در این نوشتار به بهترین فیلم های مسعود کیمیایی میپردازیم. کیمیایی کارگردان مؤلف و تأثیرگذاری است که به استاد قهرمانسازی سینمای ایران شهرت دارد.
مسعود کیمیایی در هفتم مرداد ماه سال ۱۳۲۰ در تهران به دنیا آمد. او از دبیرستان بدر، دیپلم گرفت و پس از آن وارد محافل روشنفکری شد و با همکاری دوستانش، انتشارات طُرفه را بنیاد نهاد.
ایشان بعد از مدتی وارد دنیای سینما شد و به طور حرفهای فعالیت خود را در این زمینه ادامه داد. این کارگردان مطرح علاوه بر سینما، به موسیقی و ادبیات هم علاقهمند است و در نواختن پیانو و گیتار، همچنین نوشتن شعر رمان مهارت دارد.
کیمیایی پس از ساخت فیلمهای تاثیرگذاری همچون دندان مار و گوزنها تبدیل به یکی از چهرههای برجسته موج نوی سینمای ایران شد.
بیشتر بخوانید:
بهترین فیلم های مسعود کیمیایی
کیمیایی برای ساخت فیلم دندان مار نامزد دریافت جایزه خرس طلایی جشنواره فیلم برلین (1991) شد، و در نهایت جایزه ویژه هیئت داوران این جشنواره به ایشان رسید.
از افتخارات دیگر کارنامه هنری این کارگردان مطرح سینمای ایران میتوان به دریافت سیمرغ بلورین بهترین فیلم از جشنواره فجر، برای فیلم جرم اشاره کرد. در یک نظرسنجی که برای انتخاب بهترین فیلم های قدیمی ایرانی قبل از انقلاب با رأی ۲۷ تن منتقد و نویسنده انجام شد، گوزنها به کارگردانی مسعود کیمیایی، با ۲۰ رأی به عنوان بهترین فیلم سینمای پیش از انقلاب ایران معرفی گردید.
مسعود کیمیایی تاکنون سه بار ازدواج کرده است. وی از همسر اولش یک دختر به نام «گیلدا» دارد. همسر دوم او گیتی پاشایی (آهنگساز و خواننده) بوده که پولاد کیمیایی پسر او است، و اما ازدواج سوم وی با گوگوش، در ۱۳۷۶رقم خورد که پس مهاجرت گوگوش از هم جدا شدند.
اکنون فهرستی از بهترین آثار مسعود کیمیایی را به شما ارائه میدهیم. همچنین در نوشتار به آخرین فیلم مسعود کیمیایی و خلاصه داستان آن پرداختهایم.
قیصر
- تاریخ انتشار: ۱۰ دی ۱۳۴۸
- ژانر: اجتماعی درام
- کارگردان: مسعود کیمیایی
- تهیهکننده: عباس شباویز
- نویسنده: مسعود کیمیایی
- بازیگران: بهروز وثوقی، ناصر ملکمطیعی، جمشید مشایخی، پوری بنایی، بهمن مفید
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.6 از 10
فاطی، توسط مردی به نام منصور مورد تجاوز قرار میگیرد. بعد این اتفاق، فاطی نامهای به مادر و داییاش مینویسد و خودکشی میکند. فرمان، برادر بزرگ فاطی، قبل از این ماجرا قسم خورده بوده که دیگر هرگز دست به چاقو نبرد، اما با این حال هم بعد از با خبر شدن از موضوع خواهرش، با دستان خالی برای انتقال گرفتن از منصور به دکان او میرود. اما رحیم و کریم، دو برادر منصور، او را غافلگیر کرده و میکشند.
قیصر، برادر کوچک فاطی و فرمان، از سفر جنوب برمیگردد و پس از اطلاع از ماجرا، بهقصد انتقام به سراغ منصور، رحیم و کریم میرود. او کریم را در حمام و رحیم را در کشتارگاه میکشد. او بعد از این قضیه با ننهمشهدی، رختشوی محلهشان، برای زیارت به مشهد میرود.
زمانی که قیصر از زیارت برمیگردد، مادرش فوت کرده است. او هنگام دفن مادرش، به کمک نامزدش از دست پلیس میگریزد و بعد توسط رقاصهای، منصور را در ایستگاه راهآهن پیدا میکند و او را با چاقو میکشد، اما در نهایت توسط پلیس دستگیر میشود.
دیالوگ ماندگار: «احترامت واجبه خان دایی. اما حرف از مردونگی نزن که هیچ خوشم نمیاد. کی واسه من قد یه نخود مردونگی رو کرد تا من واسش یه خروار رو کنم؟ این دنیا همیشه واسه من کلک بوده و نامردی. به هر کی گفتم نوکرتم با خنجر کوبید تو این جیگرم.»
قیصر یکی از برترین آثار مسعود کیمیایی و بهترین فیلم های بهروز وثوقی به شمار میآید و او توانست برای ایفای نقش قیصر، جایزه بهترین بازیگر مرد جشنواره سینمایی سپاس ۱۳۴۸ را دریافت کند.
بیشتر بخوانید:
داش آکل
- سال ساخت: 1350
- ژانر: اجتماعی، خانوادگی، درام، عاشقانه
- کارگردان: مسعود کیمیایی
- تهیهکننده: شرکت سینما تئاتر رکس هوشنگ کاوه
- نویسنده: مسعود کیمیایی (بر اساس داستان «داش آکل» نوشته صادق هدایت)
- بازیگران: بهروز وثوقی، ژاله علو، بهمن مفید، کنعان کیانی، مری آپیک، شهرزاد
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.1 از 10
خلاصه داستان: «داش آکل» در شیراز به مردانگی و صداقت شهره است. یک حاجی شیرازی که زمانی با داش آکل همسفر بوده و از اخلاق و رفتار نیک او آگاه بوده، پیش از مرگش وصیت میکند که داش آکل به کارهای زندگی و املاک او رسیدگی نماید.
داش آکل پس از آشنایی با خانواده حاجی، عاشق مرجان دختر حاجی میشود، اما چون دختر حاجی سن کمی دارد، داش آکل ازدواج با او را به علت سن زیاد خود، دور از مردانگی میداند و ترتیب ازدواج مرجان را با یکی از خواستگارانش میدهد.
عشق دختر حاجی، داش آکل را به شراب خواری میکشاند. در شب عروسی مرجان، وقتی داش آکل از میخانه برمیگردد، توسط کاکارستم دشمن دیرینهاش کشته میشود.
دیالوگ ماندگار: «کمر مردو هیچی تا نمیکنه، جز زن. من بودم و یه طوطی. حالا هم باز منم و یه طوطی. اما دیگه نه اون طوطیه و نه من داشی.»
داش آکل یکی از بهترین فیلم های مسعود کیمیایی است که داستانی جذاب و فوقالعاده دارد.
گوزنها
- تاریخ انتشار: ۶ آذر ۱۳۵۳
- ژانر: اجتماعی جنایی
- کارگردان: مسعود کیمیایی
- تهیهکننده: مهدی میثاقیه
- نویسنده: مسعود کیمیایی
- بازیگران: بهروز وثوقی، نصرت پرتوی، فرامرز قریبیان، پرویز فنیزاده، گرشا رئوفی، عنایتالله بخشی، پروین سلیمانی، مستانه جزایری، محبوبه بیات، سعید پیردوست
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.9 از 10
خلاصه داستان: قدرت مردی تحت تعقیب است که پس از سرقت مسلحانه از بانک، خود را به دوستش سید رسول میرساند. سید رسول اعتیاد دارد و فاطمه همسر او بازیگر تماشاخانه است.
سید که مردی به خاطره اعتیاد درمانده و خوار شده، با کمک معنوی قدرت به خودش میآید. سید رسول ابتدا در برابر مزاحم همسرش و سپس صاحب خانه میایستد و بعد از آن در یک درگیری هروئین فروشی که او را به اعتیاد کشانده، میکشد. اما در نهایت پلیس رد قدرت را در خانه سید پیدا میکند و این دو توسط پلیس کشته میشوند.
دیالوگ ماندگار: «تو میری به اون کسی که بدبختت کرده التماس میکنی، گریه میکنی که بیشتر بدبختت کنه! کجاست اون چاقوی دستهسفید خوش دست کار زنجونت؟»
گوزنها که با حواشی زیادی از جمله تغییر پایان فیلم به دستور ساواک همراه بود، با ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان پرفروشترین فیلم سال در تهران شد. این ساخته موفق کیمیایی بارها چه در پایتخت و چه در شهرهای دیگر اکران شد و مورد استقبال تماشاگران قرار گرفت.
بیشتر بخوانید:
- بهترین فیلم های پریناز ایزدیار ؛ از خط ویژه تا ملاقات خصوصی
- بهترین فیلم های مریلا زارعی ؛ از زیر سقف دودی تا هناس
سرب
- سال انتشار: 1367
- ژانر: اجتماعی سیاسی
- کارگردان: مسعود کیمیایی
- نویسنده: مسعود کیمیایی
- تهیهکننده: محمدهاشم سبوکی
- بازیگران اصلی: امین تارخ، جمشید مشایخی، فریماه فرجامی، هادی اسلامی
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 6.3 از 10
سرب یکی از بهترین فیلم های تاریخی ایرانی است که مسعود کیمیایی با ساخت آن توانسته هنرمندانه و به طور غیرمستقیم حوادث مربوط فلسطین و صهیونیسم را به تصویر بکشد.
خلاصه داستان: دانیال و مونس یک زوج جوان یهودی هستند که در دههی سی در تهران زندگی میکنند. آنها مانند بسیاری از یهودیان میخواهند به سرزمین موعود مهاجرت کنند، اما با مخالفت سازمانی به نام هاگانا (بسیج یهودیان) روبرو میشوند. پس از مدتی یعقوب عموی دانیال به دست اعضای هاگانا کشته میشود.
در این میان میرزا محسن که مرد مومنی است به کمک مقتول میرود، اما به عنوان قاتل دستگیر شده و زندانی میشود. نوری برادر میرزا محسن که خبرنگار است، میخواهد دانیال و همسرش که قاتل را شناختهاند برای شهادت به دادگاه ببرد.
دندان مار
- تاریخ انتشار: ۱۳۶۸
- ژانر: اجتماعی حادثهای
- کارگردان: مسعود کیمیایی
- تهیهکننده: مجید مدرسی، محمدمهدی دادگو
- نویسنده: مسعود کیمیایی
- بازیگران: فرامرز صدیقی، گلچهره سجادیه، احمد نجفی، جلال مقدم، فریبا کوثری، حسن رفیعی، سعید پیردوست
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 6.3 از 10
خلاصه داستان: رضا کارگر یک چاپ خانه است که پس از درگذشت مادرش، یادگاری های او و پلاک برادر گمشدهاش را بر میدارد و به یک مسافرخانه میرود.
هم اتاقی رضا در مسافرخانه جوان جنوبی جنگ زدهای به نام احمد است. بین رضا و احمد روابط دوستانه و صمیمانهای به وجود میآید. اما کمی بعد یادگاریهای مادر رضا گم میشود. او به احمد شک میکند و اتفاقهای غیرمنتظرهای رخ میدهد.
دیالوگ ماندگار: «پلاکشو رفیقش آورد داد به خدابیامرز مادرم گفت خودش وا کرده. زخمی بود. ما رو گذاشت وسط مفقودی و اسیری و شهیدی. نه میشه واسش گریه کرد نه میشه نکرد!»
دندان مار یکی از بهترین فیلم های مسعود کیمیایی است که مورد تحسین منتقدان و اهالی سینما قرار گرفت و برای کیمیایی جایزه ویژه هیئت جشنواره فیلم برلین (سال۱۹۹۱) و جایزه ویژه هیئت داوران جشنواره بینالمللی فیلم مونترآل (سال ۱۹۹۲) را به ارمغان آورد.
بیشتر بخوانید:
ردپای گرگ
- تاریخ انتشار: شهریور ۱۳۷۲
- ژانر: اکشن، هیجان انگیز
- کارگردان: مسعود کیمیایی
- تهیهکننده: مرتضی شایسته
- نویسنده: مسعود کیمیایی
- بازیگران: فرامرز قریبیان، گلچهره سجادیه، نیکی کریمی، منوچهر حامدی، امیرحسین خانشهری
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 5.2 از 10
نوشتار بهترین فیلم های مسعود کیمیایی را با ردپای گرگ ادامه میدهیم. این ساختهی کیمیایی یکی از بهترین فیلم های نیکی کریمی نیز به شمار میآید که او در آن نقش نگین را برعهده دارد و به خوبی آن را ایفا کرده است.
خلاصه داستان: مردی به نام رضا سه روز پیش از عروسی با طلعت دستگیر و بیست سال زندان محکوم میشود. زمانی که رضا پس از 20 سال از زندان آزاد میگردد، از جانب صادق خان به تهران دعوت میشود. رضا پس از ورود به تهران به دست چند مرد ناشناس زخمی میشود و درمییابد که صادق خان باعث و بانی سالها محکومیتش بوده است.
دیالوگ ماندگار: «میخوام جسارت کنم، دست بندازم روی شونه شما، یه دفعه هم بشیم قد شما.»
سلطان
- تاریخ انتشار: 1375
- ژانر : اجتماعی
- کارگردان: مسعود کیمیایی
- نویسنده: مسعود کیمیایی
- بازیگران اصلی: فریبرز عربنیا، هدیه تهرانی، حسن جوهرچی، پولاد کیمیایی، مهدی خیامی، کیانوش گرامی، ژاله علو
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 5.2 از 10
خلاصه داستان: جیب بری به نام سلطان در فرودگاه، کیف دختری به نام مریم را که اسناد و مدارک مربوط به 500 متر از یک باغ که به وی تعلق دارد، داخل آن است، را میدزدد.
مریم با تلاش بسیار موفق میشود سلطان را پیدا کند و عشقی بین آنها ایجاد میشود و اتفاقاتی را رقم میزند.
دیالوگ ماندگار: «من سر راستی و تمیزی رو از سینما یاد گرفتم. بدی تو کار ما نیست. اما یه جایی، یه وقتی، واستون میگم که چه جوری میشه که آدم دیگه حواسش مال خودش نیست.»
سلطان یکی از بهترین فیلم های مسعود کیمیایی است که یکی از مضامین آن دربارهی انبوهسازی در تهران و نابود کردن خاطرات و نوستالژیها با ساختن برجهای چند طبقه به جای ساختمانهای قدیمی است. درواقع کیمیایی با ساخت سلطان اعتراضی به سیاستهای آن زمان شهرداری تهران داشت.
فریاد
- تاریخ انتشار: 1377
- ژانر : درام اجتماعی
- کارگردان: مسعود کیمیایی
- تهیهکننده: ناصر شفق
- نویسنده: مسعود کیمیایی
- بازیگران اصلی: محمدرضا فروتن، میترا حجار، عنایت بخشی، کیانوش گرامی، افسانه خلیلی، اکبر معززی
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 4.6 از 10
خلاصه داستان: فاروق صاحب یک گاراژ در منقطهای در جنوب کشور است. سهراب که همیشه دوست داشته مستقل کار کند، از او میخواهد تا گاراژ را به او اجازه دهد. اما فاروق مخالفت میکند و سهراب با او درگیر میشود، در درگیری فاروق بر اثر سکته فوت میکند. پس از این ماجرا برادرهای فاروق برای انتقامگیری از سهراب به دنبال او میگردند.
فریاد هم در فهرست بهترین آثار مسعود کیمیایی قرار دارد. این فیلم در جشنوارههای مختلف به نمایش درآمد و در چند بخش برنده جایزه شد.
بیشتر بخوانید:
اعتراض
- سال انتشار: ۱۳۷۸
- ژانر: اجتماعی
- کارگردان: مسعود کیمیایی
- تهیهکننده: سید ضیاء هاشمی
- نویسنده: مسعود کیمیایی
- بازیگران اصلی: داریوش ارجمند ، محمدرضا فروتن، مهدی فتحی، بیتا فرهی، میترا حجار، پری امیرحمزه، پارسا پیروزفر، پولاد کیمیایی، کیانوش گرامی
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 6.1 از 10
خلاصه داستان: امیرعلی که زنی به نام شریفه، نامزد برادرش رضا، را به دلیل رابطه نامشروعش با احمد به قتل رسانده است، پس از دوازده سال از زندان آزاد میشود.
محسن دربندی همسلولی امیرعلی، پیش از آزادیش، انگشتری به او می دهد و به او سفارش میکند پس از گرفتن طلبش از شخصی بیرون از زندان، از خانمی به نام مجدی حمایت کند. اما امیرعلی پس از آزادی از رندان با اتفاقات تلخ و ناگوار روبرو میشود.
فیلم اعتراض یکی از بهترین آثار مسعود کیمیایی محسوب میشود که با استقبال خوب تماشاگران روبرو شد.
حکم
- تاریخ انتشار: ۹ آذر ۱۳۸۴
- ژانر : درام جنایی
- کارگردان: مسعود کیمیایی
- نویسنده: مسعود کیمیایی
- بازیگران اصلی: عزتالله انتظامی، لیلا حاتمی، بهرام رادان، خسرو شکیبایی، پولاد کیمیایی، مریلا زارعی
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 5 از 10
در خلاصه کوتاه فیلم حکم آمده است: «آنهایی که میان پول و معامله زندگی میکنند، عاقبت به صدور حکم یکدیگر میرسند.»
خلاصه داستان: زنی همراه با دو مرد که نقاب روی صورت دارند، وارد خانهی مهندس میشوند. این سه نفر در ظاهر برای دزدیدن آمدهاند، اما همهی ماجرا به پول ختم نمیشود. فروزان از دست مهندس به شدت عصبانی است.
او پیش از این سالها در شرکتی منشی مهندس بوده و در پی ابراز علاقه مهندس و وعده ازدواج او، با هم در ارتباط بودهاند. روابط آنها منجر به چند بار بارداری او شده بود، اما مهندس فروزان را مجبور به سقط جنین کرده بود. حالا فروزان در یک سرقت مسلحانه قصد دارد تاوان رنجها و مشکلاتش را از مهندس پس بگیرد.
دیالوگ ماندگار:
حکم یکی از بهترین فیلم های عزت الله انتظامی و البته تنها همکاری ایشان با مسعود کیمیایی، کارگردان مشهور و قهرمانساز سینماست که آقای بازیگر استادانه نقش رضا را ایفا کرد.
بیشتر بخوانید:
خون شد
- تاریخ انتشار: ۲۷ اسفند ۱۳۹۹
- ژانر: اجتماعی
- کارگردان: مسعود کیمیایی
- تهیهکننده: جواد نوروزبیگی
- نویسنده: مسعود کیمیایی
- بازیگران اصلی: سعید آقاخانی، نسرین مقانلو، سیامک صفری، لیلا زارع، هومن برقنورد، مریم عباسزاده، اکبر معززی، سیامک انصاری
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 3.9 از 10
خلاصه داستان: خانمجانی زن دوم و مادری است که مسئولیت مراقبت از فرزندان شوهر و دختر خودش را به عهده دارد. او زنی با اقتدار و زنانگی خاص خود است و برای خانواده و زندگیش ایثار میکند. در عین حال که خانم جانی فاصله سنی زیادی با شوهرش دارد، اما به خوبی اوضاع زندگی خودش را درک میکند و بسیار دلنگران خانه و همسر و فرزندانش است.
در این میان فضلی فرزند بزرگ خانواده که سالها خبری از خود به خانواده نداده، به خانه پدری برگشته و با خانم جانی عهد میبندد تا خواهر و برادرانش که هر یک به گونهای از خانه دور شدهاند را با امید فرصتی دوباره، به خانه بازگرداند.
دیالوگ ماندگار: «کار عشق یه عمره، کار نفرت یه لحظه!»
مسعود کیمیایی درباره قصهی فیلم «خون شد» میگوید: «داستان خون شد به مثابهٔ خانهای قدیمی است که همهٔ چراغهایش خاموش بوده و هیچکس نیز در اتاقهایش ساکن نیست. در این میان یکی از ساکنین این خانه میآید و همه چراغها را روشن میکند.»
خائن کشی
- تاریخهای انتشار: ۲۰ بهمن ۱۴۰۰ (فجر)
- ژانر: اجتماعی جنایی
- تهیهکننده: علی اوجی
- نویسنده: مسعود کیمیایی
- کارگردان: مسعود کیمیایی
- نویسنده: مسعود کیمیایی
- بازیگران اصلی: امیر آقایی، پولاد کیمیایی، سارا بهرامی، مهران مدیری، فرهاد آئیش، پانتهآ بهرام، حمیدرضا آذرنگ، سام درخشانی، امیررضا دلاوری
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 6.8 از 10
خلاصه داستان: گروهی قصد سرقت از بانک ملی را دارند. مهدی، شاهرخ، گیو، اطلس و چند نفر دیگر دزدان ظاهری بانک هستند. اما آنها این پول را برای قرضه ملی دکتر مصدق میخواهند.
سرکرده این گروه سرقت، عاشق یک زن است که در درگیریهای جلوی بانک که بین سارقان و پلیس رخ میدهد. این زن تیر میخورد و بقیه گروه فرار میکنند.
دیالوگ ماندگار: «ما فقط یه بار به دنیا میآییم، فقط یه بار به دنیا میآییم؛ ولی جاش هی میمیریم، هی هی میمیریم.»
خائن کشی آخرین فیلم مسعود کیمیایی و نیز یکی از بهترین فیلم های امیر آقایی است که در آن بخشی از زندگی مهدی بلیغ سارق و کلاهبردار ایرانی روایت شده و آقایی نقش او را بازی میکند. این فیلم هنوز به طور عمومی اکران نشده است.
سوالات متداول
بهترین فیلم های مسعود کیمیایی کدامند؟
قیصر، داش آکل و دندان مار از بهترین آثار مسعود کیمیایی هستند.
آخرین فیلم مسعود کیمیایی چه نام دارد؟
خائن کشی آخرین فیلم مسعود کیمیایی بوده که در جشنواره فجر سال 1400 به نمایش درآمد، اما هنوز به طور عمومی اکران نشده است.
مطالب بیشتر در تکراتو
- بهترین فیلم های رضا عطاران
- بهترین فیلم های اکبر عبدی
- بهترین فیلم های عاشقانه 2022
- بهترین فیلم های کمدی 2022
- بهترین فیلم های 1400
نظر شما در خصوص بهترین فیلم های مسعود کیمیایی چیست؟ آیا فیلم دیگری را میشناسید که در این لیست قرار بگیرد؟ نظرات خود را در بخش کامنت ها با تکراتو در میان بگذارید.