در 21 آگوست (30 مرداد ماه) یک خورشید گرفتگی کامل در آمریکا به وقوع پیوست؛ رویدادی که پس از 99 سال در این کشور تکرار شده بود. شانس ما برای تماشای چنین مناظر و تصاویر شگفت انگیز از جهان هستی چقدر است؟
اگر در آمریکا ساکن هستید، حتما میدانید که تنها با نگاه کردن به آسمان بالای سرتان میتوانستید این تصاویر شگفت انگیز از جهان هستی را به صورت کاملا زنده تماشا و درک کنید. اما این تمام ماجرا نیست. ما در کره زمین، تنها به بخش بسیار کوچکی از کیهان دسترسی داریم که حتی شاید در مقیاس نگنجد. برای تماشای تصاویر شگفت انگیز از جهان هستی با تکراتو همراه شوید:
بیشتر بخوانید:
تصاویر حیرت انگیز ثبت شده از خورشید گرفتگی ۳۰ مرداد
نمایی از خورشید گرفتگی ۲۰۱۷ (مرداد ۹۶) از فضا؛ سایه ماه روی زمین!
در این متن قصد داریم مجموعه تصاویر شگفت انگیز از جهان هستی که توسط تلسکوپ فضایی هابل و رصدخانه Chandra X-ray به ثبت رسیده و توسط ناسا به اشتراک گذاشته شده را تماشا کنیم. از سیاه چالههای عظیم گرفته تا کهکشانهایی که با یکدیگر تعامل دارند.
تصاویر شگفت انگیز از جهان هستی
بابل نبولا (the Bubble Nebula) یک سحابی شگفت انگیز است که نورهای خود را متساعد میکند و در فاصلهی 8000 سال نوری از زمین قرار دارد. سحابی، یک ابر در حال گسترش از گاز و غبار است که از پس از انفجار ستارهها بر جای می ماند.
سحابیهای امیشن یا سحابیهایی که نور خود را متساعد میکنند، اغلب در مکانهایی یافت میشوند که ستارهای در حال شکلگیری است. این نوع از سحابیها، بسیار داغ بوده و ابرهای گاز درخشانی دارند.
در مرکز کهکشان راه شیری ما، سیاه چالهی عظیمی به نام *Sagittarius A وجود دارد. نقطه سفید درخشان در سمت راست تصویر. سیاه چالههای سوپرمسیو یا عظیم، بزرگترین نوع سیاه چالهها هستند که در مرکز بسیاری از کهشکانهای شناخته شده وجود دارند.
خوشهی باز Pismis 24 در صورت فلکی اسکورپیوس واقع شده و خانهی بسیاری از ستارههای عظیم است. این خوشه باز در هستهی NGC 6357 یا سحابی خرچنگ (Lobster Nebula) قرار دارد.
یک خوشه باز، گروهی از صدها یا هزار ستاره است که با نیروی گرانشی که متقابلا به هم وارد میکنند، کنار هم قرار میگیرند.
سحابی لابستر یک نوع سحابی پراکنده است که در فاصله 5500 سال نوری از زمین قرار دارد. بیشتر سحابیها، البته به جز سحابیهای سیارهای را میتوان در دسته سحابیهای پراکنده به شمار آورد.
شکل منحصر به فرد و شبیه به رز کهکشان بالایی به دلیل نیروی گرانش کهکشان پایینی به وجود آمده است. این جفت کهکشان متعامل با نام Arp 273 شناخته میشوند.
کهکشانهای آنتنی (The Antennae Galaxies) در حال حاضر، فاز انفجار ستارهای را پشت سر میگذارند که در آن، ابرهای عظیم گاز و غبار با یکدیگر ترکیب و ادغام شده و در نهایت، به سرعت یک ستاره را تشکیل میدهند. این دو کهکشان متعامل در فاصله 62 میلیون سال نوری از زمین قرار دارند.
بزرگترین سیاره در منظومه شمسی، یک علامت بزرگ قرمز رنگ (Great Red Spot) دارد. این نقطه درواقع یک طوفان بی پایان است که قرن ها ادامه دارد.
NGC 602 یک خوشهی باز است که در ابر کوچک ماژلانی (Small Magellanic Cloud) قرار دارد؛ این یکی از نزدیکترین کهکشانها به راه شیری به شمار میرود. اگر در نزدیکی یا روی خط استوا باشید، میتوانید این ابر کوچک ماژلانی را تماشا کنید.
سحابی کارینا (The Carina Nebula) در فاصله 7500 سال نوری از زمین قرار دارد. این توده عظیم نارنجی رنگ در حقیقت ابری از گاز داغ و غبار است.
برآورد میشود که سن خوشه ستارهای وسترلاند 2، تقریبا بین یک تا دو میلیون سال است. این خوشه، برخی از بزرگترین و درخشانترین ستارههای جهان هستی را در بر دارد.
کهکشان گرداب زیبا (The Whirlpool Galaxy) در حال حاضر، پروسه ادغام با یک کهکشان کوچکتر را طی میکند. تصویر کهکشان کوچکتر نیز در سمت راست قابل مشاده است. مارپیچهای این کهکشان از ستاره، گاز و غبار تشکیل شدهاند.
این دو کهکشان مارپیچی در فاصله 55 میلیون سال نوری از زمین قرار داشته و در خوشه ویرگو (Virgo Cluster) واقع شدهاند. NGC 4302 (کهکشان سمت چپی) کمی از کهکشان راه شیری ما کوچکتر است.
سحابی ویل (The Veil Nebula) بقایای انفجار ابرنواختری است که تقریبا، 10 هزار سال پیش اتفاق افتاده است. این قسمت از سحابی با نام سحابی جاروی جادوگر (Witch’s Broom Nebula) شناخته شده و با نام رسمی NGC 6960 معرفی شده است.
یک ابرنواختر، در حقیقت انفجار درخشان و قدرتمند یک ستاره عظیم در حال مرگ است.
این تصویر، پروسه شکل گیری یک ستاره در صورت فلکی سیگنوس یا صوف را نشان میدهد. در مرکز این تصویر، ستاره تازه متولد شدهای به نام S106 IR قرار دارد.
این دو سیاه چالهی عظیم نزدیک به 30 میلیون سال قبل، پروسه ادغام را آغاز کردهاند. این دو سیاه چاله در کهکشان NGC 6240 واقع شدهاند.
سحابی کرب (The Crab Nebula) که در فاصله 6500 سال نوری از زمین قرار دارد، احتمالا بازمانده یک ابرنواختر است. تصویری که توسط تلسکوپ فضایی هابل ثبت شده، دقیق ترین تصویری است که تا به حال از سحابی کرب در دسترس قرار دارد.
این دو کهکشان مارپیچی در حال ادغام، طی 15 سال گذشته، محل وقوع 3 انفجار ابرنواختر بوده اند. کهکشان NCG 2207 (سمت چپ) و کهکشان IC 2163 (سمت راست)، 130 میلیون سال نوری از زمین فاصله دارند.
سحابی طنطاوی (The Tarantula Nebula) یک ناحیه شکل گیری ستاره است که در ابر ماژلانی بزرگ قرار دارد؛ ابر ماژلانی در حقیقت کهکشانی در نزدیکی راه شیری است. سحابی طنطاوی، خانهی سنگین ترین ستاره ایست که تا به حال کشف شده است؛ R136a1.
سحابی چشم گربه (The Cat’s Eye) یک سحابی سیارهای است که در فاصله 3000 سال نوری از زمین قرار دارد. ستارهای که در مرکز این سحابی دیده میشود، با ابری از گازهای فوق العاده داغ احاطه شده است.
سحابی سیارهای، یک ابر در حال گسترش دایرهای یا شبیه حلقه از جنس گاز است که در اطراف یک ستاره پیر تشکیل میشود. چندین میلیارد سال پس از این، خورشید ما نیز چنین مرحلهای را تجربه خواهد کرد.
سحابی اسب (the Horsehead Nebula) که با نام بارنارد 33 (Barnard 33) نیز شناخته میشود، یک سحابی تاریک است که در صورت فلکی اوریون (Orion) قرار دارد. یک سحابی تاریک، ابری متراکم، مات و ناپایدار از گرد و غبار است.
سحابی پروانه (the Butterfly Nebula) یک سحابی سیارهای است که در صورت فلکی اسکورپیوس واقع شده و یکی از داغ ترین ستارههای کهکشان راه شیری را در بر دارد.
NGC 6302 همچنین با نام سحابی حشره نیز شناخته میشود. ستارهای که در مرکز این سحابی قرار دارد، تقریبا 5 برابر بزرگتر از جرم خورشید است و دمای آن به 250 هزار درجه سلسیوس میرسد!
این ناحیه شکل گیری ستاره در فاصله 20 هزار سال نوری از زمین و در صورت فلکی کارینا قرار دارد. NGC 3603، بیشترین خوشههای باز برجسته را در کهکشان راه شیری دارد.
کاسیوپیا ای رنگارنگ (Cassippeia A) بازماندهی یک ابرنواختر است که در صورت فلکی کاسیوپیا قرار دارد. کاسیوپیا، جوانترین بازمانده ابرنواختری در کهکشان راه شیری است.
پنجگانه استفن، مجموعهای از پنج کهکشان است که در صورت فلی پگاسوس جای دارند. به مرور زمان، چهار کهکشان از پنج کهکشان موجود با یکدیگر ادغام شدهاند.
این خرطومهای فیل با عنوان ستونهای خلقت شناخته میشوند؛ یک ناحیه فعال شکل گیری ستاره در کهکشان راه شیری. این ستون ها در سحابی عقاب (Eagle Nebula) قرار دارند که یک خوشه باز در صورت فلی سرپنس است.
این خوشه شکل گیری ستاره در سحابی متساعد کنندهای یافت میشود که ساختاری حبابی دارد. این حباب ها زمانی ایجاد میشوند که یک ستاره عظیم منفجر شده و بادهایی با سرعت بالا ایجاد میکند که در نهایت به ایجاد حفرههایی در گازهای اطراف منجر میشود.
کهکشان سامبررو (Sombrero Galaxy) ابعادی به وسعت 50 هزار سال نوری دارد، یعنی 30 برابر بزرگتر از زمین! این کهکشان در لبه جنوبی صورت فلکی ویرگو جای گرفته است.
.
منبع: thisisinsider