چرا هنوز در قرن 21، نمیتوان دهان را از بوی گند سیر خلاص کرد؟ پاسخ کوتاه: چون بوی سیر «فرار» است!
وقتی کسی غذای پرسیر میخورد حداقل تا یک روز بوی آن باقی میماند حتی اگر فرد خوب خوب مسواک زده باشد! دلیل بوی بد این است که سیر خرد یا رنده شده چهار ترکیب گوگردی فرار آزاد میکند که سیستم بویایی نسبت به آنها بسیار حساس است. بزرگترین دلیل بوی سیر آلیل متیل سولفید است که سوخت و ساز آن آهستهتر از ترکیبات دیگر است و همین باعث میشود بدن مدت بیشتری برای هضم آن زمان بگذارد. پس از هضم سیر، این ترکیبات قوی جذب خون شده و به محض ورود به ریه تبخیر میشوند؛ همین مسئله باعث ایجاد بوی بد میشود.
پزشکان نخستین بار در سال 1936 به این پدیده برخوردند: بیماری که از طریق لوله تغذیه سوپ سیر خورده بود تا ساعتها دهنش بوی سیر میداد، حتی اگر مدتها پس از آن یک لقمه هم غذا در دهانش نمیگذاشتند! شری بارنجر، استاد علوم غذایی دانشگاه ایالت اوهایو و نویسنده مقالهای در مجله علوم غذایی (فود ساینس) دربارۀ عکسالعمل غذاهای مختلف نسبت به فرارهای گوگردی میگوید: «بیست و چهار ساعت پس از مصرف سیر، هنوز دهان بوی آن را میدهد.» به خاطر دفع مواد فرار از طریق منافذ بدن، عرق هم بوی سیر میگیرد و این مسئله هنگام مصرف ادویههای قوی و سایر مواد پیازگونه فرار و با سوخت و ساز پایین اتفاق میافتد.
وقتی سیر خردشده جویده میشود، چهار ترکیب گوگردی فرار آزاد میگردد و باعث میشود نفس تا مدتها بوس سیر بگیرد.
به گفتۀ بارنجر، برای کاهش شدت و طول مدت ماندگاری بو، میتوان سیب یا نعنای خام را پس از خوردن غذای سیردار جوید. ثابت شده است که ترکیبات چندفنولی در هر دو ماده خوراکی باعث بیاثر کردن فرارهای سیر میشوند. خوردن جعفری یا نوشیدن شیر به ویژه همراه غذا باعث کنترل بوی دهان میشود و البته استفاده از چای سبز و آب لیمو هم در این میان بیتاثیر نیست و استفاده از نخ دندان و مسواک زدن هم البته بسیار مهم است. به گفته بارینجر: «اگر کوچکترین ذرهای سیر در دهان باقی بماند، دهان همچنان بوی سیر خواهد داد.»
پس دفعه بعد که میخواهید حبه سیری را در دهان بگذارید، باید آماده دفع این ترکیبات گوگردی بد بود هم باشید!
.
منبع: Popsci