یا بوق‌ها وآلارم‌های هشدار دهنده می‌شوند.

RDS در سال ۱۹۸۲ در انگلستان راه اندازی شد و بعد با استقبال مردم به مرور در سراسر اروپا و آمریکا و سایر نقاط جهان مورد بهره برداری قرار گرفت. انگلستان جز کشورهایی است که تمام سرویس‌های RDS را بطور فعال و اکتیو دارد. اطلاعاتی که در سرویسRDS  منتشر می‌شود شامل سرویس‌های متنوعی است؛ در واقع RDS چندین گروه زیر شاخه دارد که تعدادی از آن‌ها مختص رادیوهای در حال حرکت مثل پخش‌های خودرو وجدیدا موبایل‌ها است .

RDS چیست؟
راهنمای خرید سیستم صوتی ماشین

انواع RDS

programme service -ps

یکی از اولین سرویس‌های RDS که به معرفی برنامه‌های در حال پخش از قبیل (نام برنامه – نام شبکه در حال پخش برنامه و غیره …) می‌پردازد. شما تا بحال برای لیست کردن شبکه‌های رادیویی از شماره فرکانس آن‌ها استفاده می‌کردید، ولی با این سرویس می‌توانید لیست شبکه‌ها را بر اساس نام آن‌ها مرتب کنید. البته این سرویس به صورت حروف انگلیسی عرضه می‌شود و طول جملات نباید بیشتر از ۸ کاراکتر باشد.

alternative frequncy -af

این سرویس با نام “فرکانس جایگزین” یکی از جالبترین سرویس‌هاست. در خارج از ایران در داخل شهرها شبکه‌های رادیویی برای پوشش بهتر (مخصوصا شبکه‌های خصوصی) برنامه‌های خود را در چند فرکانس پخش می‌کنند، به طوری که در نقطه‌ای از شهر روی یک فرکانس و در نقطه‌ای دیگر در همان شهر همان برنامه روی یک فرکانس دیگر بهترین آنتن دهی را دارد. با فعال بودن این سرویس دستگاه پخش بطور خودکار فرکانس مناسب را پیدا و جایگزین فرکانس قبلی می‌کند. این تغییر فرکانس در ایران از شهری به شهر دیگر اتفاق می‌افتد، به طور مثال شما رادیو جوان را در تهران و کرج و قزوین روی فرکانس‌های مختلفی دارید.

با فعال کردن این سرویس شما با خارج شدن از تهران نیازی به تعویض فرکانس رادیو خود ندارید، زیرا این سرویس فرکانس جایگزین را پیدا می‌کند. این سرویس مخصوص کار آدیو و موبایل است.

traffic aunoncements -ta

دو راه برای انتشار اعلام‌‌ها وآگهی‌های ترافیکی وجود دارد؛ یکی از آن‌ها دریافت سیگنال‌ها و بوق‌های فاصله دار است که با فعال شدن آن شما از وجود ترافیک و شدت آن آگاهی می‌یابید. این سرویس نیز مخصوص کار آدیو است. معمولا این گزینه با یک کلید می‌تواند غیر فعال شود.

traffic programme -tp

راه دوم اعلام ترافیکی از طریق نوشتار روی صفحه است که به طور عمومی وضعیت ترافیک شهر را به تناوب اعلام می‌نماید.

بیشتر بخوانید:

progrmme type -pty

در سرویس (ps) شما از نام برنامه در حال پخش مطلع می‌شوید، ولی در این سرویس می‌توانید از ماهیت و محتوای برنامه در حال پخش هم اطلاع یابید. این سرویس قابلیت دسته بندی محتوا و ماهیت برنامه‌ها را در ۲۹ گروه از پیش تعریف شده مثل اخبار، ورزشی، موسیقی و غیره… دارد و شما با انتخاب هر یک از آن‌ها می‌توانید در تمام شبکه‌ها جستجو کنید‌؛ یعنی اگر شما  newsرا انتخاب کنید، این سرویس تمام شبکه‌های موجود روی موج fm را جستجو و شبکه‌هایی را که در حال پخش اخبار هستند، به شما معرفی می‌کند‌. این سرویس از محبوبترین سرویس‌های  rdsاست.

radio text -rt

این سرویس اطلاعات جالبی را از برنامه‌های در حال پخش در اختیار شما می‌گذارد. شاید برایتان زیاد پیش آمده باشد که بخواهید بدانید خواننده آهنگ در حال پخش کیست و یا نام مجری برنامه چیست؟ با خدمات این سرویس که اطلاعات را به صورت متنی روی صفحه نمایش دستگاهتان پخش می‌کند به جواب سوال‌هایتان در مورد برنامه‌های در حال پخش می‌رسید.

پیام‌های این سرویس که باید حداکثر ۶۴ کراکتر باشد اطلاعاتی را در مورد تهیه کننده برنامه بعدی، خواننده آهنگ، نام مجری و غیره… در اختیار ذهن کنجکاو شنونده قرار می‌دهد.

RDS سرویس‌های دیگری نیز دارد که می‌تواند از طرف فرستنده رادیو فعال باشد. بعضی از این سرویس‌ها عبارتند از:

  • clock time and date ct
  • decoder identification di
  • dynamic ptyindicator pty
  • enhanced other networks information eon
  • music speech switch ms
  • opendata applications pin
  • traffic massage channel tmc

همان طور که اشاره شد با توجه به راه اندازی سرویس‌های RDS در ایران، شرکت‌های تولید کننده محصولات کار آدیو نیز دست به کار شده‌اند و محصولات آینده خود را به این سرویس مجهز کرده‌اند. در آخر بد نیست بدانید که شرکت بلا پونکت (قسمت کار آدیو شرکت بوش) کاملترین سرویس‌های RDS را دارد و در گذشته پخش‌های ناکامیچی هم RDS کاملی را داشتند.

راهنمای خرید سیستم صوتی ماشین

راهنمای خرید سیستم صوتی ماشین
راهنمای خرید سیستم صوتی ماشین

یک رادیوپخش و یک باند مناسب ابتداییترین مجموعه‌ای است که برای خرید و جمع آوری یک سیستم صوتی مناسب برای هرگونه ماشین به کار می‌رود. سیستم صوتی ماشین با قسمت‌هایی مانند آمپلی فایر، ساب ووفر، تیوتر، کامپوننت، میدرنج و … کاملتر و بهتر می‌شود.

آشنایی با رادیوپخش:

پخش‌های رایج موجود در بازار ایران به چند دسته تقسیم می‌شوند:

1– رادیوفلش:

این گونه هد یونیت‌ها، تنها فلش و AUX را ساپورت می‌کنند و سی دی را ساپورت نمی‌کنند. این گونه رادیوفلش ها بیشتر برای کسانی که می‌خواهند با هزینه کم و با حذف قابلیت پخش “سی دی” تنها از فلش در ماشین خود آهنگ پخش کنند، کاربرد دارد. تمام شرکت‌ها این گونه هدیونیت‌ها را تولید می‌کنند. از جمله رادیوفلش‌های شرکت‌های معروف می‌توان به  مدل 175 پایونیر، U11 کنوود، X120 جی وی سی و A100 سونی اشاره کرد. شرکت‌های چینی مانند بوستر، پرمیر، مکسیدر، کنکورد ، گلداسکای و سیرا هم چنین رادیوفلش‌هایی را تولید می‌کنند. قیمت‌های رادیوفلش‌های چینی اکثرا در حدود 100 هزار تومان است. این پخش ها به دو دسته پنل ثابت و پنل جداشو تقسیم می‌شوند که نوع پنل ثابت قیمتی به مراتب ارزانتر دارد.

2- رادیوپخش:

رادیوپخش‌های امروزی امکانات مختلفی و معمولا با قیمتی در حدود دو برابر قیمت رادیوفلش‌ها عرضه می‌شوند.

3- رادیوپخش‌های دو طبقه:

رادیوپخش‌های2 دین (2DIN)  یا 2 طبقه دارای مانیتورهای بزرگ و اکثرا 6.1 اینچی یا 7 اینچی هستند. در بین برندهای معروف، شرکت پایونیر مدل‌های مختلف 2 دین را در بازار ایران عرضه می‌کند. همچنین برای کسانی که دنبال خرید رادیوپخش 2 دین ارزان قیمتتر هستند، رادیوپخش‌های 2 دین شرکت‌های چینی مانند مکسیدر، کنکورد، بوستر و مارشال در بازار قابل دسترس است.

4- رادیوپخش‌های Indash:

رادیوپخش‌های 1 طبقه مانیتوردار در این دسته بندی قرار می‌گیرند و برای ماشین‌هایی مانند 206، 207، یا برای پژو پرشیا و پژو 405 (در صورت استفاده از قاب)، پراید، تیبا و انواع سمند و … کاربرد دارند. اتصال دوربین عقب، دوربین مادون قرمز، GPS و … از امکانات اضافه این پخش‌ها هستند. مانیتور این پخش‌ها حالت آسانسوری دارد و به داخل پخش می‌رود.  شرکت‌های چینی نیز به ساخت انواع این رادیوپخش‌ها ‌می‌پردازند. امروزه می‌توانید رادیوپخش‌های ایندش را از برندهایی مثل مارشال، کنکورد، مکسیدر، بوستر، پرمیر و کاروزریا در بازار خریداری کنید.

آشنایی با بلندگو (اسپیکر):

آشنایی با بلندگو (اسپیکر)
راهنمای خرید سیستم صوتی ماشین

برای پخش صدا در ماشین از بلندگوها استفاده می‌شود. باندها به دو گروه کلی باندهای گرد و باندهای بیضی (خربزه‌ای) تقسیم می‌شوند.

1- باند گرد:

باند گرد خود به چهار دسته باندهای 10، 13 و 16 و 25 سانتیمتری تقسیم می‌شوند. باند 10 برای داشبورد ماشین‌هایی مانند پراید و همچنین استفاده در جلوی سمند کاربرد دارد. باند 13 برای درب‌های عقب ماشین‌های پژو 206 و 207، طاقچه عقب پراید و همچنین درب‌های جلو ال 90 کاربرد دارد. باند 16 برای درب‌های جلو انواع پژو و همچنین عقب ال 90 و سمند کاربرد دارد. در بعضی از ماشین‌ها باندهای عقب فابریک گرد هستند (پراید، سمند و …)، ولی مسلما جایگزین کردن باندهای عقب با انواع بیضی شکل صدای بسیار مناسبتری را ایجاد می‌کند. باندهای 25 سانتیمتری نیز در عقب انواع ماشین‌ها نصب می‌شوند.

2- باند بیضی:

باندهای بیضی (9*6 و 10*7) خود به دو دسته تقسیم می‌شوند.

1-     باندهایی که آمپلی فایر را ساپورت نمی‌کنند: این باندها معمولا بین 150 تا 400 وات قدرت دارند و توان ساپورت آمپلی فایر را ندارند. باند 6965 و S6975 پایونیر جزء این باندها محسوب می‌شوند. این باندهای در صداهای بالا دچار نویز می‌شوند و قابلیت استفاده از حداکثر قدرت آن‌ها وجود ندارد. این باندها بدون آمپلی فایر هم صدای راضی کننده‌ای را تولید می‌کنند.

2-     باندهایی قدرتمندی که توانایی ساپورت آمپلی فایر را دارند. یعنی باندهای خربزه‌ای که توانایی اتصال به آمپلی فایر را دارند و کیفیت آن‌ها بالاتر از باندهای معمولی است. این اسپیکرها در ولوم بالا دچار مشکل و تولید نویز نمی‌شوند و اکثر طول عمر بیشتری نسبت به باندهای خربزه‌ای معمولی دارند.

بنا به موارد مطرح شده از باندهای بیضی (خربزه‌ای) به 2 صورت می‌توان بهره برد:
– بدون اتصال به آمپلی فایر و با استفاده از خروجی مستقیم پخش
– استفاده از آمپلی فایر و به کارگیری تمام قدرت واقعی باند

باندهای بیضی گستردگی بالایی دارند و بیشترین حجم از لوازم صوتی ماشین را به خود اختصاص می‌دهند. این اسپیکرها اکثرا از سه جز تیوتر، میدرنج و ووفر ساخته شده‌اند و فرکانس صدای بالایی دارند. باندهای بیضی نسبت به باندهای گرد حجم صدای قویتری نیز دارند و در طاقچه عقب انواع ماشین‌ها با برشکاری قابل نصب هستند.

بیشتر بخوانید:

آشنایی با کامپونت:

آشنایی با کامپونت
راهنمای خرید سیستم صوتی ماشین

کامپونت‌ها باندهای گرد  (معمولا باند 16، 13 و یا 10) هستند که قابلیت اتصال به آمپلی فایرها را دارند. بعضی کامپونت‌ها از نظر وات شباهت‌هایی به باندهای خربزه‌ای آمپلی فایر خور دارند، اما باید توجه داشت که توان اکثر کامپ‌ها کمی پایینتر از باندهای بیضی 6*9 و 7*10 است. البته این اسپیکرها با وجود کراس اور تفکیک صدای بالایی به کاربر می‌دهند. کامپونت‌های معمولی بصورت 6 تکه و یا 8 تکه هستند. در کامپوننت‌ها تیوترها بصورت مجزا و کراس اور نیز بصورت مجزا برای تفکیک صدای بالاتر وجود دارند. در این اسپیکرها بر خلاف باندهای گرد ووفر وجود ندارد و به همین دلیل کامپوننت‌ها کنار ساب ووفر بسته می‌شوند.

ویژگی‌های اصلی کامپونت‌ها:

–  شفاقیت و کیفیت بالا صدا (صدای مناسب)
–  گرد بودن آن و جا شدنش در قسمت‌هایی که برای خودرو به صورت فابریک طراحی شده است.

استفاده از کامپونت بیشتر در ماشین‌های گران قیمت انجام می‌شود. راننده‌هایی که دوست ندارند دست به ظاهر ماشین خود بزنند می‌توانند از این کاپمونت‌ها استفاده کنند.

آشنایی با ساب ووفر:

آشنایی با ساب ووفر
راهنمای خرید سیستم صوتی ماشین

ساب ووفر برای پخش صدای Bass و بم موزیک به کار برده می‌شود؛ البته بلندگوها تا حدی از عهده این کار بر می‌آیند، ولی کسانی که دنبال سیستم حرفه‌ای هستند استفاده از ساب ووفرها را برای تولید صدای بیس بسیار بالا و قویتر ترجیح می‌دهند.

برای یک سیستم حرفه‌ای ساب ووفر بسیار لازم است. ساب ووفر دلیل اصلی تفاوت سیستم معمولی با سیستم مجهز و قوی می‌باشد. این وسیله برای راه اندازی به آمپلی فایر نیاز دارد، بنابراین توجه به این نکته که اضافه کردن ساب ووفر به سیستم یک آمپلی فایر 4 کاناله را هم به سیستم اضافه می‌کند، خالی از لطف نیست.  بعضی شرکت‌ها ساب ووفرهایی داخل باکس فابریک خود شرکت به بازار عرضه می‌کنند که به اصطلاح به این محصولات ساب باکس گفته می‌شود.

محل نصب ساب ووفر:

راه اول – نصب بر روی تاقچه عقب خودرو (که نیازمند خریداری و یا برش خوردن تاقچه عقب خودرو است و معمولا ساب مخصوص دارد).

راه دوم –  استفاده از باکس برای جای دادن ساب وفور درون آن.

آشنایی با تیوترها:

آشنایی با تیوترها
راهنمای خرید سیستم صوتی ماشین

از توییترهای برای پخش صداهای ریز استفاده می‌شود و از آن‌ها موسیقی پخش نمی‌شود. توییترها به زیبا شدن آهنگ‌ها بسیار کمک می‌کنند. بلندگوها اکثرا درون خود توییتر دارند، ولی نصب توییتر باعث می‌شود که بلندگو به پخش صداهای حد وسط بپردازد و خود توییتر به صورت مجزا صداهای ریز را پخش کند که این امر به بالا رفتن کیفیت بلندگوها خیلی کمک می‌کند.

آشنایی با آمپلی فایرها:

وظیفه اصلی آمپلی فایرها بهبود کیفیت صدای پخش شده در ماشین است. آمپلی فایرها توان خروجی 50 وات رادیوپخش را افزایش می‌دهند تا کاربر بتواند از همه ظرفیت بلندگوی خود (به عنوان مثال 300 وات) استفاده نماید. همچنین برای گرفتن صدا از ساب ووفر آمپلی فایر مناسب نیز لازم است.

آمپ‌ها به صورت تک کاناله، دو کاناله، چهار کاناله و شش کاناله طراحی می‌شوند.

آمپ 2 کاناله: برای ساپورت یک جفت باند آمپلی خور.

آمپ 4 کاناله: برای ساپورت یک جفت باند و یک ساب ووفر (می‌توان از 2 آمپ 2 کاناله نیز استفاده کرد).

آمپ 6 کاناله: برای ساپورت 2 جفت باند آمپلی خور و یک عدد ساب ووفر و / یا 1 جفت باند آمپلی خور و دو عدد ساب ووفر

سیستم صوتی با آمپلی فایر احتیاج به یک سیم کشی مناسب که به آن RC گفته می‌شود، دارد.

آشنایی با میدرنج‌ها:

هر بلندگوی حرفه‌ای  قابلیت پخش 3 جور صدا را دارد، صدای زیر (توییتر)، صدای حد وسط (در اکثر جاها صدای خواننده)، صدای دارای بیس بالا (صدای ووفر). بلندگوهای باکیفیت این قابلیت‌ها را به صورت کامل دارند، یعنی می‌توانند تنهایی هر 3 صدا را به صورت تفکیک شده ارائه کنند. در میدرنج این کار صورت نمی‌گیرد (میدرنج قابلیت تفکیک صدا را ندارد). میدرنج تنها قابلیت پخش صدای دوم (صدای حد متوسط) را دارد و حتما باید در کنار یک ساب و یک توییتر مجزا بکار گرفته شود. توییتر صدای پایین را برای شما پخش خواهد کرد و ساب پخش صدای بالا را بر عهده می‌گیرد. در این صورت تمرکز کامل میدرنج روی پخش صدای حد وسط خواهد بود و صدای فوق العاده شفاف و با کیفیتی را تولید خواهد کرد ( به مراتب بهتر از بلندگوهای با کیفیت). میدرنج‌ها پرتاب صدای بسیار بالایی دارند و نسبت به باندهای بیضی شکل حجم صدای بالاتر و پرتاب صدای بسیار بالاتری را ارائه می‌کنند. میدرنج‌ها معمولا برای راه اندازی به آمپلی فایرهای قویتری نسبت به باندهای بیضی، باندهای گرد و کامپوننت‌ها نیاز دارند.

آشنایی با سوپرتیوترها:

سوپر تیوترها به اصطلاح به تیوترهای قدرتمندی گفته می‌شود که صدای ریز زیادی را تولید می‌کنند. میدرنج‌ها معمولا کنار سوپر تیوتر بسته می‌شوند و وظیفه اصلی آن پخش صدای زیر است. سوپرتیوتر در سیستم‌هایی که صدای بم دارند کمک بسیار زیادی به شفاف شدن صدا می‌کنند. سوپر تیوتر نیز مانند میدرنج پرتاب صدای فوق العاده بالایی دارد.

بیشتر بخوانید:

.

منبع: تکراتو

ارسال برای دوستان در: واتساپ | تلگرام |






ارسال نظر