بورس بازاری است که قیمتگذاری، خرید و فروش کالا و اوراق بهادار در آن صورت میگیرد. امروز به بررسی و پیش بینی بورس در سال 1401 میپردازیم، با ما همراه باشید.
بودجه دولت سیزدهم با محوریت رشد اقتصادی و کنترل نورم و همچنین ثبات بازار به مجلس تقدیم شد، در این لایحه بودجه توجه ویژهآی به بازار سرمایه و شرکتهای بورسی شده است.
همچنین در لایحه بودجه مقرر شده است که مالیات حاصل از سود به طور مستقیم به حساب صندوق تثبیت بورس واریز شود و بدهیهای صندوق توسعه ملی هم با این صندوق تسویه شود که این اتفاق هم به نفع بازار است.
باید گفت که این اقدامات دولت در ارتباط با واریز منابع مستقل به صندوق تثبیت، بازگشت و تقویت اعتماد به بازار و مردم را به دنبال دارد که میتواند بر روند سرمایهگذاری اقشار مختلف مردم در بورس و پیش بینی بورس در سال 1401 و وضعیت بورس 1401 تاثیر بگذارد.
پیش بینی بورس در سال 1401
بازار بورس ایران که در ابتدای سال 99 رشد بی سابقهای را تجربه کرد، امروز در رکود و شکست عمیقی فرو رفته است و بسیاری از افراد عادی و حتی برخی از کارشناسان بازار سرمایه از این بازار بورس نا امید شدهاند.
نمیتوان با قطعیت از پیش بینی بازارهای مالی و امکان و احتمال صد در صدی بازار در بازار سخن گفت، پس تمامی صحبت یک احتمال بیش نیست چرا که بازار سرمایهگذاری در ایران به عوامل مختلفی وابسته است.
از ابتدای سال 99 تا مرداد ماه همان سال که ریزش بزرگ بورس آغاز شد، نزدیک 110 هزار میلیارد نقدینگی واقعی وارد بازار شد. در آن زمان شاخص کل بورس از 500 هزار واحد به 2 میلیون و 100 هزار واحد رسید.
نکته مهم این است که وارد شدن پول حقیقی یا واقعی به بازار برابر است با خارج شدن پول حقوقی از بازار که نوعی ضرر مالی به کشور و بورس است رکه اگر این موضوع اتفاق بیافتد بر پیش بینی بورس در سال 1401 و وضعیت بورس 1401 تاثیر مثبتی میگذارد.
از زمان ریزش بازار تا به امروز حدود 100 هزار میلیارد تومان پول حقیقی از بازار خارج شده است که برابر است با 91 درصد پولی که توسط افراد حقیقی در سال 99 وارد بازار شد، تا کنون خارج شده است.
بازار در طی این یک سال و نیم اخیر در حال هضم و جذب پولی بوده است که در سال 99 وارد بازار شد و بیشتر از ظرفیت آن بود. در واقع بازار نتوانست این حجم از پول را هضم کند.
در دولت سیزدهم تا به امروز همان روال دولتهای پیشین اتفاق افتاده است، سیاستهای انقباضی که نتیجه آن کاهش تورم و رکود تمام بازارهای داخلی از جمله دلار، طلا، مسکن و بورس است. البته لازم به ذکر است که شرایط و روابط بین المللی در هر دوره میتواند تغییراتی را در خلال این روند ایجاد کند.
بیشتر بخوانید:
پیش بینی قیمت طلا در سال 2022 و 1401
طبق گزارشات حاصله از ورود و خروج نقدینگی حقیقی و البته ورود و خروج افراد هیجانی که در سال 99 وارد بازار شدند و تقریبا تاکنون 91 درصد آنها از بازار خارج شدند، میتوان به این نتیجه رسید که بازار بورس ایران در حال حاضر به به حالت نرمال و عادی گذشته خود برگشته است و میتوان پیش بینی بورس در سال 1401 را با دیدی امیدوارانه نگاه کرد.
البته باید گفت که حالت عادی الزاما به معنی صعود کلی بازار نیست. منظور از حالت عادی این است که بازار کمتر دچار هیجانات بدون پشتوانه مسائل بنیادی خواهد شد. هیجان در بازار همیشه هست اما اینکه این هیجان کاذب باشد یا بر اساس یک واقعیت خارجی مسئلهای متفاوت است.
پیش بینی بورس در سال آینده
بازار بورس ایران در سال 99 دچار مشکلاتی شد اما اکنون به حالت طبیعی و نرمال خود نزدیک شده است. از این نقطه به بعد در بازار بورس واکنشهای منطقیتری نسبت به واقعیتهای تاثیرگذار بر بنیاد و روند سودآوری شرکتها خواهد داشت.
کاهش مالیات، تقویت صندوق تثبیت بازار سرمایه، حذف ارز 4200 تومانی و تثبیت بهره مالکانه معادن بخشی از احکام حمایتی بورس در بودجه تقدیمی دولت سیزدهم به مجلس است.
طبق بندهای لایحه بودجه سال 1401 از جمله نحوه محاسبه نرخ گاز، پتروشیمیها باعث شد تابلوی معاملات بورس دوباره قرمز شود و از آن زمان تاکنون بازار سرمایه دوباره از تعادل خارج شده است و درگیر از دست دادن کانال یک میلیون و 300 هزار واحد است.
تصمیماتی که در لایحه بودجه سال آینده درمورد نرخ گاز گرفته شده بود، به تلاطمها و مشکلات بازار سرمایه دامن میزد و بدتر از آن انواع و اقسام اخباری بود که طی هفته های قبل درمورد اصلاح یا عدم اصلاح تصمیم مذکور به گوش میرسید.
سیداحسان خاندوزی، وزیر امور اقتصاد و دارایی از تصویب 10 پیشنهاد بورسی و پیش بینی بورس در سال 1401 و همچنین آینده بورس در سال 1401 گفت:
براساس این پیشنهادها مالیات نقل و انتقال سهام به صندوق تثبیت برگردانده و 30 هزار میلیارد تومان هم به صندوق تثبیت بازار وارد میشود. در سال 1401 سقف قیمت گاز که خوراک پتروشیمیها معادل گاز صادراتی است.
سقف قیمت سوخت گاز صنایع عمده معادل 40 درصد خوراک پتروشیمی درنظر گرفته شده. قیمت گاز صنایع سیمانی هم 10 درصد قیمت خوراک پتروشیمی خواهد بود. مالیات تولیدیها 5 درصد کمتر میشود و فرمول حقوق دولتی معادن تغییر نمیکند.
10 درصد وجوه حاصل از عرضه اولیه دولتی برای بازار گردانی در نظر گرفته میشود. همچنین، رئیس سازمان بورس برای جلسات ستاد اقتصادی و تصمیمگیری برای انتشار اوراق دعوت میشود. هر چقدر جریان ورودی پول به بازار کم شود انتشار اوراق دولتی هم کمتر میشود.
نرخ تسعیر داراییهای ارزی بانکها معادل 90 درصد نرخ نیمایی اعلام میشود. بانک مرکزی موظف شده میانگین نرخ سود بازار بین بانکی را در سقف 20 درصد مدیریت کند.
هیأت وزیران در راستای مصوبه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت درخصوص نحوه محاسبه نرخ گاز خوراک پتروشیمیها، با اصلاح لایحه بودجه سال 1401 کل کشور در این خصوص موافقت کرد. در جلسه یکشنبه هیات دولت مصوب شد که فرمول محاسبه نرخ گاز خوراک پتروشیمیها مانند سال 1400 محاسبه و اعمال شود که میتواند بر پیش بینی بورس در سال 1401 تاثیر بگذارد.
بیشتر بخوانید:
همچنین نرخ گاز سوخت پتروشیمیها، پالایشگاهها و صنایع پایین دستی، مجتمعهای احیای فولاد و مصارف مربوط به یوتیلیتی شامل برق، آب، اکسیژن و غیره آنها معادل 40 درصد نرخ خوراک گاز پتروشیمی است و همچنین صنایع سیمان و سایر صنایع معادل 10 درصد نرخ خوراک پتروشیمیها تعیین میگردد.
آینده بورس در سال 1401
تمهیدات و تدابیر اندیشیده شده در لایحه بودجه 1401 کل کشور و اثرات کلی مثبت آن بر بازار سهام را میتوان به چند بخش تقسیم کرد که هرکدام از آنها در بازار بورس و پیش بینی بورس در سال 1401 و پیش بینی بورس در سال آینده تاثیر میگذارد.
اصلاح نرخ گاز سوخت پتروشیمیها، پالایشگاهها و صنایع پایین دستی، مجتمعهای احیای فولاد و مصارف مربوط به یوتیلیتی شامل برق، آب، اکسیژن و غیره آنها معادل از 30 درصد نرخ خوراک گاز پتروشیمیها به معادل 100 درصد افزایش پیدا کرده و برای صنایع سیمان و سایر صنایع معادل 10 درصد نرخ خوراک پتروشیمیها یعنی بدون افزایش نسبت به سال قبل است.
با اعمال این تغییرات، شاهد اثرات منفی روی سایر صنایع نخواهیم بود و آینده بورس در سال 1401 و همچنین پیش بینی بورس در سال 1401 را تحت تاثیر قرار نخواهد داد. درمورد صنایع فولادی و معدنی نیز با توجه به سایر مشخصههای موجود در بازار این تغییر تأثیر منفی در سودآوری این شرکتها خواهد داشت.
در راستای سیاستهای حمایت از تولید، نرخ مالیات قانون مالیاتهای مستقیم اشخاص حقوقی دارای پروانه بهره برداری از وزارتخانهها در فعالیتهای تولیدی در سال 1400 معادل 20 درصد تعیین شده است.
این بخشودگی علاوه بر سایر معافیتها و بخشودگیها و مشوقهای قانونی اشخاص مذکور است، این کاهش که در سود سازی این واحدها، صنایع و شرکتها است به شدت بر بازار بورس اثر مثبت میگذارد.
مهمترین اقدام دولت سیزدهم در لایحه بودجه سال آینده در بخش بورس مربوط به حذف ارز ترجیحی است. حذف ارز 4200 تومانی هم تأثیر بسیار مثبتی در بازار و همچنین پیش بینی بورس در سال 1401 خواهد داشت، در کل بودجه و اخبار مرتبط با آن تاکنون مثبت ارزیابی میشود.
البته با توجه به تعهداتی که مجلس و دولت در برابر بازار سرمایه و شرکتهای پذیرفته شده در بورس دارند، لازم است حذف قیمتگذاری دستوری را نیز در دستور کار قرارگیرد. با این اقدام، بازار سرمایه میتواند از وضعیت رو به کاهش به سمت ثبات و افزایش و رشد شاخصهای بورسی در تمامی جهتها حرکت کند.
اقدامات دولت در بودجه در راستای رفع ابهامها در اعداد و ارقام بوده و به شفافیت بیشتر در بازار سرمایه منجر میشود و در پی آن شاهد ثتبیت شرایط در بورس و رونق آن با توجه به سودآوری شرکتها میباشیم و میتوان امیدوارانه به پیش بینی بورس در سال 1401 نگاه کرد.
بودجه سال آینده که به نظر بسیاری از کارشناسان یکی از بهترین بودجهها برای بازار سرمایه است، توانسته است بورس را وارد فاز صعودی خودش کند.
بودجه سال آینده را باید از چند منظر مورد توجه قرار داد، یکی از آن موارد کاهش فروش اوراق بدهی توسط دولت در سال 1401 است، در سال جاری دولت 132 هزار میلیارد تومان اوراق میتوانست در بورس به فروش برساند، این عدد برای سال آینده به 88 هزار میلیارد رسیده است که این یعنی رقم قابل توجهی کاهش یافته است.
کاهش فروش این اوراق یک خبر مثبت برای بازار سرمایه است. اما یک نکتهای که باید به آن توجه کرد نحوه و زمان فروش اوراق در بورس است. در صورتی که مانند سال 99 این اوراق در روزهایی که بورس در اوج است، فروخته شود، می تواند باز هم موجب ریزش بازار شود و اگر این اتفاق بیافتد بر پیش بینی بورس در سال 1401 اثر میگذارد.
وضعیت بورس 1401
در ماههای گذشته وضعیت بورس چندان مناسب نیست و بیشتر افراد در حال ترک بازار سرمایه هستند. این مساله نیز تا حدود زیادی به نامشخص بودن برنامه دولت جدید برای بورس و پیش بینی بورس در سال 1401 و همینطور پیش بینی بورس در سال آینده نیز بر میگردد.
در صورتی که دولت و وزارت اقتصاد مشخصا برنامه خود را برای بازار سرمایه اعلام کند و این برنامه، یک زمان بندی اجرایی هم داشته باشد، می توان امیدوار بود که روند فعلی بازار سرمایه تغییر کند و سهامداران نیز به روزهای خوب امیدوار باشند. در حال حاضر تنها نکته مثبت برای بورس، بودجه سال آینده است که دولت در این زمینه حمایت خوبی از بازار بورس انجام داده است.
باید توجه داشت که مسائل مهمتر از بورس نیز وجود دارد که اول دولت باید به آنها رسیدگی کند و بعد مستقیم به سراغ بورس بیاید. ولی تصمیمات دولت در حوزههای دیگر مانند کنترل تورم و کسری بودجه به صورت غیر مستقیم به بورس ارتباط پیدا میکند.
تاثیر این رفتار انقباضی دولت بر بورس تا حدودی سبب ریزشهای چند هفته اخیر بوده است اما با ارسال لایحه بودجه به مجلس توسط دولت امید اندکی را برای بهبود اوضاع بورس در میان سهامداران ایجاد شده است.
سال گذشته روند متفاوتی را از خرداد ماه تا شهریور ماه در بورس مشاهده کردیم. با روی کار آمدن دولت جدید و مشخص شدن اولویتهای اقتصادی و نبودن بورس در این اولویتها، یکی از اتفاقاتی که قابل پیشبینی بوده، همین خروج سهامداران خرد و پول های حقیقی از بورس بود.
مطالب بیشتر در تکراتو:
سرمایه به سمت جایی حرکت میکند که محور اقتصاد باشد. بازار سهام از اولویت اقتصادی خارج شد و به همین دلیل نیز خروج پول در ماههای گذشته شدت گرفته است.
کاهش اعتماد به بازار بورس یک سیکل است، اگر از گذشته به بازار بورس در ایران نگاه کنید، متوجه خواهید شد که زمانی که بازار رونق پیدا میکند، معمولا پول نیز وارد بازار میشود، در چنین شرایطی میگویند اعتماد به بازار زیاد شده است.
این موضوع که اعتماد به بازار کم و زیاد میشود، صحیح نیست. زمانی که بازار رونق میگیرد پول هم به سمت بازار میآید و بازار که دچار رکود میشود، پول از آن خارج میشود.
برای رونق بورس، دولت باید به صنایع مختلف توجه کند تا پیش بینی بورس در سال آینده به درستی ممکن شود. در بودجه سال 1401 هم مقداری به صنایع توجه شده، ولی به صورت کلان بوده است. یعنی صحبت از خوراک پتروشیمیها و ضریب مالکانه معدنها بود که مقرر شده است مقدار را افزایش ندهند.
این موضوع نشان دهنده این است که دولت نیم نگاهی به صنایع دارد اما باید توجه بیشتری داشته باشد. در صورتی که این توجه و حمایت به درستی صورت پذیرد، میتوان امیدوار بود تولیدات صنایع مختلف زیاد شود که این مساله نیز به آنها کمک میکند تا بتوانند تولیداتشان را افزایش دهند. با افزایش تولید، فروش آنها رشد خواهد کرد در چنین شرایطی و در صورتی که این موارد به درستی انجام شود، رونق به بازار دوباره بر میگردد.
اجرای بودجه و تاثیر آن بر بورس
نظارت بر اجرای بودجه مهمتر از نحوه تصویب آن است. بودجه تاثیرات زیادی میتواند بر بازار سرمایه داشته باشد. مهمترین موضوع در بودجه شفافیت است که باید کاملا در بودجه مشخص شود که هر بخشی چقدر بودجه به آن تخصیص داده شده و چطور از آن استفاده میکند.
در مساله بودجه فقط موضوع تخصیص دادن به بخش های مختلف وجود ندارد بلکه در ادامه این که چطور این بودجه خرج میشود، نیز باید به آن توجه شود. یعنی به هر بخشی بودجه تخصیص داده شود، باید نظارت شود که چگونه و در چه راهی این بودجه خرج میشود.
تخصیص بودجه به هر بخش با محدودیتهایی مواجه است و همچنین وجود تحریمها و مشکلاتی که کشور دارد اما این تخصیصی که داده میشود، مجلس هم با دقت تمام این تخصیصها را بررسی میکند و بعد از نهایی شدن باید یک نظارت انجام شود.
باید گفت که اگر میزان نظارت بیشتر باشد، کارایی این بودجه برنامهریزی شده و میزان تاثیر آن بر بخشهای مختلف اقتصادی از جمله بازار سرمایه بیشتر میشود.
کاهش فروش اوراق بدهی توسط دولت در سال 1401 در بودجه گفته و لحاظ شده است. در سال جاری دولت 132 هزار میلیارد تومان اوراق میتوانست در بورس به فروش برساند. این عدد برای سال آینده به 88 هزار میلیارد رسیده است. یعنی رقم قابل توجهی کاهش یافته است و بر پیش بینی بورس در سال 1401 و پیش بینی بورس در سال آینده تاثیر میگذارد.
کاهش فروش این اوراق یک خبر مثبت برای بازار سرمایه است. اما یک نکتهای که باید به آن توجه شود، نحوه و زمان فروش اوراق در بورس است. در صورتی که مانند سال 99 این موضوع در روزهایی که بورس در اوج است، فروخته شود، می تواند باز هم موجب ریزش بازار شود.
به عبارت دیگر، در صورتی که همین اوراق کم را هم به صورت بد در بازار به فروش برسانند، یعنی در عرض دو ماه ناگهان در بازار بریزند، این برای بازار مشکل ایجاد میکند. در صورتی که به مرور در بازار بیاورند و برنامه ریزی این عمل را انجام دهند، می تواند یک خبر خوب و مثبت بودجهای برای بازار سرمایه باشد.
دومین موضوعی که درباره تاثیر بودجه بر بورس باید بگوییم، ورود پول به صندوق تثبیت بازار است. در صورتی که این پول تزریق شده در صندوق به درستی در بازار به گردش در بیاید، یعنی آن جایی که بازار نیاز دارد پول را تزریق کنند و آن جایی که میبینند بازار پول دارد، آرام آرام پول را خارج کرده و نگه دارند برای روزهایی که بازار باز هم به پول احتیاج پیدا خواهد کرد، می تواند یک اتفاق مهم در بازار سرمایه باشد.
رشد یا ریزش بازار بورس
بازار سرمایه اکنون بازاری است که به پول احتیاج دارد و اگر ناگهان این پول تثبیت بازار را بدون مدیریت وارد بازار کنند و در آینده بدون منبع بمانند، این شیوه بدترین روش کار کردن است.
باید منبع صندوق را به آهستگی وارد بورس کنند و به آهستگی نیز آن را خارج کنند تا کمترین میزان تلاطم در بورس رخ دهد. بازار سرمایه مانند چاه است و اگر ناگهان منابع تماما وارد بازار شود، بازار آن را به سرعت میگیرد و دیگر منبعی وجود ندارد که بازار را نگه دارد. این منابع ریالی مهم است که چطور مدیریت شود.
در بازار شاهد رشد یا ریزش سریع بورس نخواهیم بود، امکان این که در کوتاه مدت اتفاقاتی بر بورس تاثیر بگذارد بسیار کم است. بازار در همین حوالی که اکنون است، نوسان خواهد کرد و به نظر من روند خاصی در زمینه مثبت یا منفی شدن به خود نمیگیرد.
نباید از این بازار که با مشکل نقدینگی مواجه است، انتظار صعود داشته باشیم. یا برعکس، نزول بزرگی در بازار رخ دهد. به عبارت دیگر، بعید است روندهای سریعی در بازار رخ دهد.
احتمال این که روند در بورس رو به بالا باشد، نسبت به احتمال رو به پایین بودن، کمی بیشتر است البته باید ببینیم اولویت اقتصادی دولت به سمت بورس حرکت میکند یا خیر.
لایحه بودجه 1401 این روزها مورد توجه بسیاری از فعالان بازارها قرار دارد. در بورس که واکنش قرمزی به این لایحه نشان داده است، بررسیها نشان میدهد با وجود افزایش نرخ سوخت صنایع اما حذف دلار 4200 تومانی، افزایش نرخ تسعیر واریز مالیات داد و ستد سهام به صندوق تثبیت، عدم تغییر فرمول بهره مالکانه و خوراک پتروشیمیها، معافیت مالیاتی شرکتهای تولیدی و کاهش انتشار اوراق به نفع بازار خواهد بود.
فعالان بازار خودرو اما چشمانداز روشنی برای آزادسازی واردات در1401 نمیبینند چرا که دولت هیچ درآمدی از این محل پیشبینی نکرده است.
بیشتر بخوانید:
- بهترین ارز دیجیتال برای سرمایه گذاری 2022
- آینده و پیش بینی قیمت بیت کوین در سال 2022
- افزایش حقوق کارمندان و کارکنان دولت 1401
- آینده متاورس و پیش بینی قیمت ارزهای متاورسی
.
نظر شما دربارهی پیش بینی بورس در سال 1401 و وضعیت بورس 1401 چیست؟ آیا دولت میتواند آینده بورس در سال 1401 را به سمت رونق بیشتر ببرد؟ طبق پیش بینی بورس در سال آینده توسط اقتصاددانان آینده بورس در سال 1401 و پیش بینی بورس در سال آینده با سالهای گذشته چه تفاوتی خواهد داشت؟
نظرات خود را در رابطه با آینده بورس در سال 1401 و پیش بینی بورس در سال 1401 با ما در میان بگذارید.
این پیش بینی بودیااحتمال