;
coinex

فهرست بهترین فیلم های بهروز وثوقی ؛ آشنایی از نزدیک با قیصر سینمای ایران!

بهروز وثوقی بدون شک از برجسته ترین و ستایش شده ترین بازیگران تاریخ سینمای ایران است. در معرفی فهرست بهترین فیلم های بهروز وثوقی با ما باشید.

بهروز وثوقی را اگر بهترین بازیگر سینمای ایران هم ندانیم کسی منکر تاثیر و نقش بی شائبه او نیست. اگر حتی بعد از گذشت ۴۰سال از رفتنش به دیارغربت و عدم فعالیتش در سینمای ایران هرساله و مکررا یادی از او می شود اصلا مایه تعجب نیست، چرا که او آفریننده به یاد ماندنی ترین و تاثیرگذارترین نقش های سینمای ایران است.

سینماگران و بازیگران صاحب نام بسیاری به دلیل علاقه و عشقی خاص که به او داشتند وارد سینما شدند و او را الهام بخش خود معرفی کرده اند نام هایی چون پرویز پرستویی، بهمن قبادی، شهاب حسینی، نوید محمد زاده، مهدی هاشمی و بسیاری دیگر هم چون خسرو شکیبایی که هیچ وقت منکر عشقش به او نبوده است حتی با اینکه نه هم دوره بودند و نه حتی تجربه ی  فیلمی مشترک را داشتند.

حتی در سال 200 عباس کیارستمی کارگردان صاحب نام سینما، جایزه آکیرا کوروساوای خود را بدون اینکه حتی بداند وی در سالن مراسم حضور دارد به او تقدیم کرد و او را علت علاقه مند شدنش به سینما و در نهایت حضورش بر روی آن سن معرفی کرده بود.

فهرست بهترین فیلم های بهروز وثوقی

اما بهروز وثوقی که بود؟ بهروز وثوقی متولد 20 اسفند ماه 1316 در خوی از توابع آذربایجان بود. در 1317، خانواده اش به تهران منتقل شدند و او در تهران بزرگ شد.

شخصی به نام مسعود صمدی در سال 1334 در 18 سالگی بهروز وثوقی را مطرح کرد. او از سال 1337 با بازی در فیلم طوفان در شهر ما به سینما آمد و تا سال 1347 در نقش‌های متفاوت اما نچندان پررنگی ظاهر شد.

نخستین فیلم سینمایی مورد توجه او صد کیلو داماد به کارگردانی عباس شباویز در سال 1340 بود. وی در سال 1348 توسط مسعود کیمیایی به فیلم قیصر دعوت شد و این نقطه شروع وی به عنوان یک بازیگر مطرح بود، بازی وی در این فیلم مورد توجه عموم و علاقه‌مندان به سینما قرار گرفت.

بهترین فیلم های بهروز وثوقی
10 فیلم برتر بهروز وثوقی

جوان اول آن سال‌های سینمای ایران در بسیاری از فیلم به ایفای نقش پرداخته‌است. از جمله فیلم‌های مطرحی که وی در آن به ایفای نقش پرداخته‌است می‌توان به سوته‌دلان، ذبیح، کندو، داش اکل، خاک، بلوچ، تنگسیر، همسفر، ممل آمریکایی، رضا موتوری، دشنه، طوقی، گوزنها، سازش، کاروان‌ها، ملکوت، گرگ بیزار، فرار از تله، قهرمانان و زرین اشاره کرد.

بهروز وثوقی پس از آن به آمریکا رفت تا در فیلم «گربه در قفس» ساخته تونی زرین‌دست بازی کند که اقامت او در آمریکا با انقلاب اسلامی مصادف شد. به همین دلیل اقامت او در امریکا همیشگی شد.

پس از این مقدمه به نسبت طولانی، در ادامه این گفتار شما را با فهرست بهترین فیلم های بهروز وثوقی آشنا میکنیم.

بیشتر بخوانید:

فهرست بهترین فیلم های بهروز وثوقی

انتخاب فهرست بهترین فیلم های بهروز وثوقی واقعا کار سختی است. همیشه انتخاب بهترین ها آثار در کارنامه کاری بهترین ها کار سختی است. من در این گفتار کوشیدم با تکیه به محبوبیت و ماندگاری آثار و توجه به محتوا و پیام فیلم؛ به انتخاب فهرست بهترین فیلم های بهروز وثوقی دست بزنم.

قیصر : مسعود کیمیایی 1348

قیصر اولین مورد در فهرست بهترین فیلم های بهروز وثوقی است. معمولا تا حرف سینمای پیش از انقلاب که می شود بسیاری از ما یاد سینمایی موسوم به فیلم فارسی می افتیم، فیلم فارسی اصطلاحی بود که به سینمایی همراه با رقص و اواز و لوتی هایی به عنوان قهرمان ها و مرد اول های فیلم اطلاق می شد که در حین فیلم به مشکلاتی سطحی به اندازه شخصیت سطحی و کوچه و بازاری خودشان بر میخوردند.

اما در سال 1348 اتفاق مهمی در سینمای ایران افتاد و شاید مهم ترین اتفاق سینمایی تاریخ سینمای ایران رقم خورد.

بهترین فیلم های بهروز وثوقی
بهروز وثوقی و مسعود کیمیایی

فیلمی که هم کلاه مخملی ها و تیپ مشکی ها را داشت که قهرمان هایی با اصول مردانگی و فتوت بودند، هم رقص و اواز و کاباره داشت هم اولین موسیقی متن قوی. هم تصویربرداری مناسب و به موازات قصه و مناسب داستانش داشت و هم تیتراژی حاوی پیام فیلم و همه ی این ها زیر نظر کارگردانی که پیش از این فیلم تجربه یک کارگردانی مستقل داشت و آن کارگردان مسعود کیمیایی بود.

اما متفاوت ترین تیپ، شخصیت فیلم و هم چنین پر حرف و حدیث ترین بازی فیلم مربوط به کسی بود که پیش از این فیلم در فیلم هایی موافق و مشترک با جریان غالب سینمای دهه ی 40 بازی کرده بود یعنی بهروز وثوقی.

قیصر به قدری همه چیزش درست از آب در امده بود که هم مخاطبان خاص سینما را راضی کرد به طوری که پس از دیدن فیلم نه تنها از جنبه عاطفی با فیلم و شخصیت هایش درگیر شده بودند بلکه از نظر فکری و ذهنی هم با چالش هایی جدی در بینش هایشان مواجه شده بودند.

پس از قیصر جریانی در سینمای ایران آغاز شد موسوم به جریان موج نو که همان ورود فکر و ایده به سینما بود که باعث شد روال منطقی تر و واقع گرایانه تری را در فیلم ها شاهد باشیم.

بیشتر بخوانید:

طوقی : علی حاتمی 1349

دومین فیلم در فهرست بهترین فیلم های بهروز وثوقی طوقی است. سال 49 سال بسیار شلوغ و پر هیاهویی در کارنامه بازیگری بهروز وثوقی است.

سالی است که پس از موفقیت قیصر سیل پیشنهادات برای نقش اول فیلم ها به سوی او روانه می شود و او در 6 فیلم ایفای نقش می کند و از این نظر شلوغ ترین سال  بازیگری اوست.
یکی از این فیلم ها فیلم طوقی است، فیلمی که یکی از درخشان ترین  آثار مرحوم علی حاتمی است. طوقی فیلمی  درام با قصه ای ایرانی ـ سنتی است.

بهترین فیلم های بهروز وثوقی
10 فیلم برتر بهروز وثوقی

شاید در مورد طوقی بسیاری از افراد و منتقدان گفته باشند که فیلم فارسی و دارای ویژگی های فیلم فارسی است اما طوقی اثری شاخص و ممتاز در کارنامه همه عواملش است، از علی حاتمی که به عنوان نویسنده  و کارگردان فیلم بود تا بهروز وثوقی و ناصر ملک مطیعی که بیش تر اورا در فیلم های فارسی و جاهلی دیده بودیم.
اسفندیار منفرد زاده که اتفاقا در قیصر هم با موسیقی فیلم رنگ و جلای دیگری به  قیصر داده بود در طوقی هم موسیقی جاودانه دیگری ساخته است، موسیقی که حال و هوای جماعت کبوتر باز و رسم و رسومات مردمان سنتی کاشان و جامعه ی آن دوره را به خوبی ملموس کرده است.

اما بازی بهروز شاید به توان به جرات گفت از بازی اش در فیلم قیصر هم یک سر و گردن بالاتر است، خصوصا مونولوگ (تک گویی) به یاد ماندنی او در فیلم که او را مشغول صحبت و درد و دل با دایی اش با نقش آفرینی ناصر ملک مطیعی میبینیم، محال است که از یادمان برود.

تک گویی که مازیار پرتو تصویربردار فیلم در خاطراتش ان را این گونه عنوان می کند:همه ما بعد از اینکه علی حاتمی کات داد و صحنه را ضبط کرد پشت صحنه داشتیم اشک می ریختیم خود بهروز هم حال مساعدی نداشت و بسیار در لحظه و نقش فرو رفته بود.

رضا موتوری : مسعود کیمیایی 1349

سومین فیلم در فهرست بهترین فیلم های بهروز وثوقی ، رضا موتوری است. رضا موتوری فیلمی به  نویسندگی و کارگردانی مسعود کیمیایی بود که دقیقا یک سال پس از قیصر ساخته شد.
رضا موتوری فیلمی بود که بسیاری از عوامل اصلی اش در قیصر هم با کیمیایی همکاری داشتند و از نظر قصه و فرم سینمایی بسیار به فیلم قیصر شبیه بود از جمله بهروز وثوقی در  نقش ضد قهرمان و یا لاقل قهرمانی که شباهتی به قهرمان های رایج سینمای ان دوران ندارد و هرچه بیش تر به عمق و شخصیت درونی تر و متفاوت تری نزدیک شده بود ایفای نقش می کند.

بهترین فیلم های بهروز وثوقی
بهروز وثوقی و مسعود کیمیایی

اسفندیار منفرد زاده باز هم به عنوان آهنگساز موسیقی متن فیلم حضور دارد و بهمن مفید هم همانند قیصر در این فیلم نقش کوتاهی را دارد.

اما فیلم تفاوت بزرگی  با تمام فیلم های پیش از خودش که در سینما ساخته و اکران می شد داشت و آن هم  صدای فرهاد مهراد با ترانه ای از شهیار قنبری بر روی فیلم بود که در متن فیلم و در لحظات هیجانی و احساسی فیلم طنین اش ما را بیش تر و عمیق تر به داخل قصه پرت می کرد.
یکی از دلایل گیرایی و ماندگاری فیلم رضا موتوری بی شک صدای خاص و با صلابت فرهاد بود که پیش از آن کمتر کسی صدای فارسی خواندن او را شنیده بود و شهیار قنبری ترانه سرای 20 ساله ای بود که با ترانه مرد تنها نوید ترانه سرا و شاعری خوش آتیه را می داد.

بیشتر بخوانید:

پنجره : جلال مقدم 1349

پنجره، عنوان بعدی در فهرست بهترین فیلم های بهروز وثوقی است. پیش از این هم عنوان کردم که سال 49، سال بسیار مهم و تعیین کننده ای در کارنامه بهروز وثوقی بود چرا که همه منتظر بودند ببینند او پس از فیلم قیصر و سر و صدایی که به پا کرد در چه فیلمی و چه نقشی بازی خواهد کرد.

با توجه به تعداد فیلمی که او در این سال ایفا کرد و موفقیت  دو چندانش و تثبیت کردن خود به عنوان بازیگری که هم پول ساز است و هم نقش های چند وجهی و سخت و متفاوت را به خوبی باورپذیر و درخشان ایفا می کند این سال را باید برای او سال درخشانی بدانیم.

بهترین فیلم های بهروز وثوقی
10 فیلم برتر بهروز وثوقی

پنجره هم همانند رضا موتوری قصه تنهایی یک آدم در تقابل با جامعه در حال مدرن شدن و قشر صاحب نفوذ و ثروتمند جامعه است. بهروز وثوقی در نش سهراب سالاری به عنوان جوان اول فیلم ایفای نقش میکرد.

کارخانه اتومبیل سازی عموی سهراب سالاری که وی به قصد کار کردن در آن خانه و مادرش را در آبادان ترک می کند همان نماد ثروت و مدرنیته است.

پنجره از گروه بازیگران خوب و حرفه ای ان زمان هم بهره می برد،از جمله گوگوش که در نقش دختر عموی بهروز در فیلم نقش مقابل او را ایفا می کند،فرخ ساجدی در نقش پسر عموی او و هم چنین ژاله علو بازیگر و دوبلور پر سابقه که همگی در نقش های خود خوش درخشیده اند.

داش آکل : مسعود کیمیایی 1350

یک شاهکار اقتباسی با نام داش آکل، عنوان بعدی در فهرست بهترین فیلم های بهروز وثوقی است. داش آکل چهارمین همکاری مشترک بهروز وثوقی و مسعود کیمیایی بود تا روند سالی یک فیلم این دو هم چنان باقی مانده باشد، روندی که تا سال 53 و فیلم گوزنها ادامه دار بود.

فیلمنامه این اثر در حقیقت اقتباسی از داستان کوتاهی به همین نام، اثر یکی از برجسته ترین نویسندگان تاریخ معاصر ایران یعنی صادق هدایت بود.

10 فیلم برتر بهروز وثوقی
بهروز وثوقی و مسعود کیمیایی

داش آکل در مورد تنهایی ها و دغدغه ها و غصه های یک مرد تنها در ولایت شیراز زمان قاجار است که به همراه فیلم خاک جز معدود اثار اقتباسی کارنامه موفق کیمیایی است.

اما همه عوامل داش آکل از کیمیایی به عنوان رهبر و مدیر کار گرفته تا منفردزاده و حقیقی و بازی های درخشان بهمن مفید در نقش کاکارستم و جلال و ژاله علو که بگذریم بازی بهروز چیز دیگریست.

شاید بتوان گفت درونی ترین و زیر پوستی ترین بازی او را در تمام دوره ی نزدیک به دو دهه ای بازیگری اش در سینمای پیش از انقلاب شاهد بودیم.

بهترین فیلم های بهروز وثوقی
بهروز وثوقی و مسعود کیمیایی

کافیست فقط به سکانس های درد و دل داش آکل با طوطی اش،صحنه های میگساری و صحبت هایش با رقاصه میخانه بیش تر دقت کرد تا به عمق و قدرت هنر بازیگری وی پی برد.
گفتنی است بهروز وثوقی در داش آکل نقش لوتی و جاهلی را که در نیمه عمرش قرار دارد را ایفا می کند و برای هرچی بهتر بازی کردن نقش داش آکل علاوه بر گریم سنگین و زخم های روی صورت و تراشیدن موی سر؛ خودش هم اکت ها و حرکاتی به بازی اش افزوده است هم چون تغیر در نوع راه رفتن و افزودن خط و چین های بیش تر به حالت چهره اش برای نمایاندن خستگی و حالت عرفانی داش آکل.

بیشتر بخوانید:

دشنه : فریدون گله 1351

دشنه فیلمی به کارگردانی فریدون گله است که پس از این فیلم دو همکاری دیگر هم با بهروز وثوقی داشت. شاید از نظر برخی قرار دادن این فیلم در فهرست بهترین فیلم های بهروز وثوقی کار درستی نباشد.

فیلم دشنه شباهت چندانی به سینمای هنری موسوم به موج نو نداشت و فیلم دارای پیام عمیقی هم نیست.

10 فیلم برتر بهروز وثوقی
10 فیلم برتر بهروز وثوقی

اما یکی از دلایل ماندگاری فیلم در اذهان مردم شخصیت جالب عباس آقا چاخان فیلم با نقش افرینی بهروز وثوقی است که رگه هایی از طنز هم دارد و پیش از دشنه بهروز وثوقی را کم تر در این قالب و نقش که خنده را بر لبان مخاطب بنشاند دیده بودیم.

موفقیت این فیلم که با حضور بازیگران صاحب نام دیگری هم چون فروزان، حسین گیل و غلامرضا سرکوب بود، موجب شد بعدها بهروز به این توانایی و ویژگی شخصیتی خود پی ببرد که در فیلم هایی هم چون ممل آمریکایی و ماه عسل و سازش بیشتر شاهد ان هستیم.

یکی دیگر از دلایل ماندگاری فیلم دشنه ترانه ی دستهای تو با صدای داریوش اقبالی است که در احساسی تر شدن و همراهی بیش تر مردم با فیلم نقش بسزایی داشت.

تنگسیر: امیر نادری 1352

تنگسیر براساس داستانی از صادق چوبک نویسنده نامدار ایرانی است و معروف است که امیر نادری برای اینکه اجازه ساخت فیلم را از صادق چوبک و علی عباسی تهیه کننده و سرمایه گذار فیلم بگیرد عنوان می کند که فیلمی در حد فیلم های جان فورد خواهد ساخت که البته این گفته به شدت اغراق گونه است اما فیلم  با توجه به امکانات 45 سال قبل واقعا فیلم خوش ساختی است.

10 فیلم برتر بهروز وثوقی
10 فیلم برتر بهروز وثوقی

بهروز وثوقی در فیلم تنگسیر که هم به صورت رنگی ضبط شده است و هم صدابرداری فیلم سر صحنه است با صدای خودش در نسخه نهایی فیلم صحبت کرده است اتفاقی که در سینمای پیش از انقلاب اتفاق نادری بود.

چرا که فیلم ها تقریبا همگی دوبله می شدند و ما شاهد صدای خود بازیگران کم تر بودیم و شاید به همین دلیل بوده است که بهروز وثوقی پیش از گروه فیلم برداری و سایر اعضای گروه به جنوب می رود تا لهجه بوشهری و تنگستانی را یاد بگیرد. این فیلم یکی از بهترین ها در فهرست بهترین فیلم های بهروز وثوقی محسوب میشود.

بیشتر بخوانید:

گوزن ها : مسعود کیمیایی 1353

فیلم بعدی در فهرست بهترین فیلم های بهروز وثوقی ساخته دیگری از مسعود کیمیایی است. سال ها قبل در اواسط دهه 50 میلادی جریانی موسوم به متد اکتینگ یا بازیگری متد توسط تهیه کننده، کارگردان و آموزگار بازیگری بزرگ تاریخ سینما یعنی لی استراسبرگ در سینمای هالیوود تثبیت و رواج پیدا کرد.
سبک بازیگری متد روشی برای ایفای نقش ها را ترویج می داد که در ان بازیگر باید خود را از تنش ها و مشکلات زندگی شخصی  و واقعی اش جدا می کرد تا هرچه بیش تر درگیر  مشکلات و تنش های نقشش در فیلم شود.

10 فیلم برتر بهروز وثوقی
10 فیلم برتر بهروز وثوقی

این روش را بازیگران بزرگی هم چون مارلون براندو، پل نیومن، آل پاچینو، جک نیکلسون، داستین هافمن، رابرت دنیرو و دانیل دی لوییس و بسیاری دیگر از بزرگان در سینما اجرا و پیاده کرده اند.

اما این روش سخت و طاقت فرسا که گاها باعث می شد بازیگر تا مدت مدیدی نتواند به حالت طبیعی و زندگی عادی اش باز گردد را برای اولین بار بهروز وثوقی در سینمای ایران اجرا کرد آن هم برای بازی در نقش سید رسول فیلم گوزن ها که معتاد به هروئین است.

برای بازی در این فیلم که بهروز نقش معتاد به هروئینی را بازی می کرد و به گفته ی خودش که در کتاب خاطراتش هم عنوان کرده و تنی چند از بازیگران فیلم هم اشاره کرده اند حدود 6 ماه را به هم نشینی با معتادان هروئین گذرانده است.

حتی یکی از آن ها را با خود به خانه اش می برده است تا تمام حالت های وی را بتواند به درستی اجرا کرده و در فیلم نشان دهد.

سوته دلان : علی حاتمی 1356

آخرین عنوان در فهرست بهترین فیلم های بهروز وثوقی. پس از فیلم طوقی همکاری دیگری از علی حاتمی و بهروز وثوقی شاهد نبودیم تا اینکه در فیلم به یاد ماندنی و درام احساسی سوته دلان این دو بار دیگر به هم رسیدند.

بهروز وثوقی که نقش مجیدظروفچی را در فیلم ایفا می کند پسر مجرد و عقب افتاده  ذهنی است که تحت حمایت برادر بزرگتر خود به نام حبیب آقا ظروفچی با نقش آفرینی جمشید مشایخی قرار دارد.

گریم بهروز وثوقی برای این نقش از سنگین ترین و در عین حال نوآورانه ترین گریم های سینمای آن زمان ایران بود و به همین جهت اتللو فاوا که از برجسته ترین گریمورهای سینمای ایتالیا بود قالب سری که در فیلم بهروز وثوقی استفاده کرده است را ساخت.
همانند فیلم طوقی تک گویی بهروز وثوقی در اتاقکش که مشغول صحبت با خود و داداش حبیب اش است از ماندگار ترین مونولوگ های تاریخ سینمای ایران است.

10 فیلم برتر بهروز وثوقی
10 فیلم برتر بهروز وثوقی

فیلم سوته دلان همانند بیش تر آثار مرحوم علی حاتمی پر از دیالوگ های پر مایه و قدرتمند است که به مرور تبدیل به ادبیات روزمره مردم مان شده است که یکی از آن دیالوگ ها توسط جمشید مشایخی ادا می شود جایی که می گوید همه ی عمرمان را دیر رسیدیم که شاید در ملامت خودش است که بیش از اندازه به مساله برادر معیوبش سطحی نگریسته بود.
فیلم پر از مسائل اخلاقی و ستایش اصول سنتی فرهنگ ایرانی هم چون محوری بودن نهاد خانواده،  به غلط قبح دانستن و نگرش منفی نسبت به زنان روسپی و بدکاره و همچنین دلسوزی و مهربانی که در جای جای فیلم از جانب داداش حبیب نثار مجید بردار معیوب و عقب افتاده اش می شود است.

شاید به سختی بتوان موردی مشابه را در سینمای مان یافت که با شخصی که ذهنیت و رفتار متعادل و نرمالی ندارد اظهار همدردی و همذات پنداری کرد اما مجید آقای ظروفچی را بهروز وثوقی به قدری بی نقص اجرا و ارائه کرده که با تمام رفتارها و تصمیماتش موافقت می کنیم و هم رای هستیم و گاها که دلش از روزگار و مصیبت های ذاتی اش می گیرد ماهم با او اشک ریخته و دل نگرانش می شویم.
گفتنی است که اکبر عبدی برای نقشی که حدود 12 سال بعد در فیلم مادر علی حاتمی ایفا کرد به وضوح نقش مجید ظروفچی را مد نظر داشته و با الگو برداری از او توانست به زیبایی نقشش را ایفا کند.

بیشتر بخوانید:

گردآوری: techrato

ارسال برای دوستان در: واتساپ | تلگرام |






ارسال نظر